Planten in de slaapkamer voor het beste binnenklimaat

Planten in de slaapkamer

Kamervergroening bevordert niet alleen het welzijn, maar ook de slaap. Planten doneren zuurstof, bevrijden de lucht van gevaarlijke verontreinigende stoffen en dienen ook als natuurlijke luchtbevochtigers. Zo dragen ze op drie manieren bij aan een optimaal binnenklimaat. Niet alle planten zorgen echter voor betere lucht in de slaapkamer sommige kunnen zelfs het tegenovergestelde effect hebben.

Waar moet je over het algemeen op letten bij het vergroenen van je slaapkamer? En welke planten zijn bijzonder geschikt voor deze kamer? Hier is alles wat u moet weten over het onderwerp!

Gezond slapen door planten

Door fotosynthese uit te voeren, planten produceren zuurstofterwijl het consumeren van koolstofdioxide op hetzelfde moment. Voor ons betekent dit een verbeterde luchtkwaliteit in kamers, omdat we zuurstof nodig hebben voor onze ademhaling.

Bovendien geven planten continu water af aan hun omgeving in de vorm van waterdamp en hebben zo een luchtbevochtigende eigenschap. Op deze manier dragen ze bij aan de Verhoging van de relatieve luchtvochtigheid op. Daarom, als de lucht in de slaapkamer te droog is, wat onder andere de slijmvliezen irriteert en tot hoofdpijn leidt, kunnen planten een oplossing voor het probleem zijn.

Bovendien zijn sommige planten uitstekende filters voor vervuilende stoffen. Ze absorberen schadelijke gassen door de bladeren en metaboliseren ze. Dergelijke luchtzuiverende planten maken de kamerlucht vrij van bijvoorbeeld formaldehyde of benzeen.

Meer groen in de slaapkamer kan dus in drie opzichten zorgen voor het beste binnenklimaat!

Waar je op moet letten bij het vergroenen van je slaapkamer

Niet elke plantensoort draagt optimaal bij aan een beter binnenklimaat. Er zijn dus een aantal aspecten waar je zeker rekening mee moet houden bij het vergroenen van je slaapkamer.

  • Zuurstof: De meeste planten doneren alleen overdag zuurstof omdat er licht nodig is voor fotosynthese. ’s Nachts consumeren ze het echter – omdat planten ook ademen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken dat de vergroening de zuurstof zal wegnemen – u zou de kamer in een kas moeten veranderen. Niettemin is het de moeite waard om dergelijke planten in de slaapkamer te gebruiken, die door een geavanceerd metabolisch systeem de CO2/o2-Massale uitwisseling vindt ’s nachts plaats. Dit zijn zogenaamde CAM-planten of Crassulaceae, die voorkomen in hete droge gebieden en zichzelf beschermen tegen waterverlies door hun “nachtactiviteit”. Deze omvatten bijvoorbeeld aloë vera of cactussen.
  • Niet alle planten zijn efficiënte vervuilende filters. Welke soorten bijzonder geschikt zijn om te reinigen, vindt u in ons artikel “Luchtzuiverende planten voor goede binnenlucht”.
  • Alleen droge of gebalanceerde ruimtes profiteren van meer luchtvochtigheid door planten. Als je echter een zeer vochtige slaapkamer bezit of zelfs worstelt met schimmelgroei, moet je het niet overdrijven met het houden van planten!
  • Intens geurende kamerplanten, zoals gardenia’s of sterk geurende orchideeënsoorten, kunnen hoofdpijn veroorzaken en zo een rustgevende slaap verstoren.
  • Sommige planten kunnen bij sommige mensen allergieën veroorzaken. Als allergiepatiënt moet je alleen die soorten houden waar je niet gevoelig voor bent.

Geschikte slaapkamerplanten

Planten die bijzonder geschikt zijn voor de slaapkamer zijn daarom vertegenwoordigers van de CAM-planten voor een optimale zuurstoftoevoer aan de ene kant en die met goede capaciteiten voor het filteren van verontreinigende stoffen aan de andere kant. Hieronder zullen we een paar voorbeelden in meer detail presenteren.

Aloë vera

De echte aloë ( (Aloë vera) behoort tot de Affodillaceae en is een prominente vertegenwoordiger van de hierboven genoemde CAM-planten. De plant voorziet je ook ’s nachts van zuurstof. Bovendien is het zeer eenvoudig schoon te maken en heeft het nauwelijks water nodig – afhankelijk van het klimaat is de luchtvochtigheid in de kamer voldoende. Daarnaast kun je ook op andere manieren profiteren van de plant: het sap in de vlezige bladeren van aloë vera is een optimale vochtinbrengende crème end wordt niet voor niets beschouwd als een wondermiddel voor huidverzorging! Je kunt eenvoudig de bladeren opensnijden, de gel eruit persen en rechtstreeks op de huid aanbrengen. Vooral in tijden van droge binnenlucht kun je uitdroging van de huid tegengaan.

Cacti

De stekelige exoten zien er niet alleen goed uit, maar voorzien je ook ’s nachts van zuurstof. Naast voldoende licht, cactussen (Cactaceae) weinig aandacht. Het is het beste om het op de vensterbank te zetten – en net ver weg van je wekker!

Klimop

Klimop (Hedera helix |) zijn bij de meeste mensen vooral bekend als klimplant op huismuren en begraafplaatsen. Het is echter ook een uitstekende slaapkamerplant! De tijdloze plant is een uiterst efficiënte luchtreiniger. Met uitzondering van ammoniak is klimop in staat om alle belangrijke verontreinigende stoffen te binden die een probleem vormen in kamers. Omdat het zich zeer comfortabel voelt op schaduwrijke plaatsen, is deze plant bijzonder geschikt voor donkere slaapkamers. De onderhoudsinspanning is matig.

Booghennep

De booghennep (Sansevieria) is een populaire kamerplant en is perfect voor in de slaapkamer. De plant, die afkomstig is uit Afrika, is niet alleen een betrouwbaar vervuilend filter, maar geeft ook ’s nachts zuurstof af. Het hoeft maar een beetje bewaterd te worden en voelt het meest comfortabel op een halfschaduwrijke plaats.