Droge lucht symptomen: tekenen dat u een luchtbevochtiger in uw huis nodig heeft

Word je elke keer dat je thuis een metalen voorwerp aanraakt gezapt? Voelt je huid droog en jeukend aan? Of drogen je meubels uit en beginnen ze te barsten? Dit zijn allemaal tekenen dat de luchtvochtigheid in uw huis mogelijk te laag is en u een luchtbevochtiger moet gebruiken.

In de koudere wintermaanden hebben we de neiging om onze binnenverwarmingssystemen aan te zwengelen, waardoor de luchtvochtigheid kan dalen. Terwijl verwarmingssystemen de temperatuur verhogen en ons warm houden, voegen ze geen vocht toe aan de lucht. Als gevolg hiervan kan de luchtvochtigheid tot 10% dalen, waardoor uw gezondheid en huis in gevaar komen.

Het goede nieuws is dat er een eenvoudige manier is om dit veelvoorkomende winterprobleem op te lossen. Het gebruik van een luchtbevochtiger in uw huis voegt vocht toe aan droge lucht en helpt u de luchtvochtigheid in de winter op een comfortabel en gezond niveau te houden , waarvan experts zeggen dat het ergens tussen de 30% en 50% ligt.

We hebben onlangs een lijst samengesteld met de beste luchtbevochtigers voor grote ruimtes op de markt om u te helpen deze winter gezellig te blijven. Maar als u nog niet zeker weet of u een luchtbevochtiger moet gebruiken, zijn hier enkele veel voorkomende symptomen van droge binnenlucht die u misschien al ervaart.

Wanneer een luchtbevochtiger gebruiken? 7 droge lucht symptomen thuis

1. Droge en jeukende huid

Een lage luchtvochtigheid kan een vochtarme huid veroorzaken. Wanneer je huid niet genoeg vocht heeft, gaat het jeuken en irriteert het gemakkelijk. Het kan schilferig, schilferig lijken en leiden tot problemen zoals eczeem of roos.

2. Gebarsten lippen

De huid op je lippen kan ook uitgedroogd raken zonder voldoende vocht. Gebarsten lippen kunnen pijnlijk en lelijk zijn en het ongemakkelijk maken om te lachen of te eten.

3. Schrale keel

Als je keel schraal aanvoelt, maar je bent niet ziek, is dit een goed teken dat je misschien uitgedroogd bent. Soms is er maar zoveel water dat je kunt drinken, dus een andere manier om uitdroging te voorkomen, kan zijn om de hoeveelheid vocht in de lucht om je heen te verhogen.

4. Geïrriteerde sinussen en neusbloedingen

Een vochtarme huid aan de binnenkant van je neus kan ook barsten, wat leidt tot bloedneuzen. Wanneer je sinussen ook droog zijn, voelen ze ongemakkelijk aan. Als uw neus niet genoeg slijm produceert om bacteriën en kleine stofdeeltjes vast te houden voordat ze uw sinussen bereiken, blijft u zich geïrriteerd voelen en kan het ook uw risico op verkoudheid en infecties verhogen.

5. Astma en allergie Flare-ups

Droge lucht kan grote hoeveelheden bacteriën, stof, pollen en andere allergenen bevatten om de luchtpassages te irriteren. Als deze niet worden opgevangen door het slijm in de neus en keel, kunnen allergische reacties toenemen. Dit is met name zorgwekkend voor mensen met aanleg voor astma, omdat een beperking van de luchtwegen een astma-aanval kan veroorzaken.

6. Een toename van statische elektriciteit

Statische elektriciteit treedt op wanneer elektronen van het ene oppervlak naar het andere bewegen. Droge lucht is een isolator (wat betekent dat het elektronen opslaat). Als er veel droge lucht in je huis is, kun je, wanneer je rondloopt elektronen opbouwen en een onverwachte elektrische schok ervaren elke keer dat je een geleider aanraakt (zoals een metalen oppervlak). Dit zal minder snel gebeuren wanneer er meer vochtigheid in huis is.

7. Schade aan hout in uw huis (vloeren, meubels, muziekinstrumenten)

Hout is een organisch materiaal, wat betekent dat het vocht nodig heeft om scheuren of broos worden te voorkomen. Als uw vloerdelen of houten meubels beginnen te kromtrekken, fouten ontwikkelen of van vorm veranderen, kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan vocht in de omgeving.

Wat zijn de oorzaken lage luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid begint van nature te dalen in de winter, omdat koelere lucht minder vocht vasthoudt dan warmere lucht. Het is echter niet zozeer het weer buiten dat het probleem is. Het is wanneer we onze verwarmingssystemen opvoeren om in de winter een comfortabele huistemperatuur te bereiken, en dan begint een lage luchtvochtigheid een probleem te worden. Onze HVAC-systemen verhogen de temperatuur zonder vocht aan de lucht toe te voegen, waardoor de relatieve luchtvochtigheid duikt. Het weinige vocht dat in je huis aanwezig is, wordt snel de lucht in gezogen. Vocht verdampt ook uit je lichaam, waardoor je huid, neus, haar en keel uitgedroogd aanvoelen.

U ziet misschien niet in een vroeg stadium problemen, maar huizen die langdurig lijden aan een lage luchtvochtigheid zullen enkele van de symptomen beginnen te vertonen die we hierboven hebben vermeld. Als u het gevoel heeft dat u een luchtbevochtiger moet gebruiken, controleer dan de luchtvochtigheid in uw huis met een hygrometer (onthoud dat ergens tussen 30% en 50% relatieve vochtigheid ideaal is). De basismodellen zijn zeer betaalbaar en zullen het werk prima doen.

Als droge binnenlucht al problematisch is geworden, bekijk dan onze blogpost over de beste manieren om y te bevochtigenons huis. We hebben enkele low-budget en milieuvriendelijke opties in de lijst opgenomen. De meest effectieve manier om droge lucht te bestrijden, is echter door een grote kamerbevochtiger te gebruiken.

Bestrijd droge lucht met een luchtbevochtiger

Een krachtige luchtbevochtiger voor grote ruimtes voegt snel vocht toe aan uw huis en handhaaft automatisch een gezond vochtigheidsniveau. Luchtbevochtigers vereisen wel behoorlijk wat onderhoud, maar niets dat te moeilijk is. U wilt het water in de tank voor elk gebruik verversen en de luchtbevochtiger zelf reinigen om de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen. Dit zou u niet meer dan 15 tot 20 minuten moeten kosten en kan gemakkelijk worden opgenomen in uw normale huishoudelijke schoonmaakroutine.

Soorten luchtbevochtigers

Elk type luchtbevochtiger heeft zijn eigen duidelijke voordelen. Als u een luchtbevochtiger wilt gebruiken in een kamer waar geluid een probleem is, selecteert u een ultrasone luchtbevochtiger met koele mist. Ultrasone luchtbevochtigers gebruiken een bijna stil trilmechanisme om een fijne nevel van waterdamp te produceren, waardoor het een uitstekende optie is voor uw slaapkamer.

Ultrasone luchtbevochtigers werken echter niet zo goed in grotere woonruimtes. Hier wilt u een verdampingsbevochtiger selecteren. Deze modellen bevatten een krachtige ventilator die bevochtigde lucht door de kamer circuleert. Omdat de ventilatoren behoorlijk luid kunnen zijn op hoge instellingen, wilt u waarschijnlijk niet dat ze in uw slaapkamer draaien terwijl u slaapt.

Ten slotte zijn er luchtbevochtigers voor de hele huisoven (ook bekend als HVAC-luchtbevochtigers). Ze worden rechtstreeks op uw bestaande HVAC-systeem geïnstalleerd en leveren vochtige lucht via de kanalen in uw huis. Hoewel u uw hele huis efficiënt kunt bevochtigen, is het grootste nadeel hier de prijs – ze zijn veruit de duurste optie om te installeren.

Laatste gedachten

We hopen dat deze lijst met veelvoorkomende problemen veroorzaakt door droge binnenlucht u heeft geholpen beslissen of u deze winter een luchtbevochtiger moet gebruiken. Als u een van deze symptomen van droge lucht ervaart, kan een luchtbevochtiger enige verlichting bieden. Vergeet ook niet om de luchtvochtigheid te controleren met een hygrometer. Als het onder de 30% staat, is het tijd om een luchtbevochtiger te kopen.