Wat is de ideale luchtvochtigheid binnenshuis thuis in de zomer?

Ideale luchtvochtigheid thuis in de zomer

Tijdens de zomer is het je misschien opgevallen dat de relatieve luchtvochtigheid in je huis hoger is dan in de winter.

Relatieve vochtigheid verwijst naar de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Het is een percentage van hoeveel vocht de lucht bij de gegeven temperatuur zou kunnen vasthouden. Warme lucht houdt meer vocht vast terwijl koelere lucht minder vasthoudt, dit is de reden waarom de lucht in de zomer vochtiger is dan in de winter.

Samen met huid- en ademhalingsproblemen kunnen onjuiste vochtigheidsniveaus ook schade aanrichten aan de structuur, veiligheid en het uiterlijk van uw huis. Of het nu gaat om het onderhouden van uw eigendom of uw gezondheid, uit de hand gelopen vochtigheidsniveaus kunnen een ernstige deuk in uw portemonnee veroorzaken.

Dus wat is de meest comfortabele vochtigheidsgraad voor uw huis in de zomer? Volgens het Environmental Protection Agency (EPA) moet de luchtvochtigheid binnenshuis onder de 60 procent relatieve vochtigheid worden gehouden en idealiter tussen 30 en 50 procent.

Het is eenvoudig om de niveaus in uw huis te meten met behulp van een hygrometer. Een hygrometer is een kleine gadget die de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur snel en eenvoudig meet.

In dit artikel zullen we u enkele van de problemen uitleggen die u kunt ondervinden bij een hoge luchtvochtigheid, welke niveaus als ideaal worden beschouwd en verschillende oplossingen om de luchtvochtigheid in uw huis te beheren.

Laten we eerst enkele van de problemen onderzoeken die een hoge luchtvochtigheid in de zomer kan veroorzaken.

Welke problemen kan ik verwachten van hoge luchtvochtigheid thuis?

Lucht die te vochtig is, kan verschillende problemen veroorzaken, die niet alleen uw persoonlijke comfort en gezondheid beïnvloeden, maar ook de veiligheid van uw huis.

Hier zijn slechts enkele van de problemen die overmatige niveaus kunnen veroorzaken:

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door hoge luchtvochtigheid

Hoge niveaus kunnen ongemak veroorzaken voor de meeste mensen, vooral in de zomer.

Als het warm is, probeert je lichaam zichzelf op natuurlijke wijze af te koelen door te zweten. Wanneer het echter vochtig is, interfereert de omgeving met dit koelproces, omdat ons zweet niet gemakkelijk verdampt bij vochtig weer. Je zweet uiteindelijk meer omdat het natuurlijke koelproces van je lichaam niet efficiënt kan werken – wat niet alleen ongemakkelijk (en lelijk) is, maar ook kan leiden tot uitdroging als je niet veel water drinkt.

Dit overmatige zweten kan ook huidaandoeningen veroorzaken, zoals warmte-uitslag, jeuk en overmatige bacteriegroei op de huid.

Een hoge luchtvochtigheid in uw huis kan ook de groei van schimmels en bacteriën stimuleren. Schimmelsporen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder verschillende ademhalingsaandoeningen. Wanneer het vochtig is, creëert het ook de perfecte voedingsbodem voor huisstofmijt, wat kan leiden tot problemen voor mensen met astma en mensen met allergieën.

Schade aan eigendommen veroorzaakt door hoge luchtvochtigheid

Schadelijke schimmel veroorzaakt door vochtige omstandigheden

Overtollig vocht in uw huis kan leiden tot schade en schadelijke schimmelgroei bevorderen.

De schade die wordt veroorzaakt doordat het te vochtig is, is niet alleen beperkt tot uw gezondheid, het kan ook uw huis en de inhoud ervan beschadigen.

Slechts enkele van de schade die een te vochtige omgeving aan uw eigendom kan veroorzaken, zijn onder meer:

  • Behang en verf bladderen.
  • Houtexpansie die ervoor zorgt dat ramen en deuren blijven plakken.
  • Schimmelgroei die de structurele integriteit in gevaar kan brengen en meubels kan beschadigen.
  • Bacteriegroei die onaangename geuren kan veroorzaken.

Om deze veelvoorkomende problemen met betrekking tot overmatige vochtigheid te voorkomen, is het essentieel om de juiste balans in uw huis te vinden.

Hoe de luchtvochtigheid thuis in de zomer te verlagen

Je luchtvochtigheid thuis precies goed krijgen, kan een beetje een evenwichtsoefening zijn. We weten dat een hoge luchtvochtigheid een reeks problemen kan veroorzaken, dus het is belangrijk om uw luchtvochtigheid binnenshuis onder controle te houden. Zoals we eerder hebben besproken, moet u streven naar ergens in het midden van het aanbevolen bereik van de EPA van 30-50% relatieve vochtigheid. Dus, hoe moet je dit bereiken als je luchtvochtigheid in de zomer te hoog is?

Probeer een venster te openen

De goedkoopste manier om te proberen uw huis te ontvochtigen, is door een raam of twee te openen en de lucht in uw huis te laten circuleren. Als het bijzonder vochtig is, kunt u proberen een ventilator te gebruiken om de lucht uit het raam te duwen, net zoals een afzuigventilator in een badkamer werkt.

Je moet ook onthouden dat apparaten zoals wasdrogers kunnen pieken hoe vochtig de lucht in je huis is, dus droog je kleding buiten aan de lucht of zorg ervoor dat je een raam openhoudt terwijl je een droger gebruikt.

Het probleem met het proberen om uw huis te ontvochtigen door ramen te openen, is dat als de luchtvochtigheid buiten hoger of hetzelfde is als het niveau in uw huis, het niet zal werken.

U moet er ook rekening mee houden dat het openen van een raam de temperatuur binnen kan verhogen en u meer ongemak kan bezorgen door de extra hitte.

Gebruik een luchtontvochtiger

Luchtontvochtigers zijn ontworpen om overtollig vocht uit de lucht op te nemen, waardoor ze een goede manier zijn om de luchtvochtigheid in uw huis te verlagen voor een comfortabelere en gezondere leefruimte.

Ze werken door lucht over gekoelde spoelen te verplaatsen, die vocht uit de lucht halen en in een tank druppelen. Mogelijk hoeft u alleen een luchtontvochtiger te gebruiken in bepaalde gebieden in uw huis, zoals kelders, opslagruimten en wasruimtes, om de luchtvochtigheid in deze vochtrijke omgevingen te matigen.

Ontvochtigt mijn airconditioner de lucht niet?

Ja, een airconditioner is een manier om de lucht in uw huis te ontvochtigen en het kan een zeer effectieve oplossing zijn. Het belangrijkste voorbehoud is echter dat een airconditioner niet is ontworpen om een evenwichtige omgevingsvochtigheid te handhaven en in feite de lucht te veel kan uitdrogen als deze gedurende langere perioden wordt gebruikt.

Als u enige tijd in een werkruimte met airconditioning hebt gewerkt, of als u uw HVAC-eenheid in de zomer thuis de klok rond laat draaien, hebt u waarschijnlijk de effecten van een lage luchtvochtigheid ervaren.

Als u het volgende opmerkt:

  • Je huid en ogen worden droog en geïrriteerd
  • Uw allergieën zijn meer ontstoken dan normaal
  • Je sinussen worden aangevallen , waardoor je neus droog en gebarsten blijft

Dan is het niet vochtig genoeg.

Dus als het te vochtig is zonder een airconditioner, maar AC-eenheden kunnen de lucht ook te veel uitdrogen, wat is dan de oplossing?

Een luchtbevochtiger gebruiken in de zomer

Luchtbevochtigers kunnen in de zomer worden gebruikt

Gebruik een luchtbevochtiger in de zomer wanneer uw airconditioner te veel vocht uit de lucht verwijdert.

Het gebruik van een luchtbevochtiger naast uw airconditioner tijdens de zomermaanden geeft u het beste van twee werelden. De airconditioner houdt de temperatuur stabiel en op een comfortabel niveau, terwijl de luchtbevochtiger helpt de perfecte luchtvochtigheid in uw huis te behouden.

Het gebruik van een koele mistbevochtiger in de zomer kan helpen de luchtvochtigheid te verhogen zonder de kamer op te warmen. Niet alleen zijn deze modellen goedkoper en veiliger dan warme mist luchtbevochtigers, ze zijn ook veel geschikter voor gebruik bij warmere temperaturen.

Kies je voor een koele nevelbevochtiger, dan is dagelijkse reiniging essentieel voor een gezonde luchtkwaliteit. Zorg ervoor dat u het water niet langer dan 24 uur in het apparaat laat zitten. Als u uw luchtbevochtiger niet regelmatig onderhoudt en reinigt, kan deze een bron van schimmel worden. Als u schimmel in het apparaat kunt zien, moet u onze gids bekijken om te leren hoe u een luchtbevochtiger met schimmel kunt reinigen.

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, is de zomer helemaal geen tijd om de luchtbevochtiger in te pakken. Als uw airconditioner in de zomermaanden de lucht in uw huis uitdroogt en u vochtigheid in uw huis moet toevoegen, dan is een luchtbevochtiger de ideale oplossing om een comfortabele en veilige luchtvochtigheid binnenshuis te handhaven.

Als u hulp nodig heeft bij het kiezen van een luchtbevochtiger voor uw huis, bekijk dan onze uitgebreide kopersgids over de beste grote kamerbevochtigers om ervoor te zorgen dat u het perfecte model koopt voor een gezond en gelukkig huis.

Een diffuser is ook een geweldige manier om de luchtvochtigheid te verhogen en een kamer op te frissen met een therapeutisch aroma. Lees onze gids over de beste etherische olie diffusers voor grote ruimtes om de krachtige modellen te zien die essentiële oliën verspreiden en de lucht bevochtigen.