Optimale luchtvochtigheid in de kelder – informatie &tips

Optimale luchtvochtigheid in de kelder

Voor veel mensen is een typische kelder koud en vochtig. Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je echter snel schimmel in huis halen. De lage temperatuur van de kelder maakt het echter moeilijk om daar droge lucht te leveren. Vooral in de zomer kan te veel luchten al schadelijk zijn. Hoe je te werk moet gaan om het vocht onder controle te krijgen, hangt ook af van het gebouw en het gebruik van je kelder.

Als een kelder te muf ruikt, worstel je waarschijnlijk met een hoge luchtvochtigheid. Waarom het instellen van de ideale luchtvochtigheid in de kelder bijzonder moeilijk is, en welke tips u kunnen helpen, leert u in dit artikel.

Hoeveel vochtigheid normaal is, hangt af van de kelder

Het juiste antwoord op de vraag welke luchtvochtigheid normaal is in een kelder is: het hangt ervan af. De grootste invloed op het klimaat in uw kelderkamers heeft de constructie. Het is vaak af te lezen vanaf de leeftijd van het gebouw. De juiste luchtvochtigheid hangt echter ook af van het gebruik van de kelder.

Gewelfde kelders zijn meestal alleen te vinden in zeer oude gebouwen en zijn typerend voor de tijd aan het begin van de 20e eeuw. Ze werden meestal afgedicht tegen water op de muren en vloer met geramde klei, zodat vocht nog langzaam kan diffunderen.

In de naoorlogse periode werden de zijwanden aanvankelijk waterdicht afgedicht, maar de bodemplaat bleef meestal vochtdoorlatend. Dergelijke kelders in oude gebouwen hebben daarom ook een hogere luchtvochtigheid dan moderne gebouwen.

Pas in 1970 werden ook beschermende folies in de vloerplaten aangebracht, die geen vocht in het interieur toelaten. Deze kelders kunnen ook worden omgebouwd tot woon- en werkruimtes. Als je in jongere kelders een hoge luchtvochtigheid meet, is dit niet meer alleen te rechtvaardigen door de bouwmethode.

Hoe de juiste luchtvochtigheid afhankelijk is van het keldergebruik

Oudere kelders worden vaak gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid, die zelfs hoger kan zijn dan 80%. Dit is normaal en was in het verleden zelfs gewenst: als je de kelder als opslagruimte gebruikt, helpt de vochtige lucht je om de groenten langer vers te houden. Als optimaal klimaat voor de opslag van groenten wordt een luchtvochtigheid van meer dan 90% aanbevolen bij lage temperaturen onder 5 °C [1].

Als u echter lang in de kelder wilt blijven, is een optimale luchtvochtigheid van 40% tot 60% aan te raden. Dit is waar mensen zich het meest op hun gemak voelen. Als u van plan bent om uw kelder als woon- of werkruimte te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid niet hoger is dan 60%.

Woon je in een nieuw gebouw, maar wil je de kelder toch gebruiken als opslagruimte voor groente en fruit, dan kan de luchtvochtigheid iets hoger liggen. Het mag echter niet permanent 65% overschrijden, anders riskeert u schimmelgroei. Interessant is dat vanwege het verschillende ontwerp de hoge luchtvochtigheid minder problemen oplevert voor gewelfde kelders.

De optimale luchtvochtigheid afhankelijk van de kelder – de tafel

In deze tabel vindt u de richtwaarden voor de juiste luchtvochtigheid afhankelijk van de constructie en het gebruik van de kelder nog eens samengevat:

Keldertype Gebruiken Juiste luchtvochtigheid
Oud gebouw (voor 1970) Berging 50% – >80%
Nieuwbouw Berging 50%  –  65%
Nieuwbouw Woon-/werkruimte 40%  –  60%

Waarom de luchtvochtigheid in de kelder vaak te hoog is

Het meest voorkomende probleem in kelders is een te hoge luchtvochtigheid. In oude gebouwen is dit vaak te wijten aan slechte isolatie van de buitenmuren, maar zelfs in nieuwe gebouwen is de luchtvochtigheid in de kelder meestal hoger dan in de rest van het gebouw. De reden hiervoor is de meestal lagere temperatuur.

Koude lucht kan minder water opnemen dan warme lucht. Daarom, wanneer u de lucht in een kamer koelt, neemt de relatieve luchtvochtigheid automatisch toe. Omdat de kelder veruit de laagste temperaturen in het huis heeft vanwege de ligging in de grond, is de toename van de luchtvochtigheid hier het grootst.

Hoe de luchtvochtigheid in de kelder te regelen?Nken?

Door temperatuur en luchtvochtigheid te koppelen wordt een populaire fout duidelijk: door verkeerd te ventileren, krijg je je vocht in de kelder! Zodra de buitentemperaturen de temperatuur van de kelderkamers overschrijden, zou warme lucht tijdens de ventilatie de kelder instromen en daar afkoelen. Hoe kouder de kelder in vergelijking met de buitenlucht, hoe hoger de luchtvochtigheid achteraf.

Als oplossing moet u altijd de luchttemperatuur van uw kelder vergelijken met de buitentemperatuur en de ramen alleen openen als het buiten kouder is dan binnen. Dit zorgt ervoor dat er geen toename van vocht is door het afkoelen van de frisse lucht.

Ventilatie in de zomer

Maar hoe zit het met de zomer als het buiten constant warm is? Onder bepaalde omstandigheden mag je misschien nog ventileren. Wat je eigenlijk zou moeten vergelijken is de absolute luchtvochtigheid van frisse lucht en kelderlucht, d.w.z. hoeveel gram water er per kubieke meter lucht in zit. Wanneer de absolute luchtvochtigheid buiten lager is dan in de kelder, mag je ventileren, ook als de buitentemperatuur hoger is.

Het enige nadeel: om te kunnen bepalen hoe hoog de absolute luchtvochtigheid is, heb je twee hygrometers nodig: één voor je kelder en één voor buiten. De meeste apparaten geven u in eerste instantie alleen de relatieve vochtigheid. Combinatieapparaten met geïntegreerde thermometers kunnen ook de absolute luchtvochtigheid weergeven; anders moet je ze laten ombouwen. Tools hiervoor zijn ook online beschikbaar [3].

Verdere maatregelen

In principe kunnen alle tips voor woonruimtes ook worden overgebracht naar de kelder: droog je was in de zomer buiten zodat er geen vochtpiek optreedt. Kommen met zout, kattenbakvulling of vochtabsorberende korrels kunnen in de kelder worden verspreid om water uit de lucht te binden. Houd er echter rekening mee dat de substraten regelmatig moeten worden vernieuwd – vooral in de kelder is dit nogal vervelend. En tot slot kunnen luchtontvochtigers natuurlijk ook als technische hulpmiddelen worden gebruikt.