Hoge luchtvochtigheid – betekenis en oorzaken verklaard

Animatie met hoge luchtvochtigheid

Een aangenaam binnenklimaat bevat ook de juiste hoeveelheid vocht in de lucht. Maar als er te veel water is, wordt de lucht benauwd en kan een langer verblijf in de kamers tot ongemak leiden. Niet alleen het menselijk lichaam reageert gevoelig op een te hoge luchtvochtigheid, ook het metselwerk kan snel last hebben van te veel vocht. In veel gevallen wordt een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt door de bewoners zelf. Gelukkig kunnen deze bronnen vaak zonder veel moeite worden geëlimineerd.

Wat is de luchtvochtigheid en wanneer is deze te hoog? Dit artikel legt het belang van een hoge luchtvochtigheid uit en beantwoordt de vragen wat de oorzaak is en welke effecten het heeft op mensen en huizen.

Wat is vochtigheid?

Een belangrijk onderdeel van de lucht in onze omgeving is water. De hoeveelheid water in de lucht kan variëren. Volledig droge lucht bevat helemaal geen water, terwijl het andere uiterste volledig verzadigde lucht is. Bij 20 °C kan maximaal 17,3 g/m³ water in de lucht worden opgenomen; Dan is het verzadigd. Deze maximale waarde is echter afhankelijk van de temperatuur: warme lucht kan meer water opnemen dan koude lucht. [1].

Vochtigheid is een numerieke waarde die aangeeft hoeveel water er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid. Het ligt dus tussen de 0% (droge lucht) en 100% (verzadigde, vochtige lucht). Overigens: de maximale waarde van 100% mag niet overschreden worden. Als het probeert om nog meer water in de atmosfeer af te geven, zou het direct weer condenseren en zichtbaar worden als mist in de lucht of als dauw op een oppervlak valt.

Waar begint een te hoge luchtvochtigheid?

Voor het menselijk welzijn moet de luchtvochtigheid in woonruimtes idealiter tussen de 40% en 60% liggen. U zult echter niet in staat zijn om het vocht in uw huis kwantitatief correct te beoordelen – de persoon mist dienovereenkomstig gevoelige organen. Een uitspraak kan alleen indirect worden gedaan, zeker in extreme gevallen.

Als je in een grotere groep bij elkaar zit en je sluit je na een korte onderbreking weer aan bij je vrienden, dan heb je misschien het gevoel dat de lucht “opgebruikt” is. Deze indruk kan worden veroorzaakt door een lager zuurstofgehalte, maar ook door vochtigere lucht. Een korte gesprongen ventilatie verwisselt de ruimtelucht voor frisse, drogere lucht van buiten en zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. Als daarentegen je mond droog wordt, je lippen broos worden en je neus en ogen geïrriteerd zijn, is dit je gevoel van droge lucht.

Als u een gezellige sfeer in uw vier muren wilt creëren zonder te hoeven vertrouwen op de onnauwkeurige en niet altijd betrouwbare signalen van uw lichaam, kunt u ook een hygrometer kopen. Zo’n meter kan je voorzien van de actuele luchtvochtigheid als exacte numerieke waarde en helpt je om erachter te komen in welke ruimtes je een te hoge luchtvochtigheid hebt. Met de meetresultaten kun je dan snel passende maatregelen nemen om een ideaal leefklimaat te creëren voordat de lucht niet meer draaglijk is.

Hoe een hoge luchtvochtigheid uw gezondheid beïnvloedt

Een hoge luchtvochtigheid is allereerst direct merkbaar door een verminderde verdamping van zweet. Vooral in de zomer blijft de huid vochtig en plakkerig, wat niet alleen een esthetische fout is. Zweten is essentieel om de lichaamstemperatuur te reguleren: door water op het grote oppervlak van de huid te verdampen, kan een sterk verkoelend effect worden bereikt.

Omdat de hoeveelheid water die bij kamertemperatuur lucht kan opnemen beperkt is, verdampt zweet langzamer wanneer de luchtvochtigheid al erg hoog is. Dit maakt het echter moeilijk om het lichaam af te koelen, zodat de lichaamstemperatuur niet kan worden verlaagd. Dit kan bij veel mensen leiden tot problemen met de bloedsomloop.

Hoge luchtvochtigheid betekent vaak vocht op de muren

Naast het directe effect op de gezondheid kan een te hoge luchtvochtigheid ook een indirect probleem worden. Als de lucht verrijkt is met veel water, wordt dit vaak weerspiegeld op kamermuren en ramen. Vochtig behang en vernissen kunnen echter chemische stoffen in de lucht afgeven die irriterend zijn ofkan een nadelig effect hebben. Afhankelijk van de gebruikte materialen kan het extra vocht ook chemische reacties mogelijk maken die het risico verhogen in vergelijking met droge stoffen. [2].

Een ander gevaar van een hoge luchtvochtigheid is de vorming van schimmel. Dit vereist een vochtige, warme omgeving om te kunnen groeien. Bij kamertemperatuur wordt schimmelgroei sterk begunstigd door een luchtvochtigheid van meer dan 60%. Schimmel is direct schadelijk voor de gezondheid. Naast mucosale irritatie zijn er ook aandoeningen van het immuunsysteem, waardoor een hogere vatbaarheid voor infecties ontstaat. Hoofdpijn, chronische frontale en sinusproblemen en tekenen van vermoeidheid kunnen ook worden toegeschreven aan schimmelsporen. Als u lange tijd in met schimmel besmette kamers verblijft, is het waarschijnlijk dat allergieën zich ontwikkelen [2]

Oorzaken van hoge luchtvochtigheid

Hoe kan het überhaupt tot een verhoogde luchtvochtigheid komen? Allereerst is de luchtvochtigheid afhankelijk van de temperatuur. Als je bijvoorbeeld overdag hebt geventileerd en een aangename luchtvochtigheid van bijvoorbeeld 55% hebt kunnen bereiken, koelt de lucht ’s nachts af. Koude lucht kan echter minder water vasthouden dan warme lucht, zodat bij dezelfde absolute hoeveelheid vochtigheid de (relatieve) luchtvochtigheid toeneemt en snel waarden boven de 60% aanneemt.

Maar zelfs bij een constante temperatuur neemt de luchtvochtigheid gedurende de dag toe. Voor een groot deel draag je hier zelf als bewoner aan bij. Door de lucht die ze inademen en zweten, geeft elke persoon elke dag één tot twee liter water af aan de omgeving! Dit verhoogt de luchtvochtigheid enorm, zonder dat er activiteiten worden meegenomen. [4,5].

Voeg aan deze basishoeveelheid vochtpieken toe die worden veroorzaakt door koken en douchen, waarbij veel warm water snel verdampt. Ook de was die te drogen wordt opgehangen, verhoogt de luchtvochtigheid in uw huis.

Wat te doen bij een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer?

In uw slaapkamer is het vooral belangrijk om het juiste binnenklimaat te creëren – het is tenslotte meestal de kamer waar u op weekdagen de meeste tijd doorbrengt. Ironisch genoeg is dit ook waar je het vaakst problemen hebt met een te hoge luchtvochtigheid: omdat de temperatuur ’s nachts het verst daalt, gaat de luchtvochtigheid ook uit van hoge waarden. Voeg daarbij het vocht uit je adem, dat je niet zomaar kunt uitschakelen.

Dit maakt het des te belangrijker om ervoor te zorgen dat de lucht vrij droog is voordat je in slaap valt. De luchtvochtigheid voor het slapengaan mag slechts iets meer dan 40% zijn, zodat je voldoende speelruimte hebt als de luchtvochtigheid in de kamer tijdens de slaap toeneemt. Om voor drogere lucht te zorgen, is het vaak voldoende om de ramen ’s avonds wijd open te zetten voor spitsventilatie. De koelere buitenlucht is meestal droger dan muffe binnenlucht [5].

Als ventilatie alleen niet helpt om de luchtvochtigheid laag te houden, kun je de verwarming ook wat hoger zetten. Als de lucht niet zo veel afkoelt, stijgt de relatieve luchtvochtigheid niet te hoog. Hoe warmer de kamer, hoe lager de luchtvochtigheid.

Verborgen bronnen van vocht: kamerplanten

Op de vraag waarom de luchtvochtigheid in het appartement zo hoog is, worden kamerplanten vaak vergeten. Net als mensen met hun adem, geven planten ook water af aan de omgevingslucht via de bladoppervlakken. Hoe meer planten je in een kamer hebt en hoe groter hun bladeren, hoe sterker het effect.

Als je alleen problemen hebt in een paar kamers, zoals de slaapkamer, vanwege te vochtige lucht, moet je eerst proberen je planten naar andere kamers te verdelen. Als alternatief kunt u ook kiezen voor soorten met kleine bladeren en lage waterbehoeften; deze verdampen ook minder water.

Uit handen: Constructiefouten

Als blijkt dat de hoge luchtvochtigheid in huis niet wordt veroorzaakt door de bewoners en hun gedrag, is de verhuurder in trek. Of het nu wordt veroorzaakt door slechte isolatie van muren of ramen of defecten in de constructie – de oorzaak moet snel worden gelokaliseerd en gerepareerd.

Als de huurder kan aantonen dat de hoge luchtvochtigheid niet door hem wordt veroorzaakt, kan hij ook huurverlagingsclaims indienen. Maar wees voorzichtig: bij het betrekken van nieuwe gebouwen zijn muren vaak niet volledig uitgedroogd, zodat een hogere luchtvochtigheid dan normaal tijdperk.De Voorzitter. — Aan de orde is het verslag (doc. In dit geval wordt het gezien als de taak van de huurder om vaker te ventileren om het vocht uit het gebouw te laten. [6].