Lage luchtvochtigheid – oorzaken en gevolgen

Lage luchtvochtigheid

Een goede luchtkwaliteit betekent ook het bereiken van de juiste luchtvochtigheid. Te weinig vocht in de lucht irriteert de slijmvliezen en maakt je lichaam vatbaarder voor infecties. Om uw gezondheid op de lange termijn niet bloot te stellen aan onnodige risico’s, moet u op de lange termijn een te lage luchtvochtigheid vermijden.

Wat is een lage luchtvochtigheid en waarom kan het je ziek maken? Welke factoren kunnen droge lucht in uw huis verklaren en hoe kan deze worden uitgeschakeld? In dit artikel leer je de belangrijkste informatie over een lage luchtvochtigheid.

Wanneer is het luchtdroog?

Hoe vochtig of droog we lucht waarnemen, hangt af van hoeveel water het bevat. Afhankelijk van de temperatuur is er een maximale waarde van hoeveel vocht kan worden opgenomen voordat het water weer condenseert. In warme lucht is deze maximale waarde veel hoger dan in koude lucht.

Voor het welzijn is echter alleen de relatieve luchtvochtigheid van belang. Het geeft de hoeveelheid water in de lucht aan als percentage van de maximaal haalbare hoeveelheid vocht. Omdat deze laatste waarde temperatuurafhankelijk is, wordt warme lucht als droger ervaren dan koude lucht met dezelfde absolute hoeveelheid geabsorbeerd water. Veel mensen voelen ongemak van een luchtvochtigheid onder de ongeveer 30%.

De meeste mensen vinden het echter moeilijk om de luchtvochtigheid in te schatten tot een numerieke waarde. Alleen extreem vochtige of droge lucht veroorzaakt symptomen die kunnen worden geïnterpreteerd als indicaties van een hoge of lage luchtvochtigheid. Als u de luchtvochtigheid in uw huis beter wilt aanpassen zonder te wachten tot er duidelijke tekenen van lage luchtvochtigheid verschijnen, moet u een hygrometer raadplegen. Met zo’n meetinstrument kan de huidige lokale luchtvochtigheid nauwkeurig worden bepaald. Voor een aangenaam binnenklimaat moet de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% liggen.

Effecten van een lage luchtvochtigheid op uw gezondheid

Een lage luchtvochtigheid is eerst merkbaar waar het eigenlijk vochtig zou moeten zijn: op je slijmvliezen. Omdat water gemakkelijker verdampt bij een lage luchtvochtigheid, drogen de mond en neus sneller uit. Het resultaat is een krabben in de keel en een verhoogd gevoel van dorst. Om de slijmvliezen van voldoende water te voorzien, althans van binnenuit, moet je voldoende drinken in droge lucht.

Het uitdrogen van de slijmvliezen heeft echter nog verstrekkendere gevolgen. Zo filtert de neus de ademlucht in een gezonde toestand zeer effectief: niet alleen stofdeeltjes worden vastgehouden, maar ook bacteriën en virussen worden bestreden. Dit filtermechanisme werkt echter alleen soepel als de slijmvliezen voldoende vochtig zijn.

Maar ongeacht de afweer van uw lichaam, bevordert droge binnenlucht infectie met griepvirussen. Enerzijds is dit toe te schrijven aan een langere levensduur van de virussen in droge lucht, anderzijds vindt de verspreiding van de virussen sneller en verder plaats. Als gevolg hiervan is bij een luchtvochtigheid tussen 20 en 35 procent het risico op infectie met griepvirussen tot drie keer zo hoog als bij een relatieve luchtvochtigheid van 50%. [1].

Naast ziekteverwekkers is ook de blootstelling aan huisstof in droge ruimtes hoger. Het kan tot 80% worden verminderd door de luchtvochtigheid te verhogen [2]. Andere symptomen van te droge lucht zijn merkbaar op de huid, die snel barst. Vooral lippen worden vroeg aangetast.

Wat veroorzaakt een lage luchtvochtigheid?

In de winter is de kamerlucht vaak te droog. Als tijdens de ventilatie koele buitenlucht het gebouw wordt binnengelaten en vervolgens wordt opgewarmd, daalt de relatieve luchtvochtigheid sterk. Dit is vooral merkbaar bij kantelventilatie, waar warme lucht constant naar buiten stroomt en vocht meeneemt. Open in plaats daarvan uw ramen slechts kort, maar breed – uw portemonnee zal u ook dankbaar zijn.

Als je problemen hebt door te droge binnenlucht, probeer dan indien mogelijk overdag te ventileren, wanneer de buitentemperaturen nog hoger zijn. Hierdoor hoef je de lucht minder te verwarmen en daalt de luchtvochtigheid minder drastisch. Als alternatief kunt u ook de verwarmingsthermostaten een beetje lager zetten. Met dezelfde absolute hoeveelheid water in de LDe relatieve luchtvochtigheid is hoger bij koelere temperaturen.

Als u, ondanks een goede ventilatiestrategie, langere tijd last heeft van droge lucht in uw vier muren, kunt u deze ook bevochtigen door specifiek vochtbronnen in het appartement te bieden. Het mooiste om naar te kijken zijn zeker kamerplanten die water verdampen door hun bladeren, maar als kortetermijnmaatregelen kunnen huismiddeltjes zoals vochtige handdoeken op de radiatoren ook helpen.