Herfst versus herfst: wat is het verschil?

Herfstbladeren aan bomen

Na de hondendagen van de zomer begint de hitte eindelijk te breken en worden de nachten langer. Boeren en tuinders oogsten hun groenten en fruit en de bladeren beginnen van kleur te veranderen en vallen van de bomen als we het herfstseizoen ingaan.

Hier op het noordelijk halfrond begint de herfst met de herfstequinox (de wetenschappelijke naam), die begint tussen 21-24 september, en het eindigt met de winterzonnewende, die elk jaar tussen 20-23 december is.

Maar afhankelijk van waar je bent in de wereld, kan dit seizoen een andere naam hebben. Hier in de Verenigde Staten is het veel gebruikelijker om het ‘val’ te noemen. U kunt echter “herfst” en “herfst” door elkaar gebruiken.

Dus waarom geven Amerikanen er de voorkeur aan om het seizoen ‘herfst’ te noemen, en is er een verschil? We waren ook nieuwsgierig, dus we hebben wat onderzoek gedaan om meer te weten te komen over de oorsprong van het seizoen.

Vóór de 16e eeuw had “Herfst” of “Herfst” een andere naam

Tarweveld klaar voor de oogst

De herfst werd oorspronkelijk ‘oogst’ genoemd.

Het seizoen tussen zomer en winter is niet altijd aangeduid als ‘herfst’ of ‘herfst’. Vóór de 16e eeuw werd het in Engeland meestal “oogst” genoemd, of beter gezegd, “hærfest” in het Oudengels.

Het seizoen werd “oogst” genoemd omdat mensen deze maanden associeerden met het verzamelen van gewassen door boeren ter voorbereiding op winteropslag – wat meestal plaatsvond tussen augustus en november. Voor de taalkundigen die er zijn, is het woord oogst van Germaanse oorsprong en betekent het “plukken”, “plukken” of “oogsten”, alle activiteiten die boeren in deze tijd van het jaar voor de winter zouden hebben uitgevoerd.

Uiteindelijk kwamen “Herfst” en “Herfst” naar voren als de populaire termen

Mensen verhuisden in deze periode steeds meer van landbouwgrond naar grotere grootstedelijke gebieden. Voor deze stedelingen was de term ‘oogst’ niet van toepassing op hun manier van leven. Zoals je je kunt voorstellen, was het mogelijk verwarrend gezien het feit dat het woord oogst ook wordt gebruikt voor het oogsten van gewassen. Vervolgens kwamen “herfst” en “herfst” naar voren als de populaire termen om het seizoen aan te duiden.

“Herfst” kwam van het Latijnse woord “autumnus”, en het Oudfranse woord “autompne” (“automne” in het moderne Frans), de oorsprong van het woord heeft connotaties van “het verstrijken van het jaar”. “Fall” heeft Germaanse wortels en wordt in het Oudengels gevonden als “fiæll” of “feallan”, wat beide “van een hoogte vallen” betekent. “Fall” werd veel gebruikt in het Engeland van de 16e eeuw. Het was oorspronkelijk een afkorting voor de uitdrukkingen ‘val van het blad’ en ‘herfst van het jaar’.

Waarom wordt de herfst in Amerika “herfst” genoemd?

Herfstseizoen bij White Mountain National Forest

Mensen gebruiken beide namen in Amerika, maar “val” is de meer populaire term.

Tegen de 17e eeuw was de Engelse emigratie naar de Britse koloniën in Noord-Amerika op zijn hoogtepunt. De nieuwe kolonisten brachten de Engelse taal met zich mee, die zowel de woorden ‘herfst’ als ‘herfst’ bevatte. Omdat beide termen in deze tijd in Groot-Brittannië werden gebruikt, bereikten ze allebei onze kusten.

Hoewel de exacte redenen waarom niet helemaal duidelijk zijn, viel de term “val” geleidelijk uit de gratie voor “herfst” in Groot-Brittannië, en tegen de tijd dat Amerika zijn onafhankelijkheid won, werd “val” voornamelijk door Amerikanen gebruikt.

Het gebruik van de naam “val” is een uniek Amerikaans en Canadees gedrag. In Groot-Brittannië, Australië en andere Engelstalige landen is de term voor deze maanden ‘herfst’. Hoewel mensen beide namen in Amerika door elkaar gebruiken, is de kans veel groter dat je het woord ‘vallen’ hoort.

Wanneer is de herfst?

De twee gebruikelijke manieren om het herfstseizoen af te bakenen zijn gebaseerd op de astronomische kalender, die de twee zonnewendes en twee equinoxen gebruikt om de seizoenen te definiëren, en de meteorologische kalender, waarbij de vier seizoenen zijn onderverdeeld in groepen van drie maanden.

Astronomische herfst

Astronomische herfst gebruikt de positie van de aarde ten opzichte van de zon om te bepalen wanneer het herfstseizoen begint en eindigt. Op het noordelijk halfrond wordt het begin van de herfst altijd gekenmerkt door de herfstequinox tussen 21-24 september, en het eindigt met de winterzonnewende, die elk jaar tussen 20-23 december is. Welke dag begint de herfst dit jaar precies? Ontdek het hier.

De september-equinox is het moment waarop de zon direct boven de hemelevenaar van de aarde in zuidelijke richting passeert. Hoewel deze equinox de eerste dag van astronomische val op het noordelijk halfrond markeert, signaleert het de fieerste dag van de lente voor degenen op het zuidelijk halfrond. De astronomische herfst eindigt dan met de winterzonnewende (de dag met de kortste hoeveelheid zonlicht in het hele jaar), die optreedt wanneer de Noordpool zijn maximale kanteling van de zon bereikt.

Meteorologische val

Meteorologen en klimatologen daarentegen splitsen de vier seizoenen op in groepen van drie maanden volgens de jaarlijkse temperatuurcyclus en de 12-maandenkalender. De meteorologische seizoenen zijn minder variabel in lengte en seizoensstart in vergelijking met de astronomische seizoenen. Op het noordelijk halfrond duurt de meteorologische val 91 dagen, beginnend op 1 september en lopend tot 30 november.

  • Meteorologische lente is maart, april en mei.
  • Meteorologische zomer is juni, juli en augustus.
  • Meteorologische herfst is september, oktober en november.
  • Meteorologische winter is december, januari en februari.

De consistente timing van de meteorologische seizoenen maakt het voor meteorologen en klimaatwetenschappers gemakkelijker om gegevens over het weer bij te houden om statistieken van dezelfde periode in verschillende jaren te vergelijken.