5 Beste RV-airconditioners in 2022 (15.000 BTU-dak)

Campers kunnen in de zomer ongelooflijk heet worden. Alle interieur terzijde, een camper is in feite een metalen doos. Wanneer u hem in de zon parkeert, zal de metalen doos gemakkelijk opwarmen op vrijwel dezelfde manier als metalen containers in de dokken.

RV airconditioners maken deel uit van essentiële apparatuur voor alle Campers. Ze kunnen een krachtig koeleffect hebben, een goede betrouwbaarheid en ze kunnen lichtgewicht zijn. Het is duidelijk dat ze ook te zwak kunnen zijn om een camper goed te koelen tijdens de zomerse hittegolf, ze kunnen minder betrouwbaar en zwaar zijn.

Hier is het ding:

Bij het kopen van een RV airconditioner moet je echt voorzichtig zijn om de ‘slechte’ RV AC units eruit te zeven. Daarom heeft LearnMetrics een selectie gemaakt van de beste airconditioners voor campers en campers waar we precies dat hebben gedaan (u vindt de lijst verderop).

RV-airconditioners zijn vrij eenvoudig te gebruiken: ze hebben meestal handmatige bediening.

Bij het kiezen van de beste RV AC-eenheden moet u voornamelijk kijken naar 3 specifieke factoren, namelijk:

 1. Sterk verkoelend effect (gemeten in BTU/uur). Airconditioner moet sterk genoeg zijn om de hele camper voldoende af te koelen, zelfs tijdens hittegolven. Dat betekent dat ze minstens 12.000 BTU/uur koelvermogen moeten hebben.
 2. Betrouwbaarheid. Traditionele beproefde RV-airconditionermerken zijn de beste. Dometic en Coleman zijn de twee beste RV AC-eenheidsmerken met een lange en succesvolle staat van dienst op het gebied van betrouwbaarheid.
 3. Gewicht. RV-airconditioners kunnen gemakkelijk 150 lbs en meer wegen. Als u uw camper regelmatig gebruikt, kunt u gemakkelijk 1000 mijl per jaar maken. Lichtgewicht airconditioners onder de 100 lbs zullen het gasverbruik enigszins verminderen.

Voordat we kijken naar de lijst met de beste 5 RV-airconditioners in 2022, laten we een beetje inzicht krijgen in deze 3 belangrijke factoren voor het kopen van een AC-eenheid voor een camper:

Welke maat AC heb ik nodig voor mijn camper?

Niemand wil een RV-airconditioner kopen die de temperatuur niet voldoende verlaagt. De zomer is het seizoen voor campers, en het mooie van de zomer zijn de hoge temperaturen. Als je niet zweet in een camper met een ontoereikend koelsysteem, tenminste.

Het hebben van een sterke (maar niet te sterke) airconditioner voor RV is essentieel. Het koeleffect van elke RV AC-eenheid wordt gegeven in BTU’s per uur (als je naar het specificatieblad kijkt, is dat meestal de nummer 1-specificatie).

De vraag die moet worden beantwoord is deze: hoeveel BTU’s moet een RV-airconditioner hebben? Voor een grote meerderheid van de campers moet u deze vuistregel gebruiken als het gaat om de grootte van een AC-eenheid:

 • 10.000 BTU’s. Te zwak om een camper goed af te koelen in de zomerhitte.
 • 15.000 BTU’s. Precies goed, zelfs voor hittegolven.
 • 20.000 BTU’s. Overkill; de kosten voor elektriciteit en eenheid zijn onnodig hoog.

Kortom, 15.000 BTU’s is meer dan genoeg voor vrijwel alle RV-maten.

Betrouwbaarheid: welke RV Airconditioner merken zijn de beste?

Het ergste is het installeren van een rv-airconditioner op het dak die je voortdurend moet repareren. Die geven meestal uit wanneer je ze het meest nodig hebt – tijdens de zomerse hittegolf.

Als u een airconditioner voor een camper koopt, moet u een hoogwaardige en betrouwbare eenheid kopen om toekomstige problemen te voorkomen. Hoe kom ik erachter welke RV-airconditioners betrouwbaar zijn?

Het merk is de beste indicatie van betrouwbaarheid. Nieuwere merken hebben niet de nodige staat van dienst om te zeggen: “Ja, deze AC-eenheid gaat meer dan 4 jaar mee”.

Gevestigde merken die al meer dan 20 jaar actief zijn, hebben een track-record. Daarvan zijn de meest succesvolle en beste RV-airconditionermerken Dometic en Coleman. De meerderheid van de RV-eigenaren heeft een Dometic- of Coleman AC-eenheid, simpelweg omdat ze de meest betrouwbare zijn.

Hoe lang gaan RV airconditioners mee?

Tussen 3 en 5 jaar, afhankelijk van het gebruik en uiteraard de kwaliteit van de unit. Dometic- en Coleman-eenheden staan bekend om hun levensduur van 5 jaar. RV AC-eenheden van minder gevestigde merken gaan dichter bij 3 jaar mee.

Lichtgewicht vs zwaargewicht AC-eenheden

RV-reizen zijn meestal lang. U kunt meer dan 1000 mijl rijden voordat u op uw bestemming aankomt. Elk pondje dat je meeneemt, wordt toegevoegd aan de benzinerekening.

Als u een optie hebt, moet u investeren in een lichtgewicht RV AC-eenheid. U kunt het gewicht van een AC-eenheid op het dak tot 100 lbs of zo verminderen.

Hier is een vuistregel voor zover het gewicht van RV-eenheden gaat:

 • Lichtgewicht: minder dan 100 lbs.
 • Zwaargewicht: Boven 100 lbs.

Anohet voordeel van lichtgewicht airconditioners is een eenvoudigere installatie. Het optillen van een 100 + lbs-eenheid op het dak van een camper of camper is moeilijker dan met een eenheid van minder dan 100 lbs.

Secundaire factoren bij het kopen van een RV-airconditioner

Naast BTU’s, betrouwbaarheid en gewicht, moet u ook kijken naar:

 • Elektrische vereisten. 115 V / 60 Hz is de standaard; alle campers ondersteunen dat.
 • Optionele verwarming. RV AC’s zoals Coleman Mach 15 kunnen naast het koeleffect ook een verwarmingsfunctie bieden. Mach 15 kan bijvoorbeeld 5.600 BTU / uur verwarmingsvermogen genereren. Dit is vooral handig tijdens koudere zomeravonden of het gebruik van een camper in de winter.

Met dit alles in gedachten, laten we eens kijken naar de beste RV-airconditioners die momenteel op de markt zijn. Hieronder vindt u ook een korte beoordeling van alle RV AC-eenheden:

Beste RV-airconditioners in 2022 (vergelijking)

  1. Beste RV-airconditioner in 2022: Dometic Brisk II
  2. Beste RV AC unit met 5.600 BTU verwarming: Coleman Mach 15
  3. Beste kleine RV airconditioner: Airxcel Mach 3 Plus
  4. Meest krachtige RV airconditioner: Furrion CHILL
  5. Goedkoopste RV AC Unit: Advent ACM150
RV AC-eenheid: #1 Dometic Brisk II #2 Coleman Mach 15 # 3 Airxcel Mach 3 Plus #4 Furrion CHILL #5 Advent ACM150
Foto:
Koelvermogen: 15.000 BTU/uur 15.000 BTU/uur 13.500 BTU/uur 15.500 BTU/uur 15.000 BTU/uur
Elektrische Req: 115 V / 60 Hz 115 V / 60 Hz 115 V / 60 Hz 115 V / 60 Hz 115 V / 60 Hz
Gewicht: 85 pond 90 pond 90 pond 106 pond 68 pond
Dimensies: 29,18″ x 27,23″ x 12,7″ 42″ x 28″ x 16″ 41″ x 28″ x 16″ 36″ x 30″ x 26″ 33,46″ x 25,6″ x 15″
Prijs: $$$$ $$$$ $$$$ $$$$ $$$$
Gemiddelde beoordeling: 4.9 van de 5 sterren 4.6 van de 5 sterren 4.6 van de 5 sterren 4.4 van de 5 sterren 3.9 van de 5 sterren
Beschikbaarheid: Prijs controleren Prijs controleren Prijs controleren Prijs controleren Prijs controleren

1. Dometic Brisk II Review (beste RV-airconditioner in 2022)

Dometic Brisk II
Koelvermogen: 15.000 BTU/uur
Elektrische vereisten: 115 V / 60 Hz
Gewicht: 85 pond
Dimensies: 29,18″ x 27,23″ x 12,7″
Prijs: $$$$
Rating: 4.9 van de 5 sterren

Dometic Brisk II is de typische RV airconditioner. Het is vrijwel perfect op alle juiste manieren:

 1. Heeft een perfect koelvermogen van 15.000 BTU / uur. Voldoende en geschikt voor alle RV-maten.
 2. Betrouwbaar. Het is gemaakt door Dometic, waarschijnlijk de beste RV-airconditionerproducent met een succesvolle 20-jarige staat van dienst op het gebied van betrouwbaarheid.
 3. Het is lichtgewicht. Dometic Brisk II weegt minder dan 100 lbs – 85 lbs, om precies te zijn.

Dometic is een van de bekendste Zweedse bedrijven. Wat is Ikea voor betaalbare meubels, Dometic is voor RV airconditioners. De Brisk II (model B59516. XX1C0) is hun top-of-the-line vlaggenschip model.

Het heeft een typisch Scandinavisch minimalistisch ontwerp en is verkrijgbaar in Polar White en in Black kleur.

Dometic Brisk II is goed ontworpen; u kunt die verbetering zien in een hoge maximale luchtstroom en de algehele beste prestaties. De Brisk II bevat ook de dempingsbeugels die het geluidsniveau en de trillingen verminderen die deze 15.000 BTU RV-airconditioner produceert.

Met afmetingen van 29,18 ” x 27,23 ” x 12,7 ” past het op het dak van elke camper of camper. Je hebt ook de 115 V / 60 Hz elektrische vereisten die alle campers kunnen bieden.

Perfect in elk opzicht, de Dometic Brisk II is het meest populaire en beste RV-airconditionermodel, verkrijgbaar tegen een gematigde prijs:

Pros

 • Precies 15.000 BTU/uur koeleffect; niet te groot, niet te klein, precies goed
 • Lichtgewicht; weegt slechts 85 lbs en vermindert het benzineverbruik
 • Minimalistisch Scandinavisch design metde 2 kleuropties
 • Wordt geleverd met geluids- en trillingsreducerende dempingsbeugels
 • Gemaakt door Dometic; een van de meest betrouwbare Zweedse rv ac-eenheid producenten
 • Vanwege de gematigde prijs is het extreem populair en een bestseller
Tegens

 • Biedt geen extra verwarmingsfunctionaliteit vanwege een gebrek aan warmtepomp
Koop Dometic Brisk II hier

2. Coleman Mach 15 Review (Beste RV AC-eenheid met warmtepomp)

Coleman Mach 8 Zoekertjes
Koelvermogen: 15.000 BTU/uur
Elektrische vereisten: 115 V / 60 Hz
Gewicht: 90 pond
Dimensies: 42″ x 28″ x 16″
Prijs: $$$$
Rating: 4.6 van de 5 sterren

Coleman is, naast Dometic, een van de twee beste RV airconditioner merken. Hun Mach 15-model wordt over het algemeen beschouwd als een van de veiligste investeringen als u op zoek bent naar een AC-eenheid voor een camper.

Net als Dometic Brisk II biedt de Coleman Mach 15 (model 08-0080) de optimale 15.000 BTU aan koeleffect. Zoals u weet, zou 10.000 BTU’s te zwak zijn, 20.000 BTU’s is overkill, 15.000 BTU’s is precies goed.

Wat betreft elektrische vereisten: de ventilatormotor wordt aangedreven door 1/3 PK die is bedraad met een 115 V / 60 Hz-net (1 fasestroom). Elke camper heeft dat; u hoeft zich geen zorgen te maken over elektrische incompatibiliteiten.

Coleman Mach 15 is vooral populair omdat het iets heeft dat veel RV-airconditioners missen: de verwarmingsfunctie. Mach 15 is eigenlijk een warmtepomp. Als u de temperatuur in de camper wilt verlagen, kunt u 15.000 BTU’s koelvermogen inschakelen.

Als u echter ergens kampeert waar het ’s nachts een beetje koud wordt, kunt u een verwarmingsfunctie inschakelen die tot 5.600 BTU’s verwarmingseffect biedt. Dat alleen al maakt de Coleman Mach 15 de beste RV-warmtepomp, die zowel als airconditioner als als verwarming kan werken.

Al met al is Coleman Mach 15 een perfecte all-season RV airconditioner. De airconditioning wordt gebruikt in de zomer, de verwarming kan worden gebruikt op koude nachten en zelfs in het holst van de winter:

Pros

 • Beste AC met warmtepomp
 • Kan 15.000 BTU van een koeleffect produceren, evenals 5.600 BTU van verwarmingseffect (dubbele functie)
 • Lichtgewicht genoeg (90 lbs)
 • Kan een zeer hoge 320 CFM-luchtstroom produceren
 • Gerenommeerd merk Coleman; gegarandeerde betrouwbaarheid
Tegens

 • Hogere prijs door dubbel (koelen + verwarmen) effect
Koop Coleman Mach 15 hier

3. Airxcel Mach 3 Plus Review (Beste kleine RV-airconditioner)

Airxcel Mach 3 Plus
Koelvermogen: 15.000 BTU/uur
Elektrische vereisten: 115 V / 60 Hz
Gewicht: 85 pond
Dimensies: 29,18″ x 27,23″ x 12,7″
Prijs: $$$$
Rating: 4.6 van de 5 sterren

Dometic en Coleman zijn de 2 beste RV airconditioner merken. Airxcel is een merk dat eigendom is van Coleman en Coleman kent hun RV AC-engineering. Kortom, Airxcel, ondersteund door Coleman, is een van de meer gerenommeerde merken.

Hun beste unit is de Airxcel Mach 3 Plus (model 08-0079). Het is ontworpen op een vergelijkbare manier als Coleman Mach 15 met één groot verschil: het is iets minder krachtig.

Met 13.500 BTU koelvermogen is dit de beste airconditioner voor kleine campers. Een 15.000 + BTU-airconditioner zou zeker overkill zijn voor kleinere RV-eenheden. De 13.500 BTU wordt aangedreven door 13,1 koelversterkers, 115 VAC 1-fase stroom.

Voor koude nachten kunt u overschakelen naar het verwarmingseffect. De Airxcel Mach 3 Plus kan werken als een 5.600 BTU/uur verwarming. In wezen is het een warmtepomp, geen ac-unit met alleen koeling.

Met iets minder vermogen en iets minder gewicht (85 lbs) dan Coleman Mach 15, kost de Airxcel Mach 3 Plus ook iets minder. Al met al is het een betrouwbare kleine RV-airconditioner met verwarmingsoptie:

Pros

 • Met 13.500 BTU’s is het de beste RV-airconditioner voor kleine campers
 • Heeft verwarmingsoptie met 5.600 BTU / uur verwarmingsvermogen (handig op koude nachten)
 • Gerenommeerd merk Airxcel, ondersteund door Coleman ingenieurs
 • Redelijke prijs
Tegens

 • Niet geschikt voor grote campers of campers
Koop Airxcel Mach 3 Plus hier

4. Furrion CHILL Review (meest krachtige RV-airconditioner)

Furrion CHILL
Koelvermogen: 15.500 BTU/uur
Elektrische vereisten: 115 V / 60 Hz
Gewicht: 106 pond
Dimensies: 36″ x 30″ x 26″
Prijs: $$$$
Rating: 4.4 van de 5 sterren

Furrion CHILL is uw basis RV AC unit met handmatige bediening. Het grotere 15.500 BTU-model is meer geschikt voor grotere campers omdat het meer koelvermogen heeft.

Het goede aan een grote RV-airconditioner zoals Furrion CHILL is het systeem met dubbele ventilator. De meeste AC-units hebben een enkele ventilator; met twee ventilatoren kan de Furrion CHILL de lucht homogener verdelen over de camper of camper. De dubbele ventilator heeft meestal ook een betere energie-efficiëntie; tot 25% hoger dan enkele ventilatoreenheden.

Een grotere eenheid betekent ook dat je met meer gewicht rondrijdt. Het nadeel van Furrion CHILL is het gewicht van 106 lbs. Dit kan helaas niet worden vermeden.

Furrion CHILL bestaat uit twee eenheden:

 1. Airconditioner op het dak (FACR15SA-PS model).
 2. Luchtverdeelkast in de CAMPER (FACT11MA-PS model).

De Furrion CHILL heeft ook dubbele compatibiliteit met een geleid of kanaalloos systeem.

Al met al is Furrion CHILL geen Dometic- of Coleman-eenheid, maar het heeft 2 ventilatoren, goede energie-efficiëntie en een krachtigere 15.500 BTU-uitgang:

Pros

 • Zeer krachtig met een koelvermogen van 15.500 BTU (geschikt voor grotere campers)
 • 2 RV ventilatoren in plaats van 1; betere energie-efficiëntie en distributie in de gehele camper
 • Eenvoudige bolt-on installatie
Tegens

 • 106 gewicht (het wordt niet beschouwd als een lichtgewicht eenheid)
 • Geen gerenommeerd merk Dometic of Coleman
Koop Furrion CHILL hier

5. Advent ACM150 Review (Goedkoopste RV AC Unit)

Advent ACM150
Koelvermogen: 15.000 BTU/uur
Elektrische vereisten: 115 V / 60 Hz
Gewicht: 68 pond
Dimensies: 33,46″ x 25,6″ x 15″
Prijs: $$$$
Rating: 3.9 van de 5 sterren

Top RV-airconditioners kunnen gemakkelijk tot $ 1.000 kosten. Terwijl Coleman- en Dometic-eenheden ongeveer $ 900 kosten, biedt Advent, een minder bekend merk, een goedkoper RV-model met een prijskaartje van minder dan $ 700.

Advent ACM150 biedt een budgetvriendelijke optie van een 15.000 BTU airconditioner voor campers. Het heeft 6 dichte schuimsteunpads die de trillingen van de metalen basispan op het dak verminderen.

Het beste deel, afgezien van de goedkope prijs, is het lage gewicht van de Advent ACM150. Het hele apparaat weegt slechts 68 lbs; het is de lichtste 15.000 BTU-eenheid.

Toch is het merk Advent niet bepaald Dometic. Qua betrouwbaarheid is het misschien twijfelachtig.

Al met al kan het minder bekende merk een probleem zijn voor sommige RV-eigenaren. De prijs en het gewicht van het apparaat zijn echter behoorlijk indrukwekkend:

Pros

 • Lichtgewicht (68 lbs)
 • Verkrijgbaar tegen een zeer lage prijs voor een RV airconditioner
 • Heeft schuimondersteuning voor trillingsreductie
Tegens

 • Betrouwbaarheid kan twijfelachtig zijn
 • Geen Coleman of Dometic unit
Koop Advent ACM150 hier

Als u vragen heeft over RV-airconditioners, kunt u deze stellen in de onderstaande opmerkingen.