12 dieren die zogenaamd het weer kunnen voorspellen

Hond met een regenjas aan

Kunnen dieren het weer voorspellen? Misschien heb je de vele verhalen, folklore en legendes gehoord over dieren die het weer kunnen voorspellen. Natuurlijk is de beroemdste dierenmeteoroloog Punxsutawney Phil, de groundhog die voorspelt wanneer de lente elk jaar in februari zal komen.

Zijn deze verhalen waar? Kunnen bepaalde dieren het weer voorspellen? We gaan feit van fictie voor je scheiden met 12 verschillende dieren waarvan wordt gezegd dat ze weersvoorspellingsvermogens hebben.

Waarom kunnen dieren veranderingen in het weer waarnemen?

Hoe komt het dat dieren veranderingen in het weer kunnen voelen die mensen niet kunnen? Experts geloven dat dieren acuut opletten voor minieme veranderingen in de omgeving, zoals barometrische druk, de seizoenen en vochtigheid. Dieren hebben ook verhoogde zintuigen, wat hun veronderstelde weersvoorspellingsvermogen en gedragsverandering vóór een storm kan verklaren. Ze kunnen deze veranderingen in het milieu voelen, horen en ruiken die mensen niet kunnen.

12 dieren waarvan wordt gezegd dat ze het weer voorspellen

1. Katten

Kat

Katten staan erom bekend gevoelig te zijn en veel mensen geloven dat deze extra gevoeligheid betekent dat ze onweer en slecht weer kunnen voorspellen. De zintuigen van een kat zijn veel scherper dan die van mensen. Daarom kunnen ze dalende atmosferische druk detecteren.

Met verhoogd gehoor kunnen katten het gerommel van de donder horen dat nog ver weg is. Experts geloven ook dat ze waarschijnlijk de metaalgeur in de atmosfeer kunnen ruiken die vlak voor een storm optreedt. Katten kunnen ook de duidelijke geur van regen zelf ruiken.

2. Honden

Hond

Veel mensen denken dat honden weersvoorspellingscapaciteiten hebben, wat verantwoordelijk is voor verhalen van hoektanden die gezinnen waarschuwen voor dreigend gevaar, zoals tornado’s of orkanen. Hun gedrag kan variëren van woedend blaffen tot zeuren en proberen zich ergens veilig te verstoppen, zoals onder het bed of in de kast.

Honden kunnen zich vreemd gedragen wanneer ze omgevings- en atmosferische veranderingen kunnen waarnemen, zoals een drukval en de elektriciteit in de lucht voor een storm. Ze hebben ook een veel beter reukvermogen dan mensen, dus ze kunnen een inkomende onweersbui ruiken voordat deze toeslaat.

3. Koeien

Koeien

Misschien heb je het oude spreekwoord gehoord dat als koeien gaan liggen, het regen betekent. Een ander gezegde is: “Wanneer een koe probeert zijn oor te krabben, betekent dit dat een douche heel dichtbij is.” Onderzoekers wilden deze theorie testen en ze ontdekten dat het echt waar is. Koeien verliezen warmte door op te staan, dus gaan ze liggen als ze de luchttemperatuur voelen dalen (zoals voor een regenbui). De volgende keer dat je een stel koeien in hun wei ziet liggen, wil je misschien een regenjas dragen.

4. Vogels

Zwerm vliegende vogels

Het gedrag van vogels is een andere manier waarop je een naderende regenbui of onweersbui kunt voorspellen. De folkloreverhalen zeggen dat vogels die laag bij de grond vliegen wijzen op slecht weer, maar dat is misschien niet waar.

In plaats daarvan, als je plotselinge migraties ziet, veel vogels die op hoogspanningslijnen zitten of meeuwen die vanaf de kust naar binnen vliegen, betekent dit meestal dat er een regenbui aankomt. Dat komt omdat vogels infrageluid kunnen horen, een zeer lage frequentie die mensen niet kunnen horen. Hun verhoogde gehoor laat hen luisteren naar stormen die van honderden kilometers afstand binnenrollen.

5. Padden

Pad

Een ander dier dat zogenaamd het weer kan voorspellen is de gewone pad. In het bijzonder zouden ze natuurrampen kunnen voorspellen. In april 2009 was er een verwoestende aardbeving in L’Aquila, Italië. Vijf dagen voordat de aardbeving toesloeg, begon een kolonie padden in een vijver in de buurt van L’Aquila in drommen te verdwijnen, en ze keerden later een paar dagen na de beving terug.

Experts weten niet zeker hoe de padden de naderende ramp hebben gevoeld, maar ze denken dat het te maken heeft met veranderingen in het magnetisch veld van de aarde en de hoeveelheid radongas in het grondwater.

6. Schapen

Schaap

Schapen zijn een ander dier dat het weer kan voorspellen, volgens sommige culturen. Mensen in IJsland denken bijvoorbeeld dat als de schapen vaker beginnen te plassen, het een teken is van regen die komt, en felgele urine betekent dat de dag zonnig en helder zal zijn. Het is onduidelijk of het verhaal van deze vrouw klopt of niet. Een andere manier waarop schapen zogenaamd het weer kunnen zien, is wanneer ze elkaar beginnen te koppen, wat zware wind voorspelt.

7. Groundhogs

Bosmarmot

De groundhog is veruit het beroemdste dier dat bekend staat om het voorspellen van het weer. Elk jaar op 2 februari gaan mensen naar Pennsylvania om erachter te komen of Punxsutawney Phil nog zes weken winter of vroege lente zal voorspellen.

Helaas lijkt het erop dat Phil slechts ongeveer 39% van de tijd gelijk heeft, dus de jury is nog steeds op groundhogs in staat om het weer te vertellen. Maar het valt niet te ontkennen dat het leuk is om Punxsutawney Phil te zien en daarna deel te nemen aan de vieringen. Dat is reden genoeg om te geloven dat groundhogs goede meteorologen zijn!

8. Kikkers

Kikker

Deze kleine amfibieën zijn zeer gevoelig voor atmosferische en klimaatveranderingen, met name de opwarming van de aarde. Omdat kikkers water nodig hebben om te leven en hun eieren te leggen, hebben ze meer kans op een succesvolle reproductie na een goede regenbui. Als zodanig hoor je kikkers hun paringsgeluiden luider kwaken vlak voor een goede regenbui, wat hen het vocht en de ruimte biedt die ze nodig hebben om eieren te leggen.

9. Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes brengen niet alleen geluk – ze kunnen blijkbaar ook het weer voorspellen. Het gezegde luidt: “Wanneer lieveheersbeestjes zwermen, verwacht dan een dag die warm is.” De warme temperaturen brengen deze kevers uit hun schuilplaats, waar ze rondvliegen in de tuin. Wanneer de temperatuur vlak voor een zware bui daalt, blijven de kevers verborgen onder boomschors.

10. Wollige Beer Rupsen

Wollige Beer Rups

Volgens de folklore kunnen wollige berenrupsen zogenaamd vertellen hoe slecht de komende winter zal zijn door naar de kleuren op hun lichaam te kijken. Als er meer zwart dan bruin is, ga je een lange, koude winter tegemoet. Rupsen met een brede bruine middenband en kleine zwarte banden aan het einde betekenen een zachte winter.

Sorry, dit is een mythe. De fysieke kleur van wollige beren heeft niets te maken met het weer. In plaats daarvan zijn zaken als leeftijd, dieet en soorten verantwoordelijk voor kleurvariaties. Bovendien zorgen ruiseizoenen er ook voor dat de kleuren veranderen naar een ander patroon.

11. Haaien

Zwartpunthaai

Haaien zijn een ander dier met het vermogen om het weer te voelen. Wetenschappers konden dit bewijzen door een kleine populatie haaien te observeren en te volgen. In 2001, toen orkaan Gabrielle op het punt stond toe te slaan, reageerden zwartpunthaaien in Florida op de dalende barometrische druk veroorzaakt door de storm. De groep haaien zwom in veel dieper water dat een betere bescherming bood. Blijkbaar kunnen haaien het weer voorspellen. Wie wist het?

12. Mieren

Mierenkolonie

Mieren kunnen veranderingen in de atmosfeer waarnemen met hun ongelooflijk gevoelige antennes en ze kunnen ook minuscule chemische handtekeningen in de lucht detecteren. Omdat er een gebrek is aan betrouwbare wetenschappelijke gegevens die dit vermeende weersgevoelige vermogen bewijzen, is er geen manier om met zekerheid te zeggen of mieren slecht weer kunnen voelen of niet.

Sommige mierensoorten die op uiterwaarden leven, zullen echter dijken creëren door hun nesten ongeveer 24 uur voor een zware regenbui te omringen met grote aarden muren om water weg te leiden en te voorkomen dat hun kolonie overstroomt. Tijdens overstromingen overleven vuurmieren door samen te komen in een bal, die dagen of zelfs weken op het wateroppervlak kan drijven.

Kunnen dieren het weer voorspellen? De jury is nog steeds uit

Kunnen dieren het weer voorspellen? Ondanks alle folklore, mythe en legende, suggereren sommige wetenschappelijke gegevens dat bepaalde diersoorten het weer kunnen voorspellen, zoals naderende regenbuien of zelfs natuurrampen. Niet elk dier of insect op onze lijst is een geweldige meteoroloog die topweerradars gebruikte, maar het is zeker leuk om te geloven. De volgende keer dat je harige vriend zich grappig begint te gedragen, vergeet dan je paraplu niet!