In de winter hebben we de neiging om de verwarming overal in het appartement hoger te zetten – zelfs in de slaapkamer. Dit is echter niet bepaald bevorderlijk voor een goede nachtrust. Het verwarmen van lucht droogt de lucht uit en schaadt zo de gezondheid en nachtrust. Niet alleen in het koude seizoen kun je maatregelen nemen om te droge lucht tegen te gaan. Dit hoeft niet duur of tijdrovend te zijn.
De slaapkamer is een plek van vrede – hier regenereren we ons lichaam en laden we onze batterijen op voor de dag. Voorwaarde is echter wel een goed binnenklimaat, d.w.z. het samenspel van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Als dit niet past, heeft dit een negatief effect op de slaap en gezondheid.
Een relatieve vochtigheid van ongeveer 50% wordt als optimaal beschouwd in de slaapkamer – dit is vergelijkbaar met andere kamers. Als je met het raam dicht slaapt, kan het ook iets lager zijn, omdat waterdamp door de ademhaling in de kamer wordt vrijgegeven. De luchtvochtigheid mag echter niet gedurende lange perioden onder de 40% dalen. De temperatuur daarentegen kan in de slaapkamer lager zijn dan in de rest van het appartement – maximaal 18 °C is perfect. Aan de ene kant is dit goed voor de geest en helpt het ook om de luchtvochtigheid constant te houden.
Hoe herken je droge lucht? Welke effecten heeft dit op slaap en gezondheid? En hoe kun je de kamerlucht in de slaapkamer voldoende bevochtigen? We verduidelijken!
Te droge en slechte kamerlucht verstoort de slaap en maakt je ziek
Voldoende luchtvochtigheid is essentieel voor gezondheid en welzijn. Kamers die te vochtig zijn, bevorderen schimmelgroei, maar te droge lucht maakt je op de lange termijn ziek en traag. De effecten beïnvloeden ons hele lichaam, maar worden helaas vaak onderschat.
De gevolgen van permanent te droge lucht zijn onder meer:
- Uitdroging – in de ware zin van het woord! Dit beïnvloedt de huid, slijmvliezen, luchtwegen en ogen.
- Dit kan op zijn beurt leiden tot keelpijn, hoesten en bloedneuzen…
- … evenals ontsteking, jeuk of schilfering van de huid.
- Verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid en griepachtige infecties, omdat ziekteverwekkers zich beter verspreiden en onze droge slijmvliezen geen verdediging kunnen bieden.
- Verminderde ademhalingsprestaties, omdat zuurstof slechter kan worden getransporteerd.
- Dit resulteert in hoofdpijn en slaapstoornissen.
In sommige gevallen wordt de slaap ook indirect verstoord door deze symptomen. Bijvoorbeeld door regelmatig wakker te worden door sterke dorstgevoelens, hoestaanvallen of verstopte neus.
Droge slaapkamerlucht detecteren
Je kunt iets doen aan droge lucht, maar je moet eerst het probleem herkennen. Hoewel u gemakkelijk een te hoge luchtvochtigheid kunt herkennen op beslagen ramen, is lucht die te droog is niet altijd helder. Ongemak, onrustige slaap, droge huid en verkoudheid – het zijn allemaal symptomen die natuurlijk een andere oorsprong kunnen hebben. Bijvoorbeeld stress, tekorten aan voedingsstoffen of allergieën. Daarom lossen ze niet elk probleem op met meer vocht.
Droge lucht is vooral een winterfenomeen. De redenen:
- De kachels draaien op volle toeren
- Verwarmingslucht droogt de kamerlucht uit
- warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht
- De buitenlucht is koud en droog en stroomt via ventilatie de ruimtes in
In oververhitte ruimtes is het dus niet alleen automatisch droger, maar ook moeilijker om een optimale relatieve luchtvochtigheid te bereiken. Als u ongemak en vermoeidheid opmerkt, vooral in de winter, is de kans zeer groot dat te droge binnenlucht gedeeltelijk de schuld is.
Voor meer veiligheid kunt u meet de relatieve luchtvochtigheid door middel van een hygrometer of hygro-thermometer. Deze meters zijn niet duur en zeer duurzaam. Voor minder dan 20 euro krijg je een redelijk apparaat.*
5 tips voor meer vocht in de slaapkamer
Heb je eigenlijk te droge lucht in de slaapkamer? Maak je geen zorgen, je hoeft je appartement niet te veranderen of dure apparatuur te laten maken. In de meeste In sommige gevallen kunt u het probleem goedkoop oplossen met eenvoudige middelen.
Goede ventilatie tegen verstopte lucht
Onjuiste ventilatie is een van de belangrijkste redenen voor een slecht binnenklimaat. Sommigen ventileren helemaal niet, anderen de hele tijd. Geen van beide is correct. Correct is de zogenaamde schokventilatie. Ze zetten de ramen volledig maar kort (maximaal 15 minuten) twee tot drie keer per dag open. In tegenstelling tot continue ventilatie met gekantelde ramen wordt de ruimtelucht op deze manier optimaal uitgewisseld. Afkoelen en uitdrogen uit de ruimte wordt voorkomen. Het is het beste om je slaapkamer ’s ochtends direct na het opstaan en ’s avonds voor het naar bed gaan te ventileren. Stoffige lucht is kansloos!
Zet de verwarming lager
Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe warmer het wordt in de appartementen. De kachels draaien in de winter continu in veel huishoudens en niet zelden wordt de optimale feelgoodtemperatuur gewoon overschreden. Daarnaast heeft droge verwarmingslucht een enorme invloed op het binnenklimaat. Hoewel een temperatuur van 20 °C optimaal is in woonkamers, studiekamers en kinderkamers, mag deze in de slaapkamer niet boven de 18 °C uitkomen! Vermijd daarom overmatige verwarming. Niveau 2 tot 2,5 van een radiatorthermostaat is absoluut voldoende in de slaapkamer – dit komt overeen met een kamertemperatuur van ongeveer 16-18 °C. ’s Nachts kun je zelfs de verwarming helemaal uitzetten. In combinatie met regelmatige schokventilatie creëer je op deze manier een fantastisch binnenklimaat!
Meer planten in de slaapkamer!
Planten zorgen voor een goed binnenklimaat. Dit komt door de volgende redenen: door fotosynthese produceren ze zuurstof – die we nodig hebben voor onze ademhaling – en verbruiken ze in ruil daarvoor koolstofdioxide. Bovendien fungeren planten als natuurlijke luchtbevochtigers, omdat ze door de bladeren gaan (kiemvrij!) Stoot waterdamp uit in de kamer. Daarnaast zorgt het frisse groen voor een positieve woonsfeer. Voel je daarom vrij om je appartement te vergroenen en vergeet de slaapkamer niet!
Afhankelijk van de plantensoort verschillen de planten in hun stofwisseling en dus ook in hun geschiktheid om het binnenklimaat te reguleren. Voor de slaapkamer zijn vooral die vertegenwoordigers die ’s nachts fotosynthese uitvoeren geschikt. Deze omvatten bijvoorbeeld orchideeën.
Lucht bevochtigen door dagelijkse activiteiten
De luchtvochtigheid wordt ook beïnvloed door welke activiteiten je in de ruimtes doet. Daarom zijn er een paar eenvoudige en alledaagse manieren om meer vocht te krijgen:
- Laat de badkamerdeur open: Douchen en baden – vooral met warm water – produceert veel vocht. Afhankelijk van hoe ver je slaapkamer van de badkamer is, is het de moeite waard om de deuren open te laten en wat waterdamp over te laten zweven. Theoretisch geldt hetzelfde voor de keuken, want ook hier wordt stoom opgewekt door te koken. De geur van voedsel leidt echter tot slechte lucht, waardoor deze variant minder aan te bevelen is.
- Wasdroging: Als je genoeg ruimte in de slaapkamer hebt, kun je je natte was daar ophangen als de lucht te droog is.
- Soms zelfs een kleine Kom met water, die je op de kachel zet. Op deze manier verdampt er continu wat waterdamp.
- Geniet van samenzijn: Het klinkt triviaal, maar door te ademen hebben we fundamenteel invloed op het binnenklimaat. Hoe meer mensen er in een ruimte zijn, hoe hoger de luchtvochtigheid. Slapen in tweetallen kan dus helpen tegen droge lucht in de slaapkamer! 🙂
Luchtwassers kunnen helpen
Alleen als dit allemaal niet helpt, kunt u nadenken over de aanschaf van een luchtwasser. Een luchtwasser wordt voornamelijk gebruikt voor luchtzuivering: het apparaat zuigt de kamerlucht aan en leidt deze via een roterende schijfrol in een watertank. Op deze manier bindt het water vervuilende stoffen en stofdeeltjes. Als praktische bijwerking wordt de schone lucht bevochtigd.