Luchtontvochtiger met luchtreiniger

Luchtontvochtiger met luchtreiniger

Vaak is de lucht in ruimtes niet alleen vervuild door zwevende vaste stoffen of gassen, maar ook te vochtig. Een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt verschillende problemen. Het bevordert schimmelgroei op muren, voegen en kozijnen. Zodra schimmel zich heeft gevormd, verspreidt het zich via sporen door de lucht. Dit vormt niet alleen een gezondheidsrisico voor mensen met een allergie. Een luchtontvochtiger met geïntegreerde reinigingsfunctie slaat twee vliegen in één klap: hij verwijdert overtollige waterdamp en bevrijdt de lucht van mogelijke verontreinigende stoffen.

Wat doen deze combinatieapparaten? En welke modellen worden aanbevolen? In dit bericht leer je alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Te veel vocht leidt tot schimmel

Een relatieve luchtvochtigheid van 40-60% wordt als ideaal beschouwd. Maar deze gang van zaken is niet zo vanzelfsprekend. Veel huishoudens worstelen met te veel vocht in sommige kamers – vooral in de badkamer of keuken, waar douchen en koken veel waterdamp produceren. Maar zelfs de slaapkamer is vaak te vochtig, omdat we ’s nachts veel water produceren via onze ademhaling. Een te hoge luchtvochtigheid is te herkennen aan het feit dat ramen en oppervlakken beslaan.

Als dit te vaak gebeurt, leidt dit niet alleen tot een benauwd binnenklimaat, maar ook tot schimmelgroei. Vooral op koude buitenmuren treden al snel lelijke meeldauwvlekken op, die alleen met moeite kunnen worden verwijderd.

Maar veel erger zijn de schimmelsporen die onzichtbaar zijn voor onze ogen en die zich door de lucht verspreiden. Ze dringen onze luchtwegen binnen en beschadigen op deze manier onze gezondheid. Vooral mensen met een allergie zijn gevoelig voor schimmel.

Een luchtontvochtiger kan helpen

Als u het vochtige binnenklimaat niet onder controle krijgt door een goede ventilatie, kan een luchtontvochtiger helpen om het probleem onder controle te krijgen. Deze apparaten worden ook gebruikt voor waterschade of voor het drogen van vochtige bouwmaterialen.

Het werkingsprincipe is gebaseerd op de absorptie van waterdamp door de aanwezigheid van een absorptiemiddel of op condensatie. Dit laatste vereist de koeling van de lucht. De droogprestaties zijn altijd afhankelijk van de kamertemperatuur.

Met een geïntegreerde luchtreiniger tegelijkertijd tegen verontreinigende stoffen

In veel gevallen is de lucht echter niet alleen te vochtig, maar ook verontreinigd met verschillende vervuilende stoffen. Door uitstoot en andere milieuvervuiling neemt fijnstofvervuiling toe en stopt niet voor onze deur. Het is bewezen dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Daarnaast is er pollen, huisstof, chemische meubeldampen en, afhankelijk van het huishouden, dierenhaar of sigarettenrook, die de ademlucht extra vervuilen.

Een luchtreiniger bevrijdt de lucht van dergelijke verontreinigende stoffen. Dit werkt ofwel door een HEPA filtersysteem of een Ionisator. Schimmelsporen worden ook uit de lucht verwijderd. Een combinatie van luchtontvochtiger en luchtreiniger is daarom de optimale oplossing als je niet alleen het watergehalte in de ruimtelucht wilt verlagen, maar ook zo schoon mogelijk wilt houden.

En waarom zou je voor één apparaat kiezen als je beide tegelijk kunt hebben?

Aanbevolen combinatieapparaten

Hieronder presenteren we drie krachtige luchtontvochtigers die ook een luchtreiniger hebben.

Trotec TTK 110 HEPA

Dit apparaat is een echte allrounder die niets te wensen overlaat. Met een ontvochtigingscapaciteit tot 40 liter per dag is het zelfs geschikt voor grote ruimtes of hele appartementen tot 120 m². Een ingebouwde hygrometer biedt volledige controle. De gewenste relatieve vochtigheid kan worden ingesteld en het apparaat schakelt automatisch uit wanneer de doelwaarde is bereikt.

Daarnaast is er een functie voor het drogen van wasgoed – praktisch voor iedereen die zijn was in het appartement moet drogen. Een geïntegreerd HEPA-filter verwijdert 99,9% van de verontreinigende stoffen uit de lucht, waaronder schimmelsporen, bacteriën, deeltjes en allergenen. Vrije ademhaling is daarna gegarandeerd. Dankzij een nachtmodus werkt het toestel ook geruisloos.

Schone lucht Optima CA-707

Met eenr Ontvochtigingscapaciteit van 20 liter per 24 uur is ook indrukwekkend voor dit exemplaar. Een ingebouwde hygrostaat garandeert een volautomatische aansturing en de geïntegreerde luchtreiniger zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het reinigingsprincipe is hier gebaseerd op een combinatie van voor- en actief koolfilter plus ionisator. Let op: de ionisatorfunctie is niet geschikt voor het verwijderen van sigarettenrook.

Clean Air Optima CA-707 - Luchtontvochtiger en luchtreiniger - Ontvochtigingsprestaties tot 20...
Clean Air Optima CA-707 – Luchtontvochtiger en luchtreiniger – Ontvochtigingsprestaties tot 20…

  • Met de 2in1 functie voor ontvochtiging en luchtzuivering zorgt de CA-707 Smart het hele jaar door voor een optimaal binnenklimaat: Wanneer de temperatuur is bereikt,…
  • De vochtige ruimtelucht wordt door de ventilator aangezogen en stroomt door een koelspiraal (verdamper). Hierdoor wordt de vochtige lucht snel verspreid.
  • Vijf filtertechnologieën voor effectieve luchtzuivering: actieve koolfilter, voorfilter, TRUE HEPA-filter H13 volgens EN 1822 met…

Klarstein Drybest 40 Zoekertjes

Een populair stationwagonmodel is de Klarstein Drybest 40. De klantrecensies spreken voor zich. Het apparaat ontvochtigt de binnenlucht op een oppervlakte van maximaal 50 m² met een maximale capaciteit van 40 liter per dag. Als u ook de lucht wilt reinigen, gebruik dan gewoon de geïntegreerde actieve kool en het HEPA-filter. De luchtontvochtiger met reinigingsfunctie is zeer mobiel vanwege de zwenkwielen en kan gemakkelijk van kamer naar kamer worden verplaatst.