Wat is de beste barometrische druk voor vissen?

Visser met zijn vangst

Voordat u gaat vissen, controleert u waarschijnlijk de weersvoorspelling om meer te weten te komen over specifieke omstandigheden zoals temperatuur, wind en regenval. Vergeet niet om de barometerdruk te controleren. Als u de barometrische drukvoorspelling over het hoofd ziet, mist u mogelijk essentiële informatie die u kan helpen voorspellen hoe actief de vis zal zijn.

Aandacht besteden aan barometrische druk kan het verschil zijn tussen het verzamelen van een koeler vol vis of met lege handen thuiskomen. Hier is wat u moet weten over barometrische druk en hoe dit uw vissucces kan beïnvloeden.

Wat is barometrische druk?

Barometrische druk, ook bekend als atmosferische druk, is de druk in de atmosfeer van de aarde die ons omringt, gegenereerd door de neerwaartse zwaartekracht. Barometrische druk is verschillend op verschillende punten op aarde. Het verandert in de loop van de tijd afhankelijk van de dichtheid van de lucht, temperatuur en hoogte.

De veranderingen in de druk kunnen meteorologen helpen het weer te voorspellen. Een stijging van de atmosferische druk geeft bijvoorbeeld meestal aan dat er een hogedruksysteem met helder en zonnig weer op komst is. Een daling van de atmosferische druk kan er daarentegen op wijzen dat een lagedruksysteem met bewolkt en regenachtig weer op komst is.

Als u de barometrische druk op uw vislocatie kent, krijgt u een idee van het naderende weer en kunt u er ook achter komen of de vis actief zal eten.

Hoe beïnvloedt barometrische druk de visomstandigheden?

Wat heeft barometrische druk te maken met visserijactiviteit? Stel dat je ooit hoofdpijn of een pijnlijk gewricht hebt ervaren als gevolg van een verandering in het weer. In dat geval kun je het misschien aan je lichaam wijten dat reageert op barometrische drukschommelingen. Je bent niet alleen – veel dieren, waaronder honden, vogels, bijen en, ja, vissen, reageren ook op drukveranderingen in de atmosfeer.

Vissen hebben een orgaan dat een zwemblaas wordt genoemd, ook bekend als een luchtblaas, dat fungeert als een interne regulator om de vis te helpen een passend niveau van drijfvermogen te behouden. Wanneer de druk toeneemt, comprimeert de zwemblaas. Wanneer de barometrische druk daalt, zet de blaas uit om de verminderde druk te compenseren.

Mensen hebben geen zwemblazen, maar ze hebben wel sinussen in hun hoofd of luchtzakken rond gewrichten die kunnen worden beïnvloed door barometrische druk. Een barometrische drukverandering kan leiden tot pijnlijke gewrichten of hoofdpijn die het weer lijken te voorspellen.

Vissen kunnen ongemak ervaren wanneer hun luchtblazen reageren op drukveranderingen. Sommige wetenschappers vergelijken het met duikers die de bochten hebben wanneer ze te snel naar het wateroppervlak bewegen. Die snelle drukverandering kan levensbedreigend zijn voor duikers, dus het is logisch dat het ook van invloed kan zijn op vissen.

Een opgeblazen zwemblaas kan visongemakken veroorzaken en het kan het voor hen moeilijk maken om ook in balans te blijven. Hoe kleiner de vis, hoe groter het barometrische drukeffect kan zijn. Om eventuele ongemakken te verlichten, zullen vissen zich meer verplaatsen en naar diepere wateren gaan om een storm te doorstaan.

Door in dieper water te zwemmen, zullen de vissen alleen al een hogere druk ervaren van het gewicht van het water, waardoor hun zwemblaas krimpt.

Beste barometrische druk voor vissen

De anatomie van vissen is een fascinerend onderwerp, maar laten we teruggaan naar het vissen zelf. Omdat luchtdruk het gedrag van vissen kan veranderen, kunt u zien waarom het leren over barometrische drukveranderingen u kan helpen betere tijden voor het gieten van lijnen te bepalen. De beste barometrische drukomstandigheden voor vissen zijn wanneer de druk daalt en het weer afneemt. Tijdens deze periode van dalende barometrische druk zullen vissen zeer actief zijn. Ze zullen waarschijnlijk al het voedsel nemen dat je hen aanbiedt.

De op één na beste barometrische omstandigheden zijn wanneer de luchtdruk gemiddeld en stabiel is. Het weer zal redelijk zijn en de visomstandigheden zullen normaal zijn. Dit is het moment waarop je verschillende kunstaas, aas en vistechnieken moet testen om aan de behoeften van de vis te voldoen.

In omstandigheden met lage druk zal de vis langzaam bijten en zich in dieper water bevinden, dus je zult je lijn dieper dan normaal moeten presenteren. Bij hogere drukomstandigheden zijn vissen ook minder actief. Ze bevinden zich in dieper water of in de buurt van dekking, dus je moet ook langzamere vistechnieken gebruiken om een aanbeet aan te trekken.

De onderstaande samenvatting zal u helpen om de beste barometrische druk voor vissen te visualiseren om uw kans op een goede vangst te vergroten:

Hoge druk (30,5 inHg en over/heldere lucht): Vissen bijten medium tot langzaam. Vis langzaam naar binnen dieper water of in de buurt van dekking.

Gemiddelde druk (29,70 inHg – 30,40 inHg/mooi weer): Normale visomstandigheden. Test verschillende kunstaas, aas en vistechnieken om aan de behoeften van de vis te voldoen.

Lage druk (29,6 inHg en onder/bewolkt/regenachtig weer): Vissen zullen minder actief zijn. Vis langzaam in dieper water of in de buurt van dekking.

Stijgende druk/verbeterend weer: Vissen zijn enigszins actief. Vis langzaam in dieper water of in de buurt van dekking.

Stabiele druk/mooi weer: Normale visomstandigheden. Test verschillende kunstaas, aas en vistechnieken om aan de behoeften van de vis te voldoen.

Valdruk/degraderend weer: Beste visomstandigheden. De vissen zijn erg actief – ze zullen zich voeden met alles wat ze kunnen krijgen.

Man vissen in de regen

Houd er rekening mee dat het verlagen van de barometrische druk kan wijzen op een naderende storm. Hoewel vissen optimaal kan zijn, moet u ook eventuele weersveranderingen volgen om gevaarlijke weersomstandigheden voor uw veiligheid voor te blijven.

Hoe barometrische druk te controleren

U heeft verschillende keuzes om de barometrische druk voor of tijdens uw visexcursie te controleren. De eenvoudigste optie is om de weersvoorspelling op je favoriete weer-app te bekijken. Je kunt nog een stap verder gaan door een speciale vis-app zoals Fish Angler te gebruiken. De app biedt gedetailleerde weersvoorspellingen, kaarten om nieuwe vislocaties te vinden, een logboek voor uw vangsten en een sociale gemeenschap.

Het is echter het beste om een handbarometer of weermeter te gebruiken voor de meest nauwkeurige real-time metingen van barometrische druk. Het gebruik van een app kan discrepanties in de metingen veroorzaken, omdat de rapporten mogelijk afkomstig zijn van een weerstation dat mijlenver van uw werkelijke locatie verwijderd is.

Een weermeter zorgt voor een real-time hyperlokale uitlezing van de werkelijke omstandigheden in uw omgeving. Wij raden de Kestrel 3500 Weermeter. Het is een robuust, waterdicht en draagbaar handheld weerstation. De weermeter van Kestrel kan meer volgen dan alleen barometrische drukveranderingen. Het kan u ook het dauwpunt, de gevoelstemperatuur, de luchttemperatuur, de luchtvochtigheid en de windsnelheden vertellen.

Laatste gedachten

Door goed op de barometerdruk te letten, kunt u uw vismogelijkheden verfijnen. Een vis-app op uw telefoon, een barometer of een handheld weermeter geeft u onmiddellijke updates om u te helpen gevaarlijke weersomstandigheden voor te blijven en vissucces te vinden.