Airconditioning met watertank voor ontvochtiging

Airconditioning luchtontvochtiger

Het uiteindelijke doel van airconditioners is om het appartement te koelen. Wanneer de kamertemperatuur echter wordt verlaagd, neemt meestal ook de relatieve luchtvochtigheid toe. Combi-airconditioners met ontvochtiging kunnen een remedie bieden, die leidt tot de condensatie van water als gevolg van een grotere koeling van de vochtige lucht onder het dauwpunt, die op deze manier uit de lucht kan worden gehaald.

Hoe werken airconditioners met luchtontvochtigerfunctie?

Airconditioners gebruiken een koelmachine die eerst een koelvloeistof samendrukt en deze daarbij vloeibaar maakt. Zodra de vloeistof koelribben binnenkomt, waar deze weer kan uitzetten, verdampt deze, koelt de omgeving af voordat het gas naar de compressor wordt teruggebracht. Op deze manier wordt de ruimtelucht ook gekoeld terwijl deze langs de koelvinnen stroomt.

Koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht. Als lucht wordt gekoeld, stijgt de relatieve luchtvochtigheid dus sterk. Zodra de relatieve luchtvochtigheid een waarde van 100% bereikt, heeft de lucht zijn maximale waterabsorptiecapaciteit bereikt. Verdere afkoeling van de lucht resulteert in condensatie van water. Dit condensaat kan vervolgens worden afgezogen, waardoor lucht met een lager watergehalte achterblijft.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over airconditioning in het algemeen, dan zal deze geweldige gids helpen.

Bij het bedienen van een airconditioningsysteem gaat luchtkoeling in veel gevallen automatisch gepaard met ontvochtiging. De combinatie van airconditioning en luchtontvochtiger betekent simpelweg dat het overtollige water gericht wordt afgevoerd om te voorkomen dat het opnieuw verdampt in de warme omgevingslucht. Airconditioningsystemen met ontvochtiging koelen de lucht soms meer dan nodig is om betere ontvochtigingsprestaties te bereiken. De droge, koele lucht wordt vervolgens gemengd met warme omgevingslucht in de mate dat de ingestelde doeltemperatuur wordt bereikt.

Klarstein Pure Blizzard 3 2G 3-in-1 Airconditioner

De Pure Blizzard 3 2G 3-in-1 airconditioner van Klarstein* kan worden gebruikt voor koeling of ontvochtiging, of gewoon als ventilator. Met een koelvermogen van 808 W kunnen 65 m³ ruimtes gekoeld worden tot 17 °C. De afvoerlucht van de compressor wordt via een slang naar buiten geleid. De watertank voor condensaat, die wordt gescheiden tijdens ontvochtiging, bevat 19 liter. Als deze tank vol is, schakelt de luchtontvochtiger zichzelf uit en geeft het niveau aan via een waarschuwingslampje.

AEG 231591 K25 Mobiele Compacte Airconditioner

De 231591 K25 mobiele compacte airconditioner van AEG* kan worden gebruikt met een koelvermogen van 2,4 kW om de temperatuur te regelen in ruimtes tot 24 m² woonoppervlak. Het condenswater dat ontstaat bij het gebruik van de luchtontvochtiger wordt via de afvoerluchtslang van de compressor naar buiten geleid. De ventilator kan met twee verschillende ventilatiesnelheden worden bediend en wordt, net als de andere functies van het apparaat, gemakkelijk bediend via een afstandsbediening.

TROTEC Local mobiele airconditioner PAC 2300 X

Een andere mobiele monoblock airconditioner met luchtontvochtigerfunctie wordt aangeboden als model PAC 2300 X van TROTEC*. Ook in deze luchtontvochtiger wordt het resulterende condensaat rechtstreeks doorgestuurd naar de koeling van de compressor en vervolgens via de afvoerluchtslang naar buiten afgevoerd. Het koelvermogen van 2,3 kW is voldoende voor ruimtes met een volume tot 75 m³. Het elektriciteitsverbruik is dan 0,9 kW en er kan een ontvochtigingsvermogen van 1 l/h worden bereikt. De ventilator met een luchtcirculatie tot 310 m³/h kan ook afzonderlijk worden gebruikt; het is selecteerbaar tussen twee ventilatorfasen. Het wordt aanbevolen om de uitlaatslang via een AirLock-raamafdichting naar buiten te leiden om te voorkomen dat warme, vochtige lucht naar binnen stroomt en om een grotere efficiëntie mogelijk te maken.