Dual-split airconditioners

Dubbele Split_Klimaanlage

Als u van plan bent om airconditioning permanent in uw huis of in commerciële gebouwen te installeren, zijn split airconditioners uw eerste keuze. Ze combineren een hoog rendement en een laag stroomverbruik met een stil bedrijfsgeluid. Als uw appartement echter meerdere kamers heeft, die u allemaal wilt voorzien van airconditioning, heeft u in elke kamer een extra koeleenheid nodig. Voor dit doel zijn er duo-split airconditioners die een buitenunit verbinden met 2 binnenunits. Elke binnenunit kan zich in een aparte ruimte bevinden.

Split airconditioners met 2 binnenunits

Split airconditioners zijn ideaal voor langdurige koeling van uw huis of airconditioning van kantoorruimte. Meestal bestaan ze uit twee apparaten: een buitenunit, waarin een compressor een koelmiddel vloeibaar maakt, en een binnenunit, waar de omgeving wordt gekoeld door het koelmiddel te verdampen. Dual split airconditioners bestaan daarentegen uit 2 binnenunits die zijn aangesloten op één buitenunit.

Wat zijn de voordelen van duo-split airconditioners?

Op het eerste gezicht is een airconditioner met 2 binnenunits niet erg nuttig als het gaat om het bereiken van de hoogst mogelijke koelcapaciteit: de totale koelcapaciteit van een gesplitste airconditioner wordt uitsluitend bepaald door de compressor in de buitenunit. Deze stroom wordt tijdelijk opgeslagen in het koudemiddel en zo getransporteerd naar de koelunits in het gebouw. Door het vloeibaar gemaakte koudemiddel op te splitsen in twee gesplitste units, kan elke binnenunit niet meer op volle koelcapaciteit werken. Alleen in combinatie van beide apparaten kunnen de oorspronkelijke prestaties van de compressor volledig worden benut.

Met een dual-split airconditioner kunt u echter de koelcapaciteit verdelen over twee verschillende kamers. In een appartement met meerdere kamers wilt u misschien niet alleen de woonkamer, maar ook uw slaapkamer voorzien van airconditioning. In een dergelijk geval kunt u een van de twee binnenunits in de slaapkamer en woonkamer installeren. De indeling in gesplitste eenheden voor 2 kamers stelt u ook in staat om beide binnenunits onafhankelijk van elkaar aan te passen. U kunt bijvoorbeeld verschillende doeltemperaturen of ventilatieniveaus programmeren.

Dual-split airconditioners zijn ook geschikt voor grote ruimtes

U hoeft niet per se beide binnenunits in aparte ruimtes onder te brengen. Als u een bijzonder grote kamer heeft, kan het zinvol zijn om deze niet te koelen met een enkele split-unit, maar om twee binnenunits te gebruiken. Door de ruimtelijk gescheiden koelunits zijn lagere ventilatieniveaus al voldoende om een hoge luchtomzet te genereren. Dit komt tot uiting in een gelijkmatigere temperatuurverdeling en vaak is de totale blootstelling aan lawaai lager: met dezelfde koelcapaciteit zijn duo-split airconditioners stiller dan individuele binnenunits.

Waar moet u op letten bij het kopen van split airconditioners voor 2 kamers?

De installatie-inspanning voor dual-split airconditioners neemt toe met het aantal binnenunits. Als u de gesplitste eenheden in aparte kamers wilt onderbrengen, zijn extra gaten nodig. Bovendien wordt het moeilijker om geschikte locaties te vinden voor de binnenunits die dicht genoeg bij de buitenunit liggen: de lengte van de koelmiddelleidingen is vaak beperkt. Het aantal split units is ook een kwestie van geld: airconditioners met 2 split units zijn ongeveer 300-500 euro duurder dan systemen met slechts één binnenunit.

Productoverzicht van split airconditioners met 2 binnenunits

Het bereik van dual-split units is beperkter dan voor airconditioners met één eenheid, en vanwege het lagere aantal klanten, zult u minder snel getuigenissen vinden die u hadden kunnen helpen kiezen. Hieronder presenteren we de modellen van de bekende fabrikanten.

De meest betaalbare dual split inverter airconditioner

Met een prijs van slechts zo’n 870 euro (vanaf juni 2019) is het model Comfort 9000 AMW2-16U4SGD1 van Hisense* onverslaanbaar de goedkoopste duo-split airco. Dit product is gebaseerd op moderne invertertechnologie en beschikt over de energie-efficiëntieklasse A ++, met een koelvermogen van ongeveer 3 kW per binnenunit. De meegeleverde koelmiddelleidingen zijn bijzonder lang, elk 5m lang, wat voordelig is voor de installatie van dual-split airconditioningsystemen. Het systeem is geschikt voor Wi-Fi; voor controle maar ook tusseneen afstandsbediening.

Stil maar duur: Daikin duo split inverter airconditioner

De fabrikant Daikin staat bekend om bijzonder stille airconditioningsystemen. Met het model “Bluevolution” biedt Daikin* een split airconditioningsysteem met 2 binnenunits. Beide binnenunits werken fluisterstil bij een geluidsniveau van 19 dB en kunnen een hoge koelcapaciteit van elk iets minder dan 4 kW leveren. Dit systeem bereikt een energie-efficiëntie van A+++ en biedt al het comfort dat u van airconditioning mag wensen: ontvochtiging, bewegingsmelder, timer en afstandsbediening. Zowel de binnenunit als de buitenunit hebben samen ook een trotse prijs van 2.125 euro (vanaf juni 2019).

Panasonic Duo-Split Kamer Airconditioners

In de CS-Z20VKEW-serie biedt Panasonic Etherea split airconditioners voor 2 kamers*. Elk van de twee binnenunits levert een koelvermogen van 2 kW en dankzij de vermogensgestuurde compressor wordt energie-efficiëntieklasse A+++ bereikt, met een ongelooflijk hoge SEER-waarde van 8,5. De koelunits kunnen zowel via WLAN als via afstandsbediening worden bediend en bieden een hoog comfortniveau: dankzij vele geïntegreerde sensoren past de automatische modus de bedrijfsfasen optimaal aan het ruimteklimaat aan. De combinatie van de buitenunit en twee binnenunits kost ongeveer 1570 euro (vanaf juni 2019).

Krachtiger: Dual-split airconditioner van Samsung

Tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van Panasonic airconditioners, kunt u ook meer koelcapaciteit krijgen: Het Samsung model AJ050NCJ 9+12 Maldives* bestaat uit een compressor en 2 indoor units, die in combinatie een koelvermogen van 7 kW kunnen leveren, verdeeld in maximaal 4 kW per binnenunit. Hierdoor kun je aanzienlijk grotere ruimtes voorzien van airconditioning dan bij de split units van Panasonic. De apparaten zijn echter slechts relatief nieuw op de markt, daarom zijn er nog steeds weinig ervaringsrapporten van andere klanten.