Hier is de outtake:
Luchtreinigers reinigen de lucht, luchtbevochtigers maken de lucht natter als het te droog is.
Er is enige verwarring als het gaat om luchtreinigers versus luchtbevochtigers. Sommige mensen vragen zich zelfs af of een luchtreiniger hetzelfde is als een luchtbevochtiger, dwz “Is een luchtreiniger hetzelfde als een luchtbevochtiger?” Een luchtreiniger is niet Hetzelfde als luchtbevochtiger. In feite zijn er verschillende belangrijke verschillen tussen een luchtbevochtiger en een luchtreiniger.
Het verschil tussen een luchtreiniger en luchtbevochtiger zijn onder andere:
- Hoe ze werken en functioneren.
- Als luchtreiniger of een luchtbevochtiger helpt bij allergieën, astma, eczeem, hoesten en andere gezondheidsproblemen.
- Helpen luchtreinigers of luchtbevochtigers bij stof en reinigen ze de lucht in het algemeen.
- Wanneer ze worden gebruikt (zomer, winter).
- Hoeveel ze kosten (luchtbevochtigers zijn echt goedkoop, de beste luchtreiniger kan erg duur zijn).
Voorbeeld: Luchtbevochtigers verhogen de relatieve luchtvochtigheid van 20% naar 40%. Helpt dat bij allergieën, of is het beter om een luchtreiniger te gebruiken?
In dit artikel zullen we beantwoord al deze vragen. Uiteindelijk kunt u een vergelijkingstabel voor luchtreiniger versus luchtbevochtiger vinden die alle bevindingen samenvat.
Het eerste dat we echter moeten opruimen, is het doel van de luchtbevochtiger versus het doel van de luchtreiniger.
Kortom, hier is het belangrijkste verschil tussen deze twee apparaten in hoe ze de binnenlucht beïnvloeden:
- Luchtreinigers zijn ontworpen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren door verwijdering van luchtverontreinigende stoffen (stof, pollen, rook, etc.).
- Luchtbevochtigers zijn ontworpen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren door het verhogen van de relatieve luchtvochtigheid als ze te laag zijn.
In wezen maakt luchtreiniger de lucht schoon en luchtbevochtigers maken lucht natter. Er zijn een heleboel gevolgen aan dit doel, en we zullen er meteen in springen:
Wat doen luchtreinigers VS Wat doen luchtbevochtigers?
Als het gaat om binnenlucht, hebben we meestal twee grote ongemakken:
- Luchtverontreinigende stoffen zoals stof, pollen, rook en andere allergenen. Die willen we verwijderen.
- In de winter daalt de luchtvochtigheid tot 20-30%. We willen het naar een comfortabele 40-50% tillen.
Zowel een luchtreiniger als een luchtbevochtiger beïnvloeden de toestand van de binnenlucht.
Basisbeginselen van luchtreinigers
Luchtreinigers verwijderen luchtverontreinigende stoffen en verhogen daardoor de kwaliteit van de lucht die we inademen.
Deze apparaten bestaan uit twee hoofdelementen:
- Ventilator die de vervuilde lucht naar binnen trekt en de schone lucht verdrijft.
- Reeks filters die luchtverontreinigende stoffen zoals stof, pollen, rook, geuren, schimmels, meeldauw, huidschilfers van huisdieren en bepaalde bacteriën en virussen opvangen en / of vernietigen.
Hier is hoe de innerlijke werking van een luchtreiniger eruit ziet (tussen de luchtreiniger en luchtbevochtiger zijn de innerlijke werkingen van de luchtreinigers eigenlijk complexer):
Hoewel luchtbevochtigers geen filters gebruiken, bestaat de kern van de luchtreiniger uit filters. Deze filters omvatten HEPA-filters om kleine luchtverontreinigende stoffen te verwijderen, een actief koolfilter om geuren te verwijderen, een voorfilter om grotere luchtverontreinigingen te verwijderen, enzovoort.
U kunt hier meer lezen over hoe luchtreinigers werken of hier lm’s volledige Air Purifier Essentials Guide bekijken. Voor specifieke modellen kunt u hier de beste luchtreinigermodellen bekijken.
Basisbeginselen van luchtbevochtiger
Luchtbevochtiger is, in vergelijking met een luchtreiniger, een heel ander apparaat. Luchtbevochtiger heeft niets te maken met luchtvervuiling binnenshuis of luchtkwaliteit.
Luchtbevochtigers, om het duidelijk te zeggen, voegen nattigheid toe aan droge lucht. Ze worden meestal in de winter gebruikt om ons te helpen het gevoel van droge muffe lucht te bestrijden.
In de zomer genieten we meestal van lucht met normale 40-50% relatieve vochtigheidsniveaus. In de winter, vooral wanneer het stookseizoen begint, kan de luchtvochtigheid onder de 20% dalen.
We voelen de effecten van droge winterbinnenlucht very goed. De meesten van ons voelen de meest voorkomende symptomen van droge lucht zoals:
- Wakker worden met een droge mond.
- Niezend.
- Oogirritatie.
- Droge huid.
Volgens Healthline zijn er 8 belangrijke manieren waarop droge lucht uw gezondheid kan beïnvloeden (we behandelen ze in het volgende hoofdstuk).
Het principe van hoe luchtbevochtiger de luchtvochtigheid verhoogt, is vrij eenvoudig te begrijpen. Luchtbevochtigers creëren watermist op twee manieren:
- Verdampingswijze. Luchtbevochtiger gebruikt in principe elektriciteit om water te koken en mist te creëren; net als een theeketel. Verdampingsbevochtigers zorgen voor een hete mist.
- Ultrasone manier. Luchtbevochtigers hebben een transducer die ultrasone golven creëert. Deze golven helpen bij het detecteren van watermoleculen van het wateroppervlak. Ultrasone luchtbevochtigers creëren een koele mist.
Hier is hoe de basis verdampingsbevochtiger werkt:
Hier de deal:
Een gemiddeld persoon weet dat luchtreinigers de lucht zuiveren en luchtbevochtigers de lucht bevochtigen (het zit in de naam, eigenlijk). Wat we echt willen weten bij het vergelijken van luchtbevochtigers versus luchtreinigers is hun effecten op de gezondheid.
Laten we eens kijken hoe luchtreinigers en luchtbevochtigers kunnen helpen bij het opheffen van:
Hoe beïnvloeden luchtbevochtigers en luchtreinigers uw gezondheid?
Volgens de EPA kan de binnenlucht twee tot vijf keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht. Het zou alleen maar logisch zijn dat het verhogen van de binnenluchtkwaliteit door het gebruik van luchtreinigers een effect zou hebben op onze gezondheid.
Aan de andere kant begint EPA ook hun Use And Care Of Home Humidifiers-factsheet met deze woorden:
“Luchtbevochtigers worden vaak gebruikt in huizen om de fysieke ongemakken van droge neus, keel, lippen en huid te verlichten.” (EPA)
We zien dat er aanwijzingen zijn dat ook luchtbevochtigers op verschillende manieren helpen. We zullen kijken naar wetenschappelijke studies om een beeld te krijgen van welke omstandigheden het gebruik van luchtreinigers en / of luchtbevochtigers nuttig kan zijn voor:
Helpt luchtbevochtiger bij allergieën? (Vergelijking met luchtreiniger)
In de winter brengen we meer tijd binnenshuis door. Luchtvervuiling binnenshuis en een lage luchtvochtigheid kunnen van invloed zijn op allergieën.
Dit is wat Mayo Clinic zegt over het gebrek aan luchtbevochtigers:
“Verhoogde luchtvochtigheid kan de ademhaling verlichten bij kinderen en volwassenen met astma of allergieën, vooral tijdens een luchtweginfectie zoals een verkoudheid.” (Mayo Kliniek)
American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology voegt eraan toe: “droge binnenlucht is vaak de oorzaak van schrale lippen, droge huid en geïrriteerde sinuspassages. Het vocht van een luchtbevochtiger kan droge sinuspassages kalmeren.”
Op basis hiervan lijkt het erop dat droge lucht allergieën kan verergeren. In die zin kunnen luchtbevochtigers indirect helpen bij allergieën door de luchtvochtigheid binnenshuis te verhogen.
Aan de andere kant waarschuwt AAAI ook dat een te hoge luchtvochtigheid een negatieve invloed kan hebben op allergieën. Schimmels, schimmelsporen en, het meest problematische, huisstofmijt groeien in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Het lijkt erop dat het overmatig gebruik van luchtbevochtigers slecht kan zijn voor allergieën.
Hoe zit het met luchtreinigers en allergieën?
Binnenlucht bevat een aantal luchtverontreinigende stoffen die bekende allergenen bevatten, waaronder stofdeeltjes, rook, huisstofmijt, schimmels en vooral pollen.
AHAM meet onafhankelijk hoe effectief luchtreinigers zijn in het vastleggen van pollen (pollen CADR-classificatie). Alle op HEPA gebaseerde luchtreinigers werken zeer goed als het gaat om het verwijderen van pollendeeltjes in de lucht binnenshuis.
Wat meer is, een overzicht van de literatuur door de afdeling Kindergeneeskunde, University of Louisville School of Medicine getiteld “Effectiviteit van luchtfilters en luchtreinigers bij allergische aandoeningen van de luchtwegen” concludeert dat:
“Luchtfiltratie wordt vaak aanbevolen als onderdeel van milieubeheersingspraktijken voor patiënten met allergische aandoeningen van de luchtwegen.” (Louisville studie)
Kortom, zowel de EPA als de beschikbare studies lijken te suggereren dat luchtreinigers kunnen helpen bij bepaalde allergieën.
Helpt een luchtbevochtiger meer bij allergieën dan een luchtreiniger?
Bij het vergelijken van luchtreinigers versus luchtbevochtigers en hun relatie tot allergieën, kunnen we afleiden dat welk apparaat meer helpt.
Luchtbevochtigers kunnen ons helpen met droge lucht en gerelateerde ongemakken van droge neus, keel, lippen en huid, volgens de EPA. Als we echter te veel luchtbevochtigers gebruiken, kunnen we de luchtvochtigheid binnenshuis tot boven de 50% verhogen.
Te veel vochtigheid kan de groei van schimmel, schimmelsporen en huisstofmijt stimuleren. Tijdens het gebruik van een luchtbevochtiger kan help met allergieën, kan een te hoge luchtvochtigheid het tegenovergestelde effect hebben.
Luchtreinigers hebben in vergelijking niet zulke tegengestelde effecten. Ze zijn ontworpen om potentiële allergenen in de lucht, zoals stof, pollen, rook en zelfs schimmels, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt uit de binnenlucht te verwijderen.
Wat algemene allergenen betreft, lijkt het erop dat het gebruik van een luchtreiniger beter is dan het gebruik van een luchtbevochtiger. Laten we specifiek naar astma kijken:
Wat is beter voor astma – Luchtreiniger of luchtbevochtiger?
Veel ouders met astmatische kinderen zijn zich bewust van hoe de kwaliteit en vochtigheid van de binnenlucht astma kan beïnvloeden.
Zoals we hebben gezien in het Mayo Clinic-artikel, kan de “verhoogde luchtvochtigheid de ademhaling bij kinderen en volwassenen met astma of allergieën vergemakkelijken”. Dat lijkt te suggereren dat luchtbevochtigers kunnen helpen bij astma.
Een Koreaanse studie uit 2020 suggereert hetzelfde voor luchtreinigers. Hier is de conclusie van de studie “Effecten van binnenluchtreinigers op kinderen met astma”:
“Deze studie suggereert dat luchtreinigers de medicatielast bij kinderen met astma ten goede komen door pm2,5-niveaus te verlagen.” (Koreaanse studie uit 2020)
In wezen lijken studies een positieve relatie te suggereren tussen het gebruik van luchtreinigers, luchtbevochtigers en astma.
We weten ook dat het te veel verhogen van de luchtvochtigheid binnenshuis (via het gebruik van luchtbevochtigers) kan bijdragen aan de groei van allergenen in de lucht, zoals huisstofmijt, schimmelsporen, enzovoort.
Dit in overweging nemend, lijkt het erop dat tussen de twee apparaten luchtreinigers beter zijn dan luchtbevochtigers voor astma.
Luchtreiniger VS luchtbevochtigers voor baby’s, Schone lucht, Ezcema, Stof, Hoest
Er zijn een aantal andere effecten waarvan het grote publiek denkt dat ze verband houden met luchtreinigers, luchtbevochtigers of beide. Laten we ze hier eens bekijken:
Is luchtreiniger of luchtbevochtiger beter voor baby’s?
Baby’s ademen en worden omringd door lucht. Kan vervuilde of droge lucht baby’s en pasgeborenen beïnvloeden? De kwaliteit van de lucht die baby’s inademen, evenals de luchtvochtigheid, kunnen een rol spelen.
Bij het beslissen welk apparaat beter is voor baby’s – luchtreiniger of luchtbevochtiger – stellen we in feite deze vraag:
Is vervuild door normaal vochtige lucht beter voor baby’s dan onvervuild door droge lucht?
Het zou natuurlijk logisch zijn dat baby’s ademen en omringd worden door normaal vochtige en schone lucht.
Als we droge lucht hebben, is een luchtbevochtiger een goed idee.
Als onze binnenluchtkwaliteit laag is, is een luchtreiniger een goed idee.
Het hangt echt af van onze specifieke situatie. Hoe dan ook, als je allebei droge lucht en een lage luchtkwaliteit hebt, is het logisch om zowel een luchtbevochtiger als een luchtreiniger te kopen om beide problemen op te lossen. Baby’s en pasgeborenen kunnen baat hebben bij schone lucht.
Helpt het gebruik van luchtreinigers of luchtbevochtigers bij Ezcema?
Het is gebruikelijk om de kwaliteit en nattigheid van lucht te koppelen aan huidirritatie. Deze omvatten atopische dermatitis, xerosis en eczeem.
Er wordt aangenomen dat droge binnenlucht bijvoorbeeld een effect zou moeten hebben op eczeem en dat hogere vochtigheidsniveaus veroorzaakt door de acties van een luchtbevochtiger sommige problemen zouden moeten verlichten. Vanaf 2020 is er weinig wetenschappelijk bewijs dat dat zou suggereren.
Aan de andere kant kan huidirritatie ook worden veroorzaakt door verontreinigende stoffen in de binnenlucht. National Eczema Association suggereert dat u “moet overwegen om te investeren in kamerplanten die bekend staan om het zuiveren van de lucht”.
HEPA-filtergebaseerde luchtreinigers zijn veel beter uitgerust om de lucht te zuiveren, met name door de kleine luchtverontreinigende stoffen met een diameter van 0,3 micron te verwijderen.
Bovendien is er wetenschappelijk bewijs dat huidaandoeningen en luchtverontreinigende stoffen binnenshuis met elkaar verbindt. Een daarvan is de Koreaanse studie uit 2013 getiteld ‘Improvement of Atopic Dermatitis Severity after Reducing Indoor Air Pollutants’. Koreaanse onderzoekers concluderen dat “luchtvervuiling binnenshuis verband kan houden met atopische dermatitis”.
Kortom, we hebben meer wetenschappelijke literatuur die luchtreinigers verbindt met eczeem, atopische dermatitis en andere huidconditioners. Literatuur die luchtbevochtigers verbindt met eczeem is vrijwel onbestaande.
Helpen luchtbevochtigers of luchtreinigers de lucht van stof te reinigen?
Het is een veel voorkomende misvatting dat luchtbevochtigers helpen de lucht te reinigen. Om precies te zijn; luchtbevochtigers spelen geen rol bij het verminderen van luchtverontreinigende stoffen binnenshuis. Deze apparaten, in tegenstelling tot luchtreinigers, bevochtigen alleen de lucht.
Luchtreinigers zijn apparaten die speciaal zijn ontworpen om de lucht te reinigen door actief grote en kleine stofdeeltjes te verwijderen, naast andere luchtverontreinigende stoffen.
Problemen met stof of vuile lucht kunnen niet worden opgelost door een humidifie te gebruikenr. Luchtreiniger kan echter effectief stof bestrijden en de lucht reinigen.
Helpen luchtbevochtigers bij hoesten?
Een hoest kan de reactie van een lichaam zijn op verschillende verontreinigende stoffen, waaronder luchtverontreinigende stoffen. Hoesten kan ook waarschijnlijker zijn als we droge lucht inademen.
Natuurlijk kan de oorzaak van hoesten ook losstaan van de kwaliteit of vochtigheid van de lucht. In ieder geval zijn er aanwijzingen dat een luchtbevochtiger kan helpen bij hoesten en andere symptomen van verkoudheid, volgens CDC.
CDC registreert in hun ‘Common cold’-artikel dat een van de manieren om je beter te voelen terwijl je lichaam een verkoudheid bestrijdt, is om ‘een schone luchtbevochtiger of koele mistverdamper te gebruiken’.
Omdat hoesten een symptoom is dat verband houdt met een verkoudheid, lijkt CDC te suggereren dat luchtbevochtigers inderdaad helpen bij hoesten.
We hebben niet veel informatie over de relatie tussen het gebruik van luchtreinigers en hoesten.
Wanneer gebruik je een luchtreiniger en wanneer gebruik je een luchtbevochtiger?
Luchtbevochtigers zijn seizoensgebonden apparaten. Dat komt omdat we in de winter droge binnenluchtproblemen hebben. In de zomer stijgt de luchtvochtigheid binnenshuis meestal en hebben we behoefte aan luchtontvochtigers.
Dat is een groot verschil tussen luchtbevochtigers en luchtreinigers.
Luchtreinigers daarentegen zijn niet seizoensgebonden. Ze worden het hele jaar door gebruikt omdat luchtverontreinigende stoffen zich binnenshuis voortdurend ophopen, ongeacht het seizoen.
Natuurlijk is het voor mensen met seizoensgebonden allergieën zinvol om in die seizoenen een H13 HEPA-filterluchtreinigers te gebruiken op hogere snelheidsinstellingen.
Voorbeeld: Eind maart en april is het pollenseizoen. Bomen en grassen produceren stuifmeel en het wordt door de wind in onze huizen gedragen.
Prijs van luchtbevochtigers vs luchtreinigers
Er is ook een groot verschil tussen het gaat om luchtbevochtigers versus luchtreinigers in hun kosten.
Luchtbevochtigers zijn vrij goedkoop. Ze kosten meestal minder dan $ 100, afhankelijk van het model.
Luchtreinigers kunnen veel duurder zijn. Het is niet ongebruikelijk om meer dan $ 500 te betalen voor een van de beste luchtreinigers. Voorbeeld: Molekule Air, beste Dyson-luchtreinigers, Airdog X5, Alen BreatheSmart 75i en de beste Coway-luchtreiniger kosten meer dan $ 500.
Natuurlijk zijn er goedkopere merken luchtreinigers zoals Hathaspace, Okaysou, Winix en Levoit, om er maar een paar te noemen. Deze kunnen slechts $ 100 kosten.
Waar extra rekening mee moet worden gehouden bij het kopen van een luchtreiniger, zijn de continue kosten van vervangende filters. HEPA-filters en actieve koolfilters moeten meerdere keren per jaar worden vervangen; de kosten daarvan kunnen gemakkelijk oplopen tot boven de $ 100 per jaar.
Sommige bedrijven produceren zowel luchtreinigers als luchtbevochtigers. Dit kan een mogelijke reden zijn waarom mensen het moeilijker hebben om onderscheid te maken tussen luchtbevochtigers en luchtreinigers; ze worden gemaakt door hetzelfde bedrijf.
Om goed onderscheid te maken tussen luchtreinigers en luchtbevochtigers, hebben we deze samenvattende vergelijkingstabel gemaakt:
Verschillen tussen luchtreiniger en luchtbevochtiger (vergelijking)
Zoals we hebben gezien, zijn er een aantal verschillen als het gaat om luchtreinigers versus luchtbevochtigers. U vindt de som van alle relevante verschillen in deze vergelijkingstabel:
Luchtreiniger vs Luchtbevochtiger | Luchtreinigers | Luchtbevochtigers |
Wat doen ze: | Reinig de binnenlucht door het verwijderen van luchtverontreinigende stoffen (stof, pollen, rook, huisstofmijt, schimmels, bepaalde bacteriën en virussen) | Verhoog de luchtvochtigheid binnenshuis van 20-30% (droge lucht) naar normale vochtigheid (30-50%) |
Hoe werken ze: | Luchtfilters (HEPA, actieve kool, voorfilters) verwijderen grote, kleine luchtdeeltjes en adsorberen ongewenste geuren. Ventilator creëert een luchtstroom. | Gebruik verdampingshete mist door elektriciteit te gebruiken om water op te warmen, of gebruik ultrasone golven om een koele mist te creëren. |
Hulp bij allergieën: | Een groot aantal onderzoeken lijkt dat te suggereren | Sommige onderzoeken lijken dit te suggereren, kan allergieën ook verergeren |
Hulp bij astma: | Een groot aantal onderzoeken lijkt dat te suggereren | In mindere mate, volgens sommige studies |
Reinigen ze lucht: | Ja | Nee |
Seizoensgebonden: | Het hele jaar door | Winter vooral |
Kosten: | Hoger ($100-$900) | Lager (minder dan $ 200) |
Wanneer u ze het beste kunt gebruiken: | Wanneer we een lage binnenluchtkwaliteit hebben | Wanneer we een lage luchtvochtigheid binnenshuis hebben |
Op basis hiervan kunt u beslissen wat beter is – een luchtreiniger of luchtbevochtiger – voor uw specifieke behoeften.
Kun je een ai gebruikenr Purifier en luchtbevochtiger samen?
Natuurlijk. Eigenlijk is het raadzaam om zowel een luchtreiniger als een luchtbevochtiger te gebruiken als u problemen heeft met zowel een lage binnenluchtkwaliteit als droge lucht.
Dat is logisch omdat luchtreinigers en luchtbevochtigers verschillende problemen oplossen. Beide hebben natuurlijk te maken met binnenlucht.
Zit er een luchtreiniger en luchtbevochtiger in één?
Er zijn 1000s van verschillende luchtreinigers en luchtbevochtigers. Er zijn echter slechts een tiental goede luchtreiniger luchtbevochtigercombo’s.
Kortom, luchtreinigers en luchtbevochtigers in één bestaan wel, maar ze zijn veel minder in aantal dan stand-alone luchtreinigers en luchtbevochtigers. U kunt de beste luchtreiniger luchtbevochtiger combo’s hier bekijken.
Uitgelicht fotocredit: Alen.com
Inhoudsopgave