Airconditioning voor de slaapkamer

Airconditioning slaapkamer

We brengen allemaal een groot deel van de dag in bed door, dus een goed binnenklimaat in de slaapkamer is enorm belangrijk. Zodat u zelfs bij hoge hitte een rustgevende slaap kunt krijgen, helpen airconditioners u om de kamerlucht te koelen. In de slaapkamer moeten airconditioners stil zijn, zodat ze ook ’s nachts kunnen werken zonder u te storen. Split airconditioners zijn daarom het meest geschikt voor de slaapkamer. Luchtkoelers op waterbasis zijn daarentegen vaak vervelend omdat ze naast de toch al vochtige ademlucht ook de luchtvochtigheid verder verhogen.

De beste airconditioning voor de slaapkamer

Vooral in de zomer kan het moeilijk zijn om op warme nachten te slapen. Afkoelen met airconditioning maakt het gemakkelijker voor u om in slaap te vallen en maakt het gemakkelijker voor u om te herstellen. Niet elke airconditioner is echter geschikt: luidruchtige apparaten zouden uw nachtrust verstoren en moeten worden vermeden.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over airconditioning in het algemeen, dan zal deze geweldige gids helpen.

Selectiecriteria voor een slaapkamerairco

In de meeste gevallen is het niet alleen zinvol om je slaapkamer af te koelen voordat je in slaap valt, maar ook om de airconditioner langdurig aan te laten staan. Daarom is het uiterst belangrijk dat het bedrijfsgeluid stil genoeg is en u niet stoort tijdens het slapen. Stille airconditioners worden vaak geadverteerd met het attribuut “fluisterstil”, wat overeenkomt met een volume van ongeveer 20-25 dB (A). Kortom, split airconditioners zijn stiller dan monoblock-unitsomdat de luidruchtige compressor zich in een extra behuizing buiten het gebouw bevindt.

Een ander belangrijk criterium bij het kiezen van een airconditioner voor de slaapkamer is de functie door middel van Invertertechniek. Deze term verwijst naar een elektronisch circuit dat het mogelijk maakt om het vermogen van de compressor continu te regelen. Als de kamertemperatuur slechts iets boven de ingestelde temperatuur ligt, is het niet nodig om met maximale koelcapaciteit te werken. In plaats daarvan kan een inverter-airconditioner in de slaapkamer op lage snelheid werken, wat het geluidsniveau aanzienlijk vermindert.

Een airconditioningsysteem zonder invertertechnologie is niet outputgestuurd, maar cyclusgebaseerd: of het draait op vol vermogen, of het koelt helemaal niet. Afgezien van het luidere geluid bij vollast, is de herhaalde verandering tussen koelen en pauzeren bijzonder storend. Constant in- en uitschakelen onderbreekt hun slaap meerdere keren gedurende de nacht.

Geen goed idee: luchtkoeler in de slaapkamer

Vooral als je weinig ruimte hebt voor airconditioning in de slaapkamer, zullen luchtkoelers je erg aantrekkelijk lijken: deze apparaten koelen de kamerlucht door water te verdampen. Ze hebben geen luidruchtige compressor nodig, geen uitlaatslang en kunnen zeer compact worden gebouwd. Verdamping tijdens bedrijf verhoogt echter ook de luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid kan als condens op de ruiten of de buitenmuren bezinken en verhoogt het risico op schimmel. Dit effect van een luchtkoeler is vooral merkbaar in de slaapkamer, omdat de luchtvochtigheid ’s nachts al stijgt door je ademlucht.

Airconditioningsystemen met compressoren bereiken daarentegen zelfs het tegenovergestelde effect: wanneer het koelmiddel in de koelribben verdampt, daalt de temperatuur van de omgevingslucht binnen korte tijd sterk en wordt een deel van de luchtvochtigheid afgezet als condensaat. Afhankelijk van het type apparaat wordt het water gebruikt om de compressor te koelen, opgevangen en opgevangen, of naar buiten geleid via de afvoerluchtslang. De meeste airconditioners kunnen op deze manier zelfs de luchtvochtigheid in de slaapkamer verlagen.

Productpresentatie

Om het voor u gemakkelijker te maken om de beste airconditioner voor uw slaapkamer te vinden, hebben we enkele modellen geselecteerd die goed geschikt zijn voor dit doel. Hieronder vindt u een kort overzicht van onze suggesties.

Goedkope en stille split airconditioning

Met een geluidsniveau van 19 dB(A) is de LG Standard Plus airconditioner een van de stilste airco’s ooit. Verantwoordelijk hiervoor zijn grote ventilatorbladen, die zelfs bij lage snelheden een aanzienlijke luchtstroom kunnen genereren, evenals een extra stille BLDC-motortechnologie. De compressor in de buitenunit is mhet is 49 dB(A) wat luider, maar stil genoeg om ’s nachts in de meeste woonwijken continu te werken. Met een koelvermogen van 3,5 kW is deze airco voor de slaapkamer misschien wat oversized. Dit helpt u echter om het geluid te verminderen, omdat u een lager koelniveau kunt selecteren voor dezelfde koelcapaciteit. De prijs voor dit model ligt rond de 830 euro (vanaf juni 2019).

Panasonic inverter airconditioner met fijnstoffilter

Het CS-FZ25UE/CU-FZ25UKE split unit systeem van Panasonic* is net zo stil als de LG airconditioner. De geluidsniveaus zijn 48 dB(A) op de buitenunit en 20 dB(A) op de binnenunit wanneer deze op het laagste niveau draait. Een bijzonder kenmerk van dit model is het PM 2.5 fijnstoffilter, dat de slaapkamerlucht ’s nachts vrijmaakt van stof en pollen. Deze split airconditioner met een koelvermogen van 2,5 kW koop je voor net geen 600 euro.

Amazon aankoopaanbeveling: Suntec mobiele airconditioner met luchtafvoerslang

Als u geen split airco kunt of mag installeren omdat u geen toestemming krijgt van de verhuurder, zult u een alternatief moeten kiezen. Mobiele airconditioners voor de slaapkamer zijn altijd luider dan splitsystemen. Met een geluidsniveau van 65 dB(A) is het Suntec Wellness 12600 IMPULS*-model bijvoorbeeld enkele ordes van grootte hoger dan de gepresenteerde split units, hoewel het koelvermogen slechts 2,1 kW bedraagt. Zo’n airconditioner met uitlaatslang is vooral handig als je worstelt met te veel vocht in de slaapkamer: een ontvochtigingsfunctie kan tot 1,0 liter water per uur scheiden. De prijs voor dit model is 270 Euro (vanaf juni 2019).

Klarstein luchtkoeler voor vochtige lucht

Een ander voorbeeld van een airconditioner zonder buitenunit en zelfs zonder uitlaatslang is de Klarstein Maxfresh BK luchtkoeler*, een bestseller op Amazon. Koeling gebeurt via verdamping van water, daarom moet u dit apparaat alleen kopen als u problemen heeft met droge binnenlucht. Het model heeft echter ook een pure ventilatorfunctie, die de temperatuur niet verlaagt, maar je toch het gevoel van frisheid kan geven. Het geluidsniveau op het hoogste niveau is 51 dB(A), maar kan worden verminderd door de stroom lager te zetten en mag uw nachtrust niet verstoren. Met een prijs van slechts 150 euro (vanaf juni 2019) is deze luchtkoeler aanzienlijk goedkoper dan gewone airco’s.

Klarstein BK-ventilator
Klarstein BK-ventilator

  • KLIMAATOASE: De Klarstein Maxfresh 3-in-1 brengt heldere, gekoelde kamerlucht op warme zomerdagen met ventilator, luchtkoeler en luchtbevochtiger naar…
  • FLEXIBEL: Drie vermogensniveaus maken een nauwkeurige aanpassing aan de weersomstandigheden en de grootte van de ruimte mogelijk. Voor dit doel is de Klarstein Maxfresh…
  • LUCHTBEVOCHTIGER: Om het verfrissende effect te verbeteren, heeft de Maxfresh-ventilator een schakelbare luchtbevochtiger. In de 6 liter…