Airconditioners voor de caravan

Airconditioning camper

Of het nu gaat om caravan of camper: de kleine kamers warmen snel op campings op. De hitte maakt binnen blijven een onaangename ervaring en je zult het moeilijk hebben om wat slaap te krijgen. Gelukkig zijn er ook airco’s voor caravans: die zijn klein en makkelijk te vervoeren. Een bijzonder aantrekkelijke keuze zijn luchtkoelers, die een compact ontwerp mogelijk maken en geen slangen nodig hebben voor koelmiddel of afvoerlucht.

Welke airconditioners zijn geschikt voor caravans?

Als u een vakantie met een caravan of camper plant, kan airconditioning een verstandige investering zijn: hoe warm het buiten ook wordt, u kunt genieten van koele lucht in de caravan. Hoewel u overdag misschien buiten van de zon wilt genieten, is airconditioning nuttig, vooral ’s nachts, om goed te slapen ondanks warme buitenlucht.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over airconditioning in het algemeen, dan zal deze geweldige gids helpen.

Wat is belangrijk voor airconditioners voor caravans?

Op vakantie met een caravan kunt u: slechts een kleine airconditioner omdat de ruimte binnen beperkt is. Het heeft ook geen zin om een grote en krachtige airconditioner in de camper te gebruiken, omdat het kamervolume erg klein is en de auto snel afkoelt. Als u de airconditioning wilt gebruiken, vooral ’s nachts, moet u ook een stil bedrijfsgeluid waarde.

Airconditioners campers
Airconditioners voor campers

Split airconditioners voor de caravan

Er zijn maar een paar split airconditioners die ook geschikt zijn voor caravans: belangrijk zijn flexibele koelmiddelleidingen en een kleine buitenunit die je uit het raam kunt hangen. Het voordeel van split units is echter dat ze geen afvoerluchtslang nodig hebben. Een voorbeeld van een kleine split airco voor de caravan is het model AC2400 van Euromac*. Met een gewicht van respectievelijk slechts 6,7 kg en 12,7 kg voor binnen- en buitenunits is dit systeem zeer licht van gewicht en zijn er draaggrepen voor eenvoudig transport voor beide eenheden. Omdat de buitenunit met een bevestigingsbeugel in het caravanraam kan worden gehangen, is er geen ingewikkelde installatie nodig De enige domper van deze airco is het hoge stroomverbruik (energie-efficiëntieklasse E). De prijs voor deze mobiele split airconditioner is ongeveer 525 euro (vanaf juni 2019).

Airconditioningsystemen met uitlaatslang voor de caravan

Voor de caravan zijn airconditioners met afvoerluchtslang nogal ongeschiktomdat het door het raam naar buiten moet. Voor een effectieve koeling en energiebesparende werking moet de resterende raamspleet echter worden afgedicht. Hoewel er speciale luchtsloten zijn die in het raamkozijn kunnen worden gelijmd en de opening met een rits kunnen sluiten, zijn dergelijke systemen niet speciaal ontworpen voor caravanramen.

Klein en draagbaar: luchtkoeler

Luchtkoelers kunnen een verstandig alternatief zijn voor airconditioners in caravans. In plaats van periodieke compressie en uitzetting van een koelmiddel tussen compressor en koelribben, werken luchtkoelers met de verdampingskoeling van water. Hoewel de koelcapaciteit van luchtkoelers op waterbasis aanzienlijk lager is dan die van gewone airconditioners, is een hoge koelcapaciteit niet vereist om een caravan te voorzien van airconditioning.

Om een luchtkoeler te bedienen, moet u ook Vul water met regelmatige tussenpozen bij, wat vervelend is met permanent geïnstalleerde airconditioners. In een beheersbare vakantie mag dit nadeel echter niet significant zijn. Er is geen uitlaatslang of leidingen voor een koelmiddel; er is alleen een stroomaansluiting vereist.

Het grootste voordeel van luchtkoelers is zeker dat ze een klein en lichtgewicht ontwerp mogelijk maken: mini-airconditioners met typisch kubusvormige behuizingen van slechts 20 tot maximaal 30 cm randlengte kunnen zelfs in een kleine caravan nog steeds worden ondergebracht. Er zijn ook apparaten die kunnen worden gevoed door een batterij of USB-poort. Je kunt zelfs zulke mobiele luchtkoelers mee naar buiten nemen.

Een groter model van een luchtkoeler is de Carribean Blue van oneConcept*, die 80 euro kost (per 2 juni).019) is nog steeds aanzienlijk goedkoper dan een typisch gesplitst apparaat. Deze luchtkoeler kan ook afzonderlijk worden bediend als ventilator, luchtbevochtiger of luchtreiniger. Met een footprint van slechts 25 x 28 cm past deze airco goed in een caravan. Hoewel er geen hoge koelcapaciteit nodig is, is er de mogelijkheid om de koeltijd te verkorten door te vullen met ijsblokjes.

De Fromoth 3-in-1 Luchtkoeler* is nog kleiner: luchtkoeler, luchtbevochtiger en luchtreiniger worden onder één behuizing gecombineerd in een kubus met een randlengte van 18 cm. Mini-luchtkoelers werken zeer lokaal, maar dankzij een krachtige ventilator kunt u de koelere lucht nog steeds voelen, zelfs op een afstand van 2 m. Deze kleine airco is ideaal voor een caravan, vooral vanwege het fluisterstille bedrijfsgeluid van slechts 20 dB(A). Dit model kost ongeveer 20 euro (vanaf juni 2019).

Mini Air Cooler, Nieuw 2019 3 in 1 Air Cooler, Air Conditioner Air Cooler Mobiele AirConditioners,...
Mini Air Cooler, Nieuw 2019 3 in 1 Air Cooler, Air Conditioner Air Cooler Mobiele AirConditioners,…

  • 🍃 【Multifunctioneel】Mini Air Cooler combineert koel-, luchtbevochtiger- en luchtzuiveringsfuncties in één, waardoor u een persoonlijke…
  • 🍃 【Super windsnelheid】Mobiele airconditioners Bij drie windsnelheden (hoog, gemiddeld en laag) is de wind sterker dan de 2018 en de…
  • 🍃 【Krachtige upgrade】Air Cooler Top Sink Design, Los het probleem van het kantelen van waterlekken op.

Een voorbeeld van een draadloze airco is deze draagbare mini luchtkoeler van Volwco* Voor een prijs van 25 euro (vanaf juni 2019) krijg je luchtbevochtigers, koelers en reinigers in één unit. Hoewel dit model ook via een voeding van stroom kan worden voorzien, is batterijwerking ook mogelijk. Je kunt deze caravan airco dus ook buiten zetten om te eten of meenemen op kleinere ritten. Dit apparaat kan ook worden gevuld met ijs voor snellere koeling; het is ook compatibel met geurolieadditieven die een aangename geur in de kamer afgeven.