Airconditioners voor het appartement

Airconditioners voor thuis

Als u airconditioning in een krappe leefruimte wilt onderbrengen, is een klein apparaat voordelig. Kies voor splitsystemen, waarvan de binnenunit aan de muur of het plafond kan worden gemonteerd, of mobiele airconditioners, die tussen kamers kunnen worden verplaatst of indien nodig in de kelder kunnen worden opgeslagen. Als een andere optie zijn er luchtkoelers: goedkope airconditioners zonder afvoerluchtslang, die niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid van het leefklimaat beïnvloeden.

Wat is de beste airconditioner voor het appartement?

Bij het kiezen van het juiste airconditioningsysteem voor een appartement zijn de vereisten anders dan in een huis of kantoor: in de meeste gevallen zijn appartementen vrij klein, zodat ruimte schaars is en niet overal een airconditioner kan worden geïnstalleerd. Daarom zijn kleine airconditioners ideaal voor het appartement. Hoewel kleine systemen meestal een lager koelvermogen hebben, zijn ze voldoende voor het koelen van individuele kamers of kleine appartementen.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over airconditioning in het algemeen, dan zal deze geweldige gids helpen.

Permanent geïnstalleerde airconditioners voor één kamer

Kleine airconditioners voor een kamer zijn meestal gesplitste systemen: de compressor is buiten in een aparte behuizing ondergebracht, zodat de binnenunit kleiner kan zijn. Beide delen van het gesplitste airconditioningsysteem zijn verbonden door koelmiddelleidingen, die voor een zeer lange tijd kunnen worden geselecteerd. Daarom kunnen kamerairconditioners vaak ook aan de muur worden gemonteerd, zodat er minder vloeroppervlak wordt ingenomen en je meer ruimte hebt voor vrij gebruik.

Een ander voordeel van split units is dat deze airconditioners voor het appartement geen uitlaatslang nodig hebben, in tegenstelling tot parkerende airconditioners. Deze monobloc-apparaten hebben een slang nodig om afvalwarmte van de compressor naar buiten te transporteren. Zo’n uitlaatslang is niet erg mooi om naar te kijken vanwege zijn grootte, beperkt de mogelijke parkeerplaatsen voor een airconditioner in het appartement tot een klein gebied direct bij het raam en vereist dat het raam tijdens het gebruik een opening breed moet openen.

Voor welke appartementen zijn mobiele airconditioners geschikt?

Een probleem met split airconditioners is dat je toestemming van de verhuurder nodig hebt om ze te installeren. Als u het recht wordt ontzegd om een buitenunit op de gevel te installeren, moet u een airconditioner voor uw appartement kopen, die alleen bestaat uit een apparaat met een uitlaatslang. Omdat er geen structurele veranderingen aan het appartement hoeven te worden aangebracht, worden dergelijke airconditioners voor het appartement ook wel mobiele airconditioners genoemd.

Vanwege de luchtafvoerslang hebben mobiele airconditioners in het appartement meestal iets meer ruimte nodig. Hun voordeel is echter dat ze ook makkelijker te vervoeren zijn. Als u uw airconditioner slechts een paar dagen per jaar hoeft in te schakelen, kunt u de mobiele airconditioner eenvoudig van het appartement naar de kelder verplaatsen, waar deze geen woonruimte wegneemt.

Een andere use case voor mobiele airconditioners in uw huis is de afwisselende koeling van verschillende kamers. Een kleine airco heeft niet altijd voldoende koelcapaciteit om het hele appartement op een comfortabele temperatuur te brengen. Als u de woonkamer overdag wilt koelen en ’s nachts de slaapkamer, helpt een mobiele airconditioning van het appartement enorm. U moet echter ook raamafdichtingen voorbereiden voor de uitlaatslang in twee kamers.

Airconditioners voor het zolderappartement

Als u op zoek bent naar airconditioning voor uw appartement onder het dak, kunt u in principe alle modellen kiezen. Houd er echter rekening mee dat u waarschijnlijk een speciale afdichting nodig heeft voor de ramen voor mobiele airconditioners met afzuigslang.. Er zijn goede afdichtingen voor slangdoorvoeren in ramen, zogenaamde luchtsloten*, die ook geschikt zijn voor schuine dakramen. Als alternatief kunt u ook een split airconditioner op uw zolderappartement installeren, op voorwaarde dat u een geschikte plaats kunt vinden om de buitenunit te installeren. De compressor moet recht staan of plat aan een muur worden bevestigd.

Sichler huishoudelijke apparaten Raamafdichting airconditioning: Afvoerlucht Raamafdichting voor mobiele...
Sichler huishoudelijke apparaten raamafdichtende airconditioning: Luchtafdichting voor mobiele…

  • Hang de luchtslang van de airconditioner &droger uit het raam • Bevestig en verwijder in een handomdraai • Textielafdichting voor…
  • Textielafdichting voor gekantelde ramen: wordt bevestigd met klittenband • Voorkomt dat de buitenlucht en de afvoerlucht van de apparaten binnendringen •…
  • Bevestigen en verwijderen in een handomdraai • Maximale raamomtrek: 4 m

Airconditioners voor het appartement in de test

Zodat u alleen de beste airconditioner voor uw huis koopt, zijn er vergelijkingsportalen op internet die producten testen en een ranglijst voor airconditioners maken. De bekendste is Stiftung Warentest, die liever objectieve criteria gebruikt om hun testresultaten samen te stellen. In 2018 beoordeelde Stiftung Warentest 10 airconditioningsystemen, waaronder vijf gesplitste airconditioners zonder uitlaatslang en tien mobiele parkeerairco’s voor uw huis. Kortom, de split units presteren beter omdat deze airconditioners de leefruimte sneller en efficiënter kunnen koelen.. Hoewel de aanschaf- en installatiekosten hoger zijn, bespaar je op elektriciteitskosten.

De testwinnaar van de grote vergelijking van appartementairconditioners is het split unit-model CS-Z25TKEW van Panasonic*, dat momenteel alleen beschikbaar is op Amazon als een duo-split-versie: twee binnenunits met elk een koelcapaciteit van 2,7 kW, die worden geleverd door een compressor. Zo’n duo-split airconditioner is logisch voor grote leefruimte, omdat je hiermee twee kamers tegelijkertijd kunt koelen.

Als u daarentegen op zoek bent naar airconditioning voor een kamer, is het Klarstein Windwalker* model misschien iets voor u. Op Amazon heeft deze airconditioner voor uw appartement de meest positieve klantrecensies verzameld. Dit is ook een energiezuinige split airconditioner, maar met een prijs van slechts 540 euro (vanaf juni 2019) is hij aanzienlijk goedkoper dan het Panasonic systeem. Een bijzonderheid: de ventilator van dit model is voorzien van een gouden coating, die kiemvorming moet voorkomen.

Hoewel mobiele airconditioners voor het appartement slechter presteren dan gesplitste apparaten in de test van Stiftung Warentest, is de vergelijking ook hier de moeite waard. Testwinnaar is de mobiele airconditioner PAC EX100 Silent van De’Longhi*. Met draaggrepen en staand op wielen is deze draagbare airconditioner voor het appartement gemakkelijk te verplaatsen, zodat u het apparaat gemakkelijk heen en weer kunt verplaatsen tussen kamers.

Aanbieden

De'Longhi Pinguino PAC EX100 Silent mobiele airconditioner met afzuigslang, airconditioning voor...
De’Longhi Pinguino PAC EX100 Silent mobiele airconditioner met afzuigslang, airconditioning voor…

  • OPTIMAAL FEEL-GOOD KLIMAAT: Afkoelen tot 20-22°C door een gesloten koelmiddelsysteem, geïntegreerd stoffilter verwijdert pollen, stof…
  • STIL EN COMPACT: Verlaagde ventilatiesnelheid vermindert het volume efficiënt, mobiel en ruimtebesparend, kan worden gebruikt in ruimtes tot 80…
  • EFFICIËNT: terugkeer van condensatie naar het koelcircuit voor herkoeling; automatisch foutdiagnosesysteem; met de afstandsbediening…

Alternatieve mobiele airconditioner voor thuis

Als u uw appartement niet kunt of mag aanpassen voor een split airconditioner en u wilt het ongemak van de uitlaatslang van monoblock airconditioners voor de kamer niet op u nemen, zijn luchtkoelers een alternatief. Dergelijke apparaten koelen de lucht door water te verdampen, wat zeer kosteneffectief is en een compact ontwerp mogelijk maakt. Luchtkoelers zijn dus kleine, mobiele airco’s voor in huis zonder afvoerluchtslang. Ze zijn vooral aantrekkelijk wanneer de ruimte schaars is.

Een voorbeeld van zo’n luchtkoeler is het model “Carribean Blue” van OneConcept*. Deze combinatie-unit biedt niet alleen functies als ventilator en luchtverfrisser, maar ook als luchtreiniger. Houd er echter rekening mee dat deze airconditioner het klimaat in uw huis meer beïnvloedt dan gewone split- of monoblock-apparaten: de verdamping van water verhoogt ook de luchtvochtigheid, wat een negatief effect kan hebben op uw welzijn bij hogere temperaturen. Een groot voordeel van luchtkoelers is dat de kosten van deze home airconditioners aanzienlijk lager zijn. De meeste apparaten zijn te koop voor minder dan 100 euro, het model van OneConcept kost bijvoorbeeld maar zo’n 80 euro (vanaf juni 2019).