Beste luchtreinigermerken: 101 essentiële luchtreiniger koopgids

Het gaat om de lucht die we inademen. Als de belofte van een luchtreiniger waar zou zijn, zou het een luchtreiniger een essentieel apparaat voor elk huis maken. De reden is simpel:

We geven om de kwaliteit van de lucht die we inademen.

Volwassenen maken ongeveer 15 ademhalingen per minuut. Dat zijn bijna 1000 ademhalingen per uur. Als we het geluk hebben om 8 uur slaap per nacht te krijgen, ademen onze longen alleen al ’s nachts ongeveer 10.000 keer in.

De kwaliteit van de lucht die we inademen is belangrijk. Helaas kan binnenlucht een bovenlucht 500% meer vervuild zijn dan buitenlucht. Hier is het citaat voor het rapport Indoor Air Quality van de EPA:

“(We) besteden ongeveer 90 procent van onze tijd binnenshuis, waarbij de concentraties van sommige verontreinigende stoffen vaak 2 tot 5 keer hoger dan typische buitenconcentraties.” (EPA Indoor Air Quality Report)

Luchtvervuiling is ’s werelds grootste milieugezondheidsrisico geworden, gekoppeld aan ongeveer 7 miljoen sterfgevallen in 2012 volgens een recent WHO-rapport.

Onze voorouders genoten van schone buitenlucht

Onze longen waren volledig ontwikkeld tijdens onze jager-verzamelaarsjaren. Gedurende die tijd ademden we voornamelijk buitenlucht in, niet verontreinigd door moderne verontreinigende stoffen zoals industrieel stof, pesticiden of andere allergenen.

Toen we huizen, scholen, kantoren bouwden, begonnen we steevast binnenlucht in te ademen.

Zoals EPA ontdekte, besteden we meer dan 90% van de tijd aan het inademen van binnenlucht.

Terwijl de buitenlucht altijd beweegt, met winden die links en rechts waaien, is de binnenlucht statisch en muf. Het accumuleert langzaam maar gestaag luchtverontreinigende stoffen zoals stof, pollen, rook, schimmels, huidschilfers van huisdieren en vormt een vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën en zelfs virussen.

Hier is het ding:

Dergelijke luchtverontreinigende stoffen vinden een gemakkelijke weg in onze longen. Longen bestaan uit ongeveer 500 miljoen longblaasjes; kleine longholtes die we uitputten bij elke ademhaling die we nemen.

De diameter van de longblaasjes is 200 tot 500 micron. De meeste luchtverontreinigende stoffen zoals stof, pollen, rook en schimmels zijn kleiner dan dat. Ze kunnen vrij gemakkelijk onze longen binnendringen en zich nestelen.

schets van menselijke longen, longblaasjes en luchtwegen
Veel voorkomende luchtverontreinigende stoffen, zoals stof, pollen en rook, kunnen gemakkelijk onze longen en longblaasjes binnendringen.

Kortom, onze longen zijn ontworpen om schone buitenlucht in te ademen. In de moderne wereld worden ze echter gedwongen om vervuilde binnenlucht in te ademen. Dit is niet waar ze voor zijn ontworpen en hebben misschien wat hulp nodig.

Dit is precies de pickle luchtreinigers zijn ontworpen om op te lossen. De belofte van luchtreinigers is eenvoudig genoeg:

Om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren door luchtverontreinigende stoffen te verwijderen of af te vangen. Stof, rook, pollen, schimmels, zelfs bepaalde bacteriën en virussen worden opgevangen door een reeks filters.

Klinkt echt simpel genoeg, toch? Maar zijn luchtreinigers eigenlijk wel in staat om die belofte waar te maken, of is dit allemaal slechts een marketinghype?

Om daar achter te komen, keek LearnMetrics naar wetenschappelijke studies en beantwoordde 37 vragen over luchtreinigers. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over luchtreinigers.

Van HEPA-filters tot CADR-classificaties, het effect op allergieën en cardiovasculaire systemen, tot geluidsniveaus, ozonproblemen en of luchtreinigers daadwerkelijk het geld waard zijn.

We beginnen met de vraag die de meeste mensen hebben wanneer ze overwegen een luchtreiniger te kopen, of drie:

Werken luchtreinigers echt?

Luchtverontreinigende stoffen zweven in onze binnenlucht. Elke ademhaling die we nemen – zelfs degene die je nu hebt genomen – is gevuld met luchtverontreinigende stoffen. Luchtreinigers beloven de concentratie van luchtverontreinigende stoffen in de lucht zoveel mogelijk te verminderen.

Maar werken luchtreinigers eigenlijk wel?

Dit is een tweeledige vraag. Wat we eigenlijk vragen is het volgende:

  1. Verwijderen luchtreinigers luchtverontreinigende stoffen, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis toeneemt?
  2. Zal het gebruik van een luchtreiniger een positief effect hebben op de gezondheid van ons gezin?

Niemand twijfelt er echt aan dat luchtreinigers in staat zijn om luchtverontreinigende stoffen zoals stof, pollen en rook op te vangen. Zoals we in het gedeelte over filters zullen leren, zijn HEPA-filters alleen per definitie in staat om meer dan 99,97% van zelfs de kleinste luchtverontreinigende stoffen met een diameter van slechts 0,3 micron op te vangen.

Het antwoord is hier duidelijk. Als u de concentratie van luchtverontreinigende stoffen meet, en daarmee de kwaliteit van de binnenlucht, vertelt elke luchtkwaliteitssensor u hetzelfde:

Een air p uitvoerenurifier verhoogt de kwaliteit van de binnenlucht.

Het tweede deel van “Werken luchtreinigers?” is lastiger. Het is de belangrijkste; heeft het verhogen van de kwaliteit van de lucht die we inademen eigenlijk een positief effect op de gezondheid?

Verschillende studies over hoe het gebruik van luchtreinigers specifieke gezondheidsproblemen kan beïnvloeden, werden de afgelopen 20 jaar uitgevoerd. Laten we eens kijken naar een aantal van hen om te zien of luchtreinigers echt helpen in het algemeen en voor bepaalde omstandigheden:

Helpen luchtreinigers bij allergieën?

“De verspreiding van luchtwegallergieën neemt toe parallel aan het alarm van de wetenschappelijke gemeenschap”, is de eerste zin in een Italiaanse overzichtsstudie over ademhalingsallergieën.

Vrijwel iedereen heeft wel ergens een allergie voor. Niezen, piepende ademhaling, jeuk of kortademigheid zijn allemaal symptomen van ademhalingsallergieën, zoals astma, allergische rhinitis en andere longallergieën.

Huisstofmijt in ongefilterde binnenlucht is een veel voorkomende bron van allergieën.
Huisstofmijt in ongefilterde binnenlucht is een veel voorkomende bron van allergieën.

Luchtreinigers beloven (en maken die belofte ook daadwerkelijk waar) om allergenen in de lucht te vangen, zoals stof, pollen, schimmels, rook of huidschilfers van huisdieren. Betekent dit dat luchtreinigers kunnen helpen bij allergieën?

Een Koreaanse studie over de effecten van luchtreinigers op kinderen met astma heeft aangetoond dat “… de PM2.5-concentraties binnenshuis aanzienlijk daalden door het gebruik van luchtreiniger gedurende 3 weken” en concludeerden het volgende:

“We concludeerden dat luchtreinigers een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van astmapatiënten door fijnstof en microben uit de binnenlucht te filteren.” (Koreaanse astmastudie)

Deze studie suggereert duidelijk dat luchtreinigers kunnen helpen bij astma. Andere studies zoals de astmamanagementstudie uit 2016, gepubliceerd in de American Academy of Pediatrics, concluderen dat luchtreinigers beter zijn in het vastleggen van allergenen zoals rook, maar minder effectief zijn in het verwijderen van andere allergenen, zoals huidschilfers van dieren.

Ondanks studies die een positieve correlatie aantonen tussen het gebruik van luchtreinigers en de vermindering van allergieën, is er nog niets sluitend. Het wordt steeds moeilijker om de toename van de binnenluchtkwaliteit veroorzaakt door de acties van luchtreinigers te scheiden van andere factoren, zoals genetische en andere omgevingsfactoren.

Als zodanig is het vermeldenswaard dat luchtreinigers niet worden erkend als medische hulpmiddelen, volgens de FDA-richtlijnen.

Effect van luchtreinigers op hart- en vaatziekten

“Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de VS”, aldus de CDC. “1 op de 4 sterfgevallen” is dat de VS gerelateerd is aan hart- en vaatziekten. Zo krijgt 1 persoon elke 40 seconden een hartaanval.

Kunnen luchtreinigers de kans verkleinen dat ze die 1 persoon zijn die een hartaanval krijgt?

Sommige experts suggereren dat wel. Het is gemakkelijk om je het effect van luchtkwaliteit op onze longen voor te stellen. We ademen toch met ze mee. Maar hoe kan de kwaliteit van de binnenlucht ons hart beïnvloeden?

In een interview voor Cleveland Clinic zei een longarts Rachel Taliercio het volgende: “Door fijne deeltjes uit te filteren, helpen luchtreinigers de lucht die je inademt te reinigen en de potentiële negatieve effecten van vervuiling te verminderen,” zegt Dr. Taliercio. ” Van luchtreinigers is aangetoond dat ze de bloedchemie veranderen op een manier die ook de gezondheid van het hart ten goede kan komen. “

Dr. Taliercio is niet de enige. “Ondanks verbeteringen in de luchtkwaliteit in de VS in de afgelopen decennia, komen er in de VS meer dan 88.000 sterfgevallen per jaar voor als gevolg van blootstelling aan fijnstofluchtverontreiniging,” zei Robert Brook, MD, een specialist in cardiovasculaire geneeskunde aan het Frankel Cardiovascular Center van de Universiteit van Michigan in het interview over Michigan Medicine.

Zijn argumenten worden ondersteund door een Amerikaanse studie uit 2018, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. De studie richt zich op het effect van luchtreinigers op de bloeddruk van senioren. De studie concludeerde dat:

“Het gebruik van draagbare luchtfiltratie binnenshuis gedurende 3 dagen leidde tot een significante verlaging van de systolische bloeddruk bij oudere volwassenen.” (Amerikaanse studie uit 2018)

De onderzoekers hebben er specifiek op gewezen dat luchtreinigers een zeer goedkope methode lijken te zijn om de bloeddruk te verlagen. Dit werpt wel licht op de vraag of luchtreinigers het geld waard zijn.

Een andere recente studie – de New York University School Of Medicine 2020-studie – kwam tot een vergelijkbare conclusie:

“Gedurende een mediane 13,5 dagen was er een significante vermindering van de gemiddelde systolische BP met ≈4 mm Hg.” (New York 2020 Studie)

Kortom, er zijn wetenschappelijke studies dat luchtreinigers kunnen helpen bij cardiovasculaire disversoepelt, vooral bij hoge bloeddruk. Natuurlijk zijn de resultaten van deze studies nog niet genoeg voor de FDA om luchtreinigers als medische hulpmiddelen te erkennen.

Andere ziekten met studies die aantonen dat een hoge luchtkwaliteit een voordeel is

Medische artikelen, gepubliceerd in de wetenschappelijke gemeenschap, geven inzicht in verbanden tussen het gebruik van een luchtreiniger en bepaalde andere ziekten.

Volgens de MIT-studie van 2013 zijn “de totale verbrandingsemissies in de VS goed voor ongeveer 200.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar in de VS als gevolg van veranderingen in PM2.5-concentraties.”

HEPA-filters die vaak worden gebruikt in luchtreinigers helpen deze PM2.5-concentraties (fijne deeltjes met een diameter van 2,5 micron of minder) te verminderen.

Er lijkt ook een verband te zijn tussen dementie en cognitieve hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer, en luchtvervuiling.

Een recente Australische systematische review uit 2019 over luchtvervuiling en dementie heeft geconcludeerd dat:

“Er zijn aanwijzingen dat een grotere blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen geassocieerd is met een verhoogd risico op dementie.” (Australische Review 2019)

Een vergelijkbaar verband tussen luchtvervuiling en hersenziekten werd vastgesteld door een eerdere Harvard-studie uit 2010. Hier is de conclusie van de Harvard-studie:

“Omgevingsverkeersgerelateerde luchtvervuiling werd geassocieerd met een verminderde cognitieve functie bij oudere mannen.” (Harvard-studie uit 2010)

Er is een gezegde in de medische gemeenschap: wat de lever op een dag kan doen, kan de nier in een uur doen en de longen kunnen het in een minuut doen.

Omdat longen in staat zijn om zo’n snelle en verfrissende verandering in ons lichaam te brengen, is het niet verwonderlijk dat we studies vinden die jaar na jaar luchtkwaliteit, luchtreinigers en bepaalde ziekten met elkaar verbinden.

Laten we eens kijken welke extra voordelen luchtreinigers kunnen bieden:

Welke luchtreinigers doen het ook goed?

AHAM, de Association of Home Appliance Manufacturers, is een onafhankelijke instelling die laboratoriumtests gebruikt om te evalueren hoe goed een luchtreiniger presteert. Ze hebben een gestandaardiseerde methode ontwikkeld voor het meten van CADR-classificatie (Clean Air Delivery Rate) met betrekking tot stof, pollen en rook, waardoor we verschillende draagbare luchtreinigers kunnen vergelijken.

Rook, Stof, Pollen

In wezen is dit een in het laboratorium geteste manier om erachter te komen hoe goed luchtreinigers verwijderen:

  • Rookdeeltjes met een grootte van 0,09-1,0 micron.
  • Stofdeeltjes met een grootte van 0,5-3 micron.
  • Stuifmeel met een grootte van 5-11 micron.

HEPA-luchtreinigers zijn onafhankelijk getest en hebben bewezen alle 3 luchtverontreinigende stoffen te verwijderen. Luchtreinigers die vrijwillig worden getest, krijgen het AHAM Verifide-certificaat.

Geuren, rook en bosbrandrook

Luchtreinigers zijn ook goed uitgerust om met ongewenste geuren. Keukengeuren zoals de geur van brandende olie en sigarettengeur worden effectief verwijderd via gespecialiseerde filters.

Deze actieve koolfilters adsorberen selectief en niet-selectief gasvormige luchtverontreinigingen, waardoor de geur in die specifieke ruimte wordt verbeterd.

rookdeeltje en rookgeur binnenshuis
Het branden van kaarsen binnenshuis geeft aangename geuren vrij, maar verhoogt ook de concentratie van rookdeeltjes.

Voorbeeld: Bosbrandrook is een specifieke luchtverontreiniging, bestaande uit kleine vaste rookdeeltjes en bosbrandrookgeur in gasvormige vorm. HEPA-filters in luchtreinigers vangen kleine rookdeeltjes op en een actief koolfilter verwijdert de geur van bosbrandrook.

Schimmels, bacteriën en virussen

Schimmel, schimmelsporen en meeldauw zijn een andere klasse van luchtverontreinigende stoffen die luchtreinigers zijn ontworpen om te verwijderen. Schimmel is groot genoeg om te worden opgevangen door HEPA-filters die bijna alle luchtreinigers hebben.

Luchtreinigers die speciaal zijn ontworpen voor schimmels, kunnen echter een extra kiemdodend UV-filter bevatten om niet alleen schimmel- en schimmelsporen op te vangen, maar ook te inactiveren / vernietigen.

Hetzelfde geldt voor bacteriën en virussen. HEPA-filters zijn ontworpen om elke luchtverontreinigende stof af te vangen die groter is dan 0,3 micron; waaronder wel bepaalde bacteriën en virussen. De vraag of luchtreinigers effectief werken tegen bacteriën en virussen is echter nog steeds een open vraag.

Meer innovatieve bedrijven hebben besloten om af te zien van een op HEPA gebaseerd filtratiesysteem om bacteriën en virussen in de lucht aan te pakken. Molekule Air gebruikt bijvoorbeeld geavanceerde PECO-technologie (fotofilter) in plaats van mechanische filtratie (HEPA) om bacteriën en virussen te bestrijden.

Moderne reinigingsproducten, asbest, pesticiden en chemicaliën

In de moderne wereld lijkt het erop dat we niet in staat zijn om aan de chemicaliën in de lucht te ontsnappen. Thuisproducten zoals verf en reinigingsproducten kunnen vaste deeltjes in de lucht produceren, evenals gasvormige geuren die worden opgevangen door respectievelijk HEPA-filter en actieve koolfilters.

Asbest is een ander verhaal. We weten dat gebouwen van de jaren 1940 tot 1960 regelmatig werden gebouwd met asbest, nog niet op de hoogte van de deadlines. Sommige luchtreinigers, vooral luchtreinigers met H13 HEPA-filters van medische kwaliteit, beweren zelfs de kleine asbestdeeltjes op te vangen.

Andere chemicaliën, zoals pesticiden, kunnen gemakkelijk via een open raam onze huizen binnendringen. Al deze deeltjes en gassen zijn minuscuul, onzichtbaar voor het menselijk oog. Luchtreinigers zijn ontworpen om te voorkomen dat ze onze longen binnendringen, of op zijn minst proberen dat proces te minimaliseren.

Verbetering van de slaapkwaliteit

De werking van luchtzuivering kan van invloed zijn op hoe goed we slapen. Alen, een bedrijf achter de slaapvriendelijke Alen BreatheSmart-serie luchtreinigers, bestudeerde het slaappatroon van 40 personen met een slechte slaapkwaliteit. Met of zonder luchtreiniger in hun slaapkamers, welteverstaan.

Ze werkten samen met SleepScore Labs en slaagden erin om slaappatronen te krijgen van 1.591 nachten. Deze studie lijkt de volgende conclusie te suggereren:

“Deelnemers meldden dat ze sneller in slaap vielen en voelden zich de volgende dag meer uitgerust bij het gebruik van Alen-luchtreinigers ’s nachts.” (SleepScore Labs Studie)

Het moet gezegd worden dat dit geen onafhankelijk onderzoek is. Het kan echter enig licht werpen op hoe het gebruik van luchtreinigers onze slaap kan beïnvloeden. Onze longen die een minder vervuilde slaapkamerlucht inademen, kunnen een positieve invloed hebben op hoe goed we slapen.

geluidsniveaus van rookluchtreinigers van 30 decibel tot 60 decibel
Luchtreinigers hebben verschillende geluidsniveaus. Bij een lage ventilatorsnelheidsinstelling zijn ze iets luider dan een spinnende kat.

Een uitgebalanceerde specificatie en de verbetering van de slaapkwaliteit is ook de reden waarom Alen BreatheSmart 75i momenteel de beste luchtreiniger op de markt is.

Gezien de beschikbare gegevens zien we dat er een overvloed aan positieve effecten is die luchtreinigers lijken te hebben. Wat is het andere deel van de vergelijking? Laten we eens kijken waar luchtreinigers niet goed in zijn:

Wat zijn de nadelen van luchtreinigers?

Een luchtreiniger is een ander apparaat dat ruimte, elektriciteit nodig heeft, lawaai veroorzaakt, goed onderhoud nodig heeft (regelmatige filtervervangingen) en in eerste instantie een vrij hoog prijskaartje kan hebben.

Al deze dingen kunnen worden beschouwd als de nadelen van het bezitten van een luchtreiniger. Maar het zijn de realiteiten van het bezitten van vrijwel elk apparaat. De voordelen van luchtreinigers zijn het zeker waard voor een groot percentage van de huishoudens.

Wat noodzakelijkerwijs moet worden aangepakt, zijn twee specifieke dingen:

  • Ozon.
  • Radon.

De vraag ‘Zijn luchtreinigers slecht voor je?‘ is onvermijdelijk verbonden met de productie van ozon. Sommige luchtreinigers gebruiken luchtionisatoren; specifieke filters die bacteriën, virussen en andere luchtverontreinigende stoffen vernietigen via de aanmaak van ozon.

We denken aan ozon (O3) als beschermend schild voor onze atmosfeer. Ozon is een molecuul dat bestaat uit 3 zuurstofatomen en, indien ingeademd, schadelijk kan zijn voor de longen.

In dit EPA-artikel over ozon waarschuwt EPA voor “Ozongeneratoren die worden verkocht als luchtreinigers”. In wezen is het beter om uit de buurt te blijven van luchtreinigers die luchtionisatorfilters gebruiken en niet zijn goedgekeurd door de EPA.

Hier is het goede deel:

Een grote meerderheid van de luchtreinigers bevat geen luchtionisatorfilters en produceert daarom geen ozon. Degenen die ozon produceren, produceren het meestal op niveaus die ver onder de wettelijk toegestane niveaus liggen.

In ieder geval is het het beste om te kiezen tussen een groot aantal van de beste luchtreinigers die geen ozon produceren. Dit is slechts een voorzorgsmaatregel.

Radon is eigenlijk geen nadeel of voordeel voor luchtreinigers. We hebben niet genoeg gegevens om te suggereren dat luchtreinigers daadwerkelijk iets doen met betrekking tot radonconcentratie in de binnenlucht.

Niets waarvan we nu weten dat het radon kan verminderen. Voor zover wij het dus weten, en zoals de EPA heeft verklaard, “studies zijn niet overtuigend over het vermogen van luchtreinigers om dit gevaarlijke gas aan te pakken”.

Het is ook vermeldenswaard dat luchtreinigers alleen luchtverontreinigende stoffen verwijderen. Als je bijvoorbeeld een stoffig tapijt hebt, is het stof niet in de lucht en kan het dus niet worden uitgefilterd door een luchtreiniger.

Met dat alles in gedachten, laten we eens kijken hoe luchtreiniger de binnenlucht daadwerkelijk reinigt:

Hoe werken luchtreinigers?

Luchtreinigers zijn er in alle soorten en maten, maar in hun oorsprong zijn ze allemaal in principe hetzelfde. Een luchtreiniger is niets meer of niets minder dan een combinatie van een ventilator en een filtersysteem.

Hier het tweestappensysteem van hoe alle luchtreinigers werken:

  1. Een ventilator zuigt binnenlucht aan met luchtverontreinigende stoffen. Het creëert luchtstroom door het hele apparaat, wat van invloed was op het aanbevolen dekkingsgebied en de CADR-classificatie.
  2. Een filtratiesysteem, bestaande uit een reeks filters, vangt luchtverontreinigende stoffen zoals stof, pollen en rook op.
interne werking van luchtreinigers
Luchtreinigers ademen vuile lucht in en ademen schone lucht uit. Filters zijn als longen, de ventilator is als ademhalingsspieren.

De resulterende uitgestoten lucht bevat een aanzienlijk lagere concentratie luchtverontreinigende stoffen. Wanneer we de beste luchtreiniger voor ons huis kiezen, kunnen we rekening houden met het ontwerp van de luchtreiniger, de reputatie van het merk, enzovoort.

Wij van LearnMetrics kijken naar de dingen die er echt toe doen: de ventilator en, nog belangrijker, het filtratiesysteem. De resulterende specificatie van luchtreinigers – inclusief CADR-classificatie, maximale luchtstroom, geluidsniveaus, ACH, dekkingsgebied, stroomvereisten, enzovoort – zijn allemaal afhankelijk van slechts twee dingen. Namelijk het filtersysteem en de ventilator.

Om echt vertrouwd te raken met luchtreinigers, is het essentieel om het een en ander te weten over het belangrijkste onderdeel ervan: het filtratiesysteem.

Soorten filters

Luchtreinigers zijn eigenlijk gewoon apparaten die rond de luchtfilters zijn gebouwd. Deze filters doen het zware werk van het opvangen van luchtverontreinigende stoffen en verhogen daarmee de kwaliteit van de binnenlucht.

Er zijn meer dan 6 soorten filters die we vinden in luchtreinigers. Sommige filters zoals PECO en Ionic Wind filters zijn vrij exotisch. Anderen, zoals HEPA-filters, zijn het meest voorkomende en essentiële filter dat in bijna alle luchtreinigers wordt aangetroffen.

soorten luchtfilters
HEPA-filters en andere luchtreinigerfilters zijn er in alle soorten en maten.

In feite bestaat de klassieke filtratie-opstelling die zelfs de beste merken gebruiken uit een voorfilter actief koolfilter en HEPA-filter.

Deze 3-traps filtratie is, met of zonder extra filters, te vinden in meer dan 80% van alle luchtreinigers die momenteel op de markt zijn.

3 fasen van filtratie op blueair zuiverblauwe luchtreinigers zoals 211 en 411 model
Klassiek 3-traps filtratiesysteem met HEPA-filter in het midden, zoals gebruikt door kleine Blueair-luchtreinigers.

Laten we beginnen met deze 3 essentiële filters voordat we doorgaan met meer innovatieve filtratiesystemen. Niets is belangrijker dan het HEPA-filter:

HEPA-filters (kleine vaste deeltjes opvangen)

HEPA-filters zijn het brood en de boter van luchtreinigers. Luchtreinigers beloven zelfs de kleinste luchtverontreinigende stoffen op te vangen, en de manier waarop dat wordt gedaan, is door een HEPA-filter te gebruiken. Hier is de definitie van wat HEPA-filter is door het Amerikaanse ministerie van Energie:

“(HEPA-filters) verwijderen ten minste 99,97% van de deeltjes in de lucht met een diameter van 0,3 micrometer (μm). (DOE)

HEPA -filters (High-Efficiency Particulate Air) zijn gemaakt van willekeurig bereikbare glasvezel en polypropyleenvezels. Deze vezels creëren zeer kleine gaten en vangen kleine deeltjes op door diffusie, interceptie, traagheidsimpactie en elektrostatische aantrekkingskracht, of een combinatie van deze mechanismen.

Zo vangen HEPA-filters stof, pollen, rookdeeltjes, schimmels en bepaalde bacteriën opmerkelijk goed op. Wanneer ze onafhankelijk worden getest, meten ze hoeveel deeltjes van 0,3 micron deze filters kunnen verwijderen. Als ze meer dan 99,97% kunnen verwijderen, kunnen ze HEPA-filters worden genoemd.

Wanneer u naar luchtreinigerfiltratiesystemen kijkt, vindt u verschillende uitdrukkingen voor HEPA-filters, waaronder maar niet beperkt tot ‘True HEPA’, ‘H13 HEPA’, ‘Medical-Grade HEPA’, enzovoort. Het is dat er verschillen zijn tussen de kwaliteit van HEPA-filters.

Echte HEPA is echter slechts een marketingterm voor gewone HEPA-filters (H10-H12). H13 HEPA-filters – ook wel filters van medische kwaliteit genoemd vanwege gebruik in ziekenhuizen en klinieken – zijn beter dan standaard luchtfilters.

Luchtreinigers met H13 HEPA-filters kunnen deeltjes met een diameter van 0,1 micron met een efficiëntie van meer dan 99% opvangen.

hepa vs h13 hepa filter vergelijking
Luchtverontreinigende stoffen die worden afgevangen door True HEPA filter vs geavanceerde H13 HEPA filters.

Let op: HEPA-filters moeten elke 4-12 maanden worden vervangen, afhankelijk van het specifieke merk en gebruik van de luchtreiniger. Vervangende HEPA-filters kunnen tot $ 100 kosten; de gemiddelde prijs is ongeveer $ 50.

Van alle filters in luchtreinigers is het HEPA-filter het belangrijkste en het kostbaarste. Als u echter een HEPA-filter met grote luchtverontreinigende stoffen zou ontploffen, zou het binnen enkele weken zijn capaciteit bereiken.

Luchtreinigers gebruiken voorfilters om deze grote luchtverontreinigingen eruit te filteren en het kostbare HEPA-filter te beschermen (en de levensduur te verlengen):

Voorfilters (afvangen van grote vaste luchtverontreinigende stoffen)

Alle luchtreinigers – inclusief de nieuwe technologie zonder HEPA-filters – gebruiken voorfilters als de 1e fase in het luchtzuiveringsproces. Voorfilters worden om twee specifieke redenen gebruikt:

  1. Om HEPA-filters en andere filters te beschermen …
  2. … door grote vaste luchtverontreinigende stoffen af te vangen.

Grote vaste luchtverontreinigende stoffen verwijzen naar menselijk haar, huidschilfers van huisdieren, grote stofdeeltjes, enzovoort. Als die direct een HEPA-filter zouden raken, zou het bovenop het filter blijven, waardoor het vermogen om kleine deeltjes eruit te filteren snel wordt gedempt.

Sommige voorfilters kunnen wasbaar zijn, wat ook een bonus is. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om het HEPA-filter te wassen.

Zowel HEPA-filters als voorfilters hebben echter een blinde vlek voor geuren. Deze mechanische filters vangen vaste deeltjes op. Geuren zijn daarentegen in gasvorm. Om het 3-traps filtratiesysteem te voltooien, gebruiken luchtreinigers gasadsorberende actieve koolfilters:

Actieve koolfilter (adsorptie van geuren, geuren)

Sigarettenrook bestaat uit zowel kleine vaste deeltjes als gasvormige sigarettengeur. HEPA-filters zijn uitzonderlijk goed in het opvangen van vaste rookdeeltjes, maar zonder het actieve koolfilter zou de geur van sigaretten nog steeds in de kamer blijven hangen.

Actief koolfilter maakt gebruik van koolstoffiltering om ongewenste geuren te verwijderen. Deze filters zijn gemaakt van houtskool of koolstofsubstraten; beide zijn zeer poreuze korrelige structuren met een uitzonderlijk hoog oppervlak. 1 gram actieve kool heeft bijvoorbeeld een actief oppervlak van meer dan 32.000 vierkante meter.

Wanneer lucht met gasvormige geuren door zo’n filter wordt geleid, worden de gassen geadsorbeerd op dat oppervlak. Dit elimineert effectief geuren zoals brandende oliegeur, benzinegeur, vochtige geuren, sigarettengeuren en vele andere geuren.

Hier is een beetje een grap (maar het is ook waar): als je ‘een gas’ in een actieve koolluchtreiniger zou ontlasten, zou je die vieze geur aan de andere kant van de luchtreiniger niet kunnen ruiken.

De reden is simpel: geur werd geabsorbeerd door de actieve kool luchtreiniger.

Vervangende filters: Actieve koolfilters moeten vrij regelmatig worden vervangen, elke 3 tot 6 maanden. Ze zijn minder duur dan HEPA-filters, met een gemiddelde kostprijs van ongeveer $ 40.

Actieve koolfilters zijn er in vele maten (gewichten). Hoe zwaarder het is, hoe groter het actieve oppervlak voor adsorptie dat het heeft, en het zal het steeds beter doen. Voorbeeld: Als u de beste luchtreinigers op rook controleert, ziet u dat ze allemaal zware actieve koolfilters hebben met een hoge CADR-classificatie voor rook.

Kiemdodende UVGI-, PCO- en PECO-filters (tegen schimmels, bacteriën, virussen)

Luchtreinigers verwijderen grote en kleine luchtverontreinigende stoffen zeer goed. De binnenlucht zit echter ook potentieel vol met bacteriën en virussen en een luchtreiniger lijkt het perfecte apparaat om ze te verwijderen.

HEPA-filters kunnen ze opvangen, maar levende bacteriën kunnen op de HEPA-filters groeien en kunnen opnieuw in ons huis worden vrijgegeven via de luchtstroom van de luchtreiniger. Daarom zijn verschillende luchtreinigermerken begonnen met het toevoegen van kiemdodende filters aan de gevestigde 3-traps filtratiesystemen.

Deze filters hebben één gemeenschappelijke manier om bacteriën en virussen in de lucht uit te roeien: het UV-C-licht.

Volgens een Wikipedia-lemma “Ultraviolet kiemdodende bestraling (UVGI) is een desinfectiemethode die ultraviolet (ultraviolet C of UV-C) licht met een korte golflengte gebruikt om micro-organismen te doden of te inactiveren door nucleïnezuren te vernietigen en hun DNA te verstoren, waardoor ze niet in staat zijn om vitale cellulaire functies uit te voeren. UVGI wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals voedsel, lucht en waterzuivering.”

Zemelen zoals GermGuardian gebruiken krachtige UV-C-lichtfilters om te proberen de bacteriën en virussen te vernietigen. Het is bewezen dat UV-C-licht ze vernietigt; de effectiviteit van deze filters in luchtreinigers is echter twijfelachtig. Dit komt voornamelijk door de beperkte blootstelling van bacteriën en virussen in de lucht aan het kiemdodende UV-C-licht.

De belichting duurt voor seconds. Het wordt noodzakelijk geacht dat deze blootstelling minstens een paar minuten duurt voordat DNA-verstoring groot genoeg is om de bacteriën en virussen inactief te laten.

PCO belooft meer. PCO staat voor Photo Catalytic Oxidation. In het rapport Guide to Air Cleaners in the Home stelt EPA dit over PCO:

“PCO-reinigers gebruiken een UV-lamp samen met een stof, een katalysator genaamd, die reageert met het licht. Ze zijn bedoeld om gasvormige verontreinigende stoffen te vernietigen door ze om te zetten in onschadelijke producten.” (EPA over PCO)

In wezen wordt UV-licht gekoppeld aan een katalysator om gasvormige verontreinigende stoffen te bestrijden. Molekule, een bekend luchtreinigermerk, heeft deze technologie bijvoorbeeld geperfectioneerd en zijn baanbrekende PECO-filter geïntroduceerd.

molekule air met peco filter en vegan handvat
Molekule is erin geslaagd om een geavanceerd PECO-filter te maken dat foto-elektrische katalysatoroxidatie gebruikt om luchtverontreinigende stoffen binnenshuis te vernietigen.

Ozongeneratoren (niet 100% veilig of zelfs nuttig)

Misschien vindt u zelfs enkele luchtreinigers met luchtionisatorfilters of complete ozongeneraties. Dit zijn apparaten die ozon creëren en proberen te gebruiken om ziektekiemen te doden.

Ozon is problematisch. Ozon is een bekende longirritant. Producenten van ozongeneratoren zorgen ervoor dat de ozonniveaus die door deze apparaten worden gegenereerd, niet schadelijk zijn voor de mens en onder de gepubliceerde gezondheidsnormen liggen.

Dat kan waar zijn, maar volgens de EPA is ozon bij zo’n lage concentratie niet effectief in het verwijderen van de meeste verontreinigingen in de binnenlucht.

Hier is de bottom line over ozongeneratoren:

Je hebt genoeg ozonvrije luchtreinigers om uit te kiezen. Gezien verschillende studies doet ozon niet echt veel bij lage concentratie en kan het schadelijk zijn voor je longen.

Het is misschien het beste om uit de buurt te blijven van luchtreinigers die ozon produceren, voor het geval dat.

Luchtreiniger Kamer Dekking (Ventilator Capaciteit)

Het filtratiesysteem is het belangrijkste onderdeel van elke luchtreiniger. Het tweede belangrijkste onderdeel is de ventilator. Het is het vermogen van de ventilator dat de luchtreiniger bepaalt:

  • Dekkingsgebied.
  • Maximale luchtstroom.
  • (Gedeeltelijk) CADR-classificatie.

De grotere luchtreinigers hebben meer capabele ventilatoren. Dit zorgt op zijn beurt voor een grotere maximale luchtstroom. Vandaar dat het dekkingsgebied van de luchtreiniger groter is.

Afhankelijk van de grootte van een unit, maken we onderscheid tussen:

  • Zeer kleine persoonlijke of desktop luchtreinigers (dekkingsgebied tot 100 sq ft).
  • Kleine luchtreinigers (dekkingsgebied tussen 100 en 200 sq ft).
  • Middelgrote luchtreiniger (dekkingsgebied tussen 200 en 400 sq ft).
  • Grote kamer luchtreinigers (dekkingsgebied overal van 400 tot 800 sq ft of zelfs 1.000 sq ft).
  • Luchtreiniger voor het hele huis (dekkingsgebied van meer dan 1.000 vierkante voet).

Afgezien van de luchtreinigers voor het hele huis die in het HVAC-kanaalsysteem zijn geïnstalleerd, zijn alle andere luchtreinigers draagbaar.

Een algemene regel is dat je 1 luchtreiniger per kamer hebt. Dat geldt heel erg voor kleinere luchtreinigers. Grotere kunnen 2 of zelfs 3 kamers omvatten.

Wanneer we van plan zijn om een of meerdere luchtreinigers voor ons huis te kopen, moeten we inschatten hoe groot deze luchtreinigers moeten zijn. Voor elke luchtreiniger krijgt u meestal een ‘aanbevolen dekkingsgebied’, berekend door de producent.

grootte van de kamer voor bepaalde luchtreinigers
Het meten van de grootte van de ruimte is essentieel om de juiste grootte van de luchtreiniger te kiezen.

Om te begrijpen wat aanbevolen dekkingsgebied eigenlijk betekent, moeten we kijken naar ACH:

Luchtverversingen per uur (ACH) en aanbevolen kamergrootte

“Luchtreiniger heeft een dekkingsgebied tot 800 vierkante meter.”

Dit is een standaardzin in beschrijvingen van luchtreinigers. Het vertelt ons echter niet zoveel als deze zin (voor hetzelfde model):

“Luchtreiniger kan elke 60 minuten tot 800 vierkante voet gebied reinigen, tot 400 vierkante voet gebied elke 30 minuten, tot 200 vierkante voet gebied elke 15 minuten, en tot 160 vierkante voet gebied elke 12 minuten.”

Het aantal keren dat een luchtreiniger de lucht in de hele kamer per uur volledig kan veranderen, is van belang. Dat nummer wordt ACH genoemd. U kunt hier meer lezen over ACH en hoe het wordt berekend. Zo ziet de ACH-vergelijking eruit:

calculator die luchtveranderingen per uur berekent op basis van cfm en ach-formule

Het dilemma waar consumenten voor staan is dit:

Als een luchtreiniger tot 800 vierkante meter gebied reinigt, betekent dit dat het een grote kamerluchtreiniger is en dat we kunnen put het in een kamer van 800 vierkante meter, toch?

Maar als je kijkt naar de ’tot 160 sq ft gebied elke 12 minuten’, je zou gelijk hebben om te denken dat dit een kleine kamer luchtreiniger is, geschikt voor een kamer van 160 vierkante meter.

Wat is het dan wel?

Al deze dekkingsgebieden zijn afhankelijk van het aantal luchtverversingen per uur dat we gebruiken. Hier zijn de opties die we hebben voor het bovenstaande geval:

  • 1 ACH = 800 sq ft.
  • 2 ACH = 400 sq ft.
  • 4 ACH = 200 sq ft.
  • 5 ACH = 160 sq ft.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om naar 5 vierkante meters ACH te kijken, vooral als we een grondige luchtreiniging willen. Voor mensen met allergieën wordt het bijvoorbeeld aanbevolen om zo’n luchtreiniger in een kamer van 160 vierkante meter te plaatsen.

Als we alleen de binnenluchtkwaliteit willen verhogen, is 2 ACH voldoende. We kunnen zo’n luchtreiniger in een kamer van 400 vierkante meter plaatsen.

Deze berekeningen en richtlijnen kunnen verwarrend zijn. Daarom wenden producenten van luchtreinigers zich tot AHAM om de dekking van de luchtreinigerruimte te verifiëren, op basis van de meting van de uiterst belangrijke CADR-classificatie:

CADR-classificatie en AHAM geverifieerd

Elke luchtreinigerproducent kan vrijwillig beslissen om zijn unit onafhankelijk te laten testen door AHAM. Als algemene regel geldt dat als u het ‘AHAM Verified’-zegel ziet, u kunt vertrouwen op de luchtreinigingsspecificaties van die specifieke luchtreiniger.

Waar test AHAM op? CADR-classificatie; het leveringspercentage voor schone lucht. Deze classificatie is de belangrijkste specificatie voor draagbare luchtreinigers.

In de meest eenvoudige bewoordingen vertelt het ons hoe goed de luchtreiniger de meest voorkomende luchtverontreinigende stoffen – stof, pollen en rook – uit de binnenlucht verwijdert. We hebben het over:

  • Rook CADR; meting van hoe goed luchtreiniger 0,09-0,1 micron rookdeeltjes verwijdert.
  • Stof CADR; meting van hoe goed luchtreiniger 0,5-3 micron stofdeeltjes verwijdert.
  • Pollen CADR; meting van hoe goed luchtreiniger 5-11 micron pollendeeltjes verwijdert.
AHAM onafhankelijke testen van rook CADR-classificatie in een kamer van 1.008 kubieke voet.

In veel opzichten is de CADR-classificatie de evaluatie van de werkzaamheid van het HEPA-filter. Het is het HEPA-filter dat deze drie luchtverontreinigende stoffen opvangt.

Wat nog belangrijker is, CADR-classificatie is een van de weinige manieren waarop we luchtreinigers head-to-head kunnen vergelijken. AHAM voert een onafhankelijke gestandaardiseerde test uit in een kamer van 1.008 kubieke voet. Op basis van de CADR-classificatie kunnen we eenvoudig zien welke luchtreiniger beter is in het opvangen van bijvoorbeeld stofdeeltjes.

Jij

Bovendien geeft AHAM op basis van de CADR-classificatie ook aanbevolen kamerdekking uit.

AHAM uitgegeven dekkingsgebied, met AHAM Verified-zegel, is de meest nauwkeurige beoordeling van het echte dekkingsgebied van een luchtreiniger.

Het meten van de CADR-classificatie is vrijwillig en de CADR-classificatie is niet van toepassing op stationaire luchtreinigers voor het hele huis.

Laten we het nu hebben over een andere belangrijke specificatie:

Geluidsniveaus

Luchtreinigers zijn over het algemeen stille apparaten. De meeste draaien op ongeveer 50 dB geluidsniveaus; dat is hetzelfde als het geluid van een koelkast.

decibel illustratie met luchtreiniger tussen 40 en 60 db
Luchtreinigers produceren ongeveer dezelfde geluidsniveaus als koelkasten.

Sommige luchtreinigers zijn echter luider en sommige zijn stiller dan 50 dB. Het is belangrijk om de geluidsniveaus te controleren, bijvoorbeeld als we op zoek zijn naar een luchtreiniger voor de slaapkamer.

Grotere luchtreinigers voor grote ruimtes hebben de neiging om meer geluid te genereren. Dit is gewoon een neveneffect van een grotere luchtstroom. Als u een luchtreiniger in een grotere slaapkamer zou plaatsen, kunt u beter vooraf de geluidsniveaus controleren.

Het is niet ongebruikelijk om een maximaal geluidsniveau van 60 dB te zien als het gaat om grotere luchtreinigers. Luchtreinigerproducenten proberen nieuwe technologieën te gebruiken om de decibels te verminderen, zodat de luchtreiniger in een slaapkamer kan worden gebruikt. Alen BreatheSmart is bijvoorbeeld een serie van de stilste luchtreinigers met een maximaal geluidsniveau van minder dan 50 dB, waardoor ze perfect zijn voor slaapkamers.

Hier is een gebruikelijke regel in specificatiebladen voor luchtreinigers:

“Geluidsniveaus: 25-53 dB”

Wat moet dat betekenen? Luchtreinigers hebben verschillende instellingen voor ventilatorsnelheid. Elke snelheidsinstelling genereert lucht met een andere luchtstroom en produceert dus verschillende geluidsniveaus.

In ons geval verwijst de ’25 dB’ naar de ruis die wordt veroorzaakt door de laagste snelheidsinstelling (meestal slaapmodus). De ’53 dB’ daarentegen verwijst naar het geluid dat wordt veroorzaakt door de hoogste snelheidsinstelling.

Hier leest u hoe u eenvoudig door deze geluidsniveaus kunt navigeren:

Aangezien luchtreinigers worden aanbevolen om alle de tijd, kunt u ze overdag op een hoge ventilatorsnelheidsinstelling uitvoeren (wanneer geluidsniveaus meestal geen groot probleem zijn) en deze naar een lagere snelheidsinstelling schakelen wanneer u gaat slapen.

Extra functies die luchtreinigers kunnen hebben

Alle luchtreinigers worden geleverd met extra functies die uw leven gemakkelijker maken. Sommige goedkopere eenheden bevatten alleen de meest elementaire (zoals ‘Timer’), andere bevatten een hele reeks extra functies.

Hier zijn de handigste functies die u moet controleren voordat u een luchtreiniger koopt:

  • Timer instellen. De mogelijkheid om de luchtreiniger te vertellen om na 2, 4, 8 uur in of uit te schakelen, enzovoort. Perfect voor als je thuis wilt komen en meteen wilt genieten van hoogwaardige binnenlucht.
  • Automatische modus. Met deze functie kunnen luchtreinigers de instellingen van de ventilatorsnelheid automatisch aanpassen aan de kwaliteit van de binnenlucht. Vuile lucht = hoge snelheidsinstelling, schone lucht = instelling bij lage snelheid.
  • Luchtkwaliteitssensor en monitor. Een vereiste voor Auto Mode is een sensor die de kwaliteit van de binnenlucht meet. Je krijgt meestal een monitor om te zien hoe de binnenluchtkwaliteit verandert.
  • Wi-Fi-compatibiliteitsapps. Apps waarmee u de luchtkwaliteit kunt controleren en de luchtreiniger dienovereenkomstig kunt bedienen. Grote merken als Dyson hebben hun eigen apps. Deze smartphone-applicaties maken het aansturen van de luchtreinigers naadloos.
    Dyson Link app
    Nieuwere Dyson-modellen zoals HP02 en HP04 worden geleverd met de Dyson Link-app. Het oudere Dyson HP01 model wordt bediend via een afstandsbediening.

Voordat we kijken naar welke luchtreinigermerken de beste zijn, laten we een vraag ophelderen die vooral belangrijk is voor mensen met een beperkt budget:

Zijn luchtreinigers het geld waard?

Zoals onderzoekers in de Amerikaanse studie van 2018, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, het stelden: “het gebruik van draagbare luchtfiltratie lijkt een zeer goedkope methode om de bloeddruk te verlagen”.

De meeste huiseigenaren kopen echter geen luchtreiniger specifiek van de gedocumenteerde cardiovasculaire voordelen.

Luchtreinigers kunnen van $ 100 tot $ 900 kosten, en het is gebruikelijk om meer dan 1 te kopen voor een standaard huis.

De eenheidskosten zijn niet de enige kostenpost. Hoewel luchtreinigers misschien erg goedkoop zijn als het gaat om elektriciteitsverbruik (zoek naar het Energy Star-label voor energie-efficiëntie), kunnen de kosten van vervangende filters gemakkelijk meer dan $ 100 per eenheid bedragen.

De vraag ‘zijn luchtreinigers het geld waard’ is best een terechte.

Vrijwel elk huishouden moet zelf beslissen of de investering in een luchtreiniger zinvol is voor hun budget en of het binnen hun mogelijkheden ligt.

De voordelen van luchtreinigers zijn echter vrij duidelijk en aanzienlijk. We moeten allemaal elke 4 seconden in- en uitademen. De kwaliteit van de lucht die we vandaag, morgen en de komende 50 jaar of meer continu inademen, doet ertoe.

Luchtreinigers zijn de beste apparaten die potentieel schadelijke en irriterende luchtverontreinigende stoffen uit onze longen houden. Gezien het feit dat we ongeveer 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is het logisch om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat we lucht van hoge kwaliteit inademen.

Naast de vele voordelen die het inademen van minder vervuilde lucht met zich meebrengt, denken velen ook aan het interieurontwerp.

De esthetiek van de luchtreiniger heeft een lange weg afgelegd. Sommige eigenaren beschouwen ze als goed ontworpen interieurontwerpstukken.

Gezien alle beschikbare informatie over luchtvervuiling en het belang van het ademen van een hoge luchtkwaliteit, zijn luchtreinigers het geld zeker waard.

Het zijn immers de enige betaalbare apparaten waarvan is gedocumenteerd dat ze luchtverontreinigende stoffen opvangen en onafhankelijke tests hebben om hun claims te ondersteunen.

Maar uiteindelijk heeft elk huishouden zijn budget en zijn prioriteiten. Als gezonde lucht geen prioriteit is die uw budget zou toestaan, zorg er dan voor dat u het verstandig besteedt aan andere prioriteiten.

Beste luchtreiniger merken

“Kies eerst een merk, dan kies je een model.”

Dit is meestal hoe het kopen van een luchtreiniger gaat. Luchtreinigers van hetzelfde merk hebben meestal hetzelfde filtratiesysteem, gebruiken dezelfde gebouwde materialen, hebben dezelfde testprocedures, extra functies, enzovoort.

Eerlijk gezegd is voor veel mensen het ontwerp van een specifieke luchtreiniger het belangrijkst. Alle merken hebben een zekere uniformiteit van ontwerp in hun modellen.

De reputatie van een merk, evenals de prijs van hun individuele eenheden, moet ook in aanmerking worden genomen. Het is vermeldenswaard dat grote merken zoals Dyson of Honeywell niet noodzakelijkerwijs beter zijn dan luchtreinigers specifieke merken zoals Alen of Coway.

In feite is het tegenovergestelde waar: bedrijven die gespecialiseerd zijn in prodalleen luchtreinigers, in plaats van een groot portfolio van HVAC-producerende, produceren meestal de beste luchtreinigers.

Wanneer u uw merk hebt uitgezocht, kunt u zich concentreren op het specifieke luchtreinigermodel, op basis van uw behoeften (kamergrootte), budget en esthetische voorkeuren.

Om u te helpen en een weloverwogen beslissing te nemen, behandelde LearnMetrics topmodellen van verschillende merken luchtreinigers. U kunt ze allemaal bekijken, uw eigen beoordeling maken en het juiste model kiezen:

Alen BreatheSmart Luchtreinigers
Blueair luchtreinigers
Coway Luchtreinigers
Dyson luchtreinigers
Hathaspace Luchtreinigers
Honeywell luchtreinigers
Levoit Luchtreinigers
Molekule Luchtreinigers
Okaysou Luchtreinigers
Winix luchtreinigers
GermGuardian luchtreinigers
Medify Luchtreinigers

Omdat luchtreinigers zo populair zijn, is het niet meer dan normaal dat er verschillende onbeantwoorde vragen over zijn. In het onderstaande gedeelte behandelt LM de meest voorkomende vragen over luchtreinigers:

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

Deze vragen zijn in willekeurige volgorde gecategoriseerd. Als u een van uw eigen vragen heeft, kunt u deze stellen in de onderstaande opmerkingen:

Hoe lang duurt het voordat een luchtreiniger een kamer schoonmaakt?

Luchtreinigers beginnen te werken – het reinigen van de lucht in de kamer – vanaf het moment dat deze wordt ingeschakeld. Gezien de grootte van de kamer, zal de luchtreiniger alle lucht in de kamer in 12 minuten tot 60 minuten reinigen.

Sommige luchtreinigers hebben luchtkwaliteitsindexsensoren die de kwaliteit van de binnenruimte kunnen meten en bewaken. U kunt zien hoe lang het duurt voordat een luchtreiniger een kamer schoonmaakt met behulp van die AQI-monitor.

Over het algemeen laten we de luchtreiniger echter 24/7 aanstaan. Een luchtreiniger kan alle lucht in de kamer snel reinigen, maar er worden nieuwe luchtverontreinigende stoffen in de lucht geïntroduceerd vanaf het tapijt, de muren, enzovoort.

Kun je 2 luchtreinigers in één kamer hebben?

Ja, je kunt 2 luchtreinigers in één kamer hebben. Waar u op moet letten, zijn de individuele kamerdekkingen van elk van de twee eenheden in die ene kamer.

In sommige gevallen kan het hebben van twee luchtreinigers in een kamer overdreven zijn. Een grote luchtreiniger is bijvoorbeeld voldoende voor een grote ruimte.

Als je echter een grote kamer en twee kleine kamerluchtreinigers hebt, is het logisch om ze allebei in de grote kamer te plaatsen. Met gecombineerde luchtzuiveringskracht (CADR-classificaties worden toegevoegd), zullen ze luchtverontreinigende stoffen beter opvangen dan alleen, en de binnenluchtkwaliteit in die kamer aanzienlijk verhogen.

Heb ik een luchtreiniger nodig in elke kamer?

Een algemene regel is 1 luchtreiniger per kamer. Als u echter een van de grotere luchtreinigers hebt met een uitgebreid aanbevolen dekkingsgebied, kan deze luchtverontreinigende stoffen in meerdere kamers tegelijk verwijderen.

Voorbeeld: Luchtreiniger heeft een aanbevolen dekkingsgebied van 400 vierkante voet. U wilt de kwaliteit van de lucht in 2 kamers van 200 m² verhogen. Als er een deur of luchtdoorgang tussen deze twee kamers is, kunt u een luchtreiniger in één kamer inschakelen en deze zal beide kamers bedienen.

Waar je alleen voor hoeft op te passen, is dat je niet verwacht dat kleine luchtreinigers twee kleine of zelfs middelgrote kamers kunnen bedekken. Het is het beste om vast te houden aan de AHAM-geverifieerde aanbevelingen voor kamerdekking.

Kan luchtreiniger te groot zijn voor een kamer?

Dat kan natuurlijk gebeuren. Als u een 400 sq ft aanbevolen dekkingsgebied luchtreiniger in een kamer van 200 m² plaatst, zou dat overkill zijn.

Afgezien van de hogere prijs van de grotere luchtreiniger, zijn er geen negatieve effecten van het plaatsen van een te grote luchtreiniger in een te kleine kamer. U zult waarschijnlijk ook meer elektriciteit uitgeven, maar de kosten van elektriciteit die luchtreinigers van stroom voorziet, zijn om te beginnen bijna verwaarloosbaar.

Het is slimmer om een luchtreiniger op de juiste maat te maken. Dat zou het meest optimale gebruik van een luchtreiniger zijn.

Kan ik te veel luchtreinigers hebben?

Sommige mensen houden wel van hun luchtreinigers. In feite is het niet zo ongebruikelijk om een huis te vinden met 5 of zelfs 10 luchtreinigers.

Afgezien van de kosten van de eenheden zelf, de vervangende filters en elektriciteitskosten, is er niets mis met het hebben van te veel luchtreinigers.

Het is duidelijk dat het zinvol is om de grootte en het aantal luchtreinigers op de juiste manier te dimensioneren op basis van uw huishoudelijke behoeften. Mensen met grotere huizen die zich zorgen maken over allergieën hebben mogelijk meer luchtreinigers dan mensen met kleine huizen.

Verwijdert luchtreiniger geur?

Elke luchtreiniger met een actief koolfilter verwijdert geur. De keuken ruikt, sigarettengeuren, bosbrandgeuren of algemene ongewenste odors zijn precies wat we willen kwijtraken met een luchtreiniger.

Het filter dat gasvormige geuren verwijdert, is het actieve koolfilter. Het is een poreus materiaal met een uitgebreid geactiveerd oppervlak dat zeer efficiënt is in het absorberen van geuren. In feite kan 1 gram van dit poreuze materiaal een oppervlakte van meer dan 30.000 vierkante voet hebben.

Sommige specifieke geuren kunnen echter zeer goed bestand zijn tegen adsorptie aan een actief koolfilter.

Verminderen luchtreinigers ziektekiemen en schimmels?

Dit is een zwaar betwiste vraag. Luchtreinigers omvatten HEPA-filters met kleine gaatjes. Deze gaten zijn kleiner dan de diameter van veel soorten ziektekiemen. Logischerwijs moeten HEPA-filters bepaalde soorten ziektekiemen eruit filteren.

Het HEPA-filter doodt of inactiveert echter geen ziektekiemen of schimmels. Het risico is dat de opgevangen ziektekiemen in de luchtreinigers kunnen etteren.

Heb je je ooit afgevraagd wat UV-licht doet in een luchtreiniger?

Geavanceerde methoden om ziektekiemen te verwijderen zijn gebaseerd op de kiemdodende aard van UV-C-licht. UV-C lichtfilters worden gebruikt om ziektekiemen te vernietigen; het daadwerkelijke effect hiervan wordt echter betwist. UV-C-licht doodt mogelijk niet alle of geen ziektekiemen binnen die paar seconden van blootstelling.

PCO- en PECO-technologieën werden gebruikt om ziektekiemen te verwijderen. Deze gebruiken, naast UV-C-licht, metaalkatalysatoren en oxidatieprocessen om ziektekiemen effectief te doden. Hoe goed deze luchtreinigers ziektekiemen verminderen, hangt af van het model en de aard van het filter.

U kunt hier verschillende UV-C lichtfilter luchtreinigers voor schimmel vinden.

Is een HEPA-filter het waard?

Ja, zonder twijfel. Stel je voor dat je luchtverontreinigende stoffen probeert af te vangen die zo klein en minuscuul zijn dat je ze nauwelijks onder de microscoop kunt zien. Hoe begin je met het vastleggen ervan?

HEPA-filters, natuurlijk. HEPA-filters bieden een nette oplossing voor het opvangen van luchtverontreinigende stoffen met een diameter van slechts 0,3 micron. Hepa-filters kunnen per definitie alleen ‘HEPA’ worden genoemd als ze meer dan 99,97% van dergelijke deeltjes kunnen opvangen.

Vervangende HEPA-filters kosten van $ 20 tot ongeveer $ 100. Dat is geen hoge prijs om te betalen voor het type luchtfiltratie dat anders bijna ondenkbaar zou zijn.

Wat is beter dan een HEPA-filter?

HEPA-filters zijn uitzonderlijk goed in het filteren van deeltjes die ongeveer 0,3 micron groot zijn. Er is echter een groot aantal luchtverontreinigende stoffen zoals pesticiden, asbest en fijne stofdeeltjes die veel kleiner zijn dan 0,3 micron.

H13 HEPA-filters zijn beter dan HEPA-filters. Ze vangen meer dan 99% van de luchtverontreinigende stoffen op die 0,1 micron groot zijn. Dat zijn 3 keer kleinere deeltjes dan een gewoon True HEPA-filter kan opvangen.

Sommige luchtreinigermerken zoals Medify gebruiken specifiek deze HEPA-filters van medische kwaliteit om een hogere luchtkwaliteitsindexscore te behalen.

Verbruikt een luchtreiniger veel elektriciteit?

Helemaal niet. Qua elektriciteit zijn luchtreinigers zeer goedkope apparaten. De meeste luchtreinigers hebben veel minder dan 100 Watt nodig om te werken.

Een gemiddelde luchtreiniger zal, als hij de hele dag met maximale snelheden wordt doorgelaten, ongeveer 1 kWh uitgeven. De prijs van kWh hangt af van waar u vertrekt, het Amerikaanse gemiddelde is ongeveer $ 0,1319. Dat betekent dat het draaien van een luchtreiniger gedurende een week op de maximale snelheid u gemiddeld slechts ongeveer 1 $ aan elektriciteitskosten kost.

Waarom zijn luchtreinigers zo duur?

Voor een combinatie van een ventilator en een filtersysteem lijken luchtreinigers in eerste instantie misschien onnodig duur. Natuurlijk, als je de voordelen in ogenschouw neemt – schone lucht inademen met een hoge luchtkwaliteitsindex – zijn de prijzen vrij eerlijk.

Niettemin kosten sommige luchtreinigers $ 100, anderen $ 500, en sommige luchtreinigers hebben zelfs een prijskaartje van $ 1.000 +.

De prijs is afhankelijk van de grootte van de luchtreiniger. Grotere luchtreinigers hebben hogere prijzen. U vindt er ook premium- en budgetmerken.

De belangrijkste kosten van het produceren van luchtreinigers zijn het filtratiesysteem en de andere schaal. Ventilator is bijvoorbeeld vrij goedkoop. Filtratiesystemen – bijvoorbeeld HEPA-filter of zelfs geavanceerdere PECO-filters – kunnen de kosten opdrijven.

Over het algemeen hebben dure luchtreinigers betere luchtfiltratiesystemen. In de wereld van luchtreinigers is het filtratiesysteem vrijwel het belangrijkste onderdeel, en het is logisch om wat meer te betalen voor betere filters.

Kan een vuil luchtfilter je huis laten ruiken?

Ja. Elke luchtreiniger wordt geleverd met een aanbevolen levensduur van de individuele filters. U moet bijvoorbeeld elke 3 maanden actieve koolfilters vervangen en HEPA-filters om de 6 maanden, of zo.

Wat gebeurt er als u filters niet regelmatig vervangt?

Vuily luchtfilters kunnen je huis natuurlijk laten ruiken. Wanneer koolstoffilter alle ongewenste geuren adsorbeert en het HEPA-filter alle kleine deeltjes opvangt, moeten ze worden vervangen. Als dat niet het geval is, zal het uitvoeren van een luchtstroom door vuile filters ervoor zorgen dat je huis ruikt.

Bovendien kunnen bepaalde ziektekiemen zich in het filtratiesysteem gaan vermenigvuldigen, als het niet goed wordt onderhouden. Ziektekiemen produceren ongewenste gasvormige geuren die uw huis ook kunnen laten ruiken.

Is het ok om de luchtreiniger de hele nacht aan te laten?

Natuurlijk. Luchtreinigers zijn ontworpen om altijd te worden gebruikt, zelfs ’s nachts. Eigenlijk zouden we het ‘vooral ‘vooral ’s nachts’ moeten zeggen. ’s Nachts ademen we ongeveer 10.000 keer in en uit. Het hebben van een luchtreiniger die een hogere kwaliteit van de lucht aan onze longen levert, kan van enig voordeel zijn.

Is slapen met een luchtreiniger slecht? Helemaal niet.

Om ons niet te storen tijdens de slaap, hebben de betere luchtreinigers een ‘Sleep Mode’ ventilatorsnelheidsinstelling. Dit is een instelling die meestal minder dan 40 dB geluid produceert en zorgt voor een ongestoorde slaap.

Bovendien heeft Alen studies uitgevoerd die het gebruik van luchtreinigers lijken te verbinden met beter uitgerust wakker worden. Ze raden je aan om te slapen met je luchtreiniger aan.

Waar moet ik mijn luchtreiniger plaatsen?

De slaapkamer is waar de meeste mensen hun luchtreiniger hebben. Het voordeel van draagbare luchtreinigers is dat je ze van kamer naar kamer kunt verplaatsen.

Hier lees je enkele tips over waar specifiek in de kamer luchtreinigers geplaatst moeten worden. Het is belangrijk om deze tips te volgen om het effect dat luchtreiniger ons kan geven niet te verminderen.

Over het algemeen kan een luchtreiniger in vrijwel elke kamer worden geplaatst. Voornamelijk slaapkamer, en het is ook gebruikelijk om ze te hebben in woonkamers, keuken, kinderkamer, zelfs badkamer.

Kan ik een luchtreiniger op een tapijt leggen?

Waarom niet? Een tapijt is een goede plek voor een luchtreiniger.

De enige overweging bij het plaatsen van een luchtreiniger op een tapijt is dat stof in het tapijt in de lucht kan worden opgetild. Dat kan gebeuren met de down-up luchtreiniger instroomluchtstroom. Dit dwingt een luchtreiniger om het stof uit uw tapijt te zuigen en kan de levensduur van HEPA-filters verkorten.

Over het algemeen is het echter niet gevaarlijk of zeer contraproductief om een luchtreiniger op een tapijt te plaatsen.

Moet u een luchtreiniger gebruiken met open ramen?

U kunt. Volgens EPA kan de concentratie van luchtverontreinigende stoffen in de binnenlucht 2 tot 5 keer hoger zijn dan in de buitenlucht. Bovendien is het openen van ramen dus aan te raden bij het verhogen van de kwaliteit van de binnenlucht.

De luchtreiniger doet vrijwel hetzelfde werk als het openen van het raam; het is gewoon dat het grondiger is en het 24/7 kan draaien. Het openen van ramen en het runnen van een luchtreiniger gaan hand in hand.


Enkele bronnen van wetenschappelijke studies geciteerd in het artikel:

(1) Molinari G, Colombo G, Celenza C. Ademhalingsallergieën: een algemeen overzicht van remedies, toedieningssystemen en de noodzaak om vooruitgang te boeken. ISRN Allergie. 2014;2014:326980. Gepubliceerd 2014 mrt 12. DOI:10.1155/2014/326980

(2) Indoor Environmental Control Practices and Asthma Management Elizabeth C. Matsui, Stuart L. Abramson, Megan T. Sandel, SECTION ON ALLERGY AND IMMUNOLOGY, COUNCIL ON ENVIRONMENTAL HEALTH Pediatrics Nov 2016, 138 (5) e20162589; Doi: 10.1542/peds.2016-2589

(3) Morishita M, Adar SD, D’Souza J, et al. Effect van draagbare luchtfiltratiesystemen op persoonlijke blootstelling aan fijne deeltjes en bloeddruk bij bewoners in een seniorenfaciliteit met een laag inkomen: een gerandomiseerde klinische studie. JAMA Intern Med. 2018;178(10):1350–1357. DOI:10.1001/jamainternmed.2018.3308

(4) Effecten van home particulate air filtration op de bloeddruk: een systematische review. Dalia Walzer, Terry Gordon, Lorna Thorpe, George Thurston, Yuhe Xia, Hua Zhong, Timothy R. Roberts, Judith S. Hochman, Jonathan D. Newman Oorspronkelijk. Gepubliceerd op 1 juni 2020 Hypertensie. 2020;76:44–50

(5) Fabio Caiazzo, Akshay Ashok, Ian A. Waitz, Steve H.L. Yim, Steven R.H. Barrett, Luchtvervuiling en vroege sterfgevallen in de Verenigde Staten. Deel I: Kwantificering van de impact van belangrijke sectoren in 2005, Atmosferisch milieu, Volume 79, 2013, Pagina’s 198-208, ISSN 1352-2310,

(6) Peters R, Ee N, Peters J, Stand A, Mudway I, Anstey KJ. Luchtvervuiling en dementie: een systematische review. J Alzheimer Dis. 2019;70(s1):S145-S163. DOI:10.3233/JAD-180631

(7) Power MC, Weisskopf MG, Alexeeff SE, Coull BA, Spiro A 3rd, Schwartz J. Verkeersgerelateerde luchtvervuiling en cognitieve functie in een cohort van oudere mannen. Environ Health Perspect. 2011;119(5):682-687. DOI:10.1289/ehp.1002767

Inhoudsopgave