Om water uit de lucht te verwijderen, gebruiken sommige luchtontvochtigers de hygroscopische kracht van bepaalde stoffen. In adsorptiedrogers wordt bijvoorbeeld vaak silicagel gebruikt, terwijl korrelige luchtontvochtigers meestal calciumchloride gebruiken als een wateraantrekkend zout. Hoewel het gebruik van silica vanuit gezondheidsoogpunt geen enkel risico vormt, moet calciumchloride op zijn minst uit de buurt van dieren en kinderen worden gehouden. Het afvalwater dat tijdens het ontvochtigingsproces ontstaat, is echter onschadelijk en kan via het toilet of de gootsteen worden afgevoerd.
Welke chemicaliën worden gebruikt in luchtontvochtigers?
In principe kunnen alle materialen die een hygroscopische werking hebben, d.w.z. vocht uit de lucht kunnen aantrekken en binden, worden gebruikt in luchtontvochtigers. Dan Huishoudelijke remedies tegen overmatige vochtigheid wordt bijvoorbeeld aanbevolen om kommen met keukenzout, d.w.z. natriumchloride, op te zetten. En inderdaad, er kan een bepaald uitdrogend effect mee worden bereikt. In principe zouden zelfs droge voedingsmiddelen zoals rijst geschikt zijn om water op te nemen. Omdat deze echter bederfelijk zijn, moeten pure zouten om hygiënische redenen worden gebruikt.
In granulaatontvochtigers is het chemische adsorbens meestal Calciumchloride gebruikt. Dit is ook een zout, dat vergelijkbaar is met keukenzout, maar een sterker effect heeft. Door contact met vocht lost het zout op, daarom wordt een zoutoplossing geproduceerd in chemische luchtontvochtigers als afvalwater. Dit vertegenwoordigt echter geen gevaar voor het milieu en kan worden geleegd in de gootsteentuit of in het toilet.
Voor de hantering van calciumchloride moet de gevaarlijke stof die ghs07 codeert in acht worden genomen, evenals zin H 319: deze chemische stof kan ernstige oogirritatie veroorzaken oorzaak. Navulverpakkingen met calciumchloride en chemische luchtontvochtigers die met dit zout werken, moeten daarom worden beveiligd tegen huisdieren en kleine kinderen.
Adsorptiereinigers met herbruikbare adsorbentia gebruiken meestal silicagel. Dit is een vorm van siliciumdioxide – dezelfde chemische verbinding die aanwezig kan zijn als glas. Vanuit gezondheidsoogpunt is silica volledig onschadelijk. Het heeft ook een hygroscopisch effect, maar lost niet op in het vocht, zodat in een regeneratieproces het water kan worden verwijderd en weer gescheiden en u de gel opnieuw kunt gebruiken voor ontvochtiging.
Wenko 5410010100 vochtverdelger
De kamerontvochtiger 5410010100 van Wenko* is een granulaatontvochtiger die calciumchloride als adsorbens gebruikt. De 500 g lichtgewicht kunststof behuizing met een voetafdruk ter grootte van een DIN A4-plaat kan worden uitgerust met een granulaatblok van 1 kg, dat ongeveer 3 maanden meegaat in een ruimte met een volume van 80 m³. De opvangtank voor afvalwater bevat 3 liter.
- Beschermt tegen schimmel: De vochtverdelger verwijdert overtollig vocht uit ruimtes met een grootte tot 80 m³ en voorkomt zo…
- Werkt zonder elektriciteit: Afhankelijk van de luchtvochtigheid haalt de vochtverwijderaar het water geruisloos uit de lucht gedurende maximaal 3 maanden door…
- Eenvoudige bediening: leeg de lekbak gemakkelijk en veilig wanneer deze is gevuld met water
UHU 47090 airmax luchtontvochtiger
De 47090 airmax luchtontvochtiger van UHU* droogt ook chemisch uw huislucht. Helaas wordt welke chemische stof wordt gebruikt niet transparant gecommuniceerd, vermoedelijk is het ook calciumchloride. De droogcapaciteit bij een vulhoeveelheid van 1 kg is gespecificeerd als 80 m³, wat overeenkomt met het model van Wenko. De luchtontvochtiger van UHU heeft een niveau-indicator voor de afvalwateropvangtank en een tuithulpmiddel dat snel legen mogelijk maakt.
- Verwijdert overtollig vocht uit de kamerlucht door middel van een zeer effectief granulaat
- Regelt automatisch de luchtvochtigheid in ruimtes
- Voorkomt corrosie, schimmel, meeldauwvlekken en muffe geuren
KKAAEE actieve kool luchtverfrisser
De luchtverfrisser van KKAAEE* is geen luchtontvochtiger in engere zin. Dit zijn kleine zakjes gemaakt van bamboevezel gevuld met actieve kool. Actieve kool wordt gekenmerkt door een groot intern oppervlak waar de luchtmoleculen in contact komen met de koolstofverbinding. Grotere deeltjes zoals gasvormige verontreinigende stoffen of geurmoleculen binden zich aan de koolstof en worden zo uit de lucht verwijderd; de actieve kool werkt als een luchtreiniger. Maar watermoleculen kunnen ook door het poreuze materiaal worden opgenomen, zodat naast het filtereffect ook ontvochtiging plaatsvindt. Dit is echter minder ernstig dan chemische luchtontvochtigers die met andere stoffen werken. Actieve kool is volkomen veilig voor uw gezondheid.