Hoe een regenmeter te gebruiken om regenval thuis te meten

stratus precisie analoge regenmeter

Weten hoeveel regen er in uw achtertuin valt, kan voor veel huiseigenaren erg handig zijn. Misschien ben je een tuinman en moet je de regenval meten, zodat je planten genoeg water krijgen om op hun best te groeien. Misschien loopt er een kreek door uw huis en als u weet hoeveel regen er nodig is om plotselinge overstromingen te veroorzaken, kunt u uw eigendom beschermen voordat de overstroming begint.

Wat de reden ook is, dit artikel legt uit wat een regenmeter is, waar en hoe u deze moet plaatsen en welke soorten regenmeters beschikbaar zijn.

Ons team van redacteuren onderzoekt, test en beveelt onafhankelijk de beste producten aan om u te helpen navigeren wanneer u online winkelt. Dit bericht bevat gecompenseerde links en als u een aankoop doet met behulp van de meegeleverde links, kunnen we een commissie verdienen. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Wat is een regenmeter

Regenmeters zijn weerinstrumenten die worden gebruikt om neerslag te meten. Hoewel de naam suggereert dat de enige functie is om regenval te meten, kunt u met sommige meters ook bevroren neerslag zoals sneeuw en ijzel meten.

Zoals we eerder vermeldden, zijn regenmeters heel handig voor buitenliefhebbers, maar elke weerliefhebber zou er een in zijn kit moeten hebben. Ze spelen ook een belangrijke rol voor meteorologen, tijdens ernstige weersomstandigheden kunnen de metingen van uw regenmeter naar de National Weather Service worden gestuurd, waar ze de gegevens gebruiken om nauwkeurigere rapporten uit te brengen.

Hoe u uw regenmeter kunt lezen

Als je een digitale meter hebt, is het net zo eenvoudig als het aflezen van de meting van het display, maar voor analoge regenmeters is het een beetje anders. Hoewel we u aanraden deze pagina op de CoCoRaHS-website te bezoeken, waar ze een gedetailleerde gids hebben, zullen we de instructies hier ook samenvatten.

Aan de zijkant van je meter zie je markeringen die de hoeveelheid regen binnenin aangeven. Als er regen valt, zal het de buis vullen. Wat je opvalt is dat het oppervlak van het regenwater gebogen lijkt, dit wordt een Meniscus, die wordt veroorzaakt doordat de vloeistof in contact komt met de zijkanten van de buis. Lees de meting die zich het dichtst bij de laagste punt aan de basis van dat gebogen oppervlak, en je hebt je meting.

Voor analoge regenmeters waarmee het watergehalte in de sneeuw kan worden gemeten, moet u meestal de binnenste cilinder verwijderen en de sneeuw laten ophopen in de grotere container. Vervolgens moet u de sneeuw smelten om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Lees hier onze gids voor meer informatie over het meten van sneeuwval.

Juiste plaatsing van een regenmeter

Je metingen zullen niets waard zijn als je je regenmeter niet op de juiste locatie plaatst. Om het in de eenvoudigste bewoordingen te zeggen, houd het buiten in de open lucht en van de grond. Er zijn echter enkele meer specifieke overwegingen om in gedachten te houden:

  • De algemene vuistregel is om de regenmeter tweemaal de afstand weg te houden van de hoogte van de dichtstbijzijnde obstructie (bijvoorbeeld het plaatsen van een meter op 20 voet afstand van 10 voet hoge bomen).
  • Plaats de meter minstens 2-5 voet van de grond aan de zijkant van een paal, met de bovenkant van de cilinder enkele centimeters boven de bovenkant van de paal om spatten te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de bovenkant van de regenmeter waterpas staat.
  • Houd de meter uit de buurt van bronnen van kunstmatige neerslag die de metingen kunnen beïnvloeden, zoals sprinklers.

Soorten regenmeters voor uw huis

Om meer te weten te komen over de verschillende soorten regenmeters die op de markt verkrijgbaar zijn en om de beste regenmeter voor uw huis te vinden, lees hieronder verder.

Analoge regenmeters

analoge regenmeter

Analoge regenmeters zijn de goedkoopste en meest eenvoudige van de opties. Ze bestaan uit een acryl- of glazen cilinder met afmetingen in inches en centimeters of millimeters.

Onder analoge meters raden we de Stratus Precisie Regenmeter. Hoewel duurder, is deze meter eigenlijk het aanbevolen model voor waarnemers die deelnemen aan het CoCoRaHS-neerslagmeetnetwerk vanwege de nauwkeurigheid op het hoogste niveau.

Digitale regenmeters

La Crosse Technology digitale regenmeter

Digitale regenmeters zijn duurder dan hun analoge tegenhangers, maar hebben de mogelijkheid om regenval te kunnen volgen zonder dat u de meter zelf handmatig hoeft te lezen. In de meeste gevallen gebruiken deze meters een zogenaamd “kantelbak” -mechanisme. Als er regen valt, loopt het leeg van de trechter naar deze emmers. Elke tip wordt getabelleerd (meestal gelijk aan een .01″ per tip) en naar de console verzonden.

Hoewel sommige digitale regenmeters alleen neerslag meten, zijn ze niet zo nuttig als een meter die ook temperatuur of andere variabelen meet, zoals de La Crosse Technology 724-1710 Digitale Regenmeter met Thermometer. We raden aan om een digitale regenmeter te overwegen die ook de temperatuur kan meten.

Home Weerstation Regenmeters

Omgevingsweer WS-2902 home weather station

Misschien is de beste manier om regen te meten via een persoonlijk weerstation, dat niet alleen regenval meet, maar ook vele andere weersvariabelen zoals windsnelheid en -richting, temperatuur, vochtigheid en barometrische druk. Bekijk onze weerstation beoordelingen om de topmodellen op de markt te zien, of lees ons artikel over wat is een weerstation voor meer informatie. In tegenstelling tot de meeste andere soorten regenmeters, kunt u met een thuisweerstation ook uw metingen via internet volgen dankzij de ingebouwde WiFi-connectiviteit.

Uiteindelijk raden we u aan deze route te overwegen in plaats van een digitale regenmeter, omdat de meeste persoonlijke weerstations op een hoger kwaliteitsniveau zijn gebouwd in vergelijking met een digitale regenmeter en ze veel meer functionaliteit bieden.