De beste luchtreinigers en ionisatoren

Het bereik van luchtreinigers en ionisatoren is groot en de verscheidenheid aan verschillende technologieën voor het reinigen van de lucht maakt het moeilijk om een apparaat te kiezen. Ons aankoopadvies hangt vooral af van uw toepassing: wilt u uw huislucht bevrijden van allergenen of wilt u schimmel bestrijden? Voor uw kantoor kan een luchtwasser of een onderhoudsarme ionisator zelfs een optie zijn – er is voor elk geval een goede oplossing.

Welke luchtreiniger is de beste? Moet ik een luchtreiniger of een ionisator kopen? En aan welke eigenschappen moet een luchtreiniger in ieder geval voldoen? Deze gids legt de belangrijkste selectiecriteria voor luchtreinigers uit en geeft u aanbevelingen over welke producten goed kunnen worden gebruikt.

Wat is belangrijk bij het kopen van een luchtreiniger?

Wilt u technische ondersteuning in huis halen om de binnenlucht op te frissen en vrijer te ademen? Dan moet je goed nadenken voordat je een luchtreiniger koopt, welk doel op de voorgrond moet staan en of een ionisator niet geschikter zou zijn. Voor de meest voorkomende toepassingen vindt u hier samengevat welke eigenschappen bijzonder belangrijk zijn en welk apparaat het meest geschikt is voor uw behoeften.

De beste luchtreiniger voor mensen met een allergie

Allergieën kunnen worden veroorzaakt door grotere stofdeeltjes zoals pollen of huidschilfers van dieren, maar ook door kleinere componenten zoals huisstof, fijnstof en vluchtige organische stoffen. Vooral astmapatiënten zijn ook erg gevoelig voor verhoogde concentraties bacteriën en virussen in de lucht.

De ideale luchtreiniger voor mensen met een allergie is in staat om zelfs de kleinste deeltjes van minder dan 0,3 μm groot uit de lucht te verwijderen. Daarnaast zijn er HEPA-filters voor gebruik: fijn geweven filtermatten die grotere componenten behouden. Om gasvormige organische verontreinigende stoffen te bestrijden die kunnen verdampen uit oplosmiddelen en kleefstoffen, moet een goede luchtreiniger tegen allergieën ook worden uitgerust met een Actieve kool filter uitgerust zijn.

Sommige studies tonen aan dat hoewel veel luchtreinigers het aantal allergenen in uw huis kunnen verminderen, ze niet effectief genoeg zijn. Daarom, om een aanzienlijke verlichting van uw symptomen te voelen, is het het beste om een luchtreiniger te kiezen die een bijzonder hoog reinigend effect kan bereiken. Bovendien Voldoende groot voor uw woonruimtes. Een geschikt model is bijvoorbeeld deze luchtreiniger van Philips*, die in staat is om meer dan 99,97% van de allergenen uit de lucht te verwijderen voor een oppervlakte van maximaal 95 m². Daarnaast is een Slaapstand een stille bedrijfsmodus die uw nachtrust niet verstoort.

Philips Luchtreiniger – verwijdert pollen, stof, virussen en allergenen* tot 95 m²,...
Philips Luchtreiniger – verwijdert pollen, stof, virussen en allergenen* tot 95 m²,…

 • Hoogwaardige HEPA verwijdert stuifmeel, stof, bacteriën, virussen, ultrafijne deeltjes tot een grootte van 0,02μm en zelfs geuren en gassen uit de…
 • Ideaal voor mensen met een allergie: verwijdert tot 99,97% van de veel voorkomende allergenen in de lucht. Speciaal ontworpen allergiemodus is vooral …
 • Reinigt effectief ruimtes tot 95 m², spanning: 220 tot 240 V

Het beste apparaat voor op kantoor – een luchtwasser

Als u op zoek bent naar een luchtreiniger voor uw kantoor, moet u ook luchtwassers overwegen. Deze hebben niet alleen een reinigende werking, maar ook bevochtig de lucht bovendien. Op uw werkplek kan dit de luchtkwaliteit in een bepaalde mate verbeteren: veel kantoren worden via centrale ventilatiesystemen van warme frisse lucht voorzien. Deze heeft echter een lagere luchtvochtigheid dan koelere buitenlucht en wordt daarom vaak als onaangenaam droog ervaren.

Een luchtwasser is de ideale oplossing voor uw kantoor, omdat deze niet alleen stof uit de lucht filtert, maar ook de droge ruimtelucht bevochtigt. Omdat luchtwassers geen filters nodig hebben, zijn de onderhoudskosten ook laag. Een voorbeeld van een goede luchtwasser voor uw werkplek is deze luchtwasser van Venta*.

Ionisatoren: de beste luchtreinigers voor minimalisten

Wilt u gewoon de lucht van uw appartement een beetje verfrissen en onaangename geuren enen schadelijke dampen, dan is een ionisator de juiste luchtreiniger voor jou. Luchtmoleculen worden elektrisch geladen via elektrische velden in het apparaat. Het resultaat Ionen zijn zeer reactief en kunnen grotere geurmoleculen en verontreinigende stoffen splitsen en onschadelijk maken. Tegelijkertijd trekken tegengesteld geladen deeltjes aan en klonteren ze samen tot grotere clusters, die vervolgens naar de bodem zinken of gemakkelijk uit de lucht kunnen worden gefilterd.

Goede luchtionisatoren hebben geen grote blower nodig en zijn daarom zeer rustig in bedrijf. Door de eenvoudige bediening hebben ionisatoren een zeer laag stroomverbruik. En last but not least, modellen in compact ontwerp kunnen zich redden met een kleine voetafdruk. De LightAir IonFlow Ionizer* ziet er bijvoorbeeld zeer discreet uit en past decoratief in grotere ruimtes.

LightAir IonFlow 50 Stijl
LightAir IonFlow 50 Stijl

 • De IonFlow luchtreiniger is ideaal voor praktijken, kantoren, slaapkamers, kinderkamers en woonkamers
 • Effectieve verwijdering van de kleinste vervuilende deeltjes uit de kamerlucht voor een beter welzijn
 • Is erg stil, energiebesparend. Geen vervolgkosten, omdat de luchtreiniger gemakkelijk kan worden afgespoeld met water en wat reinigingsmiddel zonder filter

De beste luchtreiniger tegen schimmel

In het geval van schimmelbesmetting in uw huis, komt het grootste gezondheidsrisico van de schimmelsporen. Als ze worden ingeademd, kunnen ze luchtweginfecties en allergieën veroorzaken. De schimmelsporen zijn groot genoeg om effectief te worden geëlimineerd door HEPA-filters uit de lucht te halen. Een goede luchtreiniger tegen schimmel bevat bovendien UV-lampen of fotokatalytische filters, die ze, naast de puur mechanische verwijdering van de sporen, ook kunnen doden door hoogenergetische straling of zeer reactieve luchtdeeltjes en ze zo onschadelijk kunnen maken.

Luchtreiniger LR4 tegen schimmelbacteriën pollenmijten Rook en alle vervuilende stoffen +...
Luchtreiniger LR4 tegen schimmelbacteriën pollenmijten Rook en alle vervuilende stoffen +…

 • Met bevestigd effect tegen bacteriën, virussen, schimmels van het Hohenstein Instituut, ook tegen de geur van rook; De nieuw ontwikkelde Biologische…
 • Extra stil, slaapkamermodus slechts 20dBA, bijna onhoorbaar; Luchtstroom: 50-400m³/h traploos instelbaar, Dankzij state-of-the-art digitale motoren is het voor ons gemakkelijk…
 • De levensduur van het filter is ca. 6 maanden. Door het minimale geluid en de hoge luchtdoorvoer is dit apparaat geschikt als…
Philips Luchtreiniger – verwijdert pollen, stof, virussen en allergenen* tot 95 m²,...
Philips Luchtreiniger – verwijdert pollen, stof, virussen en allergenen* tot 95 m²,…

 • Hoogwaardige HEPA verwijdert stuifmeel, stof, bacteriën, virussen, ultrafijne deeltjes tot een grootte van 0,02μm en zelfs geuren en gassen uit de…
 • Ideaal voor mensen met een allergie: verwijdert tot 99,97% van de veel voorkomende allergenen in de lucht. Speciaal ontworpen allergiemodus is vooral …
 • Reinigt effectief ruimtes tot 95 m², spanning: 220 tot 240 V

Om grootschalige schimmelplagen te bestrijden en de muffe geur weer kwijt te raken, Ozonreiniger kan worden gebruikt. Deze geven grote hoeveelheden van het agressieve gas af, wat een desinfecterende werking heeft en ook geurmoleculen vernietigt. Omdat ozon zelf echter ook schadelijk is voor de gezondheid, moet u ozongeneratoren alleen inschakelen voor eenmalige toepassingen en de betreffende ruimte tijdens bedrijf verlaten.

Welke luchtreiniger is goed en goedkoop?

Als u geen bijzonder ongebruikelijke eisen stelt aan uw luchtreiniger, kunt u ook een goedkoop apparaat vinden. Wat uw model in ieder geval moet bieden is een combinatie van HEPA-filters en actieve koolfilters. Deze mechanische reinigingssystemen zijn ideaal voor een breed scala aan toepassingen en het zijn de enige soorten filters die geen gevaar kunnen vormen vanwege een onjuiste toepassing.

Zorg er bij het vergelijken van prijzen voor dat de luchtreiniger krachtig genoeg is en geschikt voor uw kamergrootte is. Goedkopere modellen zijn vaak kleiner en soms alleen ontworpen voor ruimtes van minder dan 10 m². Ein een succesvol voorbeeld van een apparaat dat alles biedt wat nodig is en nog steeds goedkoop is, is de Grenoble luchtreiniger van Klarstein*.

Een goede ionisator heeft een bijzonder lage ozonemissieszodat je het ook aan kunt laten terwijl je in dezelfde kamer bent. Dit wordt ondersteund door de stille werking die typisch is voor deze apparaten. Een kosteneffectieve ionisator die niet alleen aan deze minimumeisen voldoet, maar ook ziektekiemen in de lucht kan doden met een UV-lamp, is de Breathe Fresh luchtreiniger*.

Adem frisse luchtreiniger, vast filter, pro, ionisator, reiniger met UV-C-technologie stille ...
Adem frisse luchtreiniger, vast filter, pro, ionisator, reiniger met UV-C-technologie stille …

 • DOOR DE ENERGIEKOSTEN DIE U BESPAART, ZAL DIT PRODUCT ZICHZELF SNEL TERUGVERDIENEN. Dit product verbruikt slechts 14 watt vermogen en is zeer stil,…
 • Elimineert allergenen zoals SCHIMMEL, HUIDSCHILFERS VAN HUISDIEREN OF ROOS, ONAANGENAME GEUREN, POLLEN EN MEER. Negatief geladen ionen worden geproduceerd door de…
 • UV-C-technologie – Ultraviolet licht doodt virussen, bacteriën, ziektekiemen en verschillende andere micro-organismen die ziekten veroorzaken.