Ozongeneratoren: hoe werkt een ozonmachine? (+Veiligheidsproblemen)

“Bij inademing kan ozon de longen beschadigen. Relatief lage hoeveelheden ozon kunnen pijn op de borst, hoesten, kortademigheid en keelirritatie veroorzaken.” (EPA over ‘Ozongeneratoren die worden verkocht als luchtreinigers’)

We kennen allemaal de ozonlaag. Het is het beschermende schild in de stratosfeer van de aarde. Dat is de goede ozon.

Waar waarschuwt de ‘slechte’ ozon EPA specifiek voor?

Volgens de EPA, als we ozon zouden inademen, zou het onze longen kunnen beschadigen.

Hier is de deal:

Er zijn een heleboel ozongeneratoren die fabrikanten verkopen als “luchtreinigers”. Ongetwijfeld ozon, een “actieve zuurstof” O3 lijkt een reeks luchtverontreinigende stoffen, zelfs bacteriën en virussen, te vernietigen.

ozongeneratoren beïnvloeden de kwaliteit van de binnenlucht
Luchtreinigers zijn ontworpen om luchtverontreinigende stoffen te verwijderen en de luchtkwaliteit binnenshuis te verhogen.

Aan de andere kant is het echter schadelijk voor onze gezondheid. Waarom zou iemand een ozonmachine in zijn huis gebruiken? Zoals EPA waarschuwt, lijkt het erop dat ozonisatoren, machines die ozongeneratie gebruiken om luchtverontreinigende stoffen te vernietigen, meer gezondheidsproblemen veroorzaken dan luchtzuiveringsvoordelen.

In dit artikel over ozonluchtreinigers zullen we kijken naar wat ozon eigenlijk is, hoe een ozonmachine werkt en hoe effectief ozonluchtreinigers eigenlijk zijn.

Het belangrijkste is dat we de nummer 1-zorg zullen aanpakken die verband houdt met alle luchtreinigers die ozongeneratoren gebruiken:

Zijn ozongeneratoren veilig of zijn ze slecht voor je gezondheid?

Uiteindelijk zullen we 5 specifieke redenen opsommen waarom het gebruik van ozonreinigers een heel slecht idee kan zijn.

Met dat in gedachten, laten we eerst eens kijken naar wat ozon eigenlijk is en waarom het wordt gebruikt om verontreinigingen in de binnenlucht te vernietigen:

Wat is ozon?

Ozon is een gas, samengesteld uit 3 zuurstofatomen. Chemisch gezien duiden we de formule aan als O3. De zuurstofveilige zuurstof die we inademen en continu nodig hebben om het leven in stand te houden, bestaat uit 2 zuurstofatomen en wordt aangeduid als O2.

Hier is een afbeelding van deze twee moleculen:

ozon molekule met 3 zuurstofatomen versus zuurstof met 2 zuurstofatomen
Ozon is een lichtblauwe die heeft bestaan uit 3 atomen zuurstof. Het is zeer reactief.

Wat zijn de verschillen tussen zuurstof (O2) en ozon (O3)?

Ozon is veel reactiever dan zuurstof. Als gevolg van elektronegatieve onbalans in de O3 molecuul, dit chemische gas zal gemakkelijk reageren met vrijwel alles.

Dat maakt het dodelijk voor luchtverontreinigingen in de lucht, zoals schimmels, bacteriën en virussen. Aan de andere kant is dat ook de reden voor de veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen.

Hoe kunnen we ozon detecteren met onze eigen zintuigen?

Ondanks dat het van lichtblauwe kleuren is, is het meestal aanwezig in lage concentratie en is het dus onzichtbaar (net als lucht zelf).

Ozon is echter te ruiken. Het heeft een opvallend penetrante geur die lijkt op die van chloor. Als je ooit een openbaar zwembad hebt bezocht, heb je chloor geroken; zo ruikt ozon ook. Het kan door onze neus worden opgepikt, zelfs bij zeer lage concentraties van 0,1 ppm.

Omdat reactievermogen een handige functie is wanneer u kleine soorten (zoals schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen) moet vernietigen, wordt het gebruikt in luchtzuiveringstechnologie. Het moet gezegd worden dat het gebruik van ozon voor luchtzuivering zowel twijfelachtige effectiviteit heeft als gezonde zorgen oplevert.

Machines die ozon creëren en gebruiken worden ozongeneratoren of ozonmachines genoemd (ozonisator is ook een geldige term):

Hoe werkt een ozongenerator?

In de meeste basistermen gebruikt een ozongenerator elektriciteit en normale O2 zuurstof om ozon te creëren of 03. In de natuur ontstaat ozon lucht door bliksem (coronaontlading) of door zon (UV-licht).

Hier is de basisvergelijking van hoe ozon wordt gecreëerd:

O2 + Vermogen (Elektriciteit, UV) = O3

Ozonluchtreinigers werken door deze twee procedures na te bootsen. Elektriciteit wordt gebruikt om bliksemachtige elektrische ontlading te creëren of om een UV-licht van stroom te voorzien:

hoe ozon wordt gecreëerd in een ozongenerator
Ozon wordt gecreëerd via UV-licht of elektrische ontlading, gebruikt om te desinfecterenect de lucht, waardoor deze terugkeert naar de oorspronkelijke zuurstoftoestand.

Ozonisatoren werken je aan een van deze 2 basisprincipes:

 1. Corona-afscheiding: O2 wordt gesplitst in 2 individuele zuurstofatomen via elektrische ontlading (vonk, bliksemachtig effect). Deze nieuw gecreëerde elementaire zuurstofatomen (O) zullen snel samenbinden om ozon te vormen (O3). Volgens Oxidation Tech heb je 0,372 kWh elektriciteit nodig om 1 lb ozon te creëren.
 2. UV-licht: UV-C lichtfilter simuleert in principe de straling van de zon en creëert daardoor ozon of “geactiveerde zuurstof”. Volgens de FDA, de ozon gegenereerd via UV-licht om effectief te zijn, moet het de niveaus overschrijden die als veilig voor mensen worden beschouwd.

Zoals u kunt zien, waarschuwen EPA, CDC en FDA voor de gevaren van het gebruik van ozongeneratoren. Waarom gebruiken we dan eigenlijk de ozonmachine?

Fabrikanten beweren wel dat deze ozonisatoren ‘veilig’ en ‘effectief’ zijn. We zullen later ingaan op veiligheidskwesties. Laten we ons concentreren op de effectiviteit van ozongeneratoren wanneer ze worden gebruikt als luchtreinigers.

Er is veel bewijs dat ze schadelijk zijn voor het lichaam. De enige verlossende kwaliteit die de ozonmachines kunnen hebben, is een uitstekende en ongeëvenaarde effectiviteit. Laten we eens kijken hoe effectief ze zijn:

Zijn ozongeneratoren goed?

Wanneer ozonluchtreinigers worden gebruikt als luchtreinigers, werken ze niet zoals HEPA-gebaseerde luchtreinigers zoals Coway, Blueair, Winix, Hathaspace, Honeywell, Levoit en Alen produceren, om er maar een paar te noemen. Zelfs als u de lijst met de best beoordeelde luchtreinigers controleert, zult u zien dat de meeste van hen helemaal geen ozon produceren.

Wat doet ozon in luchtreinigers?

Ozongeneratorproducenten komen meestal met een uitgangspunt dat deze ozonmachines zorgen voor:

 • Schimmel.
 • Bacteriën.
 • Virussen.
 • Stof, pollen en rookdeeltjes.
 • Vluchtige organische stoffen of VOS.
 • Geuren, zoals sigarettengeur of keukenoliegeur.

Bovendien vangen ozongeneratoren niet alleen luchtverontreinigende stoffen op of adsorberen ze deze zoals andere luchtreinigers. De destructieve aard van ozon, zoals ze zeggen, zorgt ervoor dat alle luchtverontreinigende stoffen worden vernietigd. Dat betekent dat bacteriën, virussen en schimmels op moleculair niveau worden geïnactiveerd of zelfs geëlimineerd.

Vergis je niet:

Ozon is zeer goed in staat om elk soort organisch materiaal te vernietigen. Daarvoor is echter een hoge ozonconcentratie nodig.

Waar echt op gefocust moet worden, is hoe goed ozongeneratoren hun werk doen in zeer zeer lage concentraties, die als veilig voor mensen worden beschouwd.

Laten we eens kijken naar elk van de luchtverontreinigende stoffen die ozongeneratoren zouden moeten verwijderen en kijken of er wetenschappelijke studies zijn die deze beweringen kunnen ondersteunen:

Doden ozongeneratoren schimmels?

Schimmel is de primaire luchtverontreinigende stof die ozongeneratoren naar verwachting zullen tegengaan. HEPA-filters vangen alleen schimmel op die in de luchtreiniger kan groeien. Om meer te weten te komen over schimmel, kunt u hier lezen over de beste luchtreinigers voor schimmels met UV-C-filters.

Een Italiaanse evaluatiestudie uit 2017 over antischimmelactiviteit en ozon heeft het volgende te zeggen over de effectiviteit van ozon om schimmels te doden:

“Hoewel de antimicrobiële werkzaamheid van ozon door verschillende auteurs is aangetoond, hebben verschillende studies al een gebrek aan deze activiteit tegen schimmels aangetoond.” (Italiaanse studie uit 2017)

Bovendien heeft een internationale studie uit 2019 van gasvormige ozon op microbiële dodingscapaciteit geconcludeerd dat “ozon alleen mogelijk geen adequaat middel is om op mest gebaseerde pathogenen op complexe oppervlakken te beheersen”.

Na deze studies lijkt het erop dat ozon schimmels niet effectief doodt, of in ieder geval niet in de concentratie die veilig is voor mensen. Dat alleen al is een grote klap tegen het gebruik van ozonmachines.

Doden ozongeneratoren ziektekiemen (bacteriën en virussen)?

Als het gaat om ziektekiemen, is er wetenschappelijk bewijs dat ozongeneratoren effectief kunnen zijn, zij het bij hogere ozonconcentraties.

Een oude studie uit 1983, gepubliceerd in het Journal of Clinical Pathology, heeft de microbiologische effecten van binnenlandse ozongeneratoren tegen bacteriën onderzocht. Dit is wat ze tot slot hebben geschreven:

“Een nuttige bacteriedodende werking, tegen een verscheidenheid aan menselijke pathogenen, werd bereikt met ozonconcentraties tussen 0,3 en 0,9 ppm.” (studie uit 1983)

Ze voegen er echter wel aan toe dat deze bacteriedodende ozonconcentraties vrij hoog zijn. Dat is bijna 40 jaar geleden. Tussen toen en nu is er nogal wat gebrek aan studies die zouden aantonen dat ozongeneratoren effectief zijn in het doden van ziektekiemen.

Verwijderen ozongeneratoren geuren?

Geurverwijdering is een ander interessant effect dat ozongeneratoren kunnen hebben. Gewone mechanische filters zoals HEPA-filters kunnen alleen vaste deeltjes verwijderen. Geuren daarentegen zijn in gasvorm.

Standaard luchtreinigers gebruiken actieve koolfilters gemaakt van korrelige houtskool om geur te adsorberen. Ozonmachines kunnen in theorie geur zoals sigarettenrook, bakoliegeur en vluchtige organische stoffen (VOS) zoals formaldehyde vernietigen. De natuurlijke werking van ozon is immers om zich snel aan elk organisch molecuul te binden en het daardoor te vernietigen.

Deze theorie van ozongeneratoren die geuren verwijderen, is echter niet van bijzonder belang geweest voor de wetenschappelijke gemeenschap. Het is moeilijk om geschikte studies te vinden die zouden bewijzen of weerleggen als ozonmachines geuren verwijderen.

Reinigt geactiveerde zuurstof lucht?

Schone lucht wordt meestal aangeduid als lucht zonder luchtverontreinigende stoffen. De meest voorkomende en wijdverspreide luchtverontreinigende stof is stof (in zowel kleine als grote deeltjes) en andere vergelijkbare deeltjes.

HEPA-filters zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd om deze deeltjes te verwijderen. HEPA staat immers letterlijk voor hoogrenderende fijnstoflucht.

Het is belangrijk op te merken dat ozongeneratoren worden verondersteld geen direct effect te hebben op deeltjes. Kortom, ozon wordt niet gebruikt om stofdeeltjes te vernietigen. Op zo’n manier kunnen we zeggen dat geactiveerde zuurstof op zichzelf niet is ontworpen om lucht te reinigen van stof en andere deeltjes.

Doodt ozon pollen en andere allergenen?

Stuifmeel is een van de meest voorkomende allergenen die in theorie door ozongeneratoren zou moeten worden vernietigd.

Stuifmeel is echter geen levend organisme zoals schimmels, bacteriën of virussen en kan dus beter worden gecategoriseerd als deeltjes.

In feite beschouwde AHAM het eigenlijk als een fijnstof. Daarom hebben ze een specifieke techniek ontwikkeld om de CADR-classificatie van pollen te meten, die wordt gebruikt in kamerluchtreinigers.

Op basis van het beschikbare wetenschappelijke onderzoek is het niet mogelijk om met enige mate van zekerheid te zeggen of ozon stuifmeel doodt of niet.

Wat zegt de EPA over hoe effectief ozonmachines zijn

Het is logisch om zowel wetenschappelijke studies als overheidsinstanties te vertrouwen als het gaat om onze veiligheid, evenals de effectiviteit van ozongeneratoren.

EPA heeft de effectiviteit van ozongeneratoren in twijfel getrokken met deze verklaring:

“Beschikbaar wetenschappelijk bewijs toont aan dat ozon bij concentraties die de volksgezondheidsnormen niet overschrijden, weinig potentieel heeft om verontreinigingen in de binnenlucht te verwijderen.” (EPA over ozongeneratoren)

Kortom, het lijkt erop dat ozongeneratoren niet tegelijkertijd veilig en effectief kunnen zijn. De eerste zorg moet worden gesteld aan de veiligheid. Voor de effectiviteit hebben we andere luchtreinigers als goede of zelfs betere alternatieven voor ozongeneratoren.

Laten we ten slotte de veiligheidsrisico’s aanpakken van het gebruik van ozon om luchtverontreinigende stoffen binnenshuis te verwijderen:

Is ozon slecht voor je?

Ozon, gecreëerd door ozongeneratoren, heeft een behoorlijk destructieve kracht. Zelfs bij lage concentratie kan het dodelijk zijn voor allerlei luchtverontreinigende stoffen.

In bijna elke publicatie die spreekt over ozongeneratoren als luchtreinigers, ligt de focus echter op de twijfelachtige veiligheid van het gebruik van dergelijke machines in onze huizen.

In de intro stelt de EPA: “Bij inademing kan ozon de longen beschadigen”. De CDC en zelfs de FDA lijken deze mening te delen. Hier zijn directe citaten van deze twee overheidsinstellingen:

“Blootstelling aan ozon kan hoofdpijn, hoesten, droge keel, kortademigheid, een zwaar gevoel op de borst en vocht in de longen veroorzaken.” (CDC over ozon)

“Ozon is een giftig gas zonder bekende nuttige medische toepassing in specifieke, aanvullende of preventieve therapie. Om ozon als kiemdodend middel effectief te laten zijn, moet het aanwezig zijn in een concentratie die veel groter is dan die welke veilig door mens en dier kan worden getolereerd.” (FDA CFR Titel 21)

Wanneer u EPA, CDC en FDA waarschuwt voor de veiligheidsproblemen met ozon, denkt u misschien twee keer na bij het kopen van een ozongenerator.

Bovendien twijfelt de FDA blijkbaar ook aan de effectiviteit van ozon bij concentraties die veilig zouden zijn voor de mens.

Om ozon en ozonvorming binnenshuis te beheersen, hebben we bepaalde voorschriften. Hier zijn er slechts twee van:

 1. Om te voldoen aan de FDA, zijn alle medische hulpmiddelen binnenshuis beperkt tot 50 delen per miljard geproduceerde ozon.
 2. Ozonniveaus binnenshuis mogen niet hoger zijn dan 100 delen per miljard lucht, volgens het National Institute of Occupational Safety and Health.

Al met al lijkt bijna elke indicatie die we nu kennen een punt in één richting te zijn:

Weg van ozon en ozone generatoren.

Hier is een korte samenvatting van de 4 redenen waarom het gebruik van ozongeneratoren niet wordt aanbevolen:

5 argumenten tegen het gebruik van ozonluchtreinigers

 1. Veiligheidsoverwegingen. Wetenschappers waarschuwen al tientallen jaren voor het gebruik van ozon. FDA, CDC en EPA zijn het erover eens dat ozon een gevaarlijk gas is, dat niet lichtvaardig moet worden opgevat. “Bij inademing kan ozon de longen beschadigen”, aldus de FDA.
 2. Ozongeneratoren zijn misschien niet eens effectief. Ozon is een zeer reactief molecuul en ozonmachines kunnen het in voldoende grote hoeveelheden maken om kiemdodend te zijn en een impact te hebben op de luchtkwaliteit binnenshuis. Bij lage niveaus die veilig zijn voor de mens, is de effectiviteit van ozon voor een vermindering van de concentraties van luchtverontreinigende stoffen op zijn best twijfelachtig.
 3. Er is nog veel onbekend over fijnstof. Luchtreinigers moeten goed zijn in het verwijderen van kleine vaste stofdeeltjes. Ozongeneratoren lijken ze helemaal niet te verwijderen of te vernietigen. Dit is slechts een voorbeeld van het gebrek aan op gegevens gebaseerde kennis die we hebben over ozon en ozongeneratoren.
 4. Hoe lang duurt het voordat ozon is verdwenen? Antwoorden variëren van maximaal 4-5 uur voor een hogere concentratie en zo laag als 20-30 minuten voor een lage concentratie. Vooralsnog zijn er nog geen duidelijke tijden van hoe lang ozon aanhoudt. Een deel daarvan is omdat er tal van factoren zijn die de snelheid van ozondissipatie beïnvloeden.
 5. Je hebt alternatieven. Ozongeneratoren zijn eigenlijk een kleine niche van luchtreinigers. Je hebt duizenden modellen luchtreinigers die goed zijn uitgerust om de luchtkwaliteit binnenshuis te verhogen zonder de angst voor ozon en de schadelijke effecten ervan.

Al met al is het gebruik van ozon het risico gewoon niet waard. Niet alleen zijn de gezondheidsproblemen zeer reëel; u maakt zich ook zorgen over het gebrek aan luchtzuiveringsefficiëntie wanneer ozon in lage concentraties wordt gebruikt.

Niettemin is het belangrijk om onderscheid te maken tussen huishoudelijke ozongeneratoren die op de markt worden gebracht als luchtreinigers en commerciële ozonmachines:

Een woord over commerciële ozonmachines

Commerciële ozongeneratoren volgen meestal niet dezelfde geleidingsloos als huishoudelijke ozongeneratoren. Commerciële eenheden worden gebruikt voor schimmelbemiddeling, algemene desinfectie, enzovoort.

Machines zoals Enerzen commerciële ozongenerator 6.000 mg worden gebruikt in open ruimtes of / en door professionals die specifieke beschermingen volgen, zoals het hebben van een beschermend pak om de blootstelling zoveel mogelijk te beperken.

Commerciële ozonisatoren kunnen een grotere hoeveelheid ozon produceren en moeten over het algemeen niet worden gelijkgesteld met residentiële ozongeneratoren die op de markt worden gebracht als luchtreinigers.

Inhoudsopgave