Geïsoleerde versus verspreide onweersbuien: wat is het verschil?

Dus uw lokale tv-meteoroloog heeft zojuist aangekondigd dat onweersbuien in de voorspelling zitten. Maar moet je je plannen annuleren? Misschien niet. Afhankelijk van hoe de voorspelling is geformuleerd, kunt u misschien nog steeds ergens overdag genieten van uw favoriete buitenactiviteit. In deze blogpost gaan we het verschil uitleggen tussen geïsoleerde en verspreide onweersbuien.

Wanneer deze woorden in uw voorspelling verschijnen, is dit bedoeld om de verwachte omvang van onweersactiviteit te beschrijven. In tegenstelling tot georganiseerde stormen, beïnvloeden geïsoleerde en verspreide stormen een veel kleiner gebied, zodat niet iedereen ze zal ervaren.

Wat betekent geïsoleerde onweersbuien?

Wanneer dit verschijnt, betekent dit dat minder dan ongeveer 20 procent van het voorspelde gebied naar verwachting op elk moment stormactiviteit zal ervaren. Geïsoleerde stormen zijn het moeilijkst te voorspellen en te plannen. Het is heel goed mogelijk dat één gebied volledig zonnig is, terwijl slechts 10 of 20 mijl in de verte een onweersbui woedt.

In sommige gevallen ontwikkelen zich slechts één of twee stormen, wat het onweersrisico verder lokaliseert. Dit is vooral gevaarlijk, en we zullen later uitleggen waarom.

In de meeste gevallen is het niet nodig om buitenactiviteiten te annuleren wanneer geïsoleerde stormen worden voorspeld. Er is een grotere kans dat je niet verstrikt raakt in een storm, maar houd de lucht in de gaten voor het geval dat. Als je bliksem in de verte ziet, neem dan dekking en wacht het af. De kans is groot dat je binnenkort je activiteiten kunt hervatten en dat er beter weer terugkeert.

Wat betekent verspreide onweersbuien?

Verspreide onweersbuien zijn talrijker in de natuur en bestrijken een groter gebied. Hier is uw kans op het zien van onweersactiviteit aanzienlijk hoger. Op een gegeven moment is tussen de 30-50% van het voorspelde gebied bedekt met stormen. Je zult waarschijnlijk je buitenplannen moeten aanpassen en het is een goed idee om ze uit te stellen tot nadat de dreiging van stormen voorbij is.

Omdat verspreide stormen een groter gebied bedekken, is het mogelijk dat een bepaalde locatie door meer dan één storm wordt getroffen (met geïsoleerde stormen is de dreiging dat dit gebeurt aanzienlijk minder). Gebieden die worden voorspeld met verspreide onweersbuien zullen vaak meerdere rondes van stormen gedurende de dag tegenkomen. Op deze dagen zul je hoogstwaarschijnlijk enkele minuten een stortbui ervaren, en dan kan de zon tevoorschijn komen, om 30 minuten later weer een onweersbui te laten rollen. Er is ook verhoogde bliksemactiviteit, dus het is een goed idee om binnen te blijven zolang je bliksem in de verte ziet. Bliksem slaat vaak vele kilometers van de kern van de storm zelf.

Hoewel het nog steeds moeilijk is om exacte plekken aan te wijzen die moeten worden beïnvloed, zijn dagen met verspreide onweersbuien meestal veel bewolkter, en zelfs als je niet precies een onweersbui krijgt, met de toegenomen hoeveelheid instabiliteit kunnen zwakkere buien en hagelslag ook rond deze stormen opduiken.

Laatste gedachten

Een ding dat je in gedachten moet houden, is dat de termen “geïsoleerd” en “verspreid” Niet doen beschrijf alles over de kracht van de storm. Zware stormen komen niet altijd op een georganiseerde manier voor. In plaats daarvan verwijzen geïsoleerde versus verspreide onweersbuien naar de dekking van de stormen over het voorspelde gebied. Zware stormen komen niet altijd op een georganiseerde manier voor.

In feite kunnen geïsoleerde onweersbuien bijzonder intens en dus gevaarlijker zijn omdat de omstandigheden zo snel kunnen verslechteren. Deze stormen kunnen snel behoorlijk intens worden en in zeldzame gevallen zelfs tornadic.

Gelukkig zijn er vaak tekenen in atmosferische omstandigheden die wijzen op sterkere stormen, zelfs als ze alleen geïsoleerd en verspreid zijn, dus uw lokale meteoroloog waarschuwt hier vaak van tevoren voor. Hoe dan ook, je moet altijd de veiligheidsslogan “als het onweer brult, ga dan naar binnen” volgen en zo snel mogelijk dekking zoeken in een afgesloten schuilplaats! Voor meer informatie over bliksemveiligheid, zie ons bericht over bliksemveiligheidstips als je buiten in een onweersbui wordt gevangen.

De bovenstaande percentages moeten ook niet worden verward met de werkelijke “Kans op neerslag”, dat kans op regenpercentage dat je in voorspellingen ziet. De betekenis van het regenpercentage is gemakkelijk verkeerd te interpreteren. Het is eigenlijk een (enigszins verwarrende) mix van de zekerheid van de voorspeller dat neerslag zich zal vormen en het percentage van het gebied waar het zou kunnen voorkomen.

Heeft u vragen? Laat hieronder een reactie achter en we beantwoorden ze graag.