Luchtontvochtiger met verwarming

Luchtontvochtiger met verwarming

Het verlagen van de luchtvochtigheid in luchtontvochtigers gebeurt door gecontroleerde condensatieprocessen of door water te absorberen in absorberende materialen. Bovendien kan een kachel de kamertemperatuur verhogen en zo de relatieve luchtvochtigheid verlagen. Combi-units integreren een kachel in een luchtontvochtiger en stellen u in staat om de ruimtes snel te drogen.

Waarom zijn luchtontvochtigers met verwarming nuttig?

Het werkingsprincipe van luchtontvochtigers is om water uit de lucht te verwijderen en zo de luchtvochtigheid te verminderen. Ofwel wordt het vocht als vloeistof gescheiden door gerichte condensatie of geabsorbeerd en gebonden door bepaalde chemicaliën. Beide processen verlagen de absolute luchtvochtigheid in uw huis.

Als u een luchtontvochtiger wilt kopen omdat u het bouwweefsel wilt drogen of schimmelgroei wilt voorkomen, is het niet de absolute luchtvochtigheid, maar de relatieve vochtigheid is bepalend. Het geeft het aandeel vocht in de lucht aan ten opzichte van de maximaal mogelijke hoeveelheid water. In tegenstelling tot absolute luchtvochtigheid is de relatieve luchtvochtigheid echter temperatuurafhankelijk: hoe hoger de kamertemperatuur, hoe hoger de maximale hoeveelheid water die de lucht kan opnemen. Bij dezelfde absolute vochtigheid, de relatieve vochtigheid van warme lucht lager dan van koude lucht.

Door de lucht te verwarmen kan de relatieve luchtvochtigheid effectief worden verlaagd. Daarom zijn combinatieapparaten die een luchtontvochtiger combineren met een verwarming en beide functies in één behuizing onderbrengen een goed idee. Houd er echter rekening mee dat het opwarmen van uw kamers zeer energie-intensief is; de verwarmingsfunctie heeft een hoog stroomverbruik.

Door de hogere temperatuur in de ruimtes kunnen verdampingsprocessen ook sneller verlopen. Als er bronnen van vocht in het gebouw zijn, neemt ook de absolute hoeveelheid water in de lucht toe. Hoewel de relatieve luchtvochtigheid daardoor minder daalt dan je zou verwachten, kan dit ook in je voordeel zijn: als je bijvoorbeeld een luchtontvochtiger gebruikt om een nieuw gebouw te drogen, helpt de verwarmingsfunctie je om het vocht snel uit het bouwweefsel te halen. Vooral in koude seizoenen kan het droogproces worden versneld door gerichte verwarming. Met de krachtige compressiedrogers neemt de efficiëntie ook toe met een hogere luchttemperatuur, wat gunstig bijdraagt.

Aktobis Luchtontvochtiger WDH-930EEH

De WDH-930EEH luchtontvochtiger van Aktobis* is een bouwdroger met een ontvochtigingscapaciteit tot 40 liter per dag. Deze luchtontvochtiger is uitgerust met thermometer en vochtigheidssensor en toont u te allen tijde de huidige luchttemperatuur en vochtigheid; bovendien kan het worden gebruikt als een hygrostaat met een streefvochtigheid tussen 30% en 90%. Een ventilatorkachel verwarmt uw huis, maar verdubbelt ook het stroomverbruik van 520 W als zuivere luchtontvochtiger tot 1,1 kW bij volledig verwarmingsvermogen. Dit model is geschikt voor ruimtes tot 80 m².

Aktobis luchtontvochtiger, bouwdroger WDH-930EEH (tot 40 L/T + display + verwarmingsfunctie)
Aktobis luchtontvochtiger, bouwdroger WDH-930EEH (tot 40 L/T + display + verwarmingsfunctie)

  • Ontvochtigingscapaciteit tot 40 liter / dag ! Opvolger model van de bestseller WDH-735EBH (B002ECSQ2Q) !
  • Timerfunctie / Keuze van bedrijfstijd 1-24 uur + Geschikt voor continu gebruik + Twee ventilator / luchtcirculatiestappen (zwak + sterk) !
  • Met geïntegreerde ventilatorkachel, bijvoorbeeld voor koelcellen en om de ontvochtigingsprestaties te verhogen + Met de PLUS X AWARD voor DESIGN en…

FM Calefacción DH-20 Luchtontvochtiger

De DH-20 luchtontvochtiger van FM Calefacción* is ook een compressiedroger waarin een extra verwarmingsfunctie is geïntegreerd. Met 480 watt ligt het stroomverbruik als luchtontvochtiger slechts iets onder de waarde van het Aktobis-model, maar de droogcapaciteit van 20 liter per dag is slechts half zo groot. Daarom is het apparaat alleen geschikt voor het ontvochtigen van ruimtes tot 30 m².

DeLonghi DDS 30 Combi Luchtontvochtiger

Een ander combinatieapparaat is de DDS 30 LuftentfeuchDeLonghi*, die ook een verwarmingsfunctie heeft. In dit model kunnen de luchtontvochtiger en verwarming afzonderlijk worden in- en uitgeschakeld; dat wil zeggen, het is zelfs mogelijk om als een pure ventilatorkachel te werken zonder ontvochtigingsfunctie. Met een droogcapaciteit van 30 liter per dag is deze luchtontvochtiger geschikt voor ruimtes met een volume tot 110 m³ (ca. 44 m²); met een hygrostaatfunctie kunt u een constante luchtvochtigheid instellen. Het stroomverbruik stijgt van 330 W naar 1,3 kW wanneer de verwarming wordt ingeschakeld.