Gezondheidsvoordelen van wildernis- en overlevingstraining

Voordelen-Survival Training

Zelfs stedelingen komen van tijd tot tijd naar de natuur. Of het nu tijdens een wandeling in het bos is, tijdens het skiën of andere buitenactiviteiten. Als de stedelijke infrastructuur wordt verlaten, zullen vroeg of laat de mogelijkheden voor zelfbehoud worden gebruikt. Immers, zelfs een ontspannen wandeltocht kan leiden tot onvoorspelbare gebeurtenissen waarin u op deze vaardigheden moet vertrouwen. Om deze en vele andere redenen wordt wildernis- en overlevingstraining steeds populairder in dit land. Hierin kunnen echter niet alleen de vaardigheden voor zelfbehoud worden verbeterd, maar biedt een dergelijke training ook tal van voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid.

Wildernis- en overlevingstraining: puur natuur

Survivaltrainingen of andere avontuurlijke reizen kunnen nu gemakkelijk worden geboekt op internet. Maar vooral in een survival- of wilderniskamp is de natuur in al zijn facetten te beleven. Het is niet ongewoon om ruw terrein over te steken en een vuur te stoken in het natte bos, terwijl je tegelijkertijd een schuilplaats voor de nacht bouwt. Wildernis- en overlevingstraining is daarom een uitstekende manier om basiskennis en -vaardigheden te leren om zelfs in de natuur veilig te overleven.

Verlaat gewoon je comfortzone

In plaats van op de bank te zitten en te genieten van een pizza terwijl je door Netflix zappen, zullen wildernis- en overlevingstraining de comfortzone verlaten. Want daar zoeken we maar al te graag onze toevlucht in als er iets nieuws ontstaat. Degenen die hun comfortzone nooit verlaten, zullen zich echter niet verder kunnen ontwikkelen en zullen misschien nooit in staat zijn om hun ware potentieel te herkennen en eruit te putten. Vooral voor mentale houding en geestelijke gezondheid bieden wildernis- en overlevingstraining veel voordelen. Want het moderne comfort van de beschaving is ver weg en zo leren de deelnemers zelfstandiger te worden. Dienovereenkomstig kan zelfs in bepaalde crisissituaties sneller en effectiever worden opgetreden.

Verlaat je comfortzone

Ga gewoon de natuur in, zelfs als het ongemakkelijk wordt! (Bron afbeelding: Andrew Neel / pexels.com)

Voordelen voor de geestelijke gezondheid nog meer

Tijdens wildernis- of overlevingstraining zijn alle acties gericht op succes. Vooral in het wild kan falen ernstige gevolgen hebben. Met behulp van de training kan ook een succespsychologie worden ontwikkeld, die uitstekend kan worden gebruikt voor het dagelijks leven. Immers, als iets in de natuur werkt, kan het alleen maar beter worden in de beschaving. Correct gebruikt, stellen overlevingstechnieken deelnemers in staat om ernstige situaties met een koel hoofd en doelgericht aan te pakken. Dienovereenkomstig kan een dergelijke training ook de reactie en aandacht verbeteren, terwijl tegelijkertijd stressmanagementmethoden worden geleerd die iedereen goed kan gebruiken in het dagelijks leven. De voordelen voor de geestelijke gezondheid gaan zelfs zo ver dat zelfs het zelfvertrouwen enorm kan worden verbeterd door een dergelijke training.

Wildernis- en overlevingstraining: boosters voor fysieke gezondheid

Frisse lucht en veel natuur – dit en nog veel meer kunnen de deelnemers bijvoorbeeld verwachten op een overlevingsavontuur. Het gaat echter niet alleen om het ontdekken van de schoonheid van het land, maar vooral om het leren van bepaalde overlevingstechnieken waarmee je in de natuur kunt overleven. Zo kunnen ook het immuunsysteem en de fysieke prestaties worden verbeterd. Twee factoren die helaas veel te vaak worden verwaarloosd in de wereld van vandaag. Want ons immuunsysteem kan zich alleen verdedigen tegen virussen en Co. als het voldoende versterkt is. Naast verschillende vitamines en andere voedingsstoffen kan het immuunsysteem van het lichaam worden verbeterd door te oefenen in de frisse lucht.

Hetzelfde geldt voor fysieke prestaties. Constant zitten in combinatie met gebrek aan beweging heeft een nogal nadelig effect, waardoor de fysieke prestaties gestaag afnemen. Als gevolg hiervan kunnen verschillende hart- of bloedsomloopproblemen optreden, terwijl tegelijkertijd de vorming van vetafzettingen wordt bevorderd. Onze fysieke prestaties omvatten verschillende factoren zoals kracht, uithoudingsvermogen, voeding en slaap. Door middel van wildernis- en overlevingstraining verbeteren deelnemers niet alleen de fysieke prestaties en versterken ze hun immuunsysteem, maar doen ze ook waardevolle kennis op om hun eigen lichaam fit te houden en te zorgen voor voldoende slaap, zelfs in uitzonderlijke situaties. En niet te vergeten de bereiding van voedsel, evenals het vinden van drinkwater.

Wildernis- en overlevingstraining leren belangrijke overlevingstechnieken die veilig toegankelijk zijn in geval van nood. Maar bovenal zorgen deze trainingen ervoor dat de deelnemers zelfs in de moeilijkste stressvolle situaties kunnen vertrouwen op hun capaciteiten. En trouwens, gezondheid kan ook op vele manieren profiteren van deze ervaringen, zodat wildernis of overlevingstraining niet alleen iets te maken heeft met overleven in de vrije natuur.