Goede verwarming in de winter voor een goede luchtkwaliteit

Goede verwarming in de winter voor goede binnenlucht

Wanneer de dagen kouder worden en de eerste sneeuw valt, geven de meeste mensen er de voorkeur aan om te knuffelen met glühwein en peperkoek in hun eigen vier muren en de verwarming hoger te zetten. Regelmatig ventileren kan echter in de winter echt moeite kosten, omdat je in ieder geval voor een paar minuten de troostende warmte moet verliezen of jezelf in een warme deken moet wikkelen. Niettemin de juiste ventilatie in de winter onmisbaar om slechte luchtkwaliteit of zelfs schimmelgroei te voorkomen. Zoals bekend gaan ventilatie en verwarming echter hand in hand, d.w.z. ze moeten een balans vormen voor het optimale binnenklimaat. Dus hoe verwarm je goed in de winter om een optimale luchtkwaliteit te garanderen?

In Duitsland wordt het in de winter echt koud. Een- tot dubbelcijferige mingraden zijn hier niet ongewoon, vooral ’s nachts. Voor het binnenklimaat vormen dergelijke temperaturen echter een echte uitdaging. Wie niet het juiste ritme van ventilatie en verwarming vindt, riskeert schade aan het bouwweefsel, bijvoorbeeld door schimmel of corrosie. Veel mensen worden lui over ventilatie in het licht van koude buitentemperaturen, waardoor vocht niet kan ontsnappen. Een luchtontvochtiger kan een ondersteunend effect hebben, maar niet de reguliere ventilatie vervangen. Want dat zou ook schadelijk zijn voor het binnenklimaat en dus voor de gezondheid van de bewoners. Een goede luchtkwaliteit vereist regelmatig verse lucht, zodat nieuwe zuurstof het appartement binnenkomt en de verrijkte koolstofdioxide en vocht kunnen ontsnappen. Als je echter te veel ventileert – en de kachels aan laat staan – blaas je letterlijk veel geld uit het raam. Dus hoe verwarm je goed in het koude seizoen?

Vuistregel: Beter te veel verwarmen dan te weinig

Als de kamers, inclusief de muren, plafonds en vloeren, te veel afkoelen tijdens ventilatie, kan schimmel ontstaan. In principe moet je daarom in de winter te veel verwarmen in plaats van te weinig. Dit helpt voorkomen dat vocht zich ophoopt op oppervlakken zoals muren of ramen, vooral in slecht geïsoleerde gebouwen of nieuwe gebouwen. Waarom? Want warme lucht kan meer vocht opnemen. Het is dus, om zo te zeggen, “gebonden” en kan geen schade aanrichten in het interieur totdat het de volgende keer dat het wordt geventileerd naar buiten wordt getransporteerd. De taal is van de zogenaamde vochtigheid. Dit geeft aan hoeveel water de lucht kan opnemen, quasi in de vorm van waterdamp. Omdat deze waarde fluctueert afhankelijk van de temperatuur, wordt het ook wel relatieve vochtigheid genoemd. 100 procent relatieve vochtigheid zou bijvoorbeeld betekenen dat de lucht verzadigd is, d.w.z. geen water meer kan opnemen, zodat het overtollige water condenseert – zoals vaak gebeurt op badkamerniveau na het douchen. Dienovereenkomstig kan een kubieke meter lucht

  • bij 0 °C ongeveer vijf g,
  • bij 20 °C ongeveer 17 gram en
  • absorbeer ongeveer 30 gram waterdamp bij 30 °C.

Toch zou het de verkeerde oplossing zijn om in de winter gewoon overmatig te verwarmen, de luchtkwaliteit lijdt immers onder een te hoge kamertemperatuur. Een optimaal binnenklimaat is een temperatuur tussen de 19 en 22 °C afhankelijk van de ruimte en moet een luchtvochtigheid hebben tussen de 40 en 60 procent. Om het binnenklimaat te controleren, wordt het gebruik van een thermometer en hygrometer aanbevolen.

Binnenklimaat: Het hangt af van het individuele gevoel

Deze cijfers zijn indicatieve waarden die het gemiddelde van de bevolking weerspiegelen. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent wordt dan ook door de meeste mensen als prettig ervaren bij de genoemde temperaturen. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan warmer en droger, anderen geven de voorkeur aan koeler en natter. Tot slot heb je je individuele gevoel en moet je het ook volgen. Bovenal veroorzaakt te warme of droge lucht problemen voor de gezondheid van veel mensen: ze worden moe, concentratie en prestaties worden verminderd en ze kunnen keelpijn of hoofdpijn krijgen. Bovendien, als de lucht te droog is, neemt de warmtewaarneming af, d.w.z. de kamertemperatuur wordt als lager ervaren en als gevolg daarvan zet u de kachels waarschijnlijk hoger. Dit kost geld en is niet erg milieuvriendelijk. Daarbij kan het al helpen om een glas water over de kachel te doen of – beter nog – een luchtbevochtiger te kopen en zo de luchtvochtigheid binnen de ideale waarden te houden.

Goede verwarming in de winter – zo gaat dat!

Zoals u kunt zien, is een goede binnenluchtkwaliteit een kwestie van het vinden van de juiste balans tussen verwarming en ventilatie, temperatuur en vochtigheid, vooral in de winter. Als het gaat om verwarming is er ook het financiële aspect, want wie te veel of verkeerd verwarmt, moet hoge kosten voor verwarming accepteren. Om het ruimteklimaat niet volledig in de war te brengen, is het daarom belangrijk om de kamertemperatuur tijdens de ventilatie niet te ver te laten dalen. Schakel tijdens het ventilatieproces natuurlijk de verwarming uit, anders registreert de thermostaat de zinktemperatuur en verwarmt tegen – zoals gezegd: direct uit het raam en met vol vermogen.

De thermostaat leren gebruiken

Terwijl kachels vroeger gewoon aan of uit waren, is er sinds de jaren 1950 in de meeste modellen een thermostaat geïnstalleerd. Deze uitvinding heeft het verwarmen veel eenvoudiger en efficiënter gemaakt. Het fungeert als een temperatuurregelaar en is uitgerust met een temperatuursensor. Door de verwarming op een bepaald niveau aan te zetten, vertel je de thermostaat hoe warm het in de kamer moet zijn. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, wordt het verwarmingsvermogen automatisch verlaagd. Als daarentegen de omgevingstemperatuur daalt – bijvoorbeeld tijdens ventilatie – zet de thermostaat de verwarming weer hoger en warmt deze met volle kracht op totdat de gewenste temperatuur weer is bereikt. Dit werkt echter alleen als er een overeenkomstig moderne thermostaat is geïnstalleerd en u deze correct gebruikt.

Installeer indien nodig moderne thermostaten, die u kunt programmeren. Dit zorgt voor een optimale kamertemperatuur ook wanneer je niet thuis bent op het werk, op vakantie of om andere redenen. Daarnaast moet u natuurlijk weten wat de individuele nummers op de thermostaat van de kachel betekenen:

  • Ster of maan: vorstbescherming met ongeveer vijf graden
  • Niveau 1: ongeveer 12° C
  • Niveau 2: ongeveer 16° C
  • Niveau 3: ongeveer 20° C
  • Niveau 4: ongeveer 24° C
  • Niveau 5: ongeveer 28° C

Verdere tips voor efficiënte en zuinige verwarming in de winter

Een thermostaat helpt je dus om ook in de winter de luchtkwaliteit op een hoog niveau te houden en zo efficiënt mogelijk te verwarmen, dus milieuvriendelijk en kostenbesparend. Zo kunt u schimmel preventief voorkomen en profiteren van een gezond binnenklimaat. Er zijn echter nog andere factoren waar u op moet letten bij het goed verwarmen in de winter:

  • Ventileer de radiatoren aan het begin van het stookseizoen en op regelmatige tijdstippen.
  • Houd de radiatoren vrij, dus zet er geen meubels voor en trek gordijnen opzij.
  • ’s Nachts de rolluiken laten zakken om de warmte beter in de kamer te houden en zo de kachels te kunnen laten zakken.
  • Sluit indien nodig ramen en deuren af.

Het kan ook zinvol zijn om oude of slecht geïsoleerde gebouwen extra te isoleren of zelfs fundamenteel te renoveren. Als u huurt, kunt u hierover contact opnemen met de verhuurder, omdat hij verantwoordelijk is voor de goede werking van de verwarming. Als u daarentegen een woning bezit, heeft u mogelijk verschillende subsidies beschikbaar voor een dergelijke energiezuinige renovatie of modernisering van het verwarmingssysteem.