Houtkachel om te draaien: rondom goed!

Open haard om te draaien

Misschien wil je niet altijd op dezelfde plek zitten als je geniet van een gezellige avond met uitzicht op het vuur in je open haard? Dan kan een houtkachel om te draaien precies de juiste kachel voor u zijn. Als de kachel kan worden gedraaid, verplaatst deze de verbrandingskamer met het kijkvenster, zodat u het vuur tot op zekere hoogte in uw richting kunt draaien. Een houtkachel om te draaien heeft echter nog een ander voordeel, maar ook een nadeel. Dit artikel vertelt je waar je op moet letten bij het kopen van de kachel. Daarnaast presenteert hij drie goede kachels om te draaien.

Draaibare kachels: voor- en nadelen

Roterende kachels staan ofwel op een platenspeler, die je soms apart moet kopen, ofwel ze hebben een geïntegreerde draaifunctie. Een houtkachel om te draaien is niet alleen flexibeler dan andere kachels als het gaat om het kijken naar het vuur. De stralingswarmte van de oven kan ook in verschillende richtingen worden gericht.

De verschillende kachels voor het draaien verschillen echter in hoe ver ze daadwerkelijk kunnen worden gedraaid: bij sommige is de rotatiehoek “slechts” 90 graden, terwijl andere volledig 360 graden kunnen worden gedraaid. Volledig draaibare varianten hebben echter alleen zin als de kachel zich in het midden van de installatieruimte bevindt.

Trouwens, als een kachel kan worden gedraaid, is deze meestal heel gemakkelijk te verplaatsen: een grote inspanning is niet nodig. Het nadeel van een kachel voor het draaien kan zijn dat je beperkter bent bij het aansluiten van de kachelpijp. Ten slotte mag de kachelpijp de rotatiefunctie van de kachel niet schaden.

Veel kachels om te draaien hebben daarom een aansluiting voor een schoorsteenpijp die naar boven leidt. Een toevoerluchtleiding voor ruimte-luchtonafhankelijke werking kan ook worden aangesloten op een aantal roterende ovens. In sommige gevallen is een aansluiting op de achterwand van de oven ook mogelijk. In ieder geval moet u zich van tevoren informeren over hoe u de vereiste leidingen op de oven kunt aansluiten, zodat de rotatiefunctie volledig behouden blijft.

Let op de veiligheidsafstand

Er is een speciaal kenmerk van de kachel voor het draaien van de veiligheidsafstanden naar brandbare materialen, die door de fabrikanten zijn gespecificeerd. De opgegeven veiligheidsafstand is de grootste voor alle kachels aan de voorzijde. Als een kachel echter kan worden gedraaid, moeten vergelijkbare of even grote afstanden mogelijk ook zijdelings of zelfs aan de achterzijde worden aangehouden. Ten slotte kan elke kant met een 360 graden draaiende kachel de voorkant van de kachel worden door te draaien. Bij beperkt roterende kachels kan dit in ieder geval aan de zijkanten.

Daarom definieert de fabrikant Justus bijvoorbeeld een veiligheidsafstand van 800 millimeter voor zijn 110 graden roterende kachel aan de zijkanten en voor de voorkant, terwijl 200 millimeter voldoende is voor het achterste gedeelte van de kachel. Ter vergelijking: Bij de niet-roterende Justus Island 5 kachel is alleen de veiligheidsafstand naar voren 800 millimeter, terwijl 200 millimeter naar de zijkant en achterkant voldoende is.

Roterende kachels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan varianten

De meeste roterende kachels presenteren zich in een modern design. Sommige hebben een onbedekte zwarte stalen behuizing, anderen hebben keramische bekleding zoals de Alicante kachel van Fireplace * of een gemaakt van zandstenen bekleding. Sommige zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder speksteen, die de warmte bijzonder goed vasthoudt. Daarnaast zijn er roterende opslagverwarmers met interne opslagelementen. Houd er echter rekening mee dat deze interne elementen de oven zwaarder maken. Dit kan het moeilijker maken om te roteren. De volgende vragen kunnen belangrijk zijn bij het kopen van een houtkachel om te draaien:

  • Kamer lucht afhankelijk of kamer lucht onafhankelijk? Het verschil tussen kamer-lucht-afhankelijke en kamer-lucht-onafhankelijke kachels is al kort genoemd. Ruimteluchtafhankelijken onttrekken de lucht voor het verbrandingsproces aan de installatieruimte. Dit kan soms voor problemen zorgen. Bij twijfel moet u dit van tevoren met een schoorsteenveger bespreken.
  • Passen de ovenafmetingen? Er is al gezegd dat je vooral moet letten op veiligheidsafstanden wanneer een kachel draaibaar is. Maar die zijn er natuurlijk wel.De afmetingen van de kachel (hoogte/breedte/diepte) zijn belangrijk om te bepalen of de kachel in de inbouwruimte past om te draaien.
  • Hoe krachtig moet de oven zijn? De nominale warmteafgifte in kilowatt (kW) staat voor het vermogen van een houtkachel. Een andere nuttige maatregel om het verwarmingsvermogen te evalueren is de verwarmingscapaciteit van de ruimte (in m² of m³).
  • Hoe zit het met energie-efficiëntie? Houtkachels behoren over het algemeen tot de energie-efficiëntieklasse “A” of “A+”. Het rendement is ook zinvol: hoe hoger het is, hoe beter de roterende kachel de warmte-energie van de brandstof omzet in warmte.
  • Is een permanente brand mogelijk? Continu brandende kachels kunnen worden verwarmd met hout en kolen. U kunt bijzonder lang opwarmen nadat u de laatste brandstof aan de verbrandingskamer hebt toegevoegd.
  • Draaibaar en waterhoudend? Aan de andere kant zoekt men tevergeefs naar een waterdragende kachel om te draaien: waterdragende kachels verwarmen water naast de lucht, die op zijn beurt het verwarmings- of drinkwater in een centraal systeem verwarmt. Dit vereist een aansluiting voor het water, dat op zijn beurt niet of slechts met moeite compatibel is met de roterende functie van de kachel.

Drie goede kachels om te draaien

De volgende drie kachels om te draaien behoren tot de aanbevolen apparaten.

Houtkachel Seeland van Justus

De Seeland kachel van Justus is een modern ontworpen roterende kachel met een combi afdekplaat boven de verbrandingskamer. Deze kachel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: met onbedekt zwart staal, met een body van zwart staal en een bekleding van zandsteen of speksteen, maar ook met een gietgrijze stalen behuizing en een speksteenbekleding.

De Seeland van Justus heeft de energie-efficiëntieklasse “A+”. Het heeft een nominale warmteafgifte van 5 kW, een ruimteverwarmingscapaciteit van 88 kubieke meter en een rendement van meer dan 80 procent. Deze kachel kan tot 110 graden gedraaid worden. De hoogte zonder kuip is 980 en met 1011 millimeter. Het is 523 millimeter breed en 413 millimeter diep. Daarin kun je logs van maximaal 30 centimeter lang verbranden. Bijzonder is de drievoudige luchtstroom voor een bijzonder efficiënte verbranding en automatische ruitenspoeling.

Houtkachel Fortuna van La Nordica-Extraflame

Met een nominale warmteafgifte van 7 kW en een ruimteverwarmingscapaciteit van 200 kubieke meter is de Fortuna uit La Nordica-Extraflame krachtiger dan de Seeland uit Justus. Maar het heeft ook de neiging om duur te zijn. De afmetingen reiken tot 1267 x 526 x 505 millimeter (hoogte/breedte/diepte). Het heeft een energie-efficiëntieklasse: “A”. Net als de Seeland van Justus kan ook deze kachel gedraaid worden: 45 graden naar links of rechts.

Deze ronde en modern ontworpen kachel om te draaien is visueel aantrekkelijk, niet in de laatste plaats vanwege de prachtige majolica-bekleding. De Fortuna is een type 1 kachel (met zelfsluitende verbrandingskamerdeur). Daarom is het niet uitgesloten dat u het kunt aansluiten op een schoorsteen waarop andere haarden al zijn aangesloten. Essendoos, trillend rooster en geïntegreerde ruitenspoeling vereenvoudigen het reinigen van de oven, die een rendement van 80,4 procent heeft.

Kachel Koza AB S/N/O van Kratki

De kachel Koza AB S/N/O behoort tot de productserie Koza AB van de Poolse fabrikant Kratki. De oven heeft een behuizing van zwart gelakt staal en heeft een nominale warmteafgifte van 8 kW. De ruimteverwarmingscapaciteit moet maximaal 105 vierkante meter zijn, afhankelijk van de isolatie van het huis. De verbrandingskamer is bekleed met een soort chamotte. Deze kachel, die behoort tot energie-efficiëntieklasse “A”, kan 360 graden worden gedraaid. De houtkachel voor het draaien heeft een hoogte van 1125 millimeter. Hij is 528 millimeter breed en 422 millimeter diep en je kunt hem aansluiten op een externe luchttoevoer. Naast een maximale lengte van 25 centimeter kan bruinkool als brandstof worden gebruikt.