Maaltijd! Houtkachel om te koken. Houtkachel met bakvak.

Veel mensen kopen een kachel omdat ze houden van flikkerende vuren en het heerlijke vlammenspel in de verbrandingskamer. Anderen waarderen de houtkachel vooral als warmtebron. Waarschijnlijk kopen echter maar heel weinig mensen een fornuis om te koken en te bakken. Kook- en bakfuncties zijn daarom meestal niet de belangrijkste reden om een fornuis te kopen. Als bijkomend voordeel zijn deze functies echter soms welkom in kachels. Het volgende artikel vertelt u waar u op moet letten bij het kopen van een fornuis met bakvak of kookfaciliteiten. Daarnaast laat hij je kennismaken met drie kachels met bakvak of kookplaat.

Houtkachel met bakvak: of met … Opwarmend compartiment?

Op de markt vindt u verschillende kachels die de gegenereerde warmte gebruiken om te koken en te bakken of om eten of drinken warm te houden. Zo is de “Ester Forno Evo*” van La Nordica-Extraflame een houtkachel met een bakvak. Het bevindt zich boven de verbrandingskamer en kan worden afgesloten door een deur met een kijkvenster.

De temperatuur in de bakkamer kan worden beïnvloed door middel van de verbrandingsluchttoevoer. Bakrek en vetpan kunnen zowel op de onderste (hoge cake, groot gebraad) als op het midden (platte cakes) en de bovenste verdieping (gegratineerd) worden geplaatst. De Isotta con Cerchi Evo* – ook van La Nordica-Extraflame – is een houtkachel om te koken met een kookplaat boven de verbrandingskamer. En de luchtonafhankelijke Flok 2.0-kachel van Austroflamm* heeft een open opwarmvak voor warme dranken boven de verbrandingskamer.

Natuurlijk zijn er ook apparaten met een gecombineerde kook-/bakfunctie. Een voorbeeld hiervan is de Comfort KF kachel* met bakvak en kookplaat van Victoria. Prijzen voor een fornuis met bakvak beginnen op Amazon bij minder dan 500 euro. Je kunt ook kiezen voor kachels met bakvakken, waarvoor je enkele 1000 euro betaalt.

Waar heb je je kachel voor nodig?

Als u geïnteresseerd bent in een fornuis met geïntegreerde functie voor drankjes of eten, moet u zich in een eerste stap afvragen welke functie u specifiek zou willen hebben: bakken, koken, gewoon opwarmen of een combinatie van deze functies? Als je wilt bakken, kun je het beste kijken naar de grootte van de oven: biedt deze zelfs voldoende ruimte voor wat je erin wilt bereiden? Vraag jezelf daarnaast af welke andere taken je nieuwe kachel voor je moet overnemen, welke voor jou bijzonder belangrijk zijn en welke nogal onbelangrijk zijn. Een paar suggesties.

Esthetiek en gezelligheid

Een kachel is bijna altijd een zeer zichtbaar element in het ontwerp van een huis. De optiek is daarom in de zeldzaamste gevallen volstrekt onbelangrijk. Toch heeft het – afhankelijk van individuele voorkeuren – een ander belang. Het uiterlijk wordt beïnvloed door de stijl van de kachel en de materiaalkeuze. Kortom, kachels kunnen worden onderscheiden met een duidelijk modern en met een sierlijk retro-ontwerp.

Ook belangrijk is het zicht op de brand. Degenen die graag gezellige avonden doorbrengen op hun fornuis met bakvak geven meestal de voorkeur aan de kachel met een groot voorraam, waardoor een bijzonder goed zicht op het vuur mogelijk is. Aantrekkelijk is eventueel ook een kachel, die naast het voorraam één of twee zijruiten heeft. Als, naast de kook- of bakfunctie, de gegenereerde warmte belangrijker voor u is dan esthetiek, verplaatst de grootte van het kijkvenster naar de achtergrond als aankoopcriterium.

Wat wil je verwarmen?

Is het voor u voldoende als uw fornuis geschikt is om te koken en de installatieruimte extra verwarmt? Dan is een relatief eenvoudige luchtgeleide kachel voldoende. Wilt u echter meerdere ruimtes centraal verwarmen met één kachel, dan is een waterdragend fornuis met bakvak zoals de Prity FGW15* een optie.

Deze kachel verwarmt niet alleen lucht. Het verwarmt ook water, waardoor een deel van de gegenereerde warmte in de centrale verwarming wordt gevoerd. De FGW15 is een type 2 kachel waarbij de deur naar de verbrandingskamer niet automatisch sluit. U mag dergelijke kachels niet aansluiten op schoorstenen waarop andere open haarden al zijn aangesloten (meerdere bezetting). Als u uw kachel met bakvak wilt aansluiten op een schoorsteen met meerdere bezettingen, moet u kiezen voor een kachel van type 1Iden.

De voorstelling moet passen bij: Het is belangrijk om een geschikte nominale warmteafgifte in kilowatt (kW) en een geschikt ruimteverwarmingsvermogen (in m³ of, zeldzamer, in m²) te hebben om de kamergrootte die u met uw kachel wilt verwarmen, daadwerkelijk te verwarmen. Wil je de warmte zo lang mogelijk vasthouden zonder nieuwe brandstof toe te voegen, dan kun je kiezen voor een houtkachel met warmteopslagbekleding van speksteen. Door de speksteen kan het echter iets langer duren voordat uw fornuis met bakvak de installatieruimte verwarmt. Een voorbeeld van zo’n fornuis met bakvak en warmteopslagbekleding is de LO-324 Prio van Lotus*.

Altijd belangrijk: energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie moet een rol spelen bij elke aankoop van een kachel. Een maatstaf om op te letten is efficiëntie: hoe hoger, hoe beter. Let ook op de energie-efficiëntieklasse van de kachel. Theoretisch zijn klassen van “G” (slecht” tot “A+++” (uitstekend) mogelijk. Houtkachels bereiken echter een maximum van “A +”. De klasse mag niet slechter zijn dan “A”. Pelletkachels komen soms tot “A++”.

Drie uitstekende kachels met bakvak

De volgende drie kachels met bakvak zijn aanbevolen apparaten, waarvan de aankoop een goede beslissing is.

Kachel FGW15 van Prity

De kachel FGW15 van Prity is vrij laag met een hoogte van 930 millimeter. Hij is 570 millimeter breed en 530 millimeter diep. Het fornuis met oven is waterhoudend. Het kan dus naast de lucht ook water verwarmen, wat op zijn beurt warmte bijdraagt aan de cv-installatie. Het nominale vermogen van de FGW15 is 19,4 kW (14 kW aan de waterkant). Het rendement van de oven bereikt 76,4 procent. Het ovencompartiment heeft een geïntegreerde oventhermometer om de baktemperatuur te regelen en de asbak en de geïntegreerde ruitenspoeling vereenvoudigen het reinigen van dit fornuis met bakvak.

Comfort KF kachel van Victoria

De Comfort KF van Victoria is een fornuis met bakvak en tegelijkertijd een fornuis om te koken, omdat het ook een kookplaat heeft. Met zijn tegelbekleding presenteert het zich in een overtuigend ontwerp. De tegelkachel heeft de energie-efficiëntieklasse “A” en heeft een nominale warmteafgifte van 10 kW. Het rendement is ongeveer 76 procent, het verwarmingsoppervlak ongeveer 85 vierkante meter. De oven meet 970 x 582 x 570 mm (hoogte/breedte/diepte). Net als de FGW15 heeft de Comfort KF een geïntegreerde oventhermometer, een geïntegreerde voorruitspoeling en een ascompartiment. Het is ook een type 2 kachel (zonder zelfsluitende verbrandingskamerdeur).

Houtkachel Ester Forno Evo van La Nordica-Extraflame

Met een hoogte van 1300 millimeter is de Ester Forno Evo van La Nordica-Extraflame aanzienlijk hoger dan de andere twee gepresenteerde ovens. De breedte is 540 millimeter, de diepte is 478 millimeter. Het modern vormgegeven fornuis met bakvak (22 liter volume) heeft een relatief hoog warmteopslagpotentieel met een 60 millimeter dikke en rechttoe rechtaan speksteenbekleding.

De nominale warmteafgifte van de kachel is 8,2 kW, de ruimteverwarmingscapaciteit is 235 kubieke meter en het rendement is 86,7 procent. De uitrusting omvat afzonderlijke primaire, secundaire en tertiaire luchttoevoer, die een bijzonder efficiënte verbranding mogelijk maakt, evenals voorruitspoeling. De Ester Forno Evo van La Nordica-Extraflame is een type 1 kachel en heeft de energie-efficiëntieklasse “A+”.