Houtkachels voor hout en pellets: de voordelen van hybride kachels

Houtkachel voor hout en pellets

Er zijn houtkachels voor houtblokken (hout) en pelletkachels die op houtpellets draaien. Beide varianten hebben hun voordelen en wie voor het ene apparaat kiest, doet afstand van de voordelen van het andere. Dat… Is dit altijd zo? Nee. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Je kunt ook kiezen voor een houtkachel die je met hout kunt gebruiken. en pellets en combineert de voordelen van beide kachels. Dergelijke ovens worden soms hybride ovens of combi-ovens genoemd. Het volgende artikel laat u de voordelen van houtkachels en pellets zien, welke criteria u moet overwegen bij het kopen van een dergelijke kachel en het zal u kennis laten maken met twee varianten van een houtkachel voor hout en pellets, waarvan u de aankoop moet overwegen.

Voordelen van pellets. Voordelen van logs

Wat in het voordeel spreekt van de houtkachel met boomstammen is dat het flikkerende vuur erin bijzonder gezellig en romantisch is. Pelletkachels daarentegen hebben een vlampatroon dat veel mensen minder aantrekkelijk vinden. Qua prijs hebben houtkachels ook een voordeel. Hoewel de prijs van een kachel afhankelijk is van tal van factoren, is een houtkachel vaak goedkoper dan een pelletkachel met vergelijkbare prestaties en energie-efficiëntie.

Bovendien zijn er geen elektriciteitskosten voor houtkachels, terwijl pelletkachels meestal elektriciteit verbruiken (er zijn uitzonderingen). En nog een voordeel: u kunt boomstammen (bedekt) grotendeels buiten opslaan en slechts kleine hoeveelheden in huis bewaren, zodat het droogt voordat het wordt verbrand. Voor pellets heb je een opslagruimte nodig. Boomstammen nemen echter een grotere opslagruimte in beslag dan de relatief kleine houtpellets.

Voordelen van de pelletkachel

Hoe meer de kachel draait om warmte en comfort en hoe minder om een gezellige sfeer, hoe meer de pelletkachel op de voorgrond treedt.

  • Vaak hogere efficiëntie: Pelletkachels zijn over het algemeen efficiënter dan houtkachels. Dit betekent dat ze beter gebruik maken van de thermische energie in de brandstof. Dit is bijvoorbeeld te zien in de Aduro H1, een kachel voor hout en pellets. Met boomstammen haalt het een rendement van 81 procent, terwijl het bij houtpellets 87 procent haalt.
  • Automatische brandstoftoevoer mogelijk: In een pelletkachel is er een semi-automatische brandstoftoevoer. Het leidt houtpellets van de pelletcontainer naar de verbrandingskamer. Sommige kachels hebben ook een volautomatische brandstoftoevoer, waardoor pellets rechtstreeks vanuit de opslagruimte in de verbrandingskamer terechtkomen.
  • Programmeren: Veel pelletkachels kunnen zo worden geprogrammeerd dat ze automatisch op vaste tijden starten. Dit werkt niet met een houtkachel.
  • Afstandsbediening: Veel pelletkachels kunnen op afstand worden bediend. Naast bediening met een afstandsbediening kunnen sommige pelletkachels ook met behulp van een app worden bediend.
  • Financiering: Als u een pelletkachel koopt, kunt u mogelijk subsidies krijgen van het Federal Office of Economics and Export Control (BAFA).

De kachel voor hout en pellets combineert de voordelen

Een houtkachel voor hout en pellets biedt u een romantische open haard indien nodig, en op andere momenten het comfort van een pelletkachel. Het kan op beide houtbrandstoffen draaien. Vaak is een snelle overgang van werking met de ene naar werking met het andere type brandstof mogelijk. Het productaanbod voor houtkachels en pellets is echter kleiner dan voor pure houtblokken. of Pelletkachels. Merken die dergelijke kachels aanbieden zijn bijvoorbeeld Aduro, Rika en Lohberger.

Combi-ovens, hybride ovens: aankoopcriteria

De aankoopcriteria voor een kachel zijn altijd afhankelijk van het doel waarvoor deze voornamelijk bedoeld is. Als het is om voornamelijk atmosfeer te creëren door een flikkerend vuur, zijn gegevens voor de prestaties van de hybride oven niet zo belangrijk. Over het algemeen is het echter de vraag of je echt een kachel nodig hebt voor hout en pellets of dat een zuivere houtkachel voldoende is.

Als de warmteproductie van de kachel belangrijk is, moet u letten op kacheleigenschappen zoals dDe nominale warmteafgifte in kilowatt (kW) en het ruimteverwarmingsvermogen. De ruimteverwarmingscapaciteit geeft aan hoeveel kubieke meter (zelden vierkante meter) ruimteoppervlak u kunt verwarmen met de combikachel. Verdere aankoopcriteria:

Afmetingen en veiligheidsafstanden

Let op de afmetingen van de oven en informatie over de veiligheidsafstanden die u met de hybride oven moet aanhouden tot brandbare materialen. Overweeg of de kachel voor hout en pellets voldoende ruimte heeft in de installatieruimte. Houd er ook rekening mee dat u de rookafvoer moet plannen, die ook ruimte in beslag neemt.

Gemak

Vooral bij de pelletkachelfunctie verschilt het gebruiksgemak van hybride kachels. Bijzonder gebruiksvriendelijk zijn op afstand bestuurbare varianten, die je met een afstandsbediening of app kunt instellen.

Efficiëntie- en energie-efficiëntieklasse

Uitspraken over de energie-efficiëntie van een kachel worden mogelijk gemaakt door de karakteristieke waarden “efficiëntie” en “energie-efficiëntieklasse”. De mogelijke energie-efficiëntieklassen variëren van “G” (slecht) tot “A++” (optimaal), waarbij een houtkachel voor hout en pellets meestal de klassen “A” of “A+” behaalt. Zuivere pelletkachels behoren soms tot klasse “A++”.

Twee goede kachels voor hout en pellets

De volgende twee kachels voor hout en pellets zijn aanbevolen apparaten van het bekende merk Aduro.

Houtkachel H1 van Aduro

De H1 is een hybride oven van de Deense fabrikant Aduro A/S. Het heeft de energie-efficiëntieklasse “A +” en wordt bekroond: Voor zijn hybride kachels ontving Aduro A / S in 2018 de European Environmental Award voor Deense bedrijven in de categorie “Duurzame producten en aanbiedingen”. De 1200 mm hoge, 500 mm brede en 508 mm diepe kachel voor hout en pellets presenteert zich in een aantrekkelijk en modern kachelontwerp. Het mogelijke 180 graden beeld van het vlammenspel is aantrekkelijk.

Volgens de fabrikant is de nominale warmteafgifte van de oven ongeveer 7 kW. Het verwarmde oppervlak bereikt een maximum van 140 Vierkante meter, het rendement 81 procent (boomstammen) en 87 procent (pellets). Een externe luchttoevoer is mogelijk met deze hybride oven. De H1 van Aduro is programmeerbaar. Het kan automatisch starten of uitschakelen op geprogrammeerde tijden en kan handmatig of via smartphone of tablet worden bediend.

Houtkachel H2 van Aduro

De twee kachels H1 en H2 van Aduro verschillen nauwelijks. In beide gevallen werkt de kachel met hout en pellets. Beide apparaten hebben dezelfde nominale warmteafgifte, hetzelfde rendement en dezelfde ruimteverwarmingscapaciteit. Beide kunnen via de app worden bediend en geprogrammeerd. De afmetingen en energie-efficiëntieklasse zijn ook hetzelfde. Het verschil: De Aduro H2 heeft slechts één voorruit, maar geen zijruiten. Het zicht op de brand is daardoor beperkter. Hiervoor zijn de nodige veiligheidsafstanden tot brandbare materialen aan de zijkanten kleiner dan bij de H1. Je kunt de H2 dus ook plaatsen waar geen ruimte is voor de H1.