Infraroodverwarming 2023: test, technologie en criteria – de beste infraroodverwarmingen in vergelijking

Niet alle infraroodverwarmers zijn hetzelfde. Hoewel het een verwarmingssysteem is dat is gebaseerd op dezelfde manier van werken, zijn er nog steeds enkele verschillen tussen de individuele modellen die u moet overwegen voordat u een dergelijke kachel koopt.

Welke bedrijfsmodus: gas of elektriciteit?

In principe kunnen warmteopwekkende infraroodapparaten worden bediend met zowel gas als elektriciteit. Voor de keuze van de bedrijfsmodus is de locatie van de radiator echter bepalend. Hoewel elektrische verwarming wordt aanbevolen voor regelmatige binnenverwarming, moet u een infraroodverwarming op gas gebruiken bij het verwarmen van buitenoppervlakken.

Gas infrarood verwarmingen zijn ideaal voor buitenverwarming vanwege hun snelle en efficiënte warmte. Bovendien zijn de gasgestookte kachels meestal radiatoren en geen infraroodverwarmingspanelen, zoals het geval is bij de meeste elektrische kachels. Hierdoor kunnen de gastoestellen uiterst flexibel worden opgesteld op het terras of in de tuin. Voor de meeste gas infrarood kachels heb je niet eens een gasleiding nodig, omdat ze worden bediend met behulp van een gasfles.

Zelfs overdekte ruimtes, zoals een tuintent of een onverwarmde werkplaats, kunnen worden verwarmd met gas infrarood stralingsverwarmers. Het is echter belangrijk dat de verwarmde plaats een constante toevoer van frisse lucht heeft. De verbranding verwijdert zuurstof uit de kamer, zodat het gebruik van gas-infraroodverwarmers in het huis sterk wordt afgeraden.

Juist vanwege het veiligheidsaspect moet u zeker vertrouwen op een elektrisch aangedreven infraroodverwarming in gesloten interieurs. Hoewel het lekken van gas binnenshuis snel kan leiden tot verwoestende ongevallen, kunt u dit risico vermijden met een elektrische kachel.

Welk ontwerp? – Beeldverwarming of wit paneel

Bij het vergelijken van beeldverwarming versus verwarming zonder motief, hangt het vooral af van uw persoonlijke smaak en de inrichting van de betreffende ruimte waarin de kachel moet worden geïnstalleerd. Heb je het liever simpel in huis? Dan is een onbedrukte infraroodverwarming in het wit waarschijnlijk iets voor jou.

Als de platte kachel echter tegelijkertijd een indrukwekkend meubelstuk moet worden, kunnen we een fotoverwarming aanbevelen. In dit geval is het belangrijk dat u zich informeert over de beeldkwaliteit van het bijbehorende model in beoordelingen en onze test voordat u koopt, zodat u uiteindelijk geen vervelende verrassingen te wachten staat.

Een ander alternatief zijn overschilderbare infraroodverwarmers. U kunt deze dus op de juiste doe-het-zelf-manier artistiek aanpassen aan de betreffende kamer en ze naar wens ontwerpen.

Welk materiaal is geschikt voor infraroodverwarming?

Infraroodverwarmers gebruiken heel verschillende materialen, waarbij kachels van metaal, keramiek en plastic de meest voorkomende zijn. In principe zijn alle gangbare materialen geschikt voor warmteafvoer, zodat een verdeling in “beter” en “slechter” hier niet mogelijk is. Toch zijn er ook enkele verschillen op dit gebied waar u zich bewust van moet zijn. Terwijl kachels van bijvoorbeeld staal, metaal, glas en keramiek zeer snel worden opgewarmd, duurt de warmteontwikkeling langer in een model van natuursteen. In ruil daarvoor kunnen ze de warmte langer opslaan dan andere verwarmingsmodellen.

In deze tabel vindt u een overzicht van de meest voorkomende materialen en hun eigenschappen:

Hoeveel watt heb ik nodig voor mijn kamergrootte?

Een ander fundamenteel onderscheidend kenmerk van infraroodverwarmers is het wattage van de verwarmingssystemen. In de regel ligt het wattagebereik van de kachels tussen 350 watt en 1.200 watt.

Bij het vergelijken van het infrarood verwarmingsvermogen geldt het principe dat bij toenemende omvang van de te verwarmen ruimte ook het wattage moet toenemen. Prestaties en kamergrootte zijn dus direct gerelateerd. Als een geschatte basisregel, moet u een verwarmingsvermogen van 6.000 watt plannen voor 100 vierkante meter leefruimte, wat overeenkomt met 10 infraroodverwarmers met elk 600W of 4 kachels met elk 1.500W.

Bereik van de infraroodverwarming: Hoe ver straalt de warmte uit?

Het verwarmingsvermogen heeft ook een directe invloed op het bereik van de stralingswarmte. De verschillen zijn echter vrij klein. Terwijl een infraroodverwarming met eenhet lage wattage heeft meestal een bereik van maximaal 2,5 meter, de hitte van een krachtig model kan oplopen tot 4 meter.

Om een optimaal aangenaam gevoel van warmte te creëren, raden we een afstand van 1,5-2,5 meter tot de kachel aan. Daarom moet u voor grote ruimtes ook verschillende kachels met een laag wattage overwegen in plaats van slechts één krachtige kachel.

Waar te monteren? De ideale locatie: muur of plafond?

Bij het vergelijken van de installatiemethode hebben beide varianten voordelen. Wanneer de infraroodverwarming bijvoorbeeld aan de muur wordt gemonteerd, kan deze ook als kamerdecoratie worden gebruikt. Als het daarentegen aan het plafond wordt geplaatst, profiteert u niet alleen van zonachtige warmte van bovenaf, maar kiest u ook voor ruimtebesparende en discrete positionering.

Grootte en gewicht: Wat zijn de afmetingen van een infraroodverwarming?

De klassieke infraroodverwarmers zijn flat heaters van de maat 50 x 40 x 1cm tot de maat 60 x 100 x 1cm. Buiten dit maatbereik zijn er slechts een paar modellen van dit type kachel, maar u moet er natuurlijk voordat u koopt voordat u koopt dat uw gewenste model ook op zijn bestemming past.

Met betrekking tot het gewicht speelt, zoals reeds vermeld, ook het materiaal van de kachel een rol. Terwijl ultralichte infraroodverwarmers 1,5 tot 4 kilogram wegen, wegen modellen in het middelzware bereik 4 tot 7 kilogram en de zwaarste modellen kunnen zelfs tot 25 kilogram wegen.

Beschermingsklassen: Wat betekenen de veiligheidsnummers?

Elke infraroodverwarming in Duitsland moet worden voorzien van een IP-code bestaande uit twee cijfers volgens DIN EN 60529. De afkorting IP staat voor “International Protection”. De kengetallen geven informatie over de bescherming tegen contact, stof en water, zodat u in één oogopslag een beeld krijgt van de robuustheid van de betreffende kachel. De beschermingsklassecode is meestal duidelijk zichtbaar op de verwarmingsbehuizing en kan gemakkelijk worden geïdentificeerd door de toevoeging IP.

Hier kunt u ontdekken wat elke sleutelfiguur betekent:

Tabel met beschermingsklassen: 1.

Tabel met beschermingsklassen: 2e codenummer

Geschikt voor vochtige ruimtes: infraroodverwarming in de badkamer?

Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer komt het schimmelwerende effect van infraroodverwarming om de hoek kijken. Door de oppervlakteverwarming van het verwarmingssysteem worden muren en vloeren sneller gedroogd, wat schimmelgroei kan voorkomen. Dit is vooral belangrijk in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, omdat ze over het algemeen gevoeliger zijn voor schimmel.

Het gebruik van een infraroodverwarming in vochtige ruimtes is daarom heel handig. Zorg er echter voor dat het bijbehorende model ook geschikt is voor gebruik in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid. Dit is het geval voor de meeste exemplaren, maar u moet altijd op veilig spelen op basis van de IP-beschermingsklassecode van de kachel. Voor gebruik in vochtige ruimtes moet het tweede cijfer van dit punt ten minste 4 zijn.