Slechte luchtkwaliteit in India

Luchtvervuiling-India

Mumbai, India (Bron: Balaji Srinivasan / istockphoto.com)

India is een populaire bestemming vanwege de prachtige natuur, de rijke hindoeïstische cultuur en de heerlijke Indiase keuken. Maar India heeft ook een keerzijde, namelijk de slechte luchtkwaliteit door zware luchtvervuiling. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om je reis naar India zoveel mogelijk voor te bereiden en de impact van de slechte lucht te minimaliseren. Zo moet je voor je vertrek een visum India aanvragen, anders kun je er niet in en kun je het beste een gebitsbeschermer met filter meenemen zodat de vervuilde lucht een beetje gereinigd wordt voordat je deze inademt.

Wat is luchtvervuiling?

Luchtvervuiling is een ernstige verslechtering van de luchtkwaliteit en treedt op wanneer een grote hoeveelheid (schadelijke) stoffen in de lucht vrijkomt. De stoffen die luchtvervuiling veroorzaken zijn allemaal in verschillende mate schadelijk voor de menselijke, dierlijke en natuurlijke gezondheid. Deze stoffen kunnen gassen, fijne of ultrafijne stofdeeltjes of biomoleculen uit menselijke en natuurlijke bronnen omvatten.

Luchtvervuiling is zo schadelijk voor de menselijke gezondheid dat je er ernstig ziek van kunt worden. Alle verschillende stoffen en deeltjes die samen een slechte luchtkwaliteit veroorzaken, hebben elk hun eigen negatieve effecten op de menselijke gezondheid. Als er te veel schadelijke deeltjes in de lucht zweven, kunt u last krijgen van longongemakken en ademhalingsproblemen. Het inademen van te veel vervuilde lucht kan echter ook leiden tot hart- en vaatziekten en zelfs de dood.

Hoe ernstig is de luchtvervuiling in India en welke maatregelen worden er genomen?

New Delhi is niet alleen de hoofdstad van India, maar ook de hoofdstad van de slechte luchtkwaliteit. New Delhi heeft de meest vervuilde lucht ter wereld en er worden regelmatig strenge maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van bewoners, vooral kinderen, te beschermen.

Vorig jaar was het aantal fijnstofdeeltjes in de Indiase lucht extreem hoog. De gemeten hoeveelheid was vier keer hoger dan de toegestane waarde die door de Wereldgezondheidsorganisatie was vastgesteld. Dit leidde tot ernstige gezondheidsproblemen, vooral bij veel jonge kinderen. Veel kinderen met longproblemen veroorzaakt door luchtvervuiling werden in het ziekenhuis opgenomen en kregen zuurstof. Sommige kinderen werden zelfs opgenomen op de intensive care. Indiase artsen waarschuwen voor ernstige mentale en fysieke onderontwikkeling, omdat luchtvervuiling de zuurstoftoevoer naar belangrijke organen zoals de hersenen vermindert en verslechtert.

Er zijn een aantal factoren die de luchtvervuiling in India zo ernstig maken. De overvolle straten met lange files en toeterende auto’s midden in de stad zijn een bekend fenomeen en voor velen het eerste waar ze aan denken als ze denken aan het verkeer in India. New Delhi is de thuisbasis van 2 miljoen mensen en de straten staan elke dag vol met brullende auto’s, die grote hoeveelheden vervuilende gassen uitstoten. Een andere factor die de extreme fijnstofvervuiling heeft veroorzaakt, is het vuurwerk dat wordt afgestoken tijdens het hindoeïstische lichtfestival Diwali. Maar ook het verbranden van gewassen door boeren in nabijgelegen provincies is een groot deel van de verslechtering van de luchtkwaliteit.

De Indiase regering heeft geen actieve houding ten aanzien van de kwestie van de luchtkwaliteit. In noodsituaties, wanneer luchtvervuiling zo ernstig is dat het veel gezondheidsproblemen voor bewoners veroorzaakt, neemt de overheid strenge maatregelen om de druk te verlichten. Op zulke momenten worden lockdowns afgekondigd, moeten scholen en diverse kolencentrales dicht, mogen voertuigen zonder essentiële functies niet rijden, moeten mensen zoveel mogelijk thuis werken en worden waterkanonnen en sproeisystemen ingezet om de vervuilende stoffen uit de lucht te verwijderen. Er worden echter geen maatregelen genomen om de situatie op de lange termijn te verbeteren.

Reizen naar India

Een reis naar India vereist een zorgvuldige voorbereiding. Allereerst moet u een goedgekeurd visum voor India hebben voordat u vertrekt. Als u dit visum niet heeft, wordt u aangehouden bij de paspoortcontrole.e en mogen niet naar binnen. Als reiziger met de Duitse nationaliteit, als u voldoet aan alle toegangseisen die vereist zijn om het Indiase e-Visum te gebruiken, kunt u het visum India eenvoudig binnen enkele minuten online aanvragen en wordt het visum binnen een week goedgekeurd.

Naast het aanvragen van het visum, kunt u ook enkele voorbereidingen treffen voor uw gezondheid vanwege de slechte luchtkwaliteit. Zorg er eerst voor dat je voldoende gebitsbeschermers met filters meeneemt. Als u zich in een gebied bevindt met hoge niveaus van luchtvervuiling, kunt u deze gebruiken om de lucht te filteren voordat u deze inademt. Probeer bij het plannen van je reis zwaar vervuilde gebieden zoveel mogelijk te vermijden. Als dit niet mogelijk is, moet u niet onnodig lang in deze gebieden doorbrengen. Houd de ramen gesloten als je met de auto door de stad reist en probeer zo min mogelijk over drukke wegen te lopen.