Installatie van airconditioningsystemen

Ingebouwde airconditioning

Zowel raamunits als split airconditioners vereisen structurele veranderingen in uw huis. Terwijl raamairconditioners kunnen worden gebruikt in bestaande raamopeningen of nieuwe, grote openingen in een buitenmuur vereisen, vereist de installatie van een gesplitste airconditioner slechts een klein kerngat om door de leidingen voor het koelmiddel te gaan. U moet de aansluiting van de slangen aan een specialist overlaten om het lekken van zeer klimaatbelastend koudemiddel niet te riskeren.

Hoe wordt airconditioning in uw huis geïnstalleerd?

Airconditioners worden steeds populairder voor het koelen van uw eigen vier muren. Ze zijn er in veel verschillende ontwerpen en hebben verschillende vereisten voor montage en voorbereidende stappen voordat u de apparaten in gebruik kunt nemen. In de meeste gevallen zijn er veel valkuilen om rekening mee te houden. In geval van twijfel is het de moeite waard om naar de specialist te gaan die de installatie overneemt.

Welke soorten airconditioners zijn er?

Het eenvoudigste model van een airconditioner is een monoblock-apparaat, dat bestaat uit slechts één behuizing waarin de compressor en koelribben zijn ondergebracht. Monobloc airconditioners vereisen geen extra installatie in uw huis. Maar omdat de restwarmte van de compressor tegelijkertijd het koeleffect tegengaat, zijn het de meest inefficiënte types.

Voor langdurig gebruik van airconditioning worden in plaats daarvan split-airconditioners en raamairconditioners aanbevolen. Split airconditioners bestaan uit twee aparte behuizingen: een buitenunit, waarin de compressor is ondergebracht, en een binnenunit, die de kamerlucht koelt. Omdat split units met de compressor toegang hebben tot koele buitenlucht, bereiken ze hogere efficiënties en werken ze energiezuiniger.

Werkingsprincipe split airconditioner
Werkingsprincipe van split airconditioners

Raamunits gebruiken ook frisse lucht van buitenaf om hun efficiëntie te verbeteren. Raamairconditioners worden als behuizing direct in de buitenmuur geplaatst: de compressor bevindt zich in het buitenste deel, terwijl de ventilatie naar binnen wijst.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over airconditioning in het algemeen, dan zal deze geweldige gids helpen.

Waar moet u rekening mee houden bij het installeren van split airconditioners?

Het kernprobleem van een gesplitste airconditioner is dat u een verbinding moet maken tussen de buitenunit en de binnenunit: het koelmiddel, dat in de compressor wordt samengeperst en in de koeleenheid verdampt, moet van buiten naar binnen en weer terug worden getransporteerd zonder drukverlies. Afhankelijk van het type constructie, kunt u flexibele slangen met isolatie voor het koelmiddel gebruiken, of u moet mogelijk stijve metalen buizen leggen.

In ieder geval is een Kernboren door een buitenmuur vereist om een bus voor de koelmiddelleidingen te produceren. Voor zo’n kernboring heb je speciaal gereedschap nodig dat sterk genoeg is om door dik beton te boren. Slechts zelden heb je al geschikt gereedschap in huis.

Na een succesvolle doorbraak en het leggen van de kabels, is het tweede probleem hoe het gat weer te sluiten: de waterdichting moet bestand zijn tegen weer en windzonder de optiek te veel te storen. Bovendien moet u er in moderne huizen met thermische isolatie op de buitenmuren voor zorgen dat u geen koudebrug bouwt: pijpdoorvoeren met slechtere isolatie zouden sneller afkoelen dan de rest van de muren, wat kan leiden tot condensatie van water en de vorming van schimmel.

Als de buitenunit niet op een terras of balkon kan worden geplaatst, is het ook noodzakelijk om een beugel te installeren die de behuizing stevig aan de muur van uw huis bevestigt. De binnenunit moet meestal ook aan de muur of het plafond worden geschroefd. Naast de nabijheid van het wandkanaal voor de koelmiddelleidingen, is er ook een Toegang tot hoogspanningslijnen vereist voor buiten- en binnenunit.

De exacte posities voor buiten- en binnenunits bij het installeren van een split airconditioner kunnen een grotere rol spelen dan verwacht. De compressor moet worden beschermd tegen direct zonlicht en de binnenunit moet de kan binnenlucht circuleren. Bij het installeren van een split airconditioner in uw huis is het verwijderen van de twee eenheden echter ook belangrijk, omdat dit de Lengte van de koelmiddelleidingen wordt gegeven. De exacte lengte van de slang hangt ook af van hoe je de kabels wilt leggen zodat ze niet te veel visuele aandacht trekken. Naast een open oplossing kunt u ook privacyschermen installeren of, afhankelijk van de wandconstructie, de kabels verbergen in spouwtjes in de muur of het plafond.

Bij het aansluiten van de leidingen moet je ook vermijd eventuele lekken. Niet alleen omdat anders de airco uiteindelijk niet meer werkt en je nieuw koudemiddel moet bijvullen. Ook om milieuredenen mag er geen koelmiddel naar buiten komen, omdat het een zeer effectief broeikasgas is dat vele malen schadelijker is dan koolstofdioxide.

Hoe wordt een raamunit voor airconditioning in uw huis geïnstalleerd?

Omdat een raamunit slechts één behuizing is, is er geen moeite om kabels te leggen. Maar hiervoor is een groter gat in de buitenmuur die overeenkomt met de afmetingen van de airconditioner. Zo’n groot gat is nog moeilijker te boren dan nodig zou zijn voor de doorgang van koudemiddelleidingen. Het risico op een koudebrug is nog groter met zo’n brede wandopening.

Airconditioning raamunit
Airconditioning direct in het raam

In de meeste gevallen wordt een dergelijk ingebouwd airconditioningsysteem direct in een bestaande raamopening geïnstalleerd en wordt het raamoppervlak een beetje verkleind. Zo’n raamapparaat is relatief ongecompliceerd om te installeren, maar een airconditioner in het raam verandert het uiterlijk en het karakter van een kamer.

Het raamapparaat zelf wordt meestal zo ver mogelijk naar buiten verplaatst. In veel gevallen kan het apparaat direct sluiten met een ventilatierooster of een bekleding naar het interieur van de kamer. In uw huis is de installatie van een raamunit daarom eenvoudiger en heeft u meer ruimte voor vrije kamerontwerp. In kleinere appartementen kan het echter moeilijk zijn om een geschikte positie voor de raamairco te vinden, omdat de ruimte bij het raam beperkt is.

Een aircospecialist bespaart u problemen met de installatie van airconditioning

Zelfs als airconditioners worden geadverteerd met de opmerking dat elke klant de installatie zonder hulp van buitenaf kan uitvoeren, wordt de weg naar het installatiebedrijf aanbevolen. Bij het installeren van een airconditioner hebben professionals betere tools en meer ervaring, zodat u beginnersfouten kunt voorkomen en tijd kunt besparen. Afhankelijk van de fabrikant en leverancier van de airconditioners kan een garantieclaim ook vervallen als u de installatie zelf hebt uitgevoerd.

Productoverzicht van verschillende installatietypes voor airconditioningsystemen

Zowel split airconditioners als raamairconditioners vereisen structurele veranderingen in uw huis. Hieronder geven we u een overzicht van verschillende modellen die verschillende installatiemethoden vereisen.

Een moderne split airconditioner van Midea

Een typische split airconditioner is de Midea Mission 27* set voor een prijs van ongeveer 1000 euro (vanaf juni 2019). Om de installatie voor u in uw huis gemakkelijker te maken, zijn de 5 m lange koperen buizen voor het aansluiten van compressor en koeleenheid al voorgevuld met een koelmiddel. De fabrikant adverteert dat hierdoor iedereen de installatie zelf kan uitvoeren; en inderdaad, er zijn positieve klantrecensies die eenvoudige montage melden. De unit is uiterst efficiënt met een SEER-waarde van 7,3, maar het koelvermogen van 2,7 kW is vrij laag. Een groot voordeel is het extreem stille bedrijfsgeluid van slechts 19 dB(A) bij het laagste ventilatieniveau.

Aanbeveling van de klant: Raamairconditioning van Klarstein

De raamairco Klarstein Frostik 12* is een monoblock unit, die u in een buitenmuur of in een raamopening kunt installeren. Klanten melden dat de montage goed door twee kan worden uitgevoerd; in tegenstelling tot gesplitste apparaten, is het niet nodig om leidingen te leggen. Het koelvermogen is met 3,7 kW iets hoger en is gemakkelijk geschikt voor airco-appartementen van 50 m². De SEER-waarde van 5,4 is echter lager dan die van een typisch gesplitst apparaat; overeenkomend met een energie-efficiëntieklasse van A. Met een prijs van slechts 520 euro (vanaf juni 2019) is ditHet model een bijzonder goedkope raamunit airconditioning.

Klarstein Frostik - raam airconditioning, airconditioning, 4-traps ventilator,...
Klarstein Frostik – raam airconditioning, airconditioning, 4-traps ventilator,…

  • PROGRAMMEERBARE TIMER: De 4-traps verstelbare ventilator verdeelt de gekoelde lucht in de ruimte en zorgt voor verse luchttoevoer. Een programmeerbare…
  • RUIMTEBESPAREND: Vooral de ongecompliceerde installatie in het raam maakt de airconditioning een ruimtebesparend alternatief voor split units of mobiele…
  • ENERGIEBESPARING: Met een koelvermogen van 3,7 kW genereert de Klarstein Frostik raamairco de juiste gewenste temperatuur tussen 16 en 30 °C….

Raam airconditioning van Midea

Onder de naam compacte airco MWE2-12CRDN8-QRE1* verkoopt Midea ook een aircosysteem voor installatie in een raam. Na installatie in het raam is geen verdere installatie nodig; het apparaat wordt geadverteerd als klaar om in te pluggen. Net als de Midea split unit werkt de raamairconditioning bijzonder stil en kan deze worden bediend via een infrarood afstandsbediening. Deze raamunit kost ongeveer 750 euro.

Zonder installatie: split air conditioning met mobiele buitenunit

De Eurom AC2401 airconditioner* is een split airconditioner die nauwelijks structurele veranderingen vereist. De buitenunit is zo klein en licht dat deze direct aan een vensterbank aan een draadrek kan worden gehangen en geen schroeven nodig heeft. De binnenunit is ook zeer compact en kan op een tafel of op de vloer worden geplaatst. De verbindingsslangen zijn bijzonder vlak ontworpen, zodat slechts een heel klein gat in de buitenmuur nodig is, of zelfs een opening in het raamkozijn voldoende is. Deze airconditioner werkt echter veel minder efficiënt dan de andere gepresenteerde apparaten: met een energie-efficiëntieklasse E is het stroomverbruik erg hoog. De prijs is ongeveer 510 euro (vanaf juni 2019).

Split airconditioner met snelkoppeling van TCL

Met zijn XA21 QC* model biedt de aircofabrikant TCL een split aircosysteem uitgerust met het speciaal ontwikkelde Quick Connector systeem. De verbindingsslangen zijn ook al voorgevuld met koelmiddel, wat een snelle en ongecompliceerde installatie mogelijk moet maken. Toch mag de aansluiting van de leidingen alleen door een specialist worden uitgevoerd om koste wat het kost lekkage van het klimaatschadelijke koudemiddel te voorkomen. Met een koelvermogen van 3,5 kW en energie-efficiëntieklasse A++ is deze split airconditioner een van de modernere, krachtigere systemen. Het is verkrijgbaar in winkels voor 700 euro.