Afzuigventilator: test, technologie en geleider

De beslissing om een afzuigventilator te kopen is al genomen, maar u mist nog steeds de nieuwste informatie over functies, voor- en nadelen en montageopties? We hebben alles wat je moet weten weer op een rijtje gezet.

Hoe werkt een afzuigventilator?

Een afzuigventilator is vrij duidelijk uit de functies, maar nog steeds effectief. De oude lucht in de ruimte wordt afgezogen en door middel van een uitlaatpijp naar de buitenruimte getransporteerd. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer kan extra vocht worden afgevoerd en zo schimmelvorming worden voorkomen.

Om een gestage luchtcirculatie te creëren, moet deze regelmatig worden geventileerd. Heeft de badkamer bijvoorbeeld niet door een apart raam, is het ook voldoende om de resterende kamers in het appartement te openen, zodat de frisse lucht met afzuigventilator de kamer in kan gaan. Als u wilt, kunt u ook vertrouwen op een model dat werkt door middel van bewegingsmelders en inschakelt zodra u de kamer betreedt.

Wat zijn de verschillende modellen?

Niet alle uitlaatventilatoren zijn hetzelfde, dus wordt hier onderscheid gemaakt naar functies en modellen. De volgende functies zijn mogelijk:

De zogfunctie zorgt ervoor dat de afzuigventilator ook na het verlaten van de ruimte blijft draaien. Als er nare geurtjes of zelfs vocht uit de ruimte moeten worden verwijderd, kan de ventilator enkele minuten actief blijven en zo muffe lucht naar buiten transporteren.

Als u specifiek op zoek bent naar een model voor de badkamer, moet u vertrouwen op een ventilator met een vochtigheidssensor. Door middel van sensoren, de huidige luchtvochtigheid gemeten en bijvoorbeeld resetten naar de gewenste waarde na het douchen.

Welke montagemogelijkheden zijn er?

Naast de verschillende functies zijn er ook verschillende soorten modellen, die elk anders zijn gemonteerd. De volgende afzuigventilatoren zijn mogelijk:

  • Raamventilator
  • Dakventilator
  • Buisvormige ventilator
  • Badkamer ventilator

Een badkamerventilator is vooral geschikt voor badkamers die geen eigen raam hebben. De lucht is moeilijk uit de kamer te krijgen en zou als alternatief moeten zijn vervangen door middel van afzuigventilator worden. Frisse lucht kan dan vanuit de omliggende kamers naar binnen trekken.

Een raamventilator is niet alleen geschikt voor de badkamer, maar kan ook zorgen voor een frisse wind in de keuken. Vooral als u op zoek bent naar een ruimtebesparende oplossing die slechte geuren elimineert, bent u hier.

Welke montagemogelijkheden zijn er?

Een voorproefje van wat het betekent om de afzuigventilator zelf te installeren, is te vinden in de volgende video:

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Buisventilator vs. raamventilator: wat zijn de verschillen?

Elke afzuigventilator heeft zijn eigen voor- en nadelen. Toch moet u naar de verschillen kijken voordat u koopt om het juiste product te vinden.

Raamventilator: De afzuigventilator voor het raam is extreem ruimtebesparend en onopvallend. Er is geen elektriciteit of afvoerluchtas nodig. Toch moeten vooral mensen met een allergie voorzichtig zijn bij het kiezen. Door het ontbreken van een luchtafvoerschacht is het makkelijker voor pollen om in huis te komen. Zelfs appartementen en huizen die meer landelijk zijn, kunnen meer worden beïnvloed door geuren vanwege het ontbreken van een schacht.

Buisvormige ventilator: De kanaalventilator heeft een extreem sterke prestatie en verdrijft effectief geuren. De levensduur van dit model is relatief lang. Helaas kan, vooral bij afzuigventilatoren met lange pijpen, het geluidsniveau aanzienlijk hoger zijn. De geluidsontwikkeling in de pijpen is soms vele malen groter.

Zijn er alternatieven voor de uitlaatventilator?

Vooral in gehuurde appartementen is het soms moeilijk om een afzuigventilator achteraf in te bouwen als er al een geschikt raam in de kamer is. Er zijn echter een of het andere alternatief om vocht en slechte geuren uit de kamer te krijgen.

Afzuigkap in de keuken

Vooral in de keuken er is vaak een hoge luchtvochtigheid door koken. Hoewel een open raam al helpt om de vochtige lucht naar buiten te transporteren, kan deze toch extra ondersteund worden door een geschikte afzuigkap. De kookdamp wordt direct in krachtige apparaten aangezogen en door middel van een afvoerluchtas afgevoerd.

Luchtontvochtigers en luchtfilters

Als u niet alleen vochtige lucht, maar ook slechte geuren wilt verwijderen, kunt u ook kiezen voor een combinatie van luchtontvochtiger en luchtfilter. Deze hebben meestal een krachtig HEPA-filter dat de fijnste deeltjes uit de lucht absorbeert.

Een afzuigventilator elimineert slechte geluiden

Een afzuigventilator elimineert nare geurtjes (Bron: avemario / istockphoto.com)

Vervolgens keert de gereinigde lucht terug naar de betreffende kamer. Luchtontvochtigers kunnen de luchtvochtigheid verlagen direct verzamelen in een watertank, of aangesloten op een waterafvoer.

Gesprongen ventilatie in het appartement

Als u op het budget wilt letten en toch snel frisse lucht in het appartement wilt krijgen, moet u de ramen overdag regelmatig openen. Men moet er echter rekening mee houden dat meerdere ramen tegelijkertijd worden geopend bij het luchten om een tocht te maken. Een paar minuten zijn voldoende om de gebruikte lucht te verversen.

Voor welke ruimtes is een afzuigventilator geschikt?

Een afzuigventilator is geschikt voor bijna elke ruimte. Er zijn echter ruimtes die nog meer baat hebben bij een installatie:

  • Keuken
  • Badkamer
  • Gast
  • Rookkamer
  • Kamers zonder ramen

Deze ruimtes worden steeds vaker blootgesteld aan nare geurtjes of vocht en kunnen een beter binnenklimaat verkrijgen door het plaatsen van een afzuigventilator. Bij het kiezen van een ventilator voor de keuken of badkamer moet er echter voor worden gezorgd dat: een geïntegreerde vochtigheidssensor is. Dit is de enige manier om het apparaat onmiddellijk na het douchen of koken in te schakelen.

Zijn er kamers die niet geschikt zijn voor een afzuigventilator?

Hoewel een afzuigventilator geschikt is voor vrijwel elke kamer, zijn er van tijd tot tijd beperkingen. Als een raamuitlaatventilator moet worden geïnstalleerd, moeten ruimtes die in de richting van de wind van stuifmeel staan, eerder worden vermeden. Stuifmeel heeft het veel gemakkelijker om de kamer binnen te komen met een raamventilator en kan dus een echte uitdaging worden voor mensen met een allergie.

Bovendien moet worden opgemerkt dat sommige apparaten een hoger geluidsniveau dan anderen. Met name goedkopere modellen zijn soms duidelijk hoorbaar. Een installatie in de slaapkamer wordt daarom alleen voorwaardelijk aanbevolen voor mensen met een lichte slaap.

Wat zijn de voordelen van een afzuigventilator?

Vooral interieurappartementen of kleinere gastentoiletten hebben vaak het probleem dat er soms niet genoeg ramen zijn geplaatst. Sommige badkamers hebben zelfs helemaal geen ramen. Om de luchtcirculatie in deze kamers te behouden, is het raadzaam om een afzuigventilator te installeren.

Veel modellen zijn al goedkoop verkrijgbaar en werken zonder elektriciteit. Het binnenklimaat wordt merkbaar verbeterd door de afzuigventilator en schimmelvorming wordt effectief voorkomen. Overtollig vocht kan onmiddellijk naar buiten worden getransporteerd.

Zijn er nadelen?

Vrijwel elk product heeft bepaalde voor- en nadelen die u van tevoren moet weten. Afhankelijk van de afzuigventilator kunnen de aanschafkosten aanzienlijk hoger zijn. Ook een regelmatige reiniging mag niet worden vergetenom op betrouwbare wijze stof te verwijderen & Co. Afhankelijk van het model varieert het volume van de ventilatoren, dus u moet bij het kopen op het geluidsniveau letten.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie. Als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot schimmel of zelfs de Accumulatie van koolmonoxide lood. Als er niet genoeg frisse lucht is, ontstaat er een onderdruk, die mogelijk gevolgen kan hebben voor de gezondheid.