Hygrometer ter vergelijking: Het grote hygrometer testoverzicht 2023!

Eenvoudige hygrometers, die al vanaf ongeveer 10 euro verkrijgbaar zijn, kunnen u veel problemen en ook veel geld besparen. Hoewel het meten van de luchtvochtigheid misschien triviaal lijkt, heeft de methode tal van voordelen. Als de Luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent alles ligt in de groene omgeving. Bij afwijkingen bestaat echter een risico op Gevaren zoals ziekten en schimmels.

Te droge lucht bevordert ziekten

Je weet waarschijnlijk dit wel: Zet in de winter de verwarming hoger en al na een paar dagen merk je dat je lippen er broos uitzien, je huid gevoelig en je ogen geïrriteerd. Deze waarschuwingssignalen van je lichaam wijzen op een te droge omgevingslucht Daar. Minder aanwezig en des te gevaarlijker zijn uitgedroogde slijmvliezen. Deze zorgen ervoor dat: Virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers heb een gemakkelijke tijd met u.

Een hygrometer helpt u om het probleem vroegtijdig op te sporen en passende tegenmaatregelen om te kunnen initiëren. Experts spreken al van een vrij lage luchtvochtigheid bij 40 procent. Als de waarde onder de 35 procent zakt, moet je dit tegengaan. U kunt bijvoorbeeld de Planten opzetten ervoor zorgen dat de lucht weer vocht krijgt. Ook een Overdekte fontein kan altijd zorgen voor een aangenaam klimaat.

Tip: Planten tegen te droge lucht

Planten zijn echte allrounders als het gaat om een beter binnenklimaat: ze zorgen voor aangenaam vochtige lucht en kunnen tegelijkertijd ook vervuilende stoffen binden. Dus als je hygrometer aangeeft dat de lucht in je huis veel te droog is, kun je verhelp de situatie met kamerplanten. Zelfs de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA experimenteert al langer met planten om het klimaat in ruimteschepen te verbeteren.

Experts raden aan één plant per tien vierkante meter woonoppervlak in te stellen. Rond 80 procent van het irrigatiewater dwaalt direct terug de lucht in, zodat je hygrometer snel weer betere waarden zou moeten laten zien.

Risico op schimmel als de lucht te vochtig is

Lucht die te droog is, is niet goed, maar lucht die te vochtig is ook niet. Onder bepaalde omstandigheden, Schimmel die niet alleen lelijke vlekken achterlaat op uw muren en meubels, maar ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt die niet onderschat mogen worden. Ziekten die kunnen worden veroorzaakt door schimmel in de lucht zijn onder meer: Bronchitis en astma. Typische symptomen van schimmelgerelateerde ziekten zijn allergische reacties, een Krabben in de keel, heesheid, hoesten, misselijkheid en spijsverteringsproblemen.

Een hygrometer is bijna onmisbaar voor bijzonder schimmelgevoelige woonsituaties. Als u bijvoorbeeld met veel anderen in een kleine ruimte woont, zorgen dagelijkse activiteiten zoals douchen en koken voor een over het algemeen hoge luchtvochtigheid. Experts schatten dat in grote huishoudens ongeveer 12 liter water per dag komt door dergelijke activiteiten in de lucht terecht. Zelfs als uw muren gewoon slecht geïsoleerd zijn, moet u de luchtvochtigheid continu regelen. Een even hoog risico bestaat in nieuwe gebouwen: hier duizenden liters water in de vorm van “Vocht opbouwen” verberg je in de muren. Zelfs in kelder-, kelder- en begane grondappartementen verspreiden schimmels en sporen zich maar al te graag.

Veel moderne hygrometers zijn uitgerust met een Schimmelwaarschuwingsfunctie en zo automatisch alarm slaan wanneer de luchtvochtigheid een alarmerende waarde van meer dan 60 procent Verhoogt. Om de luchtvochtigheid te verminderen, moet u Meerdere keren per dag goed ventileren. Overigens helpt een gekanteld raam hier niet. In plaats daarvan wordt een goede uitzending aangekondigd. De koude lucht die van buitenaf het appartement binnenkomt is over het algemeen erg droog. Wanneer het opwarmt, absorbeert het het vocht. De volgende keer dat het wordt geventileerd, bereikt de vochtige, warme lucht de buitenkant en komt droge lucht terug naar binnen. Als goede ventilatie niet helpt, kunt u ook Luchtontvochtiger opgezet in het appartement. In de kleine plastic bakjes zit een korrelige vulling, die vocht uit de lucht zuigt. Luchtontvochtigers zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in de drogist of in grotere supermarkten.

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk goede ventilatie is voor het binnenklimaat of maken fatale fouten, zoals Continue ventilatie met gekantelde ramen. Hoe u op de juiste manier kunt ventileren en verwarmen om schimmel te voorkomen, wordt in deze video beschreven:

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Tip in de strijd tegen schimmel: Hygrometer met datalogger

Een tip voor huurders: Als u tekenen van schimmel in uw appartement ontdekt, moet u Informeer uw verhuurder onmiddellijk. Vaak proberen ze hun verantwoordelijkheid te ontlopen door hun huurders te beschuldigen van verkeerde ventilatie of iets dergelijks. In het geval van schimmelgevoelige appartementen moet u daarom voorzorgsmaatregelen nemen en Houd een logboek bij van vochtigheid. Noteer uw metingen gedurende meerdere weken en bewijs aan uw huurder dat slechte isolatie en slecht isolatiemateriaal verantwoordelijk zijn voor de schimmelsporen.

Bijzonder nuttig hier kan een Hygrometer met zogenaamde datalogger zijn. Deze moderne modellen meten niet alleen de luchtvochtigheid, maar loggen u ook over een langere periode. Een voorbeeld hiervan is de SensorPush Thermo-Hygrometer met App*, die uw gegevens enkele maanden bewaart en presenteert in gemakkelijk te lezen afbeeldingen.

Als u kunt bewijzen dat niet u, maar structurele omstandigheden verantwoordelijk zijn voor de schimmel, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw verhuurder. vragen om het defect te verhelpen. Het is belangrijk om hem een redelijke termijn te stellen. Afhankelijk van de omvang van de schimmelplaag, worden ongeveer twee weken aanbevolen. In het geval van grootschalige schimmel kunt u mogelijk ook uw huur verlagen. De rechtspraak gaat ervan uit dat een Huurverlaging van ongeveer 25 procent kan passend zijn.

Hygrometer in het terrarium

Een ander, zij het vrij zeldzaam, toepassingsgebied voor hygrometers is de Toepassing in terraria. Reptielen zoals slangen en kameleons hebben een andere temperatuur en vochtigheidsgraad nodig dan mensen, daarom worden ze in terraria gehouden. Als u zo’n exotisch huisdier bezit, moet u regelmatig het klimaat in het terrarium controleren. Een te lage luchtvochtigheid leidt bijvoorbeeld tot Ruiproblemen. Daarnaast hebben bacteriën het makkelijk met uitgedroogde slijmvliezen. Een te hoge luchtvochtigheid brengt op zijn beurt het risico met zich mee van schimmelsporen in de lucht of rottende bacteriën die zich in de huidschubben van uw huisdier kunnen nestelen.

Rust je terrarium daarom uit met een thermo-hygrometer, waarmee je altijd alle waarden in beeld hebt. U kunt vertrouwen op zowel analoge als digitale modellen. Het is nogal belangrijk dat het geselecteerde model een geschikte beugel gedecreteerd. Het is beter om af te zien van modellen die alleen zijn uitgerust met een standaard. Aan de andere kant is het goed als het geselecteerde apparaat eenvoudig aan de glazen wand kan worden bevestigd, bijvoorbeeld met een plakband.

Als de waarden afwijken van de welzijnswaarden van uw exoot, moet u passende maatregelen nemen. Als de luchtvochtigheid te hoog is, helpt ventilatie. Als de luchtvochtigheid te laag is, kunt u bijvoorbeeld Waterbakken opzetten, watersproeien of een vernevelaar of irrigatiesysteem installeren.

Meer over het feelgoodklimaat van reptielen kun je te weten komen bij de reptielenarts.

Hygrometer in de humidor

Hygrometers zijn ook erg populair bij sigarenliefhebbers. Als je jezelf graag af en toe trakteert op een sigaar en deze altijd op voorraad wilt hebben in huis, heb je meestal een Humidor. Dit is een opslagoptie voor sigaren.

Hoewel sigaren graag uitdrogen in droge lucht, kunnen ze gemakkelijk schimmelen als de lucht te vochtig is. Beide omstandigheden hebben tot gevolg dat de Smaak van de sigaar lijdt of is in het ergste geval niet meer eetbaar.

Daarom is het belangrijk om de lucht in de humidor in de gaten te houden. Het vocht van een sigaar moet altijd worden gebruikt op 13 procent liegen. Dit wordt bereikt wanneer de luchtvochtigheid bij een omgevingstemperatuur van 20° Celsius 75 procent is. Bij een temperatuur van 22° Celsius moet de relatieve luchtvochtigheid 66 procent zijn. Het is het beste om uw humidor uit te rusten met een hygrometer om te voorkomen dat u de dure sigaren aan het einde moet weggooien. Het maakt niet uit welk model je kiest. Ook analoge hygrometers kan goed gebruikt worden in de humidor. U moet echter zeker de afmetingen van het geselecteerde model controleren voordat u koopt. Vaak is er weinig ruimte in de humidor, daarom kleine hygrometers zijn populair bij sigarenliefhebbers.