WLAN-radiatorthermostaat: test, technologie en gids

Om het nog makkelijker te maken om het juiste apparaat te kiezen, hebben we de belangrijkste informatie voor u verzameld.

Waar is een wifi-radiatorthermostaat voor?

Een WLAN-radiatorthermostaat is altijd geschikt als u uw verwarming comfortabel vanaf de bank of zelfs buitenshuis wilt regelen. Vooral mensen die na een lange werkdag uitkijken naar een warm huis kunnen alleen maar baat hebben bij de installatie van zo’n apparaat. Via mobiele telefoon of tablet kan de temperatuur op de radiator individueel naar boven worden geregeldzodat de woonkamer al opgewarmd is als je de voordeur binnenkomt.

Tegelijkertijd is het mogelijk om de kosten permanent te verlagen met de aankoop en installatie. Als u merkt dat de verwarming nog steeds draait bij het verlaten van het huis of midden in de nacht, kunt u deze snel en eenvoudig uitschakelen met een druk op de knop. Afhankelijk van de fabrikant zijn er zelfs meerdere schakeltijden mogelijk, zodat de thermostaat op bepaalde momenten van de dag automatisch wordt geactiveerd.

Wat zijn de functies van een Wifi radiatorthermostaat?

De functies van elke thermostaat verschillen afhankelijk van de fabrikant, het model en het budget. Duurdere apparaten bieden meestal uitgebreidere functies. Als je alleen op zoek bent naar een basismodel, vind je een thermostaat vanaf minimaal euro’s.

Vensterfunctie

Sommige wifi-radiatorthermostaten detecteren een open raam en passen vervolgens automatisch de temperatuur bij de kachel naar beneden aan. Dit om onnodige verspilling van energie te voorkomen.

Vakantie modus

Als je lang op vakantie bent, maar je huis of appartement wekenlang niet aan de kou wilt blootstellen, kun je ook radiatorthermostaten gebruiken. Op afstand kan worden ingesteld of de verwarming overdag moet starten en wanneer uw eigen vier muren moeten worden verwarmd. Dit zorgt ervoor dat er geen schimmel ontstaat tijdens de afwezigheid en het appartement is aangenaam warm zodra u terugkomt.

Boost-functie

Zo nu en dan moet het snel gaan en heeft de ruimte binnen zeer korte tijd warmte nodig. Voor precies dergelijke gevallen is er op sommige apparaten een zogenaamde boosterfunctie, die de omgeving snel zou moeten opwarmen.

Hoe werkt een radiatorthermostaat?

De WLAN-radiatorthermostaat vereist voornamelijk een actieve internetverbinding. Daarnaast moet er een controlecentrum komen zodat communicatie tussen router en thermostaat kan plaatsvinden. Alleen als de installatie via bijvoorbeeld de router is gedaan, kan de radiator bestuurd via app worden. Met een WLAN-radiatorthermostaat is een smart home op elk moment mogelijk.

Goed om te weten:
Bij het kiezen van de radiatorthermostaat moet ervoor worden gezorgd dat het apparaat compatibel is met het controlecentrum. Als u zeker wilt zijn, kunt u zowel de router als de thermostaat van dezelfde fabrikant kiezen.

Kan de wifi-radiatorthermostaat via de app worden bediend?

In feite kunnen wi-fi radiatorthermostaten zowel via de app als in het algemeen via internet worden bediend. Hiervoor zijn er geschikte apps die Ras maak het nog makkelijker. Maar niet alleen vanaf de bank, ook buiten het appartement is het mogelijk om de temperatuur van de radiator naar wens aan te passen.

Is de thermostaat compatibel met Alexa &Co.?

Veel modellen zijn niet alleen compatibel met de app van de fabrikant, maar werken ook perfect met Amazon Alexa of vergelijkbare spraakassistenten. Of een controle mogelijk is, moet hooguit van tevoren duidelijk zijn. Veel fabrikanten verstrekken echter meestal directe informatie op het apparaat of de verpakking.

Goed om te weten:
Het is niet altijd mogelijk om de app van de fabrikant gratis te gebruiken. Als u kosten buiten de aankoop wilt vermijden, moet u hier rekening mee houden bij het nemen van een aankoopbeslissing.

Kan de radiatorthermostaat voor meerdere ruimtes worden gebruikt?

Als meerdere kamers eenvoudig op afstand te bedienen zijn, heb je meerdere radiatorthermostaten nodig. Er is dus één apparaat per kamer nodig. Als u de bediening nog eenvoudiger wilt maken, moet u dezelfde fabrikant of zelfs dezelfde modelserie gebruiken. Dit maakt de bediening nog eenvoudiger en de thermostaten kunnen via dezelfde app op de telefoon worden geactiveerd.

Radiatorthermostaat vs. kamertemperatuurregelaar: welke verschillenen bestaat?

Het is niet ongebruikelijk dat de WLAN-radiatorthermostaat en de kamertemperatuurregelaar in de war raken. Beide apparaten hebben echter verschillende functies en bieden voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van de kamertemperatuurregelaar

De kamertemperatuurregelaar regelt de temperatuur in de geselecteerde ruimte, zoals de naam al doet vermoeden. In plaats van alleen individuele radiatoren aan te sturen, meten meerdere sensoren de huidige omgevingstemperatuur en pas ze aan zodra het aantal graden op het apparaat of via de app wordt verhoogd of verlaagd. Het voordeel van deze variant is dat de temperatuur, ongeacht de grootte van de ruimte, altijd op één niveau blijft. Individuele radiatoren kunnen echter niet worden bediend.

Voor- en nadelen radiatorthermostaat

De radiatorthermostaat meet niet de huidige kamertemperatuur, maar regelt alleen de radiator. Vooral WLAN-apparaten kunnen worden bediend voor aankomst in het huis of op afstand. Als alleen een geselecteerde radiator in de kamer moet starten, kan dit eenvoudig worden gedaan door de aangesloten thermostaat via de bijbehorende app.

Kunnen de kosten worden verlaagd met een WLAN-radiatorthermostaat?

Afhankelijk van de omvang van de functies kunnen er daadwerkelijk kosten worden bespaard door de aankoop. Hoewel het toestel in eerste instantie wat geld kost, betaalt dit zich na korte tijd terug. Via de raamfunctie, die de verwarming regelt zodra het raam wordt geopend, aanzienlijke energiebesparing worden.

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Bovendien maakt de slimme bedrijfsmodus het mogelijk om de kosten te verlagen door onafhankelijke up- of down-controle. Dit zorgt ervoor dat de verwarming ’s avonds niet vergeten wordt en de hele nacht in bedrijf is. Sommige fabrikanten geven zelfs directe waarden, zodat er sprake is van lagere energiekosten tot wel 30%.

Welke radiatorthermostaten zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten Wifi radiatorthermostaten. Aan de ene kant kunnen deze direct met een batterij worden bediend, of van elektriciteit worden voorzien. Beide varianten hebben voor- en nadelen, zodat ieder mens zelf moet bepalen welke punten bijzonder belangrijk lijken.

Voor- en nadelen met batterij

Vooral water- en gaskachels profiteren van de batterij-aangedreven versie. De batterijen maken geen extra onderhoudskosten of alleen wanneer de batterijen moeten worden opgeladen. Installatie is veel eenvoudiger omdat de thermostaat niet op de elektriciteit hoeft te worden aangesloten.
Tegelijkertijd mogen de nadelen van radiatorthermostaten met batterijen niet worden verwaarloosd. De levensduur van dergelijke apparaten is meestal korter en batterijen moeten constant worden opgeladen of vervangen.

Voor- en nadelen met elektriciteit

Als de WLAN-radiatorthermostaat via het stopcontact wordt bediend, ontvangt het apparaat directe energie via de stromende stroom. Deze variant is echter alleen voor elektrische radiatoren Beoogde. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, ventilatorkachels en soortgelijke producten. De installatie is ook hier relatief eenvoudig en kan binnen zeer korte tijd worden gedaan. Net als bij de batterijgevoede versie kan de thermostaat eenvoudig via de app worden bediend.

Voel je goed thuis samen met intelligente verwarmingsregeling

Voel je goed thuis samen met intelligente verwarmingsregeling (Afbeelding: M_a_y_a / istockphoto.com)

Maar ook hier willen we de nadelen noemen. De thermostaat is dus altijd aangesloten op een stopcontact. Tegelijkertijd is het stroomverbruik aanzienlijk hoger.

Hoe sluit ik de Wi-Fi radiatorthermostaat aan?

De fabrikant geeft meestal gedetailleerde instructies, zodat snel duidelijk is hoe de radiatorthermostaat precies moet worden aangesloten. De installatie is vrij eenvoudig en duurt slechts een paar minuten.

  • De thermostaat moet eerst op het hoogste niveau worden ingesteld
  • Verwijder de huidige thermostaat door de bevestiging los te maken
  • De nieuwe thermostaat moet ook op het hoogste niveau staan
  • Draai het apparaat vervolgens naar de thread
  • Ten slotte wordt een internetverbinding tot stand gebracht

Is het mogelijk om aan te sluiten op de vloerverwarming?

Ja, veel fabrikanten stellen dat de thermostaat ook werkt met bestaande vloerverwarming, zolang de juiste aansluitingen beschikbaar zijn. Het is belangrijk om bij het kopen op deze opmerking te letten en alleen een thermostaat te kopen die expliciet gebruik met vloerverwarming vermeldt.