Convector Verwarming – Gids &Vergelijking

Om het nog makkelijker te maken om het juiste apparaat te kiezen, hebben we de belangrijkste informatie voor u verzameld.

Wat is een convectorverwarming?

Het belangrijkste verschil met een permanent geïnstalleerde kachel is dat de convectieverwarming de kamerlucht van onderaf aanzuigt, verwarmt met water en de lucht terug de kamer in blaast. In tegenstelling tot kachels met stralingswarmte wordt de warmte in deze variant veel beter verdeeld.

De meeste convectorverwarmers kunnen flexibel worden gebruikt zoals in de werkplaats

De meeste convectorverwarmers kunnen flexibel worden gebruikt – altijd daar vindt u geen vaste kachel wzb. in de werkplaats.

Toch is een convectorverwarming niet geschikt als hoofdwarmtebron en mag alleen worden gebruikt als een extra apparaat.

Welke soorten convectorverwarming zijn er?

Niet alle convectorverwarmingssystemen zijn hetzelfde – er zijn tal van verschillen in constructie en functionaliteit. De volgende modellen zijn mogelijk:

  • Vloerconvector
  • Wandconvector
  • Mobiele convectorverwarmers
  • Convectoren onder de vloer

Vooral mobiele kachels beloven flexibiliteit en eenvoudige installatie. Als u wilt, kunt u de convectorverwarming de hele dag door in verschillende kamers gebruiken en altijd gebruiken waar dat nodig is. Voor mobiele varianten moet echter aandacht worden besteed aan goede prestaties, omdat dit meestal zwakker is dan bij vloerconvectoren.

Wanneer is het raadzaam om een convectorverwarming aan te schaffen?

Een aankoop is altijd de moeite waard als je tijdelijk extra en snelle warmte nodig hebt in een bepaalde ruimte. Theoretisch is de Convectorverwarming kan overal worden gebruikt – we geven je een paar eerste ideeën:

  • De badkamer ’s ochtends verwarmen
  • Noodapparaat in geval van verwarmingsproblemen
  • Extra warmte voor grotere ruimtes
  • Warmte in ruimtes die geen eigen verwarming hebben (bijv. zolder)

Vooral in de vroege ochtend zijn kamers zoals de badkamer meestal nog relatief koud, zodat een paar minuten met de convectorverwarming voldoende zijn om de badkamer te verwarmen. Zo kunt u ontspannen en douchen of opfrissen zonder te bevriezen in de winter.

Voor- en nadelen van een convectorverwarming

Zoals vrijwel elk apparaat heeft convectorverwarming enkele voor- en nadelen. We geven u nuttige informatie waarmee u rekening moet houden bij het doen van uw aankoop.

Voordelen van een convectorverwarming

Waarschijnlijk het grootste en belangrijkste voordeel is dat de kachel snel en efficiënt warmte genereert die gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Het creëert een soort luchtcirculatie, zodat alle hoeken van de kamer van warmte worden voorzien. Vooral ruimtes zoals de zolder kunnen binnen enkele minuten verwarmd worden en blijven zo beschermd tegen de kou.

de buitentemperatuur altijd in beeld

Snelle warmte bij koude buitentemperaturen

Nadelen van een convectorverwarming

Om een convectorverwarming goed te laten functioneren, moet het apparaat zo vrij mogelijk zijn en niet in een nis. Als het apparaat is afgedekt, kan de warmte niet goed in de kamer worden verdeeld. Daarnaast moeten de extra kosten van extra verwarming worden opgenomen. Zowel de Zowel aanschafkosten als onderhoudskosten moet altijd in aanmerking worden genomen, zodat er geen verrassing is in de vorm van een factuur die aan het einde van het jaar op u wacht.

Zijn er alternatieven voor convectorverwarming?

Hoewel een convectorverwarming enkele voordelen heeft, is het niet de enige manier om snel en gemakkelijk warmte in huis te genereren. Er zijn enkele alternatieven die nader moeten worden overwogen.

Radiator voor langdurige warmte

De radiator is een goed alternatief voor convectorverwarming, al is de functionaliteit compleet anders. De radiator slaat de warmte over een lange periode op, zodat de ruimtelucht automatisch opwarmt door langs de radiator te vegen. Het nadeel van deze variant is echter dat het aanzienlijk meer tijd kost totdats kamer wordt warm. Zodra de radiator volledig is opgewarmd, kan het apparaat op een kleiner niveau geplaatst worden. De lucht blijft verwarmd worden, terwijl tegelijkertijd elektriciteitskosten bespaard kunnen worden.

Infraroodverwarmers met een lager stroomverbruik

Infraroodverwarmers geven stralingswarmte af die niet direct de kamerlucht verwarmt, maar eerder het lichaam. Het voordeel van deze variant is dat infraroodverwarmers aanzienlijk minder elektriciteit verbruiken en er dus echt geld bespaard kan worden. Tegelijkertijd zijn er tal van modellen die niet alleen onopvallend zijn, maar ook bijzonder stijlvol. De uitgaande warmte wordt ook opgeslagen in het metselwerk, zodat warmte over een langere periode kan worden afgegeven.

Ventilatorkachel voor snelle warmte

Conventionele ventilatorkachels zorgen ervoor dat de kamerlucht elektrisch wordt verwarmd en via een ingebouwde ventilator in de ruimte wordt verdeeld. Ventilatorkachels worden aangedreven door elektriciteit, dus u moet altijd een overzicht hebben van de extra gemaakte kosten. Als verwarming in continu bedrijf is dit apparaat daarom minder geschikt. Het voordeel van een ventilatorkachel is echter dat het neemt weinig ruimte in beslag en kan snel en gemakkelijk worden vervoerd. Afhankelijk van de grootte van de kamer zijn modellen die slechts enkele centimeters groot zijn voldoende. Het grootste nadeel is echter het geluidsniveau. Hoewel veel kachels slechts een lichte luchtstroom afgeven, zijn andere modellen duidelijk te horen. ’s Nachts is de operatie dus alleen geschikt voor mensen die niet licht slapen.

Convectorverwarming versus vorstbeschermers: wat zijn de verschillen?

Hoewel convectorverwarming en vorstbeschermers in de meeste opzichten vrij gelijkaardig zijn, streven de apparaten soms een ander doel na. Een convectorverwarming wordt altijd gebruikt wanneer de ruimte snel warmte moet winnen of als extra warmtebron is bedoeld om te dienen. Een vorstbeschermer verwarmt ook de ruimte, maar heeft als doel om bijvoorbeeld kassen en dus planten te beschermen tegen vorstschade. Vorstbeschermers hebben meestal een thermostaat of een timer geïnstalleerd. Dit helpt het apparaat automatisch in te schakelen als de temperatuur te veel daalt.