Luchtbevochtiger met ventilator

Luchtbevochtiger en ventilator

Als de lucht in uw huis te droog is, kan een luchtbevochtiger helpen. Maar zelfs als het apparaat voldoende groot is, blijft het effect lokaal: in de kamer waarin de luchtbevochtiger is geïnstalleerd, neemt de luchtvochtigheid enorm toe, terwijl de andere kamers droog blijven. Om dit probleem op te lossen, zijn er combinatieapparaten die een luchtbevochtiger combineren met een ventilator in één behuizing. Zo’n geïntegreerde oplossing is ideaal om het binnenklimaat overal te verbeteren met slechts één apparaat, zelfs in grote appartementen.

Hoe werken ventilatorbevochtigers?

Combi-units die de bevochtiging van de kamerlucht combineren met een ventilator worden meestal aangeboden in een torenontwerp: een verticaal georiënteerde behuizing bevat zowel de watertank als de ventilator. Van buitenaf zijn de rotorbladen echter niet zichtbaar; ze blijven verborgen achter latten. Net als bij een typische ventilator kan een voorkeursoriëntatie van de bevochtigde, frisse luchtstroom worden ingesteld door de vinopeningen of zelfs de hele toren te draaien.

Omdat de ventilator zorgt voor een hoge luchtomzetting, kan al een passend bevochtigingseffect worden bereikt door eenvoudige koude verdamping: het doorgeven van de lucht aan de vloeistof in het waterreservoir is voldoende om de luchtvochtigheid in de lucht te verhogen.

Omdat luchtbevochtiger en ventilator al twee belangrijke elementen zijn om een perfect binnenklimaat te creëren, integreren veel apparaten nog meer functies, zoals luchtfilters en verwarming of koeling.

Klarstein Wolkenkrabber “IJs”

Niet alleen luchtbevochtiger en ventilator worden gecombineerd in de Skyscraper “Ice” airconditioner van Klarstein*; een luchtkoeler en ionisator zijn ook inbegrepen. Met een watertankvolume van 6 liter en een stroomverbruik van 45 watt is de 4-in-1 combinatie-unit ontworpen voor een luchtstroom van 500 m³/h. Met een appartementsgrootte van 100 m² kunt u al twee luchtverversingen per uur realiseren. De voetafdruk van het apparaat is slechts 28 cm in diameter; zodat je toch vrije keuze hebt bij het zoeken naar een locatie voor de luchtbevochtiger. De ventilator kan worden gekozen uit drie modi. Naast de normale werking is er een stille en zwakke nachtmodus en een natuurmodus met veranderende ventilatorprestaties.

Dyson Luchtbevochtiger AM10

Met het AM10*-model biedt Dyson een luchtbevochtiger die is geïntegreerd in een futuristisch ogende torenventilator waar het bedrijf bekend om staat. Dit apparaat maakt gebruik van ultrasone technologie om de luchtvochtigheid te verhogen, wat een bijzonder hoge bevochtigingsprestatie mogelijk maakt. Omdat ultrasone verstuivers echter vaak een hogere kiembelasting hebben dan conventionele koude verdampers, heeft Dyson een waterfilter aan de luchtbevochtiger toegevoegd dat UV-C-licht gebruikt om 99,9% van alle ziektekiemen in de vloeistof te doden voordat de nevel wordt gegenereerd. Er zijn geïntegreerde temperatuur- en vochtigheidssensoren waarmee het apparaat automatisch kan worden uitgeschakeld zodra een gewenste luchtvochtigheid is bereikt. De ventilator moet op het hoogste niveau een luchtdebiet van 460 liter per seconde genereren; de luchtbevochtiger verdampt ongeveer 300 ml/h. De tankgrootte van 2,84 liter is dus voldoende voor ongeveer 18 uur continu bedrijf.

OneConcept KingCool Airconditioner

De KingCool airconditioner van OneConcept* combineert luchtbevochtiger en ventilator, evenals koelelement en ionisator in één unit. In dit model is de turbine van de ventilator duidelijk zichtbaar aan de voorkant van de behuizing. Het kan ook worden gedraaid, maar niet alleen in een klein hoekbereik. Met een luchtstroom tot 890 m³/h is deze ventilator bijzonder krachtig; het stroomverbruik van 95 W is echter navenant hoog. De ionisator kan afzonderlijk worden ingeschakeld en kan stofdeeltjes en geurmoleculen uit de appartementslucht filteren.