Luchtbevochtiger versus luchtontvochtiger: wat is het verschil?

Luchtbevochtiger op een tafel in een huis

Ervaart u ademhalingsmoeilijkheden, huidproblemen of allergieverzwaring in uw huis en vraagt u zich af waarom? Ze kunnen gevolgen hebben van luchtvochtigheid binnenshuis boven of onder niveaus die worden aanbevolen door het Amerikaanse Environmental Protection Agency. Schimmelgroei, die vaak voorkomt wanneer het binnen te vochtig is, kan deze symptomen verergeren.

Seizoensgebonden veranderingen in vochtigheid en verwarming en koeling binnenshuis maken het een uitdaging om de luchtvochtigheid van uw huis op een comfortabel niveau te houden. Zonder bewust je luchtvochtigheid binnenshuis te reguleren, zul je waarschijnlijk brede schommelingen tegenkomen van overdreven droge naar overvloedig vochtige lucht.

Om een comfortabele luchtvochtigheid binnenshuis te behouden, hebt u mogelijk een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger nodig. Maar welke is beter en welke heb je nodig? Konden ze beide heb je plekken in je huisstrategie om de luchtvochtigheid binnenshuis te reguleren?

Ontdek in dit artikel de verschillen tussen een luchtbevochtiger versus een luchtontvochtiger. Ontdek wat beter is voor uw specifieke situatie.

Wat is het verschil tussen een luchtbevochtiger en een luchtontvochtiger?

Een luchtbevochtiger Voegt vocht naar de lucht (verhoging van de relatieve luchtvochtigheid) wanneer het te droog is. Terwijl een luchtontvochtiger Verwijdert vocht uit de lucht (waardoor de relatieve luchtvochtigheid afneemt) wanneer het te vochtig is.

Uitzoeken welke eenheid je nodig hebt in jouw specifieke situatie hangt mede af van de tijd van het jaar. In de winter kan een luchtbevochtiger een redder in nood zijn. Maar in de zomer is een luchtontvochtiger je beste vriend.

Aan de andere kant, als u sterk afhankelijk bent van airconditioning voor zomerkoeling, zal een luchtbevochtiger de dag weer redden, omdat airconditioners te veel vocht uit de lucht kunnen verwijderen.

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency beveelt een luchtvochtigheid binnenshuis aan van minder dan 60% en idealiter tussen 30-50% voor huizen en kantoren. Met behulp van deze metriek als richtlijn is het eenvoudig om te bepalen of u een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger nodig hebt, wanneer u deze moet bedienen en voor hoe lang.

Door de ingebouwde humidistat van het apparaat in te stellen op het voorgestelde percentage – en dit te bevestigen met een hygrometer binnenshuis – kunt u gemakkelijker ademen, wetende dat u zich binnen het aanbevolen bereik bevindt.

Wanneer een luchtbevochtiger gebruiken

Luchtbevochtiger die in een woonruimte draait

Luchtbevochtigers worden vaak gebruikt tijdens de winter wanneer huisverwarming de binnenlucht te droog maakt. Soms kan zomerairconditioning te veel vocht uit uw luchtruim verwijderen terwijl uw huis wordt gekoeld. In dat geval kan een luchtbevochtiger ook in de zomer helpen.

Of u nu een luchtbevochtiger gebruikt in de winter of de zomer, het doel is om de onaangename symptomen van droge lucht te verlichten. Deze omvatten:

 • Droge huid, mond en ogen
 • Schrale lippen
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Schilferige hoofdhuid (roos)
 • Neusbloedingen
 • Sinus hoofdpijn

Voordelen van het gebruik van een luchtbevochtiger

Als de lucht van uw huis minder dan 30% relatieve vochtigheid heeft en het uw slaap beïnvloedt, huidaandoeningen of opflakkeringen van de ademhalingstoestand veroorzaakt, dan kan een luchtbevochtiger uw symptomen helpen verlichten. Hier zijn een paar specifieke gezondheidsvoordelen van luchtbevochtigers.

 • Natuurlijke moisturizer. Voorkom gebarsten lippen, schilferige huid en kwetsbaar haar door vocht toe te voegen aan uw huislucht.
 • Respiratoire symptoombestrijding. Nattere lucht vermindert kortademigheid geassocieerd met bronchitis of verkoudheid. Het toegevoegde vocht in de lucht maakt het ophoesten van slijm gemakkelijker.
 • Natuurlijk slaapmiddel. De verbeterde smering van neus- en sinuspassages van vochtige lucht maakt ademhalen gemakkelijker en snurken minder waarschijnlijk bij mensen met slaapapneu.

Soorten luchtbevochtigers

Er zijn tegenwoordig vier belangrijke soorten luchtbevochtigers op de markt. Hier is een kort overzicht:

1. Ultrasone luchtbevochtigers

Hoogfrequente trillingen in het waterreservoir creëren een zichtbare mist die door het luchtruim van uw huis wordt overgebracht. Ultrasone luchtbevochtigers hebben geen luidruchtige ventilatoren nodig om te werken. Ze zijn super stil tijdens het hardlopen, waardoor ze een uitstekende slaapkameroptie zijn.

2. Verdampingsbevochtigers

Een lontfilter zuigt water op en een ventilator blaast droge lucht door het filter. Water verdampt in de lucht. De vochtige lucht circuleert in uw huis.

3. Stoom Vaporizers

Een verwarmingselement kookt water en creëert stoom die in het apparaat afkoelt voordat het uw kamer binnenkomt als een warme mist. Stoomverdampers kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen vanwege het brandgevaar.

4. Luchtbevochtigers voor het hele huis

De luchtbevochtiger is aangesloten op het centrale verwarmings-, ventilatie- en koelsysteem (HVAC) van uw huis. Bevochtigde lucht reist door het kanaalwerk gelijkelijk naar alle delen van uw huis.

Notitie: Ultrasone en verdampingsbevochtigers worden gezamenlijk koele mist luchtbevochtigers om ze te onderscheiden van stoomverdampers.

We raden aan om een grote koele mistbevochtiger te kopen die in staat is om een aanzienlijk gebied of uw hele huis te bevochtigen. Lees hier onze koopgids om een geschikt model te vinden.

Wanneer een luchtontvochtiger gebruiken

Vrouw die water uit een luchtontvochtigertank verwijdert

Luchtontvochtigers zijn handig tijdens periodes van hoge luchtvochtigheid die typisch zijn voor hete en stomende zomers. Wanneer de lucht zwaar aanvoelt en het relatieve vochtigheidspercentage hoger is dan 60%, of als u condensatie op binnenoppervlakken ziet, weet u dat het tijd is om de luchtontvochtiger in te schakelen.

Voordelen van het gebruik van een luchtontvochtiger

Wanneer te veel vocht in de lucht gezondheidsproblemen veroorzaakt of verergert, is een luchtontvochtiger essentieel voor het elimineren van vocht. Hier zijn een paar voordelen van het gebruik van een luchtontvochtiger.

 • Schimmelgroeiregulatie. Schimmel bloeit in een huis wanneer de luchtvochtigheid hoger is dan 60%. Een luchtontvochtiger houdt de micro-organismen en de giftige stoffen die ze produceren onder controle.
 • Muffe geurreductie. Microscopische schimmelsporen in de lucht worden geactiveerd en reproduceren wanneer het binnen te vochtig is. Dit betekent meer penetrante muffe geuren. Een luchtontvochtiger verlaagt de hoeveelheid vocht in de lucht, zodat er minder stinkende schimmelsporen rondzweven.
 • Huisstofmijtallergie bestrijding. Huisstofmijt gedijt wanneer de luchtvochtigheid binnenshuis meer dan 55% is. Een luchtontvochtiger zal ze in de kiem smoren.
 • Verkoelend effect van drogere lucht. Vochtige lucht binnenshuis maakt de “echte gevoelstemperatuur” hoger dan het in werkelijkheid is. Een luchtontvochtiger ontkracht dit effect. Als gevolg hiervan hoeft u de AC niet zo veel te laten draaien, dus u bespaart ook op energiekosten.

Soorten luchtontvochtigers

Er zijn tegenwoordig drie hoofdtypen luchtontvochtigers in de handel verkrijgbaar. Hieronder vindt u een basisbeschrijving van elke soort.

1. Koelmiddel (Compressor) Luchtontvochtigers

Net als een huishoudelijke koelkast trekt een compressorontvochtiger vochtige lucht aan die over spoelen met een koelmiddel (koelmiddelstof) gaat. Waterdruppels condenseren uit de lucht en druppelen in een opslagtank. De luchtontvochtiger geeft drogere lucht af in de thuisomgeving.

2. Droogmiddel Luchtontvochtigers

In plaats van de binnenkomende lucht af te koelen, stuurt een droogmiddelontvochtiger deze over een roterend wiel met een vochtabsorberend materiaal dat bekend staat als een droogmiddel. Terwijl druppels zich vormen, kanaliseert deze luchtontvochtiger ze in een opslagtank terwijl deze drogere lucht terug naar uw huis stuurt.

3. Luchtontvochtigers voor het hele huis

Hoge luchtvochtigheid is meestal een probleem in kelders en kruipruimtes. Als overtollig vocht echter een probleem is in uw hele huis, dan kan een luchtontvochtiger voor het hele huis de beste oplossing zijn. Het wordt bevestigd aan uw centrale HVAC-systeem en functioneert als een koelmiddelontvochtiger. Het ontvochtigen van de lucht terwijl deze door je luchtkanalen stroomt.

Belangrijkste afhaalmaaltijden over luchtbevochtiger versus luchtontvochtiger verschillen

Seizoensgebonden variaties in de luchtvochtigheid buiten en het gebruik van verwarming en koeling binnenshuis zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in huis sterk fluctueert. Lucht die te droog of te vochtig is, kan uw gezondheid nadelig beïnvloeden. Om de epa-aanbevolen luchtvochtigheid binnenshuis van 30-50% te behouden voor een gezond huis, hebt u mogelijk een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger nodig.

Het kennen van de verschillen tussen luchtbevochtigers en luchtontvochtigers is essentieel voordat u in een of beide van hen investeert. Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan de lucht wanneer u de luchtvochtigheid in uw huis moet verhogen. Ter vergelijking: een luchtontvochtiger verwijdert overtollig vocht uit de lucht wanneer uw luchtvochtigheid binnenshuis te hoog is.

Met een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger ademt u gemakkelijker in uw huis, ongeacht de seizoensgebonden variabiliteit van vochtigheid of uw gebruik van huisverwarming en -koeling gedurende het hele jaar.