Luchtbevochtiger voor de open haard

Luchtbevochtiger voor de open haard

Wanneer de temperaturen buiten dalen, is het de hoogste tijd om de open haard weer aan te steken. De open haard zorgt niet alleen voor behaaglijke warmte in het appartement, maar ook voor de extra portie gezelligheid! Helaas is te droge binnenlucht een veel voorkomende bijwerking. Een luchtbevochtiger kan helpen dit probleem op te lossen.

Wat is er fijner op koude dagen dan je comfortabel te maken voor de knisperende open haard samen met een dampend kopje thee en een goed boek? Maar helaas is er een nadeel van deze geruststellende warmte: het gebruik van een open haard droogt de lucht uit, wat onder bepaalde omstandigheden problematisch kan zijn en de gezondheid kan beïnvloeden. Een luchtbevochtiger voor de open haard helpt om een optimaal binnenklimaat te herstellen. Ontdek hier welke apparaten hiervoor geschikt zijn en waar je op moet letten bij het gebruik ervan!

Houtkachel droogt de lucht uit

Het binnenklimaat is grotendeels verantwoordelijk voor ons welzijn. Naast temperatuur speelt relatieve vochtigheid een belangrijke rol. Het moet tussen de 40% en 60% zijn, want dan voelen we ons het meest op ons gemak. Als de luchtvochtigheid te hoog is, drukt de luchtvochtigheid op de geest en maakt ons omslachtig. Te droge lucht heeft echter invloed op onze gezondheid.

Dat laatste is een probleem, vooral in de winter. De koude buitenlucht is altijd veel droger dan in de warme maanden – ook als het regent. Daar zijn twee redenen voor:

  1. de schaarse vegetatie en dus gebrek aan transpiratie van de bladeren
  2. koude lucht kan veel minder vocht opnemen dan warme lucht

Natuurlijk komt deze lucht ook via open ramen de woonkamers binnen. Daar zorgt verwarming voor verdere uitdroging. Bij het gebruik van een open haard is er nog een andere factor: het verbrandingsproces van hout vereist zuurstof en dus lucht. Veel kachels hebben echter geen aparte luchttoevoer en voeden zich daarom met de binnenlucht. Bij verbranding ontsnapt het vocht dat zich daar bevindt. De luchtvochtigheid wordt nog lager.

Als u dit probleem wilt voorkomen, kunt u het beste kiezen voor een open haard met luchttoevoer. Hier wordt de omgevingslucht grotendeels gespaard.

Als dat geen optie is, kan een luchtbevochtiger helpen het binnenklimaat te verbeteren.

Symptomen van te droge lucht

In tegenstelling tot temperatuur is droge lucht slechts indirect merkbaar – namelijk door de symptomen die het veroorzaakt. Huid en slijmvliezen drogen uit en ook het hoofd heeft last van vochtverlies, omdat de zuurstofopname niet meer zo goed werkt. Symptomen zijn onder meer:

Bovendien is een droog binnenklimaat even schadelijk voor uw huisdier. En ook echt houten meubels en de geliefde leren bank hebben er last van.

Een luchtbevochtiger tegen droge binnenlucht

Luchtbevochtigers kunnen het probleem tegengaan. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze geven vocht af aan de lucht. In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende drie modeltypen

  • Verdamper – De eenvoudigste variant zijn verdamperbakken, die eenvoudig worden gevuld met water en het passief in het milieu afgeven door verdamping. Er zijn echter ook elektrische verdampers die werken met een groot oppervlak en capillaire krachten en het vocht in de ruimte verdelen via een ventilator. Het stroomverbruik is laag (elektrische verdamper) tot onbestaande (verdamperschalen).
  • Verdamper – In deze modellen wordt het water verdampt door warmte op te wekken. Het grote voordeel hiervan is dat mogelijke ziektekiemen worden gedood door verhitting Allereerst zijn vaporizers elektrische apparaten, maar ze verbruiken veel elektriciteit en zijn dus duur. Voor de haard zijn er echter ook zogenaamde “verdamperketels”, die rechtstreeks vanuit de kachel worden bediend en dus geen extra energiekosten veroorzaken.
  • Ultrasone vernevelaar – In deze apparaten wordt het water door ultrageluid verneveld tot fijne waterdruppeltjes. Er ontstaat een mist. Dit ziet er visueel mooi uit, maar moet vanuit hygiënisch oogpunt kritisch bekeken worden, omdat de waterdruppels dienen als transportmiddel voor schimmels en bacteriën. Daarnaast is luchtbevochtiging door waterverdampers of verdampers geschikt voor een Open haard door de warmteontwikkeling sowieso veel praktischer.

Vanwege de warmte die door een kachel wordt geproduceerd, zijn verdamperbakken of speciale verdampers het meest geschikt. Hiervoor heb je geen elektriciteit nodig en worden de kosten dus binnen de perken gehouden.

Aanbevolen apparaten

Praktische verdamper van Benta

Waarschijnlijk de goedkoopste variant is een verdamper, zoals bijvoorbeeld aangeboden door Benta. De keramische kom wordt eenvoudig aan de kachelpijp bevestigd en valt visueel nauwelijks op door de grijze kleur. Door de goede warmtegeleiding van het keramiek warmt het water via de buis op en verdampt het.

Mooie verdamperketel

Een iets elegantere oplossing wordt geboden door de gietijzeren waterverdamperketel van Häusler. De ketel wordt eenvoudig op de kachel geplaatst en het water verwarmt en verdampt automatisch. Een echte blikvanger in het middenprijssegment!

Elegante kamerbevochtiger

Als u waarde hecht aan een elegant ontwerp, is de luchtbevochtiger van Vonic gemaakt van roestvrij staal misschien wel de beste oplossing. Het bevat iets meer dan een liter en kan zowel boven de oven als in de directe omgeving worden geplaatst.

Pas op voor te veel vocht en nucleatie

De belangrijkste regel bij het gebruik van een luchtbevochtiger is: gebruik het apparaat alleen als de lucht eigenlijk te droog is. Want als dit niet het geval is, kan de ruimte snel te vochtig worden, wat schimmelgroei bevordert. Met een hygrometer kunt u altijd de relatieve luchtvochtigheid regelen.

Als u daadwerkelijk te droge lucht opmerkt en u besluit een luchtbevochtiger voor uw open haard te gebruiken, moet u deze zeker regelmatig reinigen om het risico op kiemvorming te minimaliseren.