Luchtfilters voor thuis – hoe u uw binnenlucht reinigt

Luchtfilter Appartement

Stof wordt in elk appartement aangetroffen, maar als het uit de hand loopt, kunnen ademhalingsmoeilijkheden optreden. Vooral mensen met een allergie zijn gevoelig voor allergenen in huisstof en kunnen enorm profiteren van stoffilters. Geschikte stofafzuigers zijn zowel luchtreinigers, die zwevende stoffen vasthouden als deeltjesfilters, zoals HEPA-filters, als luchtwassers. Deze laatsten gebruiken water om de kamerlucht te reinigen en stof te binden. Welk kamerfilter het beste is voor uw kamers hangt af van verschillende factoren, waaronder vochtigheid en mogelijke allergieën.

Hoe kan ik de blootstelling aan stof in mijn huis verminderen? Zijn luchtreinigers of luchtwassers de betere stoffilters? En wat is de beste oplossing voor mensen met een allergie? Dit artikel geeft u een overzicht van de criteria die u moet gebruiken om een kamerluchtfilter te kiezen en enkele producten te introduceren die geschikt voor u zijn.

Stoffilter voor uw kamers thuis

Het grootste deel van de vervuiling van de kamerlucht wordt gegeven door stof. Naast grof stof en haar met een grootte van meer dan 50 μm, wordt dit gevormd door huis en fijnstof. Huisstof is de ongeveer 35 μm grote uitscheidingen van huisstofmijt, die eiwitten bevatten waarvoor sommige mensen allergisch zijn. Tot slot is fijnstof vooral wijdverspreid in binnensteden: als verbrandingsproduct wordt fijnstof grotendeels veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer.

Stofafscheiders kunnen u helpen stof en andere luchtverontreinigingen uit uw kamer te verwijderen, zodat u vrijer kunt ademen. Dit zijn luchtreinigers met stoffilters, die zelfs de fijnste deeltjes kunnen vasthouden. HEPA-filters, die deeltjes tot 0,01 μm groot uit de lucht kunnen verwijderen, zijn het meest effectief. Als luchtfilters zijn echter ook luchtwassers mogelijk, die stof binden met water en zo de kamerlucht reinigen, vergelijkbaar met wat er gebeurt tijdens een regenbui.

Luchtfilter voor je slaapkamer

Omdat de slaapkamer de kamer is waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt, is goede lucht hier vooral belangrijk. Voor een ongestoorde slaap, een stille werking met down-dimmed verlichtingsprioriteit. In veel slaapkamers is echter de Vochtigheid want je geeft met je adem ook vocht af in de ruimte en de kamertemperatuur wordt nogal koel ingesteld. In dergelijke gevallen is een luchtwasser niet zo geschikt, omdat deze niet alleen werkt als een kamerfilter, maar ook als een luchtbevochtiger en de luchtvochtigheid nog verder zou verhogen.

Stoffilter in het onderzoek

In kantoren daarentegen is de luchtvochtigheid vaak erg laag omdat een centraal ventilatiesysteem verse lucht van buitenaf opwarmt, waardoor de relatieve luchtvochtigheid afneemt. Om uw kantoorlucht te bevrijden van stof, is het daarom noodzakelijk om Luchtwassers meestal beter geschikt.

Allergiepatiënt huishouden

Niet alleen stof, maar ook pollen, dierenhaar en schimmelsporen veroorzaken allergische reacties bij veel mensen. Het filteren van de kamerlucht is daarom vooral nodig voor mensen met een allergie om zorgeloos te kunnen ademen in hun eigen huis. Mensen met een allergie zijn gevoelig voor zelfs de kleinste hoeveelheden allergenen in de lucht. Het is daarom niet alleen cruciaal om hun aandeel te verminderen, maar ook om zo’n hoge reinigingsprestatie in te stellen dat ze vrijwel niet meer te detecteren zijn. Mensen met een allergie moeten daarom liever kiezen voor grotere luchtreinigers.om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Hoewel luchtwassers minder effectief zijn tegen fijnstof dan HEPA-filters, kunnen ze ook helpen ademhalingsmoeilijkheden te verlichten door de lucht te bevochtigen. Daarnaast kunnen consumenten bewust kiezen voor een product dat compatibel is met de Certificaat “Allergievriendelijk” van de European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF) is uitstekend.

Kamerplanten als stoffilter

Kamerplanten zijn een kosteneffectieve maatregel voor het verbeteren van de lucht. Van een groot aantal planten is bekend dat ze een enorm potentieel hebben om verontreinigende stoffen uit de lucht te binden. Prominente vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld klimop, drakenboom en berkenvijg. Sinds enige tijd is er echter ook aandacht voor de stofbindende eigenschappen van Plant. Niet alleen grof stof kan worden vastgehouden door bladeren, zelfs fijnstof kan worden verminderd. In sommige grote steden lopen al veldproeven om fijnstofvervuiling te verminderen door middel van gerichte plantmaatregelen. Goede resultaten zijn te bereiken met coniferen, maar ook met mossen.

Luchtreinigers zijn ideale luchtfilters – productpresentaties

Als u thuis stofvrije lucht wilt inademen, kunt u veel verschillende luchtreinigers vinden die u technische ondersteuning bieden. Hieronder presenteren we enkele modellen die goede functies bieden.

Klarstein Klimaatheld

De luchtreiniger Climate Hero van Klarstein is een universeel wapen dat universeel kan worden gebruikt tegen elke vorm van vuile lucht en slechte geuren met een vijfvoudige filtercombinatie. Met voorfilter en HEPA-filter worden zelfs de fijnste deeltjes uit de lucht verwijderd, een actief koolfilter en een afzonderlijk schakelbare ionisator bestrijden geuren en een fotokatalysator heeft een kiemdodend effect tegen virussen en bacteriën. Daarnaast is het model voorzien van een aroma diffuser, waarmee een aangename geur door het hele appartement kan worden uitgestraald. Deze luchtreiniger is zeer krachtig: hij is ontworpen voor een luchtdebiet van 400 m³/h, wat voldoende is voor een leefruimte van 100 m².

Klarstein Climate Hero - luchtreiniger, luchtverfrisser, inonisator, HEPA-filter,...
Klarstein Climate Hero – luchtreiniger, luchtverfrisser, inonisator, HEPA-filter,…

  • SMART: De Climate Hero luchtreiniger van Klarstein is een effectieve luchtreiniger met een 6-in-1 filtersysteem – een HEPA-filter, een…
  • EFFECTIEF: De Climate Hero luchtverfrisser heeft een luchtdebiet van 400m³/h pollen, huis- en fijnstof en mijtenresten.
  • STERK: Het HEPA-filter verwijdert pollen, rook en deeltjes uit de lucht. Schadelijke gassen krijgen geen kans dankzij het actieve koolfilter. De…

Philips AC4072/11

Met het model AC4072/11 biedt Philips een luchtreiniger die bijzonder geschikt is voor mensen met een allergie. Een klassieke combinatie van HEPA-filter en actieve kool maakt het mogelijk om meer dan 99,9% van alle deeltjes groter dan 0,02 μm uit de kamerlucht te filteren en tegelijkertijd slechte geuren te binden. Het apparaat draagt het ECARF-keurmerk “Allergievriendelijk” van de European Centre for Allergy Research Foundation. Met een reinigingscapaciteit van 236 m³/h is dit model geschikt voor ruimtes tot 55 m².

Magic Stream Luchtreiniger

Ook de luchtreiniger van Magic Stream is veelzijdig: met zes verschillende filters blijft nauwelijks een wens onvervuld: een koudekatalysator als voorfilter en een actief koolfilter werken tegen schadelijke gassen en onaangename geuren, een HEPA-filter verwijdert 99% van het fijnstof, een antimicrobieel gecoat filter en een UV-lamp doden ziektekiemen, en ook een ionisator kan worden ingeschakeld om stof te bestrijden. De capaciteit van dit apparaat is 250 m³/h, zodat een luchtzuivering van maximaal 35 m² woonoppervlak mogelijk is.

Magic Stream Luchtreiniger | Luchtfilter tegen pollen, fijnstof &sigarettenrook met 6-voudige...
Magic Stream Luchtreiniger | Luchtfilter tegen pollen, fijnstof &sigarettenrook met 6-voudige…

  • ✔Significante vermindering van de concentratie van ziektekiemen, pollen en verontreinigende stoffen door 6-voudige filtering van de binnenlucht (geschikt voor ruimtes tot 35…
  • ✔Stil, geurloos 6-voudig filtersysteem: koudekatalysator, actief koolfilter, antibacterieel filter, HEPA-filter. Een ionisator en…
  • ✔Verwijdert op betrouwbare wijze sigarettenrook, geuren, microben, pollen, allergenen, fijnstof, huisstof, mijten, formaldehyde, benzenen en VOC. Voor…

Luchtwassers als geschikt alternatief – productpresentaties

Als alternatief voor luchtreinigers kunnen luchtwassers ook worden gebruikt als kamerfilters om stof uit de lucht te verwijderen. De volgende producten geven een overzicht van typische oplossingen voor uw huishouden.

Venta LW25

Het bedrijf Venta heeft een grote naam voor zichzelf gemaakt als fabrikant van luchtwassers op de markt: met het model LW45 heeft het de K-Tipp-consumententest gewonnen omdat het apparaat bijzonder kiemvrij is. De Venta luchtwasser LW25 verschilt alleen in lagere prestaties: als luchtbevochtiger is het apparaat geschikt voor ruimtes tot 40 m²; de reinigingsprestatiesmaar spreekt slechts 20 m² woonoppervlak. Door de kamerlucht met water te reinigen, worden stofdeeltjes van meer dan 10 μm betrouwbaar verwijderd. Omdat het een zuivere luchtwasser is, zijn er geen filters die vervangen hoeven te worden. De verwijderbare afzonderlijke onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig en maken een ongecompliceerde reiniging van het apparaat mogelijk. Aromatische olieadditieven aan het water maken het ook mogelijk om het apparaat als geurdispenser te gebruiken.

Klarstein PurePal

De PurePal luchtwasser van Klarstein is niet alleen geschikt als stoffilter voor in huis: een extra actief koolfilter rust de luchtreiniger ook uit voor gebruik tegen schadelijke gassen en nare geurtjes en vult zo een gat in het prestatiespectrum van een typische luchtwasser en maakt deze bijvoorbeeld beter geschikt om de lucht in een rokend huishouden te reinigen. Dit elimineert echter ook het voordeel van het niet vervangen van filters. De reinigingscapaciteit van het apparaat wordt opgegeven als 25 m².

Klarstein PurePal - Luchtwasser, luchtreiniger, luchtbevochtiger, luchtverfrisser, luchtreiniger,...
Klarstein PurePal – Luchtwasser, luchtreiniger, luchtbevochtiger, luchtverfrisser, luchtreiniger,…

  • SMART: De PurePal luchtreiniger van Klarstein is een effectieve luchtreiniger en verwijdert stof, fijne deeltjes en geuren met water en…
  • EFFECTIEF: Met de luchtverfrisser kunt u voedselgeuren, sigarettenrook, huisstof en veel effectiever en moeiteloos verwijderen. Vooral mensen met een allergie,…
  • DESIGN: Visueel past de PurePal by Klarstein in elk woon- en kantoorlandschap dankzij het moderne en eenvoudige ontwerp. Vanwege de…