Luchtionisator – luchtzuivering door ionen

Een luchtionisator zuivert de lucht met behulp van ionen. Ionen zijn uitstekend als stofvangers. De geladen deeltjes combineren zich met stof en andere deeltjes in de lucht en vormen grotere complexen. Op deze manier zinken de deeltjes naar de vloer en wordt de kamerlucht bevrijd van potentiële verontreinigende stoffen. Als bijproduct produceren ionisatoren meestal ozon.

Hoe ionen in de lucht je gezondheid beïnvloeden

Ionen zijn geladen deeltjes en zitten overal in de lucht. Hun concentratie fluctueert echter: terwijl er buiten een grote hoeveelheid negatieve ionen is, is de ionenconcentratie binnenshuis slechts een fractie hiervan. Dit verschil tussen het binnenklimaat in uw woning en de frisse sfeer in de buitenlucht draagt er mede aan bij dat de kamerlucht als versleten en minder prettig wordt ervaren.

Ionenconcentratie binnen lager dan buiten

Het aandeel ionen in de omgevingslucht kan worden gemeten en vergeleken voor verschillende locaties. Terwijl concentraties van 1.000 tot 3.000 ionen per cm³ gebruikelijk zijn in het wild en maximumwaarden van enkele 10.000 ionen per cm³ aanwezig kunnen zijn in de bergen, bij watervallen en na onweersbuien, in steden met minder dan 500 ionen per cm³ relatief een gebrek aan geladen deeltjes voor. Binnenshuis daalt de ionenconcentratie regelmatig tot minder dan 100/cm³ [1].

Deze numerieke waarden geven meestal de totale concentratie van positieve en negatieve ionen aan. In een natuurlijke omgeving is de verhouding verschoven ten gunste van negatieve ionen, terwijl relatief een lager aandeel negatieve ionen binnenshuis is aanwezig. Omdat de meeste mensen zich comfortabel voelen in een bijna-natuurlijke omgeving, kan worden aangenomen dat een hogere concentratie ionen (vooral negatieve) gunstig is.

Zuivere binnenlucht door ionen

Veel van het belang voor het binnenklimaat en uw gezondheid wordt slechts indirect veroorzaakt door een hoge concentratie ionen: als tegengestelde ladingen aantrekken, binden geladen deeltjes andere deeltjes zoals stof of pollen in de lucht. Deze elektrostatische interactie leidt tot een Clustering van deeltjes. Door het toegenomen gewicht zinken de stofclusters sneller naar de grond, waardoor de lucht schoner wordt.

Invloed van ionenconcentratie op het welzijn

Er zijn een groot aantal studies die positieve effecten van verhoogde ionenconcentraties op de menselijke psyche hebben gevonden. Bijvoorbeeld verbeterde prestaties[2] en minder depressieve gedachten[3] zijn geïdentificeerd als het gevolg van een kunstmatige toename van het aantal negatieve ionen, maar zonder adequate biologische verklaringen te kunnen geven. Tegelijkertijd benadrukken de studies echter dat er geen directe correlatie met de functie van het ademhalingssysteem of het algehele welzijn kon worden gevonden.[4] De invloed van ionenconcentratie op de menselijke gezondheid is daarom zeer controversieel.

Hoe een ionisator werkt

Het idee van een luchtionisator is om de concentratie van (negatieve) ionen binnenshuis te verhogen om niveaus te bereiken die dicht bij die in het wild liggen. Omdat bos- en berglucht als fris wordt ervaren, moet de lucht van uw appartement ook worden ververst door de ionenconcentratie te verhogen.

Kunstmatige generatie van ionen voor clustering

In het hart van een luchtionisator bevinden zich metalen platen waartussen een hoge spanning wordt toegepast. Als er lucht tussen deze elektroden stroomt, worden individuele deeltjes elektrisch geladen door het sterke veld. Als sommige moleculen en deeltjes al geïoniseerd zijn, kunnen ze door botsingen ook ladingen uitwisselen met andere deeltjes.

Door elektrostatische interacties worden ionen van verschillende ladingen aangetrokken en plakken ze aan elkaar. Dit vergroot de deeltjesgrootte en vermindert de mobiliteit van de nieuw gevormde cluster.[5]. Dit effect versterkt zichzelf: grotere clusters bewegen langzamer en zorgen voor een groter oppervlak waaraan verdere deeltjes zich kunnen hechten.

Luchtionisatoren zuiveren dus de lucht door de geladen deeltjes stofdeeltjes samen te laten klonteren tot grote clusters. Deze zijn te zwaar en vallen op de grond of kunnen worden opgevangen door een elektrisch geladen metalen plaat in het apparaat zelf.

Ozongeneratoren bestrijden geuren

Als bijproduct van ionenOzon wordt geproduceerd, wat ook bijdraagt aan luchtzuivering. Vanwege de onstabiele moleculaire structuur is ozon zeer reactief en kan het gemakkelijk andere moleculen splitsen. Op deze manier heeft het een kiemdodend effect en zorgt het voor de eliminatie van onaangename geuren.

De meeste ionisatoren genereren niet specifiek ozon en laten het voornamelijk reageren met de lucht in het apparaat. Ozongeneratoren daarentegen zijn gespecialiseerd in de productie van ozon en geven deze in grote hoeveelheden af, zoals deze ozonisator uit Fresh Air*. Deze op ozon gebaseerde luchtreinigers hebben als doel het reactieve gas door de kamer te verspreiden, zodat het zijn desinfecterende en geurverwijderende effect direct bij de bron van de verontreinigende stoffen kan uitoefenen.

Wat u moet weten voordat u een luchtionisator koopt

Als u overweegt een apparaat te kopen voor het ioniseren van binnenlucht, moet u op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van de gebruikte technologie.

Voordeel: geen filterwissel en eenvoudige reiniging

In het geval van ionisatoren, geen filterwissel nodig. Dit bespaart tijd en geld, omdat vervangende filters soms erg duur zijn. Het schoonmaken van de apparaten gaat gepaard met weinig inspanning. Afhankelijk van het apparaat hoeft u het stof alleen maar van de metalen plaat of de opvangbak te verwijderen door af en toe te stofzuigen of te spoelen. Natuurlijk is dit voordeel alleen merkbaar met pure ionisatie-apparaten zoals de Tevigo-luchtionisator*, die zijn uitgerust zonder extra mechanische filters.

ASIGO® Luchtreiniger Allergiepatiënten I Zonder filters I Luchtionisator voor allergiepatiënten en rokers I...
ASIGO® Luchtreiniger Allergiepatiënten I Zonder filters I Luchtionisator voor allergiepatiënten en rokers I…

 • 🌬️ LUCHTREINIGER: Onze luchtionisator bevrijdt de lucht van verontreinigende stoffen zoals rook, stof, pollen,…
 • 💚 VOOR MENSEN MET EEN ALLERGIE: De luchtreiniger kan symptomen van allergieën verlichten, zoals pollenallergie en…
 • 🏞️ METALEN VINNEN INZETSTUK: De omgevingslucht raakt de uiteinden van de…

Een ander voordeel is dat luchtionisatoren meestal een zeer hoge compact formaat en zijn relatief goedkoop. Er zijn zelfs mini-apparaten om aan te sluiten op de sigarettenaansteker in de auto of middelgrote apparaten in het bijpassende bureauformaat.

Nadeel: Ozon is schadelijk voor je gezondheid

Ozonvorming in ionisatoren heeft niet alleen voordelen. Hoewel het gas andere moleculen splitst en dus aanzienlijk bijdraagt aan geurneutralisatie, kan ozon ook een negatief effect hebben op de gezondheid.

De splitsing van potentiële verontreinigende stoffen leidt dus gedeeltelijk tot gevaarlijke afbraakproducten. Dit geldt vooral voor sigarettenrook. Ionisatoren of zuivere ozongeneratoren mogen daarom nooit worden gebruikt om de geur van rook te elimineren – althans niet terwijl mensen in de kamer zijn.

Bovendien is ozon zelf ongezond voor ons organisme. Het leidt onder andere tot: Irritatie van de luchtwegen en hoofdpijn. Zelfs lage ozonconcentraties kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een ionisator met een extreem lage ozonuitstoot, zoals de alfda CleanAir luchtionisator*.

alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,...
alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,…

 • 4-traps ventilator (slaap – klein – middelhoog) met energiebesparende motor en automatische modus, meerdere keren getest, effectief tegen onder andere schimmelsporen,…
 • Draagbare kamerluchtreiniger met alfdaCleanAIR filterelement: het opbergbare universele filter helpt bij het beheersen van alle gemeenschappelijke luchtvervuiling in de ruimte, zoals schadelijke…
 • Intelligente PM 2.5 deeltjessensor – Bij de beoordeling van de luchtkwaliteit wordt al rekening gehouden met de grenswaarden van de richtlijn die geldig zijn vanaf 2020…

Of u kunt kiezen voor een ozonluchtreiniger die is uitgerust met een tijdregeling, zoals deze luchtreiniger van Klarstein*. Met zo’n timer kunt u het apparaat inschakelen zonder in de kamer te hoeven zijn. U kunt ook automatisch de ozonproductie uitschakelen via de timer en pas een paar uur later opnieuw de kamer betreden, wanneer de groteDe ozon is verdampt.

Klarstein Tramontana - luchtreiniger, luchtverfrisser, inonisator, HEPA-filter, actieve koolfilter,...
Klarstein Tramontana – luchtreiniger, luchtverfrisser, inonisator, HEPA-filter, actieve koolfilter,…

 • SMART: De Klarstein Tramontana luchtreiniger is een effectieve luchtreiniger met een 6-in-1 filtersysteem – voorfilter, HEPA-filter, actief koolfilter,…
 • EFFECTIEF: De Tramontana luchtverfrisser heeft een luchtdebiet van 150 m³/h pollen, huis- en fijnstof en mijtenresten.
 • STERK: Het HEPA-filter verwijdert pollen, rook en deeltjes uit de lucht. Schadelijke gassen en virussen zijn verminderd dankzij het actieve koolfilter en…

Prioriteit voor schone lucht?

Als u de ionisator voornamelijk als luchtreiniger wilt bedienen, moet u een combinatieapparaat kiezen, dat ook is uitgerust met andere filters. HEPA- en actieve koolfilters zijn bijzonder effectief tegen fijn stof en virussen, en UV-lampen maken luchtdesinfectie mogelijk. Een van die multifunctionele apparaten is de Magic Stream luchtreiniger*.

Magic Stream Luchtreiniger | Luchtfilter tegen pollen, fijnstof &sigarettenrook met 6-voudige...
Magic Stream Luchtreiniger | Luchtfilter tegen pollen, fijnstof &sigarettenrook met 6-voudige…

 • ✔Significante vermindering van de concentratie van ziektekiemen, pollen en verontreinigende stoffen door 6-voudige filtering van de binnenlucht (geschikt voor ruimtes tot 35…
 • ✔Stil, geurloos 6-voudig filtersysteem: koudekatalysator, actief koolfilter, antibacterieel filter, HEPA-filter. Een ionisator en…
 • ✔Verwijdert op betrouwbare wijze sigarettenrook, geuren, microben, pollen, allergenen, fijnstof, huisstof, mijten, formaldehyde, benzenen en VOC. Voor…

Als je jezelf afvraagt waar het het beste is om de luchtionisator te plaatsen, heb je twee verstandige opties: ofwel waar je de meeste verontreinigende stoffen vermoedt, of in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt. Het kantoor is zeker een plek waar elektrische apparaten de meeste stof en chemische verontreinigende stoffen in de lucht afgeven. In je eigen appartement breng je echter waarschijnlijk het grootste deel van je tijd door in de slaapkamer. Voor ’s nachts gebruik moet u dan letten op een stille bedrijfsmodus. Sommige modellen, zoals de Baren* luchtreiniger, bieden een extra slaapkamermodus waarin ook de lichtindicatoren worden uitgeschakeld.

Baren HEPA H13 luchtreiniger B-785 met luchtsensor, UVC desinfectie, ionisator, fotokatalysator,...
Baren HEPA H13 luchtreiniger B-785 met luchtsensor, UVC desinfectie, ionisator, fotokatalysator,…

 • Luchtreiniger B-785, zilver/zwart, filtert effectief pollen, bacteriën, fijnstof en slechte geuren uit de kamerlucht met 7 filtersystemen
 • Reinigt maximaal 46m² of 115m³ kamerlucht. Optioneel aan te sturen in continu bedrijf, in interval, voor een instelbare tijd of via de geur en…
 • Ideaal voor mensen met een allergie: basisfiltratie door HEPA, actieve kool- en koolstofvezelfilters, schakelbare ionisatie, fotokatalyse en UV-licht, evenals…

Conclusie Luchtionisator – Waar je zeker op moet letten:

De vorming van ozon als bijproduct betekent niet dat luchtionisatoren in principe ongeschikt zijn. Op moderne ionisatoren de ozon wordt voornamelijk vastgehouden in het apparaat en niet vrijgegeven in de kamer. Er is dus geen gevaar voor uw gezondheid. Zoek bij het kopen naar een goede kwaliteit van het apparaat.

Gebruik geen luchtionisator…

 • om sigarettenrook te elimineren.
 • voor mensen met een allergie – omdat de deeltjesclusters zich op bedden en bekleding vestigen. Deze opeenhoping van allergenen in hoge concentraties leidt tot allergische reacties.
 • als er gezondheidsproblemen zijn als gevolg van overmatige ozonvervuiling.

Vaak Luchtionisatoren als extra functie geïntegreerd in een luchtreiniger met filtersysteem. Dit kan heel praktisch zijn en zorgt voor een effectieve luchtzuivering. Door de clustering van stofdeeltjes kunnen deze complexen makkelijker gefilterd worden. U kunt de ionfunctie van dergelijke apparaten indien nodig in- of uitschakelen.