Luchtontvochtiger om de kelder te ontvochtigen

Luchtontvochtiger in de kelder

Vochtige kelders zijn niet alleen een probleem in oude muren. Zelfs in geïsoleerde nieuwbouw kan de relatieve luchtvochtigheid snel de ideale 40-60% overschrijden. Dit beschadigt de opgeborgen voorwerpen in de kelder en leidt op de lange termijn tot schimmel. Met een kamerontvochtiger krijg je het probleem onder controle.

Het ruikt muf, het gips bladdert van de muur, opgeborgen kartonnen dozen en stoffen voelen klam of zelfs nat aan. Dit zijn allemaal typische tekenen van een te hoge luchtvochtigheid in de kelder. Vroeg of laat ontwikkelt zich schimmel als gevolg van een dergelijk binnenklimaat – en dit is niet alleen extreem ongezond, maar beïnvloedt ook het opgeborgen keukengerei. Wanneer dit gebeurt, helpt meestal alleen uitmesten. Maar zover hoeft het niet te komen.

Hoe ontstaat vocht in de kelder, welke luchtontvochtigers worden aanbevolen en zijn er andere manieren om het probleem op te lossen? In dit bericht vind je antwoorden.

Te veel vocht in de kelder: vooral in het milde seizoen een probleem

In ongeïsoleerde oude gebouwen komt vocht van buitenaf de muren binnen. Maar zelfs in goed geïsoleerde huizen en eerder droge kelders treedt de onaangename nattigheid vaak op een gegeven moment op. De boosdoener wordt condensatievocht genoemd, dat zich vormt op koude oppervlakken.

De vorming van condensatie kan plaatsvinden op alle oppervlakken, bijvoorbeeld muren, meubels en vooral ruiten. Het hangt af van verschillende factoren:

 • Omgevingstemperatuur
 • Temperatuur in de kamer
 • Oppervlaktetemperatuur
 • relatieve vochtigheid

Hoe hoger de luchtvochtigheid in de ruimte en hoe kouder de oppervlakken, hoe sterker de condensatie. Bovendien spelen de temperaturen buiten en in de kamer een essentiële rol, omdat warme lucht meer waterdamp kan absorberen dan koude lucht.

Om deze reden is de vorming van condensvocht een probleem in de kelder, vooral in de warme lente- en zomermaanden. Op dit moment komt warme buitenlucht het hele jaar door de koude kelderruimtes binnen en koelt dienovereenkomstig af. De nu koude lucht kan echter niet meer zoveel vocht opnemen als voorheen. Het overtollige vocht condenseert dus op de koude muren in de kelder.

Ventilatie is in dit geval niet de beste keuze!

Ventilatie helpt alleen bij de juiste buitentemperatuur!

De meeste mensen proberen eerst vochtige kelders te bestrijden door intensieve ventilatie. Wat in eerste instantie plausibel lijkt, is in werkelijkheid vaak precies de verkeerde manier – om de hierboven genoemde redenen. In het voorjaar en de zomer moet je de ramen in de kelder zoveel mogelijk gesloten houden om de warme (vochtige) lucht buiten te laten.

Ventilatie van uw kelder wordt alleen aanbevolen als de temperatuur buiten minstens vijf graden onder de keldertemperatuur ligt. In de zomer gebeurt dit natuurlijk bijna nooit. Gebruik daarom de herfst en winter om uw kelderkamers regelmatig te ventileren – maar gelieve alleen op droge dagen!

Dit vereist natuurlijk een nauwgezette bewaking van de temperatuur en verhoogt de stookkosten. Bovendien helpt het niet echt in de zomer.

Kelders ontvochtigen

Voor een ideale luchtvochtigheid het hele jaar door kan de aankoop van een luchtontvochtiger om de kelder te ontvochtigen zinvol zijn. Deze elektrische apparaten zuigen de lucht aan via een ventilatorfunctie, koelen deze af en vangen de resulterende condensatie op in een geïntegreerde watertank.

Daarnaast zijn er luchtontvochtigers die zonder elektriciteit werken.  Dit zijn kussens of containers gevuld met waterabsorberende stoffen, zoals zoutkristallen, siccatieven of actieve kool. Omdat de ventilatorfunctie ontbreekt, is de efficiëntie hier lager dan bij de elektrische versie. Deze maatregel kan echter al voldoende zijn.

Welke luchtdrogers zijn geschikt voor de kelder?

Er is ongelooflijk veel keuze als het gaat om het kopen van een luchtontvochtiger. Om uw beslissing een beetje gemakkelijker te maken, vindt u hieronder een selectie van aanbevolen drogers die ideaal zijn als kelderontvochtigers.

Luchtontvochtiger van Comfee

Het Comfee-apparaat heeft alle benodigde functies: geïntegreerde hygrometer, watertank van 3 liter, LED-anzeverwijderbaar, stoffilter en automatische functie. Dit alles met een ontvochtigingscapaciteit van 16 liter per dag en een minimalistisch design. Je kunt hier niet fout gaan.

Comfee luchtontvochtiger 16L, kamergrootte ca.80m³ (32m²), luchtontvochtiger met 3 bedrijfsmodi, 24H...
Comfee luchtontvochtiger 16L, kamergrootte ca.80m³ (32m²), luchtontvochtiger met 3 bedrijfsmodi, 24H…

 • 【Efficiënte ontvochtiging】Ontvochtigingscapaciteit max.16 liter/24u. Geschikt voor ruimtes tot ca. 80m³ (32m²). De comfee luchtontvochtigers vermijden…
 • 【Eenvoudige bediening】Met het LED-display kunt u de ingestelde luchtvochtigheid (35-85%), timers en modi instellen. Met het display is de…
 • 【Wielen】Bijzonder draagbaar dankzij vier flexibele wielen die eenvoudige beweging mogelijk maken zonder het apparaat op te tillen…

Suntec Luchtontvochtiger

De Suntec luchtdroger biedt hetzelfde scala aan functies. Dit apparaat heeft ook een functie voor luchtzuivering door middel van een geïntegreerd actief koolfilter. Perfect om muffe geuren kwijt te raken! Bovendien wordt het gebruikt om wasgoed te drogen en zou het zelfs beter moeten zijn dan een conventionele wasdroger. De ontvochtigingscapaciteit is een sterke 20 liter per dag.

SUNTEC luchtontvochtiger Dryfix 20 Design – voor ruimtes tot 150 m³ (63 m2) | Kamer luchtontvochtiger...
SUNTEC luchtontvochtiger Dryfix 20 Design – voor ruimtes tot 150 m³ (63 m2) | Kamer luchtontvochtiger…

 • 💧 EFFICIËNTE ONTVOCHTIGING : Het DryFix 20-ontwerp bestrijdt effectief vocht in het appartement en huis en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Met…
 • 💧 3 in 1 : Luchtontvochtiger, luchtreiniger en wasdroger in één – het aangenaam rustige DryFix 20 design biedt de ideale basis voor een…
 • 💧 ECOLOGISCH : De luchtontvochtigercompressor maakt gebruik van R290, een puur natuurlijk koudemiddel. Dit is energiezuinig in gebruik,…

Aktobis Bouwdrogers

Een van de meest populaire luchtontvochtigers blijkt het WDH-520HB-model van Aktobis te zijn. Het belooft een sterke prestatie van maximaal 25 liter per dag. Daarnaast kunt u via de automatische functie uw gewenste luchtvochtigheid instellen en schakelt het apparaat automatisch uit wanneer de waarde is bereikt. Dat beetje extra wordt geleverd door een SmartHome-functie, waarmee het apparaat via WLAN kan worden bediend. Eenvoudiger kan het niet.

Aktobis luchtontvochtiger, bouwdroger WDH-520 (tot 25 L/T) (WDH-520HB)
Aktobis luchtontvochtiger, bouwdroger WDH-520 (tot 25 L/T) (WDH-520HB)

 • Ontvochtigingscapaciteit tot 25 liter / dag !
 • Automatische functie, het apparaat schakelt automatisch VOLLEDIG uit na het bereiken van het beoogde vochtgehalte en ook automatisch weer aan wanneer het…
 • Ideaal voor continu gebruik/continue ontvochtiging! Slangaansluiting aanwezig !

De goedkope optie: luchtontvochtiger van UHU

Als u niet zoveel geld wilt uitgeven aan een apparaat, kunt u deze praktische ontvochtigingsdoos proberen. Het bevat een granulaat dat overtollig vocht uit de kamer absorbeert. De fabrikant belooft een optimale kamervochtigheid van 50-60% voor maanden. De doos kan worden gevuld en legen door een tuithulpmiddel is kinderspel en hygiënisch. Een ander voordeel – vooral voor kleine kelders – is het compacte formaat. De luchtontvochtiger past dus zelfs op de kleinste plank.

UHU Luchtontvochtiger Origineel 1000g
UHU Luchtontvochtiger Origineel 1000g

 • Verwijdert overtollig vocht uit de kamerlucht door middel van een zeer effectief granulaat
 • Regelt automatisch de luchtvochtigheid in ruimtes
 • Voorkomt corrosie, schimmel, meeldauwvlekken en muffe geuren