Beste stormglas in 2022: wat is een weerglas en hoe werkt het?

stormglas

Een stormglas is een weersvoorspellingsapparaat met kristalformaties die zogenaamd veranderen op basis van dreigend weer. Kan dit apparaat het weer echter nauwkeurig voorspellen? We wilden de meest voorkomende vragen over stormbrillen beantwoorden en uitleggen waarom het waarschijnlijk is dat ze niet zo goed werken als sommigen beweren.

Ons team van redacteuren onderzoekt, test en beveelt onafhankelijk de beste producten aan om u te helpen navigeren wanneer u online winkelt. Dit bericht bevat gecompenseerde links en als u een aankoop doet met behulp van de meegeleverde links, kunnen we een commissie verdienen. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Wat is een weersvoorspelling voor stormglas?

Stormglazen bevatten een mengsel van chemicaliën waarvan wordt gezegd dat ze kristalliseren op een manier die het mogelijk maakt om de weersomstandigheden enkele dagen van tevoren te voorspellen, meestal één tot drie dagen.

Admiraal Robert Fitzroy

Het stormglas werd gepopulariseerd door admiraal Robert Fitzroy

Op het moment dat stormbrillen voor het eerst verschenen (ergens in de jaren 1700), bleven barometers – een redelijk nauwkeurige manier om het toekomstige weer te voorspellen – relatief duur. De meesten moesten vertrouwen op goedkopere methoden voor weersvoorspelling, dus ergens in de 17e eeuw creëerde een onbekende uitvinder het stormglas, maar we weten niet waarom of hoe ze het deden. Ze zouden uiteindelijk in populariteit stijgen in het midden van de jaren 1800 nadat de Britse marineofficier admiraal Robert Fitzroy ze gebruikte aan boord van de HMS Beagle, die toevallig ook een jonge Charles Darwin huisvestte die zijn eerste onderzoek naar evolutie deed. Dit is de reden waarom het stormglas vaak een Admiral Fitzroy Storm Glass wordt genoemd.

Admiraal Fitzroy was een weerliefhebber en in de loop van zijn expedities onderzocht hij het gedrag van een stormglas om beter te begrijpen hoe het werkte. De relatie tussen het gedrag van de vloeistof en de overeenkomstige weersomstandigheden die vandaag worden gebruikt, is afgeleid van Fitzroy’s werk aan boord van de Beagle.

Fitzroy raakte zo gecharmeerd van het stormglas dat hij aandrong op het gebruik ervan in het verenigd koninkrijk om vroege meteorologen te helpen het weer beter te voorspellen en meer na een storm in 1859 die velen verraste, resulterend in honderden doden op zee.

Stormglazen raakten laat in de 19e eeuw uit de gratie toen kwikbarometers betaalbaarder werden. Tegenwoordig zijn ze weinig meer geworden dan een gespreksonderwerp, in plaats van weersvoorspellers, en velen weten misschien niet eens dat zo’n apparaat ooit heeft bestaan.

Hoe werkt een stormglas?

Zelfs vandaag de dag begrijpen we niet helemaal hoe deze apparaten werken, of hoe de kristallen binnenin zich vormen en van vorm veranderen. De waarheid is dat er gewoon niet veel studies zijn gedaan om het proces te achterhalen. De meest voorkomende ingrediënten in deze apparaten zijn ethanol, gedestilleerd water, ammoniumchloride, kaliumnitraat en kamfer, hoewel verschillende stormglazen verschillende combinaties van deze ingrediënten kunnen hebben.

De versie van het weerglas die in de tijd van Fitzroy werd gebruikt, was niet volledig afgesloten (meestal door alleen een rubberen dop), dus drukveranderingen kunnen een soort effect hebben gehad. De versies van vandaag zijn hermetisch afgesloten, wat waarschijnlijk zou betekenen dat de veranderingen iets te maken zouden hebben met temperatuurverschillen buiten het glas.

Hoewel het onderzoek op het stormglas klein is (zelfs toen ze vaker werden gebruikt), lijken verschillende studies door de jaren heen te suggereren dat kristalgroei meer dan wat dan ook wordt beïnvloed door temperatuur.

Is een stormglas nauwkeurig?

Deze zelfde tests bleken ook niet beter te zijn dan een kans van 50/50 om correct te zijn, waardoor de voorspellingen in wezen aan het toeval werden overgelaten. Wij zijn van mening dat stormbrillen niet moeten worden gebruikt als een legitiem weerinstrument, maar meer als een gespreksonderwerp voor uw kantoor of salontafel.

Als u op zoek bent naar nauwkeurige weersvoorspellingen voor uw omgeving, investeer dan in plaats daarvan in een weerstation voor thuis. De meeste thuisweerstations gebruiken barometrische druk om voorspellingen te doen over weersomstandigheden, in de loop van de tijd is barometrische druk een veel nauwkeurigere methode van voorspelling gebleken.

Als u op zoek bent naar een functioneel en decoratief weerinstrument dat redelijk nauwkeurig is, raden we een Galileo-thermometer aan. Leer hoe u een Galileo-thermometer kunt lezen en hoe ze werken in ons artikel.

Hoe een stormglas te lezen

Zoals we eerder vermeldden, populariseerde Robert Fitzroy de huidige methode om een stormglas te lezen. Hieronder staat de grafiek die Fitzroy en anderen gebruikten om een stormglas te lezen.

Storm Glas Vloeistof Uiterlijk

Kleine, geïsoleerde sterren in de winter

Zonnig en mooi weer gevolgd door sneeuw in 1-2 dagen

Bewolkt en vochtig, sneeuw in de winter

Vlokken die stijgen en in het bovenste deel van de buis blijven

Wind in de atmosfeer, wisselvallig weer

Strengen die zich vormen in de buurt van de top

Werkt een stormglas binnenshuis? Hier is waar je het moet plaatsen

Stormbrillen zijn niet bedoeld voor buitengebruik, dus als je er een koopt, houd hem dan binnen. Ze mogen ook niet in een raam worden geplaatst dat direct zonlicht ontvangt, of ergens waar gedurende de dag plotselinge temperatuurveranderingen kunnen optreden. Houd het uit de buurt van muren die naar buiten kijken of in de buurt van verwarmings- en koelkanalen.

Hoe maak je een stormglas

De meeste chemicaliën die worden gebruikt om de vloeistof in een stormglas te produceren, zijn potentieel gevaarlijk. Inademing van deze chemicaliën kan u ziek maken en u moet voorzichtig zijn bij het hanteren van een van de chemicaliën en blootstelling aan de blote huid voorkomen. We raden u aan er een te kopen in plaats van hem zelf te maken, vooral omdat veel van de vereiste chemicaliën moeilijk te verkrijgen kunnen zijn.

Als je er echter echt een wilt maken, is er een manier om het te doen. We raden aan om de onderstaande video te bekijken. Je hebt 100 proof wodka, kamfer, kaliumnitraat en ammoniumchloride nodig. Als je deze materialen kunt verkrijgen, kun je er zelf een maken.

Wees heel voorzichtig en volg de veiligheidsinstructies van de video om problemen te voorkomen.

Het beste stormglas om te kopen: weersvoorspelling stormglas Beoordelingen

Om u te helpen beslissen over het beste stormglas om te kopen, hebben we drie afzonderlijke modellen op Amazon beoordeeld waarvan we denken dat ze het overwegen waard zijn.

1. Beste overall: Eon Concepts LED teardrop-shaped stormglas

Eon Concepten LED |

Als het maken van je eigen te gevaarlijk lijkt, of als je niet de benodigde materialen kunt krijgen, dan is het beste stormglas om te kopen het Eon Concepts Storm Glass op Amazon. Dit druppelvormige glas staat op een LED houten basis die zeven verschillende kleuren heeft om uit te kiezen. Het heeft over de hele linie solide beoordelingen ontvangen, hoewel, zoals we hierboven hebben vermeld, niet verwacht dat de voorspellingen nauwkeurig zijn van een stormglas.

Wij denken dat het Eon Concepts stormglas een van de visueel aantrekkelijkere modellen op de markt is. In tegenstelling tot sommige andere modellen is het visueel aantrekkelijk genoeg om op je aanrecht te zitten om je andere decor te accentueren in plaats van het middelpunt te zijn. Een kleine of grote versie is beschikbaar – de grote versie is ongeveer acht en een halve centimeter lang bij vierenhalf breed, en de kleinere versie vijf en een halve groot met ongeveer twee en een halve centimeter breed.

We raden het grotere model aan voor grotere kamers zoals een familie- of woonkamer, terwijl het kleinere model beter geschikt is voor slaapkamers.

2. Lily’s Home Storm Glas met Galileo Thermometer

Lily's Home Weerstation

Waar het ontwerp van Eon Concepts stormglas subtieler is, maakt het Lily’s Home Storm Glass met Galileo Thermometer meer een statement. Het combineert een stormglas met een Galileo-thermometer omhuld in een houten houder met een mahoniehouten afwerking. Dit model bevat ook zowel een klok als een hygrometer aan de voorkant.

Met een hoogte van zeven centimeter en een kwart centimeter breed is hij ooit iets kleiner dan het grote Eon-stormglas, en we zouden denken dat dit er het beste uitziet in je woonkamer versus je slaapkamer. Het is ook een klok , waardoor het een geschikte vervanging is voor een bureauklok als je er ruimte voor hebt.

Het is niet duurder dan het Eon Concepts stormglas en krijgt over het algemeen goede recensies van kopers. Het minder subtiele ontwerp is echter misschien een beetje veel voor sommigen die misschien alleen op zoek zijn naar een traditioneel stormglas.

3. Cavallo Mercantile Storm glas

Cavallo Mercantile

Als u op zoek bent naar een iets goedkopere versie van het Eon Concepts-model, is het stormglas van Cavallo Mercantile een goed alternatief. Het mist de LED-basis van de Eon, maar krijgt nog steeds uitstekende beoordelingen voor zijn constructie en werking.

Net als de Eon is de Cavallo Mercantile er in kleine en grote maten (ongeveer dezelfde afmetingen als de Eon). In beide gevallen kunt u dit model echter tegen een lagere prijs ophalen.

Een manier waarop het stormglas van Cavallo Mercantile verschilt van andere, is de keuze van de fabrikant om een donkere houten basis te gebruiken versus de lichte houten basis die op veel andere modellen te vinden is. We denken dat dit het Cavallo Mercantile stormglas meer doet opvallen en misschien een betere optie is als je andere donkere houten stukken in je hele huis hebt.

Laatste gedachten

Wanneer u op zoek bent naar een weerglas, onthoud dat ze meer een salontafelornament zijn dan een echte weersvoorspellingstool. Als je dit echter in gedachten houdt en een weerliefhebber bent (of iemand kent die dat is), zal een stormglas een geweldig gespreksonderwerp of geschenk zijn. Voor meer coole weergerelateerde cadeau-ideeën, bekijk onze lijst met de beste geschenken voor weer geeks.