Luchtontvochtigers in de consumententest

Ontvochtiger op de proef gesteld

Voordat u een luchtontvochtiger koopt, is het raadzaam om onafhankelijk advies in te winnen. Consumentenbeschermingstijdschriften zoals Stiftung Warentest, Öko-Test of de American Consumer Reports publiceren regelmatig producttests waarin huishoudelijke apparaten worden vergeleken en geëvalueerd. Naast hun droogprestaties kunnen luchtontvochtigers ook worden onderscheiden op basis van volume, energie-efficiëntie en geschiktheid voor continu gebruik.

Zijn er ontvochtigerstests van Stiftung Warentest? Welke criteria moet u gebruiken om een luchtontvochtiger te kiezen? En hoe herken je een goed luchtontvochtigermodel? Dit artikel geeft u antwoord op de meest gestelde vragen over consumententests van luchtontvochtigers.

Testresultaten van luchtontvochtigers

Als u van plan bent om een apparaat voor ontvochtiging te kopen, bent u zeker op zoek naar getuigenissen en beoordelingen van verschillende producten op de markt. Het assortiment luchtontvochtigers is zo uitgebreid en gevarieerd dat er geen algemene aanbevelingen kunnen worden gedaan. Voor veel criteria kan echter worden bepaald of een apparaat de beloften van reclame nakomt of eerder teleurstelt in de praktische toepassing. Dergelijke tests worden uitgevoerd door consumentenbeschermingsorganisaties die verschillende producten in een categorie testen, vergelijken en evalueren op veiligheid en voordeel.

Is er een ontvochtiger vergelijking van Stiftung Warentest?

Als de meest gerenommeerde Duitse instelling voor consumentenbescherming voert Stiftung Warentest regelmatig producttests uit. In tegenstelling tot veel kleinere vergelijkingsportalen wordt meestal een groot aantal modellen getest en geeft zo een uitgebreid overzicht van de kwaliteit. Helaas zijn er nog steeds geen testresultaten van luchtontvochtigers bij Stiftung Warentest. [1,2]

Aanbevelingen voor luchtontvochtigers door Öko-Test

In het septembernummer van 2018 presenteert het consumentenmagazine Öko-Test luchtontvochtigers en vergelijkt het tien verschillende apparaten op hun geschiktheid voor dagelijks gebruik en energie-efficiëntie. Hiervoor werkt de organisatie samen met verschillende laboratoria die zich bijvoorbeeld specialiseren in het bepalen van de droogefficiëntie of het meten van het vervuilende gehalte in de behuizing. [8]

Ontvochtigerstests via Consumer Reports

Geen van de drie grootste Duitstalige consumententesttijdschriften Stiftung Warentest, Konsument en K-Tipp biedt momenteel een productvergelijking van luchtontvochtigers. In plaats daarvan is het echter de moeite waard om een kijkje te nemen naar de testresultaten van luchtontvochtigers, die zijn bepaald door het Amerikaanse instituut Consumer Reports. In maart 2017 werden in totaal 24 verschillende modellen getest op hun geschiktheid voor het verwijderen van vocht uit de binnenlucht. [3,4]

Selectiecriteria voor luchtontvochtigers

De evaluatie door Consumer Reports wordt afzonderlijk uitgevoerd volgens verschillende criteria. Naast het vermogen om de luchtvochtigheid te verlagen door water te scheiden, zijn ook energie-efficiëntie en bedrijfsgeluid getest. Het test ook de nauwkeurigheid van een ingebouwde hygrostaat en onderzoekt hoe goed het apparaat presteert in koude omgevingslucht.

In de Öko-Test ligt de focus op de efficiëntie van de apparaten, d.w.z. hoeveel water per verbruikte elektriciteit van de lucht kan worden gescheiden. De handling bepaalt ook de totale kwaliteit: is een hygrostaat aanwezig en hoe gemakkelijk is deze aan te passen? Is de opvangcontainer groot genoeg voor het water en wordt er een slang meegeleverd om een continue werking mogelijk te maken? De moeilijkheid van het vervangen van het filter en de aanwezigheid van een kabelterugspoelen zijn ook gecontroleerd door Öko-Test.

Droogprestaties: hoe hoger, hoe zuiniger

Over het algemeen hebben de meeste luchtontvochtigers hun beloften met betrekking tot hun ontvochtigingsprestaties kunnen nakomen; de verschillen tussen de verschillende modellen zijn niet groot. Meestal wordt aanbevolen om een sterker apparaat te kopen, dat is ontworpen voor een groter kamervolume. Een voordeel is dat het indien nodig op een lager vermogensniveau kan worden gebruikt, maar een stillere werking is mogelijk dankzij de grotere waaier. Omdat een grote luchtontvochtiger vochtpieken in de badkamer en keuken sneller afvoert, moet deze korter worden ingeschakeld dan een klein apparaat. Helemaal nog minder stroom wordt verbruikt door een groot model.

Energie-efficiëntie: beste droogprestaties bij een laag stroomverbruik?

In zijn productevaluatie ging Ökotest in op de vraag hoeveel elektriciteit de onderzochte apparaten zouden verbruiken met dezelfde droogprestaties. Dit is interessant voor de consument omdat hij met de elektriciteit de exploitatiekosten moet betalen. Hoe energiezuiniger een luchtontvochtiger is, hoe goedkoper deze te bedienen is. In feite waren er grote verschillen en de krachtigste luchtontvochtiger was ongeveer vier keer meer energieverslindend dan het meest efficiënte model.

Hoe goed moet een hygrostaat zijn?

Een hygrostaat is een functie van de luchtontvochtiger waarmee u een constante luchtvochtigheid in uw huis kunt garanderen. In de behuizing van het apparaat is een sensor geïnstalleerd, die continu het watergehalte van de lucht meet en weergeeft. De hygrostaat maakt gebruik van de gemeten vochtigheidswaarde en past de droogprestaties van de luchtontvochtiger dienovereenkomstig aan. In het bijzonder schakelt het apparaat vanzelf uit zodra een eerder ingestelde luchtvochtigheid wordt ondergesneeuwd.

Het handhaven van een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% wordt aanbevolen om gezondheidsredenen: in vochtige lucht vormen schimmels zich snel en huisstofmijt vermenigvuldigen zich snel, terwijl in drogere lucht virussen en bacteriën zich gemakkelijker verspreiden en stof onaangenamer is. Hoe beter de hygrostaat, hoe nauwkeuriger u de luchtvochtigheid kunt aanpassen. Dit is vooral handig als u problemen heeft met schimmel en daarom de voorkeur geeft aan de laagst mogelijke luchtvochtigheid, maar toch geen gezondheidsproblemen wilt riskeren door droge lucht.

Afvoerslang voor condensaat of opvangbak?

Een belangrijke vraag vanuit het oogpunt van de consument is niet meegenomen in de evaluatie van de luchtontvochtigers door Consumer Reports: biedt de luchtontvochtiger de mogelijkheid om het gescheiden water via een slang af te tappen? Vooral als het apparaat permanent op één locatie moet zijn en continu ingeschakeld blijft, is een afvoerslang erg handig. Het garandeert dat de luchtontvochtiger kan werken, zelfs als u enkele dagen niet thuis bent. Anders moet u met regelmatige tussenpozen controleren of de watertank voor het condensaat al vol is en deze indien nodig legen. Öko-Test daarentegen vergeleek in haar producttest of continue werking mogelijk was en er werd een afvoerslang geleverd.

Bediening en hantering van de luchtontvochtiger in het dagelijks leven

Öko-Test vergelijkt ook andere details die belangrijk zijn voor consumenten in hun dagelijks gebruik van een luchtontvochtiger. Bijvoorbeeld hoe ingewikkeld een filterwissel is om uit te voeren, of gekleurde LED’s visuele controle van de luchtvochtigheid mogelijk maken en hoe gemakkelijk het is om de hygrostaat te programmeren. Ook wordt vastgelegd of er sprake is van een kabelterugspoeling. Hiermee kunt u een deel van de voedingskabel in het apparaat opbergen, zodat een te lange kabel geen struikelgevaar vormt in uw huis. Omdat de apparaten relatief zwaar kunnen zijn met gewichten van meer dan 10 kg, is dit niet alleen een optische fout, maar een niet te onderschatten veiligheidsaspect.

Verontreiniging van de behuizingen

Wat heb je aan een beter binnenklimaat door een verlaagde luchtvochtigheid als de luchtontvochtiger chemische verontreinigende stoffen verdampt? In de Öko-test werden alle apparaten ook getest op schadelijke stoffen en hoewel alle luchtontvochtigers in plastic behuizingen werden geleverd, was er gelukkig geen enkele verontreinigd met verontreinigende stoffen. De kabels van alle geteste apparaten bevatten echter PVC-kunststofverbindingen, waarvan de verwijdering milieubelastende gassen kan afgeven bij verbranding.

Productpresentaties: aanbevelingen van Öko-Test

In de productselectie door Öko-Test zijn er meer apparaten van Europese fabrikanten die geschikt zijn voor particuliere huishoudens, d.w.z. niet bedoeld zijn voor gebruik als commerciële bouwdrogers.

Perfect – Comfee luchtontvochtiger MDDF-20DEN3

Het MDDF-20DEN3 model van Comfee* (ook gedistribueerd door Pro Klima) komt uit de Ökotest productvergelijking naar voren als de testwinnaar en de enige luchtontvochtiger met de classificatie “zeer goed”. Dit apparaat heeft de hoogste efficiëntie in de test laten zien en met een ontvochtigingsprestatie van 20 liter per dag en een geschiktheid voor ruimtes tot 40 m², zijn de absolute droogprestaties ook uitstekend. Het enige nadeel is een ontbrekende slang voor permanente drainage.

Comfee luchtontvochtiger 20L/dag, kamergrootte ca. 100m³(40m²),nlTfeuchter met 3...
Comfee luchtontvochtiger 20L/dag, kamergrootte ca.100m³(40m²),luchtontvochtiger met 3…

 • 【Efficiënte ontvochtiging】Ontvochtigingscapaciteit max.20 liter/24h. Geschikt voor ruimtes tot ca. 80m³ (40m²). De comfee luchtontvochtigers vermijden…
 • 【Eenvoudige bediening】Met het LED-display kunt u de ingestelde luchtvochtigheid (35-85%), timers en modi instellen. Met het display is de…
 • 【Wielen】Bijzonder draagbaar dankzij vier flexibele wielen die eenvoudige beweging mogelijk maken zonder het apparaat op te tillen…

Goed – Comfee Luchtontvochtiger MD-10

Een ander luchtontvochtigermodel van Comfee is de MD-10*, die kleiner en compacter is dan de testwinnaar, maar toch het cijfer “goed” krijgt. De droogcapaciteit is slechts half zo hoog, maar door de hoge luchtverloop is deze luchtontvochtiger nog steeds geschikt voor ruimtes van 40 m². Ökotest klaagt dat de filterwissel vrij omslachtig is.

Goed – Beurer luchtontvochtiger LE30

Een kleiner apparaat is de LE30-luchtontvochtiger van Beurer*, die ook de Ökotest-beoordeling “goed” kreeg. Met een ontvochtigingscapaciteit van 10 liter per dag is het geschikt voor ruimtes tot 30 m², maar mist het een visuele weergave van vochtigheid en een kabelterugspoeling.

Beurer LE 30 luchtontvochtiger / bouwdroger in geval van overmatige vochtigheid in ruimtes tot 30 m²,...
Beurer LE 30 luchtontvochtiger / bouwdroger in geval van overmatige vochtigheid in ruimtes tot 30 m²,…

 • Milieuvriendelijke ontvochtiging volgens het condensatieprincipe – zonder chemische korrels. De droge lucht wordt weer in de kamerlucht afgegeven,…
 • Ideale toepassingsgebieden zijn hobbykelders of vakantiehuizen die niet regelmatig worden gebruikt, evenals de badkamer, om de…
 • Het onttrokken vocht wordt opgevangen in een ingebouwde watertank (1,8 liter) of kan via een condensaatslang direct in een afvoer worden overgebracht.

Gut- Einhell luchtontvochtiger LE 20

Een derde luchtontvochtiger die Öko-Test als “goed” beoordeelt is de Einhell LE 20* luchtontvochtiger. De droogcapaciteit is met 20 liter per dag vrij hoog, maar er is geen informatie over de luchtdoorvoer, waardoor het moeilijk is om de grootte van de ruimte waarvoor dit apparaat is bedoeld in te schatten. In vergelijking met Ökotest wordt een omslachtig bedieningspaneel bekritiseerd.

Einhell LE 20 luchtontvochtiger (350 W, 9-traps. Vochtigheidsregelaar, 2-traps ventilator, 4...
Einhell LE 20 luchtontvochtiger (350 W, 9-traps. Vochtigheidsregelaar, 2-traps ventilator, 4…

 • Snelle en effectieve eliminatie van schimmelgroei, vochtige geuren en natte muren door hoogwaardige condensor
 • Voedingsindicator met LED-display en timer voor gemakkelijke bediening van de 2-traps ventilator en 9-traps vochtigheidsregelaar
 • Condensaattank van 4 liter met overloopbeveiliging en niveau-indicator en automatische aanpassing van de luchtuitlaatklep

Productpresentatie: aanbevelingen via consumentenrapporten

Hieronder presenteren we enkele producten die beschikbaar zijn in de Luchtontvochtigertest door Consumer Reports werden goed bevonden; er is echter geen afzonderlijk onderzoek naar deze artikelen uitgevoerd. Ook zijn deze producten helaas maar in beperkte mate verkrijgbaar in Duitsland:

Kenmore 55570 Luchtontvochtiger

Een krachtige luchtontvochtiger is het model 55570 van Kenmore met een droogcapaciteit van 33 liter per dag. De watertank bevat 9 liter, maar het apparaat kan ook via een slang worden geleegd. Met een stroomverbruik van 509 W is deze luchtontvochtiger dus geschikt voor woonruimte tot 65 m². Het model is uitgerust met een hygrostaat en heeft een passief antimicrobieel luchtfilter als speciale functie.

Frigidair FFAD7033R1 Luchtontvochtiger

Van vergelijkbare grootte is de Frigidair-luchtontvochtiger FFAD7033R1, die ook met een slang op een rioolbuis kan worden aangesloten en vervolgens in continu bedrijf kan worden gebruikt. Ondanks een ontvochtigingscapaciteit van 33 liter per dag met een stroomverbruik van 530 W, is deze luchtontvochtiger als bijzonder stil opgemerkt. Bovendien is de bediening zeer eenvoudig en is zeer intuïtief ontworpen door een duidelijk toetsenbord en verlichte displays. Deze modell is ontworpen voor ruimtes tot 60 m².

GE ADEL30LR Luchtontvochtiger

Een veel kleiner apparaat is de GE-luchtontvochtiger ADEL30LR, die met een droogcapaciteit van 14 liter per dag ongeveer half zo groot is als de modellen van Frigidair en Kenmore. Toch biedt deze luchtontvochtiger alle gewenste voordelen: naast een opvangbak van 4,5 l voor condensaatwater kan deze ook via een slang in een afvoer worden geleid. Een hygrostaat schakelt de ontvochtiging automatisch uit wanneer een ingestelde vochtigheidsgraad wordt bereikt, en de keuze tussen drie verschillende ventilatorniveaus biedt u een hoge flexibiliteit en maximaal comfort.

Zeer populaire alternatieve modellen beschikbaar in Duitsland:

Klarstein DryFry Luchtdroger

De DryFry luchtontvochtiger is zeer geschikt voor continu gebruik. Het heeft een hygrostaat waarmee je de luchtvochtigheid kunt aanpassen tot 5%.

Klarstein DryFy luchtontvochtiger, kamerontvochtiger, luchtontvochtiger, kamergrootte, stille modus,...
Klarstein DryFy luchtontvochtiger, kamerontvochtiger, luchtontvochtiger, kamergrootte, stille modus,…

 • IDEALE REGELING: De gemakkelijke weg naar een ideale luchtvochtigheid: De Klarstein DryFy luchtontvochtiger droogt vochtige ruimtes na bouw, renovatie en…
 • MET FILTER: Dankzij het geïntegreerde nylon en actieve koolfilter elimineert de kamerontvochtiger stof en geuren uit de lucht en…
 • DRYSELECT-TECHNOLOGIE: De hoge mate van gebruiksvriendelijkheid is ook praktisch: op het display aan de bovenzijde is de DryFy uitgerust met slechts enkele knoppen voor zijn taak.

SunTec luchtontvochtiger DryFix

Om uw hele appartement te ontvochtigen is de DryFix ideaal. Een eenvoudig stoffilter zorgt voor een extra reinigend effect.

SUNTEC luchtontvochtiger Dryfix 20 Design – voor ruimtes tot 150 m³ (63 m2) | Kamer luchtontvochtiger...
SUNTEC luchtontvochtiger Dryfix 20 Design – voor ruimtes tot 150 m³ (63 m2) | Kamer luchtontvochtiger…

 • 💧 EFFICIËNTE ONTVOCHTIGING : Het DryFix 20-ontwerp bestrijdt effectief vocht in het appartement en huis en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Met…
 • 💧 3 in 1 : Luchtontvochtiger, luchtreiniger en wasdroger in één – het aangenaam rustige DryFix 20 design biedt de ideale basis voor een…
 • 💧 ECOLOGISCH : De luchtontvochtigercompressor maakt gebruik van R290, een puur natuurlijk koudemiddel. Dit is energiezuinig in gebruik,…

Sichler kamer luchtontvochtiger

De Sichler is ook een compressiedroger met een hoge ontvochtigingsprestatie. Dit apparaat kan ook de luchtvochtigheid constant houden als hygrostaat; Als een speciale functie is er ook een comfortmodus, die de optimale luchtvochtigheid onafhankelijk instelt, afhankelijk van de kamertemperatuur.

Sichler huishoudelijke apparaten Bouwdroger: Digitale luchtontvochtiger met timer voor ruimtes tot 30...
Sichler huishoudelijke apparaten Bouwdroger: Digitale luchtontvochtiger met timer voor ruimtes tot 30…

 • Vrij instelbare doelvochtigheid • 2 snelheidsniveaus • Waterafvoer voor continu gebruik • Schakelt in wanneer de watertank vol is…
 • Timer regelt wanneer uw luchtontvochtiger automatisch in en uit gaat • Duidelijke bediening: Op het LCD-display bedient u alle functies van uw luchtontvochtiger.
 • Geïntegreerde compressor met waterafvoer: sluit eenvoudig de slang aan voor continu gebruik • Extreem stil en gemakkelijk te vervoeren: met rechte…

Comfee Luchtontvochtiger

De Comfee is een compressiedroger met uitstekende klantrecensies op het Amazon-verkoopplatform. Deze elektrische luchtontvochtiger is zeer geschikt voor continu gebruik.

Comfee luchtontvochtiger 16L, kamergrootte ca.80m³ (32m²), luchtontvochtiger met 3 bedrijfsmodi, 24H...
Comfee luchtontvochtiger 16L, kamergrootte ca.80m³ (32m²), luchtontvochtiger met 3 bedrijfsmodi, 24H…

 • 【Efficiënte ontvochtiging】Ontvochtigingscapaciteit max.16 liter/24u. Geschikt voor ruimtes tot ca. 80m³ (32m²). De comfee luchtontvochtigers vermijden…
 • 【Eenvoudige bediening】Met het LED-display kunt u de ingestelde luchtvochtigheid (35-85%), timers en modi instellen. Met het display is de…
 • 【Wielen】Bijzonder draagbaar dankzij vier flexibele wielen, die een gemakkelijke beweging mogelijk maakt zonder het apparaat op te tillen…