9 soorten slimme sensoren die elk smart home zou moeten hebben

Man die smart home-app gebruikt om lampen te bedienen

Nog maar een jaar of vijf geleden was het idee van een ‘smart home’ meer een noviteit. Het was vaak een oefening die gefrustreerd werd uitgevoerd. Alles werkend houden, laat staan met elkaar communiceren, zou soms voelen als een fulltime baan.

Dat is nu niet meer het geval. Smart home-technologie heeft een lange weg afgelegd en de meeste smart home-apparaten zijn supereenvoudig in te stellen. Er zijn veel manieren waarop u ze gemakkelijk met elkaar kunt laten praten, via officiële partnerschappen of services van derden (IFTTT), zelfs als ze niet hetzelfde merk zijn.

Dit is net zo’n goed moment als altijd om de sprong in de smart home-wereld te wagen. Niet alleen is de opzet eenvoudiger, maar het wordt ook steeds betaalbaarder dankzij veel concurrentie in de markt.

Ons team van redacteuren onderzoekt, test en beveelt onafhankelijk de beste producten aan om u te helpen navigeren wanneer u online winkelt. Dit bericht bevat gecompenseerde links en als u een aankoop doet met behulp van de meegeleverde links, kunnen we een commissie verdienen. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Waarom zou ik een smart home hebben?

Je brengt al veel tijd door op je digitale apparaten, dus het toevoegen van nog een melding om je af te leiden lijkt misschien een beetje dwaas. Dat is begrijpelijk. Maar slimme sensoren kunnen een cruciale rol spelen bij het veilig houden van uzelf, uw bezittingen en uw huis.

Weten wat er in je huis gebeurt als je niet thuis bent, is een goede zaak. Met videodeurbellen, bewegingssensoren en camera’s kunt u op afstand zien wat er gebeurt. Ze kunnen vooral handig zijn voor het monitoren van een vakantiehuis.

Slimme apparaten kunnen ook uw leven en huis efficiënter maken. Ze kunnen u op de hoogte stellen van die lekkende pijp voordat er ernstige schade optreedt of uw sprinklers uitschakelen als het al heeft geregend.

9 soorten populaire Smart Home-sensoren

Dus, welke smart home-sensoren moet je kopen? We hebben negen verschillende soorten populaire sensoren gedeeld en u vindt ook onze aanbevolen modellen voor elke sensor.

Bewegingssensoren

Bewegingssensoren doen wat je denkt dat ze doen. Ze detecteren beweging en waarschuwen u wanneer dit optreedt of schakelen andere apparaten in of uit op basis van beweging. In veel slimme huizen worden ze gebruikt in combinatie met een beveiligingscamera of verlichting. Een bewegingssensor in uw garage kan bijvoorbeeld detecteren wanneer u thuis bent en uw slimme lampen activeren om aan te gaan, zodat u nooit een donker huis binnenloopt.

Hoe detecteert een bewegingssensor beweging? Er zijn twee manieren. De meeste zullen werken door infraroodstralen uit te zenden en op zoek te gaan naar veranderingen in temperatuur. Anderen gebruiken ultrasone golven om een verandering in een positie van objecten in beeld te detecteren door de verschillen in golven die in de sensor worden gereflecteerd.

Onze topkeuze: Wyze Sense bewegingssensor

Wyze Cam met Wyze Sense Starter Kit

Bewegingssensoren waren vroeger vrij duur, vaak $ 30 of meer. Wyze heeft echter een uitstekende bewegingssensor gemaakt die slechts een fractie daarvan kost. De infraroodsensor binnenin detecteert beweging tot 26 voet afstand en gaat een volledig jaar mee op batterijvermogen, wat betekent dat er geen kabels zijn om te draaien. En hoewel de sensoren van Wyze werken binnen het bredere Wyze smart home-productecosysteem, kunt u ze ook verbinden met een breed scala aan smart home-apparaten via IFTTT. Beoordelingen van de sensor zijn positief en Amazon heeft een geweldige pakketdeal, die niet alleen deze bewegingssensor omvat, maar ook twee contactsensoren en een van de uitstekende camera’s van Wyze.

Contact sensoren

Ook hier beschrijft de naam wat de sensor doet. Wanneer de twee onderdelen van de sensor worden gescheiden, wordt een waarschuwing geactiveerd. Er zijn verschillende plaatsen waar u deze sensoren kunt installeren, van deuren tot ramen, zelfs op apparaten zoals de koelkast, zodat u kunt zien wanneer iemand de koelkast overvalt.

We hebben gehoord van een aantal unieke toepassingen voor deze sensoren. Eén persoon plaatste er een in zijn brievenbus om hem te waarschuwen wanneer de post kwam, een andere op haar drogerknop, zodat ze wist wanneer haar “domme” droger een cyclus had voltooid, waardoor het niet nodig was om naar buiten te gaan en een dure nieuwe slimme droger te kopen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Onze topkeuze: Wyze Sense Contact Sensor

Wyze Sense Contact sensoren

Opnieuw wenden we ons tot Wyze voor hun contactsensor als onze favoriete keuze. De sensor is zo goed als die vele malen zijn prijs, en het werkt op dezelfde concepten als andere sensoren.

Net als de bewegingssensor van Wyze heeft het ook een batterijduur van een jaar en kan het via IFTTT worden aangesloten op andere smart home-apparaten of worden gebruikt als trigger voor Wyze’s producten via de Wyze app. Nogmaals, we raden de Amazon Wyze smart home-kit aan omdat je twee van deze sensoren plus de bewegingssensor en de camera tegen een voordelige prijs krijgt.

Waterlek sensor

Ik hoop dat je hier een patroon opmerkt. Waterleksensoren zijn een noodzaak voor degenen onder ons met lekkende leidingen of overstromingsgevoelige kelders. De sensor heeft sondes die water detecteren. Als u een sensor met metalen poten kiest, wilt u deze op een niet-metalen oppervlak plaatsen om valse alarmen te voorkomen.

Deze sensoren kunnen eenvoudig zijn of extra handige functies bevatten. De meest elementaire zoek gewoon naar detectie van water, terwijl complexere sensoren ook temperatuurdetectie bevatten om u te waarschuwen wanneer er een risico is dat uw leidingen bevriezen. Topsensoren kunnen zelfs het waterverbruik controleren, maar voor de meesten van ons zal de basissensor het prima doen.

Onze topkeuze: Govee WiFi-watersensor

Govee WiFi Water Sensor

Helaas werkt Govee nog niet met integratiediensten zoals IFTTT. Toch krijgt hun pakketdeal met drie waterleksensoren uitstekende beoordelingen, en het is de beste deal die we hebben gezien, vooral als u potentiële lekken op verschillende plaatsen monitort. De sensor wordt direct op de grond geplaatst en heeft twee manieren waarop hij water kan detecteren. De sensoren aan de onderkant detecteren lekkages op de vloer, terwijl de sensor aan de bovenkant perfect is voor het ontdekken van een druipende pijp.

Beter nog, ze werken zelfs als uw WiFi onbruikbaar is. Als er geen netwerk beschikbaar is, zal de sensor in plaats daarvan een 100dB-alarm laten afgaan als er een lek wordt gedetecteerd, zodat u weet of er een probleem is, zelfs als de WiFi niet werkt of de stroom uitvalt.

Video Deurbel

Videodeurbellen combineren twee ouderwetse manieren om te weten wie er voor de deur staat (de deurbel en het kijkgaatje) in een hightech pakket waarmee je via een app kunt achterhalen wie er voor de deur staat, zelfs als je niet thuis bent.

Naast het tonen van een video van wie er voor de deur staat wanneer de deurbel gaat, registreren videodeurbellen ook beweging in zijn weergave, wat u helpt verdachte activiteit te detecteren. We denken dat de videodeurbel een “must-have” is in elke smart home-opstelling.

Onze topkeuze: Ring Video Doorbell 2

Ring Video Deurbel 2

Ring kwam onlangs uit met zijn deurbel van de derde generatie, dus de Ring Video Doorbell 2 krijgt korting. Het origineel is nog steeds te koop, maar kies voor het model van de tweede generatie omdat het de videokwaliteit drastisch verbetert, wat een van de belangrijkste problemen van het originele model was. Het heeft ook een betere algehele bewegingsdetectie. Degenen onder ons met het eerste model weten hoe vervelend de bewegingswaarschuwingen kunnen zijn als je in een drukke straat woont.

Een andere fundamentele verandering is een herontwerp waarmee u de batterij kunt verwijderen, waardoor het opladen gemakkelijker wordt. Met het origineel moet je de hele deurbel verwijderen om hem op te laden. We denken dat het gemak van opladen, plus de betere video, het de moeite waard maakt om de Ring Video Doorbell 2 te kiezen.

Temperatuur-/vochtigheidssensoren

Temperatuur- en vochtigheidssensoren zijn een must-have voor slimme huizen. Deze sensoren kunnen de omstandigheden in kamers, de achtertuin en zelfs uw kelder bewaken om u te helpen thuis een comfortabele en gezonde omgeving te creëren. Een WiFi-temperatuursensor kan ook dienen om uw temperatuur- of vochtigheidsgevoelige items zoals uw wijncollectie of uw gitaar te beschermen.

De gegevens van deze sensoren kunnen ook helpen bij het besturen van andere slimme apparaten. Zo kun je je huis efficiënter verwarmen en koelen door de data te delen met je slimme thermostaat.

Onze topkeuze: Omgevingsweer WS-8482-X3

Omgevingsweer WS-8482-X3

De WS-8482-X3 bevat drie externe draadloze thermo-hygrometersensoren die u in uw huis kunt plaatsen, en een desktopconsole, die een eigen sensor heeft. Het extra voordeel van dit pakket is dat de console WiFi-enabled is, waarmee je gegevens kunt bekijken vanuit een app, of via het Ambient Weather Platform. Het webgebaseerde platform is waar u ook waarschuwingen kunt instellen en verbinding kunt maken met IFTTT.

Als bonus zijn de sensoren geschikt voor binnen- en buitenlocaties. U kunt ook maximaal vier extra sensoren toevoegen voor in totaal acht locaties. Als u geïnteresseerd bent in het meten van meer weersomstandigheden dan alleen temperatuur en vochtigheid, lees dan verder.

Home Weerstations

We hebben veel gesproken over weerstations hier bij Weather Station Advisor, dus natuurlijk zouden we ze op onze lijst vermelden. Thuisweerstations kunnen u een overzicht geven van de weersomstandigheden buiten voordat u de dag uitstapt. Ze meten meestal binnen en buiten temperatuur en vochtigheid, windsnelheid en -richting, barometrische druk en regenval.

Sommige weerstations kunnen ook UV meten, zodat u weet wanneer u zonnebrandcrème mee moet nemen, sommige kunnen bliksem in de buurt detecteren en zelfs een korte voorspelling maken van welk weer u kunt verwachten. En omdat ze verbonden zijn met internet, kunt u deze voorwaarden overal op internet of in een app oproepen. De topstations zijn ook compatibel met smart home-assistenten (zoals Amazon Echo of Google Home) en IFTTT, zodat u triggers voor andere apparaten kunt instellen. Veel smart home-gebruikers zullen triggers instellen op basis van regenval om hun sprinklersystemen te bedienen.

Onze topkeuze: Ambient Weather WS-2902C

Omgevingsweer WS-2902C

De Ambient Weather WS-2902C krijgt onze knipoog voor het beste weerstation in huis in het algemeen. Dit station is het perfecte all-round weerstation met internetverbinding en smart home-mogelijkheden. Het bevat een breed scala aan sensoren: binnen- en buitentemperatuur en vochtigheid, windsnelheid en -richting, regenval, UV, zonnestraling, barometrische druk en meer.

Opeenvolgende revisies van de WS-2902 lijn hebben het nog beter gemaakt. De WS-2902A maakte de installatie beter beheersbaar en met de WS-2902C kunt u nu extra sensoren toevoegen, waaronder twee deeltjesmonitoren. Het is een groot probleem voor degenen onder ons die gevoelig zijn voor vervuiling. En dit alles heeft een prijs die veel goedkoper is dan concurrenten. Bekijk hier onze gedetailleerde Ambient Weather WS-2902C review als je meer wilt weten over wat dit weerstation voor thuis kan doen.

Licht/UV-sensoren

Als je iets hebt dat je misschien wilt regelen op basis van veranderingen in licht of de UV-stralen van de zon, dan is een lichtsensor een geweldig ding om te hebben.

We hebben deze gebruikt om onze slimme huislampen op onze veranda en tuin in de schemering te activeren als een afschrikmiddel voor de veiligheid. Maar anderen hebben het gebruikt om hun mechanische luifel automatisch uit te vouwen wanneer de UV te hoog wordt. Waar je het voor gebruikt, is aan jou.

Onze topkeuze: Aeotec MultiSensor 6

Aeotec Multisensor 6

Zoals de naam al aangeeft, kan de Aeotec MultiSensor 6 ook veel meer detecteren dan alleen licht. Al met al kan de sensor temperatuur, vochtigheid, licht, UV, trillingen en beweging meten, waardoor hij nuttig is voor een verscheidenheid aan toepassingen buiten het meten van licht.

De sensor werkt maximaal twee jaar op twee CR123A-camerabatterijen, hoewel u er ook voor kunt kiezen om het apparaat voor onbepaalde tijd van stroom te voorzien via de meegeleverde USB-kabel. Er is maar één echt probleem met de Aeotec MultiSensor 6, en dat is het feit dat je een Samsung SmartThings smart hub nodig hebt om hem te bedienen. Maar voor alles wat het doet en gezien de prevalentie van SmartThings in smart home-technologie, is dat geen deal-breaker.

Luchtkwaliteitsmonitoren

Degenen onder ons die vervuilings- of allergeengevoelig zijn, weten hoe belangrijk het is om te begrijpen hoe de luchtkwaliteit elke dag is. In huis is dit nog belangrijker omdat het de plek is waar je het grootste deel van je tijd zult doorbrengen. Met een luchtkwaliteitsmonitor kunt u kooldioxide (CO2) niveaus, zwevende deeltjes (PM2.5) en chemicaliën (VOC’s) meten.

De monitor trekt er lucht doorheen en neemt vervolgens metingen die u kunt bekijken in de bijbehorende app. Deze metingen kunnen u helpen beslissingen te nemen over hoe u de luchtkwaliteit in uw huis kunt verbeteren, bijvoorbeeld door een luchtreiniger te gebruiken (waaraan u deze zou kunnen koppelen met IFTTT) of door de ramen te openen voor wat frisse lucht.

Onze topkeuze: Awair Element

Awair Element

Het Awair Element is prachtig ontworpen en is volledig uitgerust, met connectiviteit met de Amazon Alexa- en Google Assistant-platforms. Het biedt metingen over temperatuur, vochtigheid, koolstofdioxide, chemicaliën en deeltjes, en deze metingen worden gerapporteerd aan de bijbehorende app en weergegeven op het display aan de voorkant. De app helpt u ook om acties te ondernemen om uw luchtkwaliteit te verbeteren door suggesties te geven, en het platform van Awair ondersteunt meerdere apparaten, zodat u secundaire monitoren overal kunt plaatsen waar u ze nodig hebt.

Hoewel de Awair Element niet goedkoop is, heeft hij veruit het beste ontwerp. Het ziet er niet uit als een technische sensor, dus het past beter bij uw inrichting. De app is even goed ontworpen en heel nuttig, vooral omdat het je begeleidt bij het creëren van een gezondere ruimte.

Rook- en koolmonoxidemelders

De rook- en koolmonoxidemelder bestaat al tientallen jaren. Maar in de smart home-wereld hebben ze een reboot van de 21e eeuw gekregen. Ze detecteren brand op een of twee manieren, elk met een specifiek type brand dat ze het beste kunnen detecteren.

Eén methode maakt gebruik van een foto-elektrotic-sensor, die zoekt naar verstoringen in het licht tussen de sensor. Deze technologie is het beste voor smeulende, langzaam bewegende branden, omdat de rook de lichtstraal verstoort. Ionisatiesensoren daarentegen hebben kleine stukjes radioactief materiaal verbonden met een circuit. Rook zorgt ervoor dat het circuit breekt en een alarm activeert. Deze zijn het beste in het detecteren van snel bewegende branden.

Onze topkeuze: Nest Protect

Nest Protect Rook + KoolmonoxideMelder

In tegenstelling tot de andere soorten sensoren op onze lijst, zijn er hier verrassend weinig opties beschikbaar, zelfs van bedrijven die al tientallen jaren traditionele detectoren produceren. Onze favoriet is de Nest Protect. Naast rookdetectie detecteert het ook koolmonoxide. De Nest Protect kan zowel langzame als snel bewegende branden detecteren dankzij de split-spectrum sensor.

Een detectie op één locatie activeert ze allemaal als u meerdere instellingen hebt ingesteld, ze zullen een audio-aankondiging van de positie van de brand geven terwijl het alarm klinkt en rood pulseert. Het apparaat stuurt ook waarschuwingen naar uw telefoon voor het geval u niet thuis bent.

Een andere handige functie is het bewegingsdetectiepadlicht, dat een donkere gang kan verlichten als je er ’s nachts langs loopt. Het padlicht is een leuke bonusfunctie. Ze hebben onlangs ook een diepe prijsverlaging ontvangen, dus ze zijn veel betaalbaarder dan ze ooit zijn geweest.

Een paar laatste woorden

Er zijn een heleboel smart home-opties die er zijn, veel meer dan een paar jaar geleden. Onze aanbeveling is om klein te beginnen en van daaruit uw slimme huis te bouwen. Welke van deze bovenstaande sensoren zou u het nuttigst vinden? Begin daarmee. U kunt gemakkelijk honderden, zo niet duizenden dollars uitgeven aan een complete installatie.

Een andere aanbeveling is om altijd te kiezen voor een smart home-sensor die compatibel is met apparaten van derden. De meeste van onze bovenstaande opties kunnen dat doen, maar er zijn eigen sensoren die alleen met hun merk werken. Tenzij je ongelooflijk merktrouw bent, vermijd deze dan, omdat ze een probleem kunnen vormen.

Heb je vragen over waar je moet beginnen bij het uitbouwen van je slimme huis? Vraag het gerust in de comments.