Luchtontvochtiger tegen schimmel

Luchtontvochtiger voor matrijs

Als u last heeft van schimmel in uw huis, is snelle actie vereist. De oorzaak is meestal te veel vocht in de kamer, dat zich nestelt op koele oppervlakken zoals behang en ruiten. Hoe natter de kamer, hoe sneller schimmel kan groeien. Luchtontvochtigers zijn een technisch hulpmiddel om de luchtvochtigheid te verminderen. Het is het beste om een krachtige luchtontvochtiger te kiezen die de luchtvochtigheid constant laag houdt met een hygrostaat.

Hoe helpen luchtontvochtigers tegen schimmel?

Naast warmte en organisch substraat hebben schimmels vocht nodig om te gedijen. Vanaf een relatieve luchtvochtigheid van 60% en meer neemt het risico op schimmelvorming snel toe. Vooral hoeken in de ruimte lopen gevaar, omdat ze het snelst afkoelen en vaak worden gekenmerkt door onvoldoende luchtcirculatie. Het water uit de lucht kan dan condenseren op de koudere oppervlakken, waardoor een ideale voedingsbodem voor schimmel ontstaat.

Om schimmel te voorkomen en te beheersen is het daarom essentieel om de luchtvochtigheid laag te houden. Luchtontvochtigers zijn geschikt om water uit de lucht te halen en zo de luchtvochtigheid te verlagen. Voor dit doel wordt water ofwel specifiek op koele oppervlakken gecondenseerd en gescheiden als een vloeistof, zoals wordt gedaan in condensdrogers. Of de watermoleculen in de lucht zijn gebonden aan chemische stoffen, die worden geëxploiteerd in adsorptiedrogers.

Wat ideaal is voor een luchtontvochtiger voor uw doeleinden, hangt af van waar de schimmel precies voorkomt. Als de omvang ervan beperkt is tot het interieur van kasten, kan lokaal drogen door Peltier-luchtontvochtigers of granulaatontvochtigers voldoende zijn. Voor grotere plagen in ruimere kamers zijn compressiedrogers echter beter geschikt. Deze kamerontvochtigers zijn krachtiger en kunnen de luchtvochtigheid in het hele huis verlagen.

Wat is de beste plek voor een luchtontvochtiger?

Bij schimmelbesmetting is het vooral belangrijk dat lucht goed kan circuleren. Stel daarom de luchtontvochtiger in zo centraal mogelijk in de kamer en houd afstand van grotere meubels. Als er meubels in de buurt zijn van de gebieden die door schimmel zijn aangetast, is het het beste om het een beetje van de muur te verwijderen, zodat de lucht droog kan worden gehouden in direct contact met het vochtige behang. De luchtcirculatie kan ook worden ondersteund door een ventilator die is geïntegreerd in de kamerontvochtiger.

Huismiddeltjes tegen schimmel als alternatief voor luchtontvochtigers

Als u nog geen acute problemen met schimmel heeft, kunt u eerst proberen goede verwarming en ventilatie de luchtvochtigheid te verlagen. Kort gesprongen ventilatie bij lage buitentemperaturen en daaropvolgende verwarming met gesloten ramen is de beste methode.

Elimineer bovendien bronnen van vocht: het drogen van wasgoed in het appartement zorgt voor een langdurige toename van de luchtvochtigheid. Kamerplanten veroorzaken ook veel water door de verdamping van irrigatiewater via hun bladoppervlakken. Als de luchtvochtigheid in uw huis slechts iets boven de ideale waarde ligt, kunnen kleine veranderingen in het gebruik van de ruimte de aankoop van een luchtontvochtiger al vervangen.

Ideale vochtigheid om schimmel te bestrijden

Om schimmel te voorkomen, is droge lucht het beste. De relatieve luchtvochtigheid moet lager zijn dan 60% om het risico op schimmelvorming laag te houden. Omdat bacteriën en virussen zich echter gemakkelijker kunnen verspreiden in droge lucht, is het raadzaam om de luchtvochtigheid niet onder de 40% te verlagen. Een richtlijn voor een gezond binnenklimaat is dus een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%.

De luchtvochtigheid wordt bepaald met een hygrometer. Hygrometers zijn al in veel kamerontvochtigers geïntegreerd, zodat u op het apparaat kunt aflezen welke vochtigheid momenteel in uw huis aanwezig is. Goede apparaten zijn ook uitgerust met een automatische modus, die ontvochtiging stopt zodra deze onder een bepaalde luchtvochtigheid komt. Dergelijke luchtontvochtigers met hygrostaten kunnen de luchtvochtigheid constant laag houden, zonder dat u constant de waarden en instellingen hoeft te controleren.

Product

Er zijn verschillende luchtontvochtigers.gss-apparaten die geschikt zijn voor de controle en preventie van schimmels. Hieronder presenteren we een kleine selectie om u een overzicht te geven van het rijke aanbod.

Luchtontvochtiger Lübra WDH 101

De WDH 101 luchtontvochtiger van Lübra* is een compressiedroger die tot 12 liter water per dag uit de lucht kan halen. De kamerontvochtiger is uitgerust met een hygrostaatfunctie, waardoor het apparaat ideaal is voor continu gebruik. Daarnaast is er een bijzonder stil bedrijfsgeluid, zodat u niet gestoord wordt in uw woning. Het luchtdebiet is 120 m³ per uur, wat zeer geschikt is voor ruimtes van ongeveer 25 m² groot. Dit model heeft een compact ontwerp, verbruikt slechts 172 W elektriciteit en heeft een opvangbak die 4 liter bevat.

Luchtontvochtiger Lübra WDH 101 (zeer stil en compact)
Luchtontvochtiger Lübra WDH 101 (zeer stil en compact)

  • Ontvochtigingscapaciteit bij + 30 °C / 80 % RV: 12,0 liter/dag
  • Condensaatafvoer: 4 liter opvangbak, overloopbestendig, met pilootlamp
  • automatisch aangestuurd door geïntegreerde hygrostaat, ideaal voor continu gebruik

Sichler huishoudelijke apparaten kamerontvochtiger NX8546-944

De NX8546-944 kamerontvochtiger van Sichler Hausgeräte* is ook een compressiedroger met een ontvochtigingscapaciteit van 12 liter per dag. Hoewel de opvangcontainer een volume heeft van slechts 1,6 liter, is het mogelijk om de luchtontvochtiger via een slang rechtstreeks op het rioleringssysteem aan te sluiten. Dit maakt dit model bijzonder geschikt voor continu gebruik in de strijd tegen schimmel; een vervelende lediging van de watercontainer wordt geëlimineerd. Dit apparaat kan ook de luchtvochtigheid constant houden als hygrostaat; Als een speciale functie is er ook een comfortmodus, die de optimale luchtvochtigheid onafhankelijk instelt, afhankelijk van de kamertemperatuur.

Sichler huishoudelijke apparaten Bouwdroger: Digitale luchtontvochtiger met timer voor ruimtes tot 30...
Sichler huishoudelijke apparaten Bouwdroger: Digitale luchtontvochtiger met timer voor ruimtes tot 30…

  • Vrij instelbare doelvochtigheid • 2 snelheidsniveaus • Waterafvoer voor continu gebruik • Schakelt in wanneer de watertank vol is…
  • Timer regelt wanneer uw luchtontvochtiger automatisch in en uit gaat • Duidelijke bediening: Op het LCD-display bedient u alle functies van uw luchtontvochtiger.
  • Geïntegreerde compressor met waterafvoer: sluit eenvoudig de slang aan voor continu gebruik • Extreem stil en gemakkelijk te vervoeren: met rechte…

ProBreeze Mini Luchtontvochtiger

Als Peltier luchtontvochtiger zijn de droogprestaties van de ProBreeze mini-luchtontvochtiger* iets lager: slechts 500 ml water kan per dag worden gescheiden. De voordelen van deze techniek ten opzichte van de veelgebruikte compressiedrogers zijn de ultrastille werking: omdat er geen krachtige compressoren nodig zijn, wordt het enige stille geluid veroorzaakt door ventilatoren. Ook zijn het stroomverbruik en het gewicht slechts een fractie van wat gebruikelijk is voor compressiedrogers: het apparaat verbruikt 60 watt elektriciteit en met een gewicht van 2,4 kg kunt u de luchtontvochtiger mobiel in verschillende kamers gebruiken.

Pro Breeze™ 1500 ml luchtontvochtiger - compact, draagbaar, stil - luchtdroger tegen...
Pro Breeze™ 1500 ml luchtontvochtiger – compact, draagbaar, stil – luchtdroger tegen…

  • Verwijdert vocht: Ideaal tegen vocht en schimmel in kleinere ruimtes en ruimtes zoals in de badkamer, de berging, in de…
  • Klein + Compact: Vederlicht, compact en draagbaar. De elektrische luchtontvochtiger kan tot 500 ml vocht per dag verwijderen dankzij een…
  • Laag geluidsniveau + efficiënt: Thermo-elektrische koeling met Peltier-technologie (zonder compressor) zorgt voor een geluidsarme en milieuvriendelijke…