Luchtreiniger actieve koolfilter

Actieve koolfilters worden gebruikt in luchtreinigers om verontreinigende stoffen uit de kamerlucht te verwijderen. In gesloten ruimtes verwijderen ze organische, vluchtige stoffen uit de lucht en neutraliseren ze onaangename geuren.

Een luchtreiniger wordt vaak gebruikt als een actief koolfilter Extra filter, die geuren elimineert en vluchtige stoffen uit de binnenlucht verwijdert. Actieve kool is minder geschikt voor het verwijderen van vaste deeltjes, daarom worden actieve koolfilters meestal gecombineerd met een HEPA-filter.

Actieve koolfilters elimineren geuren en vluchtige stoffen

Luchtreiniger met actief koolfilter op betrouwbare wijze elimineren vluchtige organische stoffen vanuit de lucht van het appartement. Deze omvatten formaldehyde, weekmakers en oplosmiddelen. Dergelijke chemische stoffen worden vaak verdampt uit vernissen en kleefstoffen van meubels of bouwmaterialen en kunnen de gezondheid nadelig beïnvloeden. Ook tegen Benzinedampen actieve kool is zeer effectief. Actieve koolfilters zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen met MCS (multiple chemical intolerance).

Daarnaast zijn ze blij om Eliminatie van onaangename geuren , bijvoorbeeld in combinatie met schimmel of rook.

Het reinigende effect is gebaseerd op een Adsorptie van deze stoffen door het actieve koolfilter. Actieve kool is echter minder effectief tegen anorganische stoffen en vaste deeltjes, zoals fijnstof of pollen. Daarom combineren luchtreinigers meestal actieve koolfilters met andere filtersystemen, meestal met een HEPA-filter.

Actieve kool wordt ook beschouwd als een katalysator bij de afbraak van Ozon. Dit geldt met name in combinatie met Ionisatoren zeer praktisch, die het twijfelachtige gas als bijproduct produceren.

Actieve kool filter structuur

Actieve koolfilters bestaan uitsluitend uit actieve kool en dus voor bijna 100% uit koolstof. Voor de productie van actieve kool wordt steenkool, hout of turf gebruikt.  In tegenstelling tot houtskool heeft actieve kool een zeer poreus en groot binnenoppervlak. De voorwaarde hiervoor is een speciaal productieproces.

Hierdoor bereikt ongeveer vier gram actieve kool minstens 4000 m² – ongeveer de oppervlakte van een voetbalveld! Door dit poreuze oppervlak worden vluchtige stoffen effectief geadsorbeerd aan het materiaal, d.w.z. vastgehouden.

Een vaste Filter is nodig omdat het actieve koolfilter op een gegeven moment verzadigd is en een betrouwbare luchtzuivering niet langer gegarandeerd is. Vervangende filters worden meestal aangeboden in combinatie met HEPA-filters. Omdat actieve kool gemakkelijk verstopt raakt door stof, moet altijd een luchtreiniger worden gebruikt, die bovendien een Voorfilter heeft.

Het lezen waard uit het magazine:

Handige technologiegidsen: