Luchtreiniger Vervang filters – hoe vaak? En hoeveel kosten vervangende filters?

Luchtreinigers filteren verontreinigende stoffen uit de binnenlucht en dragen bij aan een gezonde leefomgeving. Het reinigende effect is gebaseerd op een filtersysteem met fijne poriën. Om op lange termijn een efficiënte luchtzuivering te garanderen, is het noodzakelijk om het filter met regelmatige tussenpozen te vervangen. Waar moet ik rekening mee houden bij het vervangen van luchtreinigers?

Stofdeeltjes, mijten, allergenen… Er zijn talloze verontreinigende stoffen in de binnenlucht die onze gezondheid in gevaar brengen. Luchtreinigers helpen om deze uit het appartement te verwijderen en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Met behulp van een modern HEPA-filtersysteem zijn ze in staat om de kleinste deeltjes tot een grootte van 0,2 μm uit de lucht te filteren. Om dit reinigingsproces op de lange termijn te garanderen, moet het filter regelmatig worden vervangen.

Hoe weet u wanneer u een luchtreinigerfilter moet vervangen? Wat zijn de verschillende soorten filters? En hoeveel kost een vervangend filter? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

Waarom moet je überhaupt een luchtreinigerfilter vervangen?

Een luchtreiniger is handig om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Door middel van filtersystemen met fijne poriën verwijderen goede luchtreinigers tot 99% van de potentiële vervuilende deeltjes uit de kamerlucht. De lucht wordt door het apparaat aangezogen, gefilterd en vrij van verontreinigende stoffen vrijgegeven. Er is echter een Voorwaarde: voor permanent schone binnenlucht moet u het filter regelmatig vervangen.

Is de Filter vol, kan het geen verdere deeltjes meer absorberen. Dit is hetzelfde principe als bij een stofzuiger, die merkbaar zijn zuigkracht verliest zodra het filter of de zak verzadigd is. Aan de andere kant bestaat het risico dat het volledige filter de eerder geabsorbeerde deeltjes weer vrijgeeft. Om deze redenen moet een luchtreinigerfilter van tijd tot tijd worden vervangen.

Hoe vaak moet ik een luchtreinigerfilter vervangen?

Maar wat betekent ‘regulier’? Helaas kan de vraag hoe vaak je een luchtreiniger filter moet vervangen niet in het algemeen worden beantwoord. De levensduur van een filter is afhankelijk van verschillende factoren. Deze omvatten:

  • Mate van luchtvervuiling
  • Duur en frequentie van het gebruik
  • Grootte van het appartement
  • Waaier
  • Fabrikant van het apparaat en filtertype

In het Fabrikant van de respectievelijke apparaten vindt u richtlijnen voor de wijzigingscycli. Daar leert u ook hoe u te werk moet gaan bij het vervangen van filters. Volg deze informatie. Hiermee kunt u ongeveer inschatten hoe vaak u een filterwissel moet verwachten. Gemiddeld wordt een filterwissel aanbevolen uiterlijk na 6 maanden.

De mate van luchtvervuiling en de gebruiksfrequentie spelen echter een essentiële rol en kunnen de veranderingscycli verkorten of verlengen. Hoe vaker het apparaat wordt gebruikt en hoe ernstiger de luchtvervuiling, hoe vaker u het filter moet vervangen.

Hoe weet je dat een filterwissel noodzakelijk is?

Kortom, u kunt zien wanneer een filter vol is en moet worden vervangen. Vervuilende deeltjes blijven in het filter. Dienovereenkomstig wordt dit grijsachtig en toont na verloop van tijd een herkenbare vuillaag op. Uiterlijk dan moet u het filter vervangen.

De efficiëntie van het apparaat neemt echter al vooraf continu af. Als u Voel je fysiekdat het reinigende effect afneemt, beter vroeg dan laat een filterwissel maken.

Als u een luchtreiniger gebruikt voor allergieën, moet u altijd iemand anders het filter laten vervangen. Voor de zekerheid kunt u ademhalingsbescherming en handschoenen dragen.

Luchtreinigers met verschillende filtertypes

Er zijn kamerluchtreinigers met verschillende filtertypen. Bijzonder effectief – en meest wijdverspreid – zijn HEPA filtersystemen. HEPA kan verwijzen naar: Hoog rendement roetluchtfilter of op duits “zeer efficiënt luchtpartikelfilter”. Ze zijn extreem fijn porig en filteren zelfs ultrafijne gesuspendeerde vaste stoffen uit de lucht.

Daarnaast zijn er verdere filtersystemen, die vaak wordt gecombineerd met een HEPA-filter worden:

  • Voorfilter filter grote deeltjes van tevoren en zorg voor een langere levensduur van het hoofdfilter
  • Actieve kool filter onaangename geuren neutraliseren
  • Titaniumoxide Filter hebben een extra antibacteriële werking
  • Virusfilter gespecialiseerd in virussen

Een Wijdverspreid 3-staps filtertype is de combinatie van pre-, HEPA en actieve koolfilter. Dergelijke combinatiefilters zijn meestal verkrijgbaar als vervangingsfilterset. Hetzelfde geldt voor alle filtersystemen: Het vervangen van het filter is meestal eenvoudig. Volg altijd de instructies van de fabrikant.

Gemeenschappelijke prijzen voor vervangende filters

Bij de aanschaf van een luchtreiniger moet rekening worden gehouden met de reguliere kosten van de vervangbare filters. Net als bij de apparaten zelf zijn er ook prijsverschillen in de vervangende filters. Ze bevinden zich gemiddeld tussen de 30 en 70 euro. Het hoogwaardige Dyson vervangingsfilter kost bijvoorbeeld zo’n 60 euro.

Notitie: Niet elk filter is geschikt voor elk apparaat! Volg daarom altijd de instructies van de fabrikant van uw luchtreiniger bij het kopen.

Luchtreinigerfilter vervangen – Conclusie

Luchtreinigers garanderen een schoon en gezond binnenklimaat – mits het filter regelmatig wordt vervangen. Als het filter vol is, kunnen vervuilende deeltjes uit de ruimtelucht niet langer effectief worden geabsorbeerd. Hoe hoger de verontreinigingsbelasting en hoe vaker het apparaat wordt gebruikt, hoe korter de wisselcycli. In de beschrijvingen van de fabrikant vindt u altijd bij benadering informatie die u als richtlijn kunt gebruiken. Daarnaast kun je verkleuring herkennen als het filter vol is. Stel een filterwissel nooit te lang uit – want alleen een luchtreiniger met een schoon filter is een betrouwbare luchtreiniger!

Het lezen waard uit het magazine:

Handige technologiegidsen: