In afgesloten ruimtes filteren luchtreinigers stofdeeltjes en mogelijke verontreinigende stoffen uit de lucht. De lucht wordt door een filtersysteem van het apparaat geleid en netjes vrijgegeven. Er zijn verschillende filtersystemen, waarbij het hoogrenderende HEPA-filter het meest voorkomt. Luchtreinigers met filters garanderen bijna 100% verwijdering van verontreinigende stoffen.
Luchtreiniger met filter – verwijdering van verontreinigende stoffen op het hoogste niveau
Luchtreinigers met filters zijn uiterst effectief. Net als bij een stofzuiger wordt de kamerlucht aangezogen door het apparaat, door een filtersysteem met fijne poriën met een groot totaal oppervlak en vrij van verontreinigende stoffen. De vuildeeltjes blijven in het filter.
Er zijn verschillende soorten filters, waarbij meestal meerdere filters met elkaar worden gecombineerd – één Hoofdfilter en een of twee extra filters. Het meest voorkomende hoofdfilter is de HEPA-filters (Hoog rendement roetluchtfilter). Een dichtgemalen vezelnetwerk garandeert de filtering van ultrafijn gesuspendeerde vaste stoffen tot een grootte van 0,2 micrometer en zorgt zo voor meer dan 99% verwijdering van verontreinigende stoffen.
Luchtreiniger met filter verwijdert een brede Spectrum van verontreinigende stoffen vanuit de lucht. Deze omvatten:
- Huisstof
- Fijnstof
- Dierenhaar
- Stuifmeel
- Schimmelsporen
- Sigaret
- Bacteriën en virussen
Naast het verwijderen van verontreinigende stoffen, worden onaangename geuren met succes geneutraliseerd. Sommige luchtreinigers met filters met een Ionisator uitgerust als optionele extra functie
Verschillende filtertypen
Luchtreinigers zijn uitgerust met verschillende soorten filters, afhankelijk van het apparaat:
- Voorfilter vang grove deeltjes en stofvlokken op.
- Actieve kool filter bestaan uit een poreuze koolstof die stoffen uit de lucht adsorbeert. Op deze manier verwijdert het onaangename geuren en vluchtige organische stoffen.
- HEPA-filters zijn zeer hecht en zeer efficiënt. Ze filteren zelfs ultrafijne deeltjes en gesuspendeerde vaste stoffen.
- Titaandioxide (TiO2) filters zijn fotokatalytische filters die verontreinigende stoffen en pathogenen splitsen door UV-licht en deze in het filter verzamelen. Het filter heeft dus een antibacteriële werking.
- In ziekenhuizen of sanitaire voorzieningen vind je soms Virusfilterdie gespecialiseerd zijn in virussen.
Om een hoge reinigingsprestatie te garanderen, worden meestal verschillende filtertypen met elkaar gecombineerd. Dan typisch filtersysteem past de combinatie van voorfilter, actief koolfilter en HEPA-filter toe. Voorfilters zorgen voor bescherming en dus een langere levensduur van het hoofdfilter.
Luchtreiniger met filter – filterwissel
Om ervoor te zorgen dat een luchtreiniger met een filter op lange termijn een goede luchtkwaliteit behoudt, moeten de filters regelmatig worden vervangen. Dit zijn: terugkerende kosten, waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van het apparaat. Want als het filter vol is, kunnen er geen deeltjes meer worden opgenomen. Het reinigingseffect neemt continu af met een langere levensduur van het filter. Hoe vaak een Filter wijzigenl hangt af van de mate van luchtvervuiling en de duur van het gebruik. Welke Filter geschikt is voor uw apparaattype, raadpleegt u de specificaties van de fabrikant.
Hier moet je op letten met een luchtreiniger met filter
Voor maximale reinigingsprestaties moet u op het volgende letten bij de aanschaf van de luchtreiniger:
- geschikt filtersysteem – 3-traps filtersystemen met een HEPA-filter worden aanbevolen
- Luchtstroom – Het apparaat moet een vermogen hebben dat geschikt is voor de grootte van de ruimte (luchtcirculatie per keer). In de specificaties van de fabrikant vindt u informatie over het aantal vierkante meters waarvoor het apparaat geschikt is.
- Geluidsniveau – zodat het niet interfereert met het dagelijks leven, moet een luchtreiniger rustig werken. In de slaapkamer is er een Slapen-Functie voordelig.
- Kosten – Naast de aanschaf van het apparaat zijn er regelmatig vervolgkosten voor vervangende filters.
Het lezen waard uit het magazine:
Handige technologiegidsen: